Bilden av jämställdhet utmanas

20 maj 2011, av Pelle Billing

Håll er borta från Ströms bok

KUNSKAP GER MAKT. Genom att förstå hur samhället fungerar kan vi påverka det. Men den som vill förkovra sig inom ämnet jämställdhet gör klokast i att hålla sig långt borta från Pär Ströms senaste bok: Sex feministiska myter.

Är detta sista försvaret för svensk statsfeminism? Censur av dem som skriver böcker om jämställdhet med källhänvisningar? Uppenbarligen har de inte några egna källor att hänvisa till som motsäger de nya strömningarna inom jämställdhetsrörelsen. Här är min recension av Ströms bok.

Alla dessa utbytbara kvinnor

Det finns så många utbytbara kvinnor. Ryska städerskor som kan komma och torka mänsklig avföring med kort varsel, kvinnor utan utbildning, kvinnor utan rättigheter, kvinnor som är trafficking-handelsvaror.

Förvisso finns det många utbytbara kvinnor. Men är det någon som tror att det inte finns många utbytbara män? Den här typen av artiklar representerar den snedvridning av jämställdhetsdebatten som vi lever i.

”Jag skyllde på mig själv när flickvännen slog”

Jag är nu trettiotre år och förbannat trött på den endimensionella bild av könsmaktsordningen som ständigt målas upp (en kvinna som slår är psykiskt sjuk, medan en man som slår bara visar upp sitt rätta jag). Berättelsen har berättats så många gånger att de flesta av oss har svårt att inte tro på den.

Jag tror att fler svenska män än Martin Svensson börjar bli förbannat trötta på könsmaktsordningen. Inte nog med att den är förolämpande, utan den stämmer väldigt dåligt med verkligheten.

 

7 kommentarer på “Bilden av jämställdhet utmanas”

 1. Christer Romson Lande skriver:

  Lustigt att du nämner just källhänvisningarna. Vad tycker du om Sleepless recension på http://metablogg.blogspot.com/2011/05/it-relies-on-homonymic-relationship.html som just fokuserar på (bristerna i) källhänvisningarna?

 2. Monika Storbacka skriver:

  Feminismen har totalt spårat ur! Jag är inte något offer för att jag är kvinna. Heja Pär Ström, han har mycket klokt att komma med!

 3. Pelle Billing skriver:

  CRL,

  Sleepless recension är riktigt dålig. Hon ignorerar alla de källhänvisningar till svenska rapporter från seriösa institutioner som Pär Ström hänvisar till (och som jag skrivit om flera gånger här på bloggen). Om hon bara orkar läsa ett kapitel borde hon orka läsa hela kapitlet! Boken som helhet är ju bara 70 sidor för guds skull.

 4. Gunnar skriver:

  ETC:s artikel ”Håll er borta från Ströms bok” är ju verkligen ett lågvattenmärke, och nu har de tydligen låst för fler kommentarer där – blev kanske för många obekväma kommentarer också!
  Att låsa för nya kommentarer så är också ett bevis på deras svaghet, att de inte kan / vågar hantera mothugg baserat på riktigt seriöst källmaterial och kunskap!

  Så typiskt i ETC-artikeln med meningen:
  ”Och till skillnad från de 83 sidor Pär skramlat ihop som påstår motsatsen så vet Pär lika bra som vi att det finns hela bibliotek med forskning som bevisar det.”
  Helt utan någon källhänvisning till alla den forskning som påstås finnas, som vanligt då – bara än fler myter!
  Skrämmande att detta kommer från så pass etablerade politiker.

  Men samtidigt märks tydligt att denna typ av feminister börjar bli stressade av all källmaterialhänvisning till vetenskapliga forskningsrapporter och utredningar gjorda av samhällets officiella instanser, allt oftare sammanställt till lättillgänglig info som bevisar hur manipulerande statsfeminismen är!!!
  Uppenbarligen är detta lite typiskt manliga sätt att arbeta på väldigt effektivt och slagkraftigt!
  Kan bara gratulera Pär Ström till hur starka reaktion (både positiva och negativa) hans nya bok gett upphov till, samt alla andra som arbetar aktivt med att skapa ett riktigt rättvist jämställt samhälle där man inte nedvärderas pga manligt kön.

 5. Access skriver:

  Jag kan notera att författarna ETC-artikeln använder sig av härskartekniker (förlöjligande och förminskande) och argumentationsfel (guilt-by-association). Utöver det upprepar de bara de myter som Pär ifrågasatt.

  Men de underbygger inte på något sätt sin ståndpunkt.

  … och så har ETC stängt kommentarsfunktionen …

  Vilka självmål!
  :-D

 6. Kristian skriver:

  @Access:
  +1

 7. Pelle Billing skriver:

  @leifer
  Din kommentar var off-topic och har raderats.
  Men givetvis har jag inte diskuterat dig med någon.

Google