Män fotas och rankas

27 april 2011, av Pelle Billing

På den brittiska sajten TubeCrush.net kan man skicka in bilder på män som sedan rankas efter sitt utseende. Aftonbladet skriver om det hela, och får följande kommentar från en ung kvinna:

En av sajtens läsare, Rachael Bishop, 26, tycker att det är ”roligt” och ”beroendeframkallande”.
– Men jag skulle bli förfärad om kvinnor objektifierades på samma sätt, säger hon till Metro.

Jaså, Rachel. Du skulle bli förfärad?

Inte nog med att detta är en dubbelmoral, utan det är även en dubbelmoral som hon inte ens har vett att skämmas för, troligen för hon uppfostrats med västvärldens skeva syn på jämställdhet.

Malin Wollin har däremot en bättre inställning:

Hur skulle det se ut om det var män som fotograferade kvinnor och sedan publicerade bilderna på nätet?
FANTASTISKT!

Vare sig man är för eller emot Tubecrush, så är den sunda inställningen att man bedömer kvinnor och män lika.

 

11 kommentarer på “Män fotas och rankas”

 1. Matte Matik skriver:

  Okej om det handlade om att man postar bilder själv (såna har funnits länge och känns väl sådär lagom fräscha) men att smygknäppa bilder på folk och posta utan deras godkännande – för bedömning – det är en bra bit över gränsen för vad som är okej. Var rabalder i media om killar som knäppte bilder på tjejer på stranden och la upp på nätet för nåt år sen. Det här är inte så långt därifrån – och när det handlar om spridning för betygsättning får det hela ytterligare en otrevlig dimension.

 2. Olle skriver:

  I Sverige är väl sån fotografering ett brott mot PUL?

  Men den lagen blev inaktuell och bortglömd lika fort som bloggar och Facebook fylldes med namn och smygbilder på kreti och pleti. Överbelastning helt enkelt. I lagens begynnelse dömdes en man för att han skrivit om sin exfru trots att han inte namngett henne, eftersom alla kunde lista ut vem hon var utifrån mannens namn. Tänk hur många fler poliser vi skulle behöva rekrytera om lagen tolkades så även idag.

 3. Roger skriver:

  finns ju sidor som hot or not etc som gör samma sak med tjejer mer eller mindre. Svårt att veta om de är uppladdade av dem själva iofs. Så fenomenet i sig är väl inte mycket att orda om; men den frapperande dubbelmoralen om manligt/kvinnligt är ju intressant och den ser man ju överallt.

 4. Matte Matik skriver:

  @Roger: Nej, man kan inte vara säker på att de är frivilligt uppladdade på ”Hot or not” heller (som är en sajt där det även finns killar), men Tubecrush har ju som utgångspunkt att man ska smygknäppa kort. Det tycker jag är ett snäpp värre. Men visst, dubbelmoralen är en annan fråga, och är densamma oberoende om det är frivilligt upplagt eller inte.

  @Olle: Har dålig koll på PUL, låter troligt att publiceringen är det. Att ta bilder på allmän plats är okej dock. Som du skriver torde polisen knappast bry sig i detta fall. Om det nu är databrott av något slag de sysslar med prioriterar de säkert att rota fram tecknade manga-bilder från nåns hårddisk istället. ;-)

 5. Sunt förnuft skriver:

  @Matte Matik: Den artikeln som du pratar om kan det eventuellt vara den som har skrivits om här?
  http://nyhetsgranskning.wordpress.com/2011/04/27/jamstalldhet-pa-olika-villkor/

  Det var väl inte på stranden det handlar om men antyder att det även skulle vara där.

 6. PabloHoney_4 skriver:

  Alla har rätt till sin egen kropp, allt annat är ett övergrepp på den personliga integriteten.

  Man glömmer även att personer som anses vara fula hängs ut på nätet. Även detta är ett övergrepp på individen. Detta kan utlös vanmakt, depression och leda till självmord.

  Utan din tillåtelse är smygfotot din egendom! Du har rätt till din egen kropp!

  Så att det bara är en rolig grej tyder på att krönikören inte har något precision i sin analys. Genom fler bottenlös krönikor kan jag inte dra någon annan slutsats än att Malin Wollin är en tonåring i vuxenkläder.

 7. Lövet skriver:

  Appropå Facebook: Var det inte så att det var ett av Zuckerbergs tidiga projekt – att göra en hot-or-not tävling, kallade han det ”FaceMash”, på Harvards intranet?

 8. Sam skriver:

  Om man läser hela hennes kommentar säger hon att hon vet att det är sexistism, men AB tog bort just den biten. Så hon vet om sin egen dubbelmoral. Idag är ju folk lyckligtvis ganska upplysta om dessa frågor. Det hindrar inte både män och kvinnor från att vara dubbelmoraliska ändå.

 9. [...] det bäst där ute! Länkar: AF, Pelle Billing, Genusnytt, Motpol, Nyhetsgranskning, Mad World . Blog this! Rekommendera på Facebook Dela på [...]

 10. Jessica skriver:

  Skicka mig direkt till häxbränningen (utan att passera gå) för jag tyckte om att titta på korten. Jösses vilka snyggingar det finns bland helt vanliga killar! Och ja, jag skulle förmodligen reagera mer negativt om det var kvinnor som smygfotats på tunnelbanan (skev syn på jämställdhet: check). Men jag skulle likt förbannat titta. Av samma anlednings som jag tittar på fotot på FB. Det är kul att titta på människor (i smyg?).

 11. antikythera skriver:

  Malin har fegat ut lite, jag VET att hon vänder kappan efter vinden och skriver att det är jättebra helt plötsligt, så skulle det inte låta för ett år sedan. Jag tror hon får minst 100 arga mail varje gång hon klämmer ut sig något illa om män :) Mycket bra!

Google