Unga arga män

14 april 2011, av Pelle Billing

På UNT:s ledarsida fanns det en intressant analys för ett par dagar sedan: Medelklassen och de arga unga männen. Li Bennich-Björkman lyfter det faktum att det ökande utanförskapet bland unga män är ett samhällsproblem att tas på allvar, även här i Sverige.

Jag har tidigare skrivit om bl a Martin Munk och Bo Rothstein, två skandinaviska professorer som uppmärksammat problemet med unga, outbildade, arbetslösa män – som kommer att få svårt att hitta sig en partner och bilda familj.

Så här uttrycker Bennich-Björkman det hela:

Medelklassen har pengarna och kreativiteten som samhället behöver, unga män den fysiska styrka och potentiella aggressivitet som samhället måste ha under kontroll.

Korrekt, men med ett tillägg. Unga män är inte bara något som behöver kontrolleras, utan sprängkraften hos unga män behövs även för att vidareutveckla och försvara samhället, samt underhålla infrastrukturen. Det är alltså sant att unga män kan vara en risk för samhället, men rätt förvaltade kan de vara en stor tillgång.

Vilka är då de kärnområden vi behöver ta på allvar, om vi ska ge unga män chansen till en meningsfull framtid? Vilka är de områden där vi inte får misslyckas med mansfrågorna?

 • Utbildning. Det är färre män som utbildar sig än kvinnor, och därmed färre män som förbereder sig för framtidens arbetsmarknad. Av tradition gifter kvinnor ofta upp sig på samhällsstegen (eller är kvar på samma nivå), vilket kommer göra det svårt för dessa män att få bilda familj. Lösningen är att göra skolan mer pojkvänlig (katederundervisning, ordning och reda, osv) samt att både kvinnor och män får var mer flexibla i sitt partnerval.
 • Arbetsmarknad. Svensk arbetsmarknad är på många vis statisk. Att förändra detta är mer allmänpolitik än jämställdhetspolitik, så jag nöjer mig med att konstatera att i nuläget är den inte särskilt inbjudande för unga människor utan lång utbildning, och dessa är oftast män.
 • Demografi. Som UNT också skriver om flyttar unga kvinnor in till storstäderna oftare än män. Detta leder till en snedfördelning av könen i både mindre och större städer, fast åt olika håll. Problemet drabbar givetvis bägge könen, men när det gäller männen blir det ånyo de outbildade/arbetslösa männen i mindre städer som drar det kortaste strået.
 • Misandri. Samhällets bild av män är negativ. Det är OK att håna och angripa män på ett sätt som ingen annan grupp får attackeras. Kritiken mot misandrin handlar inte om att män ska behandlas med silkesvantar, eller att man inte får dra ett skämt, däremot handlar det om att män och analyser av män ska göras med samma respekt som för andra grupper.

Med tanke på de problem som samhället går till mötes, känns det inte speciellt ideologiskt att propagera för mansfrågor. Om vi ignorerar detta kommer det ekonomiska och mänskliga priset att bli högt.

Bennich-Björkman sammanfattar så här:

Frågan är vad som händer med de arga unga männen om dessa marginaliseringsprocesser fortsätter? I ett kunskapssamhälle där tillgången på arbete alltmer blir beroende av god utbildning är skolans misslyckande både djupt problematiskt och i förlängningen samhällsfarligt.

Jag instämmer. Lägg till detta misandrin och de övriga faktorerna, och man kan inte annat än undra när politikerna ska vakna till liv.

 

7 kommentarer på “Unga arga män”

 1. Andreas skriver:

  Det som händer i ett samhälle när marginaliseringsprocesserna tillåtits fortgå alltför länge är det vi ser i flera länder kring medelhavet just nu.

 2. Magnus skriver:

  När det gäller bildandet av familj tror jag inte att männen blir förlorarna, utan att det blir kvinnorna.

  ”Av tradition gifter kvinnor ofta upp sig på samhällsstegen (eller är kvar på samma nivå), vilket kommer göra det svårt för dessa män att få bilda familj.”

  Ovanför dessa kvinnor på toppen av samhällsstegen kommer de inte att hitta så många män som befinner sig högre eller på samma nivå. Så det blir ju i så fall även kvinnor som kommer att få det svårt att hitta män.

  Män kan få attraktiva kvinnor från öststaterna, Thailand eller annat land. Kvinnor kan inte på samma sätt få män. Så när det gäller familjebildandet så tror jag inte att männen kommer att få så stora problem i framtiden.

  Sen får man inte glömma bort att fler kvinnor än män tar ut examen från universitet och högskolor. Men en examen är inte detsamma som hög lön och en placering i samhällstoppen. Majoriteten av de kvinnor som tar examen, gör detta inom yrken som finns inom den offentliga sektorn (lärare, barnskötare, sjuksystrar etc).
  En man som kör glassbil tjänar idag mer än både högskoleutbildade sjuksköterskor, lärare och barnskötare. Så man få inte bara stirra sig blind på antalet män och kvinnor som tar examen, utan man måste även se till vad dessa meriter generar i lön och placering på samhällsstegen.

 3. Rick skriver:

  Jag håller med Magnus att det är fullt möjligt att situationen kanske inte är så allvarlig som den vid en första anblick kan verka. Stora delar av högskolan producerar i praktiken ett slags administrationsproletariat, medan vissa traditionellt manliga yrken ser ut att gå mot en renässans. Värderingar är aldrig konstanta och det som en gång var prestigefyllt med högskola har för länge sedan försvunnit. Vem tycker att det låter spännande med t.ex. en pol.mag? Däremot börjar titlar som t.ex. hantverkare åter bäras med stolthet.
  Till det här kommer att entreprenörssektorn är mycket mansdominerad, vilket knappst förvånar med alla dess inbyggda risker.
  Men Pelle (och Bennich-Björkman) har förstås rätt i att existensen av en stor, outbildad och sysslolös grupp unga män är rena dynamiten för vilket samhälle som helst.

 4. Lorem Ipsum skriver:

  När det gäller överrepresentationen av kvinnor på högskolor och universitet så beror det mest på att utbildningspremien, dvs den skillnad i lön som en utbildning ger är högre för kvinnor än för män. För kvinnor handlar det om runt två tusen kronor i månaden, medan för män så handlar det om fyrtio tusen på en livsinkomst.

  Däremot så är det djupt problematiskt att inte pojkar och flickor har samma möjligheter till högre utbildning då det pågår en systematisk betygsdiskriminering av pojkar.

  @Rick, jag ser ett tydligt problem i dagens samhälle och det är den specialisering hos människor som har gjort dom helt oförmögna att utföra något praktiskt arbete i någon större utsträckning

  Det gör att även om högutbildade teoretiskt skolade människorna kommer att tjäna mer pengar, så kommer dom också att bli av med mer pengar i form av ”oförmögenhetsavgifter” till hantverkare.

 5. Chattanoga skriver:

  Jag är inte ung längre – men tillräckligt arg för att förvägra de 7 etablerade riksdagspartierna min röst.
  Vi måste visa att sexism inte är okej och att det finns andra, bättre sätt, att angripa jämställheten än med en feministisk könsmaktsordning.

 6. Manhood United(barn till radikalfeminist som gör tok revolt;-) skriver:

  Pojkar,unga och äldre förbannade män,fäder ska hävda sina rättigheter i Samhället som utbildning,lön och rätten till att vara biologisk far till sina barn,kräva rättssäkerhet och värna sin integritet. Inspireras till oberoende,tänkande och självständiga individer med intellekt och känsla
  istället för några kontrollerbara nickedockor som statsfeminister och annat löst folk vill.

  Men framförallt, lära sig att ifrågasätta och ställa de obekväma frågorna som bara väntar på att publiceras. Typ anklagelserna mot Julian Assange och det pinsimma mörkandet av att försöka stoppa Wikileaks är något av det viktigaste som hänt sedan upplysningen,franskt 1700-tal, sekulariseringens inledning och boktryckarkonsten. Med Julian Assange och Wikileaks i spetsen som fastnat i svensk korrupt gammelmedia,radikalfeministisk rättsstat aka ”Feminismens saudiarabien” öppnar det upp oändliga möjligheter för debatt och förändring.
  De unga arga männen behövs för att ifrågasätta journalistkåren,statsfeminismen men framförallt ifrågasätta de justa feminister vad de står. Dessa kvinnor behöver kliva fram för att ta avstånd från radikal feminister och lögnerskor som förstör det skydd för alla kvinnor och män men framför allt rättssäkerhet för män i Sverige och hindret för dialog om mänskliga rättigheter,demokrati och yttrandefrihet. Om begreppen solidaritet och välfärdstanke kommer ha en framtid återstår att se efter denna utmaning från pojkar, pappor aka de unga och äldre arga männen.

  http://www.bokia.se/wikileaks-versus-the-world-my-story-5057495

  https://www.flashback.org/t1275257p2459

  http://www.daddys-sverige.com/daddys-blogg.html

 7. ”Rekordlågt stöd för kungahuset
  Sverige 13 apr 15:24
  Förtroendet för Sveriges kungahus är på en bottenlåg nivå.
  Endast 34 procent uppger att de har stort förtroende för kungahuset, enligt nya siffror från SOM-institutet vid Göteborgs universitet.
  Den dalande populariteten kopplas till utgivningen av boken ”Den ofrivillige monarken” som släpptes i höstas, där uppgifter kung Carl XVI Gustafs påstådda kvinnoaffärer och flitiga festande presenterades.
  Då skedde ett tydligt trendbrott i mätningarna.
  - Både kopplingarna till nazismen och livsstilsfrågan sänker förtroendet. Det ser vi mycket tydligt, säger Lennart Nilsson, forskare på Göteborgs universitet, till SVT:s Rapport.
  SOM-institutet har mätt förtroendet för kungahuset sedan 1996 och stödet för monarkin har successivt minskat.
  Hovet har avböjt att kommentera rapporten.”
  Intressant reflektion,vilka feminister gömmer sig bakom SOM-institutet aka granska källan….

  Ödets ironi blir,varför ska naiva män försvara ett insomnat sk Patriakat som är i allra högsta grad ansvariga för att radikalfeminismen fått blomstra och slaktar direkt eller indirekt pojkar och män. Varför ska rasen vita män försvara, medlöparna dvs radikalfeministisk svensk rättsstat. I detta skede kan inte detta skede lätt beskrivas som feminister och rasen vita gubbar har en del gemensamt. Till detta har (PP) förnedrat sig själva och blivit kapade av feministerna. Snyggt jobbat! Men det spelar ingen roll, kritiken fortsätter och behöver inga miljarder endast det fria ordet och viljan att förändra världens sk mest jämställda land.
  Vad förväntar sig feminister? Att de ska krama ihjäl rasen vita pojkar och män utan motstånd iform av yttrandefrihet och att kraftigt bli ifrågasatta med obekväma frågor. Dessa obekväma frågor som går förbi hycklande gammel media och publiceras där det inte finns några flaskhalsar. R¤infeldt är en inkompeten och okunnig ledare som inte lyckats visa på förbättring och förståelse av en känd problematik där Pappor och män blir utsatta av statsfeminismen. Men det blir väl så, siffrorna slår tillbaka, när man ger sig på sina egna kärnväljare. Så länge inte staten och miljarderna är inblandade i feminismen gör den ingen skada,så spelkonstruktörerna får gärna hålla på så länge majoriteten som inte sympatiserar med feminism slipper BETALA.
  Att inkompetenta (c) vill skjuta till ytterligare en miljard att bekämpa mäns våld mot kvinnor verkar talande för att denna regering snart kommer gå på grund. Två mandatperioder och regeringen fortsätter att angripa dom vita männen som inte tillhör ”gubb väldet” är högst intressant. Å andra sidan är det väl varför fascism och feminism är så lukrativt och spriande framgångsrikt.
  Att Mansjourerna och vårdnadslagstiftningen inte reviderats och fått mer pengar för en grundlig utredning är ett slag i ansiktet på alla män oavsett hudfärg.
  Att inte beslut fattats om en resningskommission är att som gäng fegt slå ner en ensam man och sedan hoppa på hans huvud för att ta död på själen. Som centern vill satsa en miljard på att sätta dit fler vita män, kommer sannerligen en Resningskommission behövas om inte två tre eller fler. När domarkåren av lojalitetskomplex och problem inte vill stå med brallorna nere och erkänna att de dömer politiskt feministiskt. Källa Rättsstatensvänner och Rapporten ”Felaktigt dömda” där siffran 1000 felaktigt dömda män eller fler finns. Kanske anklagelserna mot Julian Assange sätta fart på kampen för (män)skliga rättigheter i Sverige aka landet brunsås.
  http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=410&dok_id=GY02Ju376

  Att inte satsa på pojkar och män i skolan, från grundskola till Högskola är en långsiktig katastrof som tvingar pojkar och män attt organisera sig och uttrycka sin frustration över att ens existera. Lite överdrivet. Men varför ska pojkar och män bry sig om några andra än sig själva när regeringen REinfeldt inte bryr sig om dem? Det enda borde vara att fly till Europa, om nu situationen skulle vara så mycket bätttre där dvs mindre statsfeminism i skol och forskar värdlen. Även kallat Genus hysteri!

  Vita och färgade pojkar,unga män och äldre som inte tillhör det sk Patriaktatet som sitter med trådarna att krossa mannen genom att föda statsfeminism aka radikalfeminism ska försvara sig själv och stå upp för sig själva och inga andra. På så sätt kommer inte könskrig uppstå utan bekämpas genom icke våldshandlingar och protester precis som Martin Luther King talade och Ghandi talade om. Eller de kvinnor och män som blev anklagade som kättare för att de ifrågasatta inkvisationen vår motsvarighet till ”Feminismens saudiarabien” aka svensk rättsstat.
  Varför då försvara och stå upp för Kungahuset,regeringen Reinfeldt,det sk Patriaktatet om inte dessa står upp för männen? Det är en jävligt bra fråga och högst intressant att vädra när tålamodet brister genom att bli attackerad av radikalfeminister på expressen. Tänk då till en gång och ifrågasätt vad du kritiserar det handlar om männen vid makten som använder sig av radikalfeminism i egna syften. Kanske för att vinna valet ömsom profit. Ingen annan logisk förklaring finns att tillgå annat än att kritiken och de obekväma frågorna befinner sig i sig inte i sin linda utan den fria publiceringen måste komma igång så debatt uppstår i det offentliga rummet. Något som inte ska vara så svårt att upptäcka en tredje gång.

  Rammstein – Links 2-3-4
  http://www.youtube.com/watch?v=wrPEBaQiAIM

Google