Försiktig kritik av omskärelse

01 april 2011, av Pelle Billing

Åsa Regnér, generalsekreterare för RFSU, skriver om omskärelse i SvD.

Inledningen är riktigt lovande:

Vid omskärelse på pojkar avlägsnas frisk hud från kroppen på barn som inte kan ge sitt medgivande. Det är inte etiskt försvarbart. Att utsätta spädbarn för ett operativt ingrepp som påverkar dem för resten av livet kränker inte bara den personliga integriteten – det medför också medicinska risker och strider mot religionsfriheten. Därför vill RFSU att omskärelse inte ska utföras på barn utan medicinska skäl och att lagen ses över för att undersöka om den kränker pojkars rättigheter.

Slutet är dock betydligt mer försiktigt och kräver egentligen ingen konkret förändring alls:

RFSU tror inte på ett omedelbart förbud i lag eftersom det kan medföra att fler omskärelser utförs utanför vården. Men det är dags att se över lagen och undersöka om den riskerar att kränka pojkars rättigheter. Under tiden måste insatser göras för att öka kunskapen om omskärelse både inom sjukvården, Socialtjänsten, förskola och skola, samt hos de religiösa trossamfunden.

Som vanligt skiljer sig retoriken avsevärt beroende på vilket kön det talas om. Flickor är utsatta för systematiskt förtryck och övergrepp när de bli omskurna, medan pojkars religionsfrihet och kroppsliga integritet hotas. Dvs hos flickor är det ett konstaterat allvarligt problem, och hos pojkar är det bara ett potentiellt problem.

Artikeln av Regnér får alltså både ses som något positivt (man uppmärksammar omskärelse av pojkar) och något negativt (man tar inte pojkars kroppsliga självbestämmande på lika stort allvar).

 

16 kommentarer på “Försiktig kritik av omskärelse”

 1. David Holman skriver:

  Otroligt positivt! Kan inget annat än att vara glad. Men är det kanske ett tidigt första april-skämt?
  Skojar… Nä, jag är positiv!

 2. Urban skriver:

  Det är positivt, men håller med om att det är ett väldigt tassande på tå när det gäller pojkars rätt till kroppslig integritet.

  Men icke desto mindre ett bra steg i rätt riktning när en så tung aktör uttalar sig.

 3. Johanna Sjödin skriver:

  Flera från RFSU Malmö ville kriminalisera omskärelse på barn på senaste kongressen, men de fick dessvärre inte med sig förbundet.

 4. Pelle Billing skriver:

  Johanna,

  Intressant att det var just Malmö-falangen som vill kriminalisera. När det gäller prostitutionsenheten inom Malmö Stad är den t ex betydligt mer progressiv än i Stockholm, och inte fastlåst i en ensidig könsmaktsordning. Kanske är det lättare att tänka fritt när man är längre bort från huvudstaden och den officiella politiken.

 5. [...] ett antal bloggare som också tyckt till i ämnet, bland annat Morphei Dräng, Philip Wildenstam, Pelle Billing, Zac’s åsikter på ett fat och Ann-Mari’s [...]

 6. Mats skriver:

  @Johanna
  Tack för info.
  Det kommer en motion om frågan på RFSUs kongress nu i maj.

 7. [...] Somliga har noterat att Regnér inte kräver att omskärelse på barn ska kriminaliseras. Det är ganska uppenbart vad Regnér, som är generalsekreterare för RFSU, tycker i frågan, men hon har inte medlemmarnas mandat att kräva ett förbud. Den som läst förbundets idéprogram vet dock att RFSU tar avstånd från omskärelse på barn. [...]

 8. Fredrik skriver:

  Pelle Billing – lågprisversionen av Pär Ström?

  Om du kunde nåt om frågan skulle du veta att det är en jävla skillnad på kvinnlig och manlig omskärelse? Därav att det kanske ger lite olika reaktioner. Det är ju som att jämföra att amputera en arm med att göra ett ärr i handen liksom…

 9. Erik skriver:

  Johanna Sjödin:

  Om man kommer från en stad där snart halva unga befolkningen tillhör kulturer som ser det som helt normalt att sätta kniven mellan benen på småpojkar kanske det blir lite enklare att se problematiken med den inställningen jämfört med om man sitter i en stad med så liten kontakt med de kulturerna att skolans samhällskunskapslärare tror all kritik mot omskärelse är ”nykolonial kulturimperialism” och (min favorit) ”antisemitism”?

  Ja de har rätt, alla som inte tycker kniven mellan benen på småpojkar är en bra ide måste hysa fördomar samma den judiska etnicitet som redan tvingas flytta från malmö stad pga trakasserier från den ANDRA etniciteten som OCKSÅ vill sätta kniven mellan benen på småpojkar. Jösses!

 10. Erik skriver:

  Fredrik:

  ”Det är ju som att jämföra att amputera en arm med att göra ett ärr i handen liksom…”

  Nej, det är som att jämföra grov misshandel mot barn med GRÖVRE misshandel mot barn.

  De flesta normalt funtade människor anser heller inte att personer som misshandlar andra människor är ursäktade för att det finns dårar som skjuter ihjäl folk med automatkarbin i Falun.

 11. Fredrik Hu skriver:

  Fredrik och om du kunde mer om omskärelse skulle du veta att det finns flera olika former av kvinnlig omskärelse, där den mildaste är jämförbar med manlig omskärelse. Alla dessa är förbjudna enligt lag och det är dags att även all manlig omskärelse är förbjuden.

 12. Urban skriver:

  Fredrik Hu: Manlig omskärelse är alltid okej anser jag. Det är när manlig omskärelse praktiseras på omyndiga pojkar som det borde förbjudas. Vad vuxna, myndiga män väljer att göra med sitt könsorgan är deras ensak.

 13. Matte Matik skriver:

  @Fredrik: Det finns ännu mildare kvinnlig omskärelse – att rituellt pricka klitoris med en knappnål är också kvinnlig omskärelse – och förbjuden i svensk lag. Ingen avlägsning av frisk vävnad med andrra ord. Visst, det finns former av kvinnlig omskärelse som är värre än manlig (faraonsk är väl den man tänker på) – men man kan väl vara emot båda? Läs gärna på själv innan du kommer och anklagar Pelle för att ha dålig koll.

 14. Fredrik Hu skriver:

  Urban, givetvis ska en vuxen människa få göra vad de vill med sin kropp. Feluttryckt av mig.

 15. Fredrik skriver:

  Alltså. Pelle kritiserar att kvinnlig omskärelse får större uppmärksamhet än manlig. Min poäng är att det inte alls är konstig för den som vet något om omskärelse. Men Pelle tar ju alla chanser han får att tramsa om manligt och kvinnligt, så det är väl därför…

 16. Pelle Billing skriver:

  Fredrik, som är den store tramsaren här, har blivit utsparkad.

  Uppenbarligen tyckte du det var kul att prata med mig Fredrik, men kärleken är inte besvarad så därför måste en av oss försvinna. Det fick bli du.

Google