Brittisk parlamentariker om mansfrågor

22 april 2011, av Pelle Billing

Det hör inte till vanligheterna att en politiker uttalar sig om mansfrågor eller ett manligt perspektiv på jämställdhet. Om man ska vara helt ärlig så händer det nästan aldrig.

Men nu har det hänt. Dominic Raab, 37-årig MP för Tories i Storbritannien, har kommit med en serie uttalanden om mansfrågor och den feministiska monopolet på jämställdhetsfrågor (själv tycker jag som bekant att feminismen får finnas, men att det är fördummande att en enda teoribildning ska styra hela jämställdhetsdebatten).

Här är några översatta citat från Raab (och eftersom det är en brittisk tidning kan vi anta att det är just direkta citat och inget annat):

Män arbetar fler timmar, är mindre nöjda med sina jobb, pendlar längre och har större risk att bli avskedade.

(Men work longer hours, enjoy their jobs less, commute further and are more likely to get the sack.)

Från vaggan till graven har män taskiga villkor. Män jobbar fler timmar, dör tidigare, men går i pension senare än kvinnor.

En anledning till att kvinnor fastnar i barnpassningen är mansdiskriminering i föräldraledigheten.

Samtidigt är unga pojkar i underläge utbildningsmässigt jämfört med flickor, och frånskilda eller separerade pappor ignoreras systematiskt av domstolarna.

(From the cradle to the grave, men are getting a raw deal. Men work longer hours, die earlier, but retire later than women.

One reason women are left ­”holding the baby” is anti-male ­discrimination in rights of maternity/paternity leave.

Meanwhile, young boys are ­educationally disadvantaged ­compared to girls, and divorced or separated fathers are systematically ignored by the courts.)

Vad tycker då Raab att män ska göra? Ja, så här sammanfattas hans tankar av journalisten:

Raab förslog att män borde göra uppror mot det s k ”jämställdhetståget”, vilket har ställt dem mot kvinnor sedan 1960-talet, och liknande mäns kamp vid suffragetternas [kvinnliga rösträttskämpar].

(Mr Raab suggested men should rise up against what he called the ‘equality bandwagon’, which has pitted them against women since the 1960s, likening the cause to that of the Suffragettes.)

Vad tycker då jag om Raabs utspel?

 • För det första är det strålande att en parlamentariker i ett europeiskt land vågar uttalar sig om mansfrågor – detta är en milstolpe.
 • För det andra är det väldig uppmuntrande att Raab vågar peka ut att feminismen är otillräcklig i jämställdhetsarbetet, och att det behövs andra impulser för att få en komplett bild av jämställdhetsfrågorna.
 • Om man ska komma med någon kritik så kanske han ännu inte har läst in sig fullt ut på mansfrågorna, men detta kan har göra allt eftersom, och troligen kan han få hjälp av andra. Han skulle också kunna bli lite smidigare i sina uttalanden – men å andra sidan är det viktigt att även våga vara kontroversiell och röra om i grytan, så att han just får uttala sig i tidningar.

I Sverige har vi Camilla Lindberg, f d riksdagskvinna för Folkpartiet, som hittills är den enda riksdagsledamoten som uttalat sig om mansfrågor (såvitt jag vet).

Det behövs inte mycket nu för att dessa frågor ska lyftas till allra högsta politiska nivå. I samma ögonblick som två, och inte bara en, riksdagspolitiker träder fram och pratar om mansfrågor, kommer det att bli oerhört svårt att lägga locket på – vilket än så länge förefaller vara strategin.

 

5 kommentarer på “Brittisk parlamentariker om mansfrågor”

 1. M skriver:

  Feminismen har de senaste årtiondena inte på långa vägar haft samma genomslag i England som i Sverige. Därför är tex mäns föräldraledighet och familjeförsörjningsbörda fortfarande mycket mer ojämnt fördelat där än här. Men Raabs parti har ju makten, så det är väl bara för honom att påverka sitt eget parti att börja arbeta för jämställdhet, även om man kan tycka att det skulle ha gjorts långt tidigare.

 2. antikythera skriver:

  M

  Mäns föräldraledighet vågar du väl ändå inte tacka feminismen för? Det är ju män sen dag 1 som arbetat själva för det. På senaste tiden har ju arbetet gått ut på att motarbeta feminismen istället för att arbete för sakfrågan. Det var ju först efter mycket påtryckningar av just dessa pappagrupper och dylikt som ”feminismen” gick ut och sa att dom var för det, för att lura nollor att tro att det var tack vare dem.
  FI bryr sig inte ett skit om män och deras föräldraledighet, dom vill att män ska vara hemma med barnen så att morsan kan göra karriär, inget annat.

 3. Pether skriver:

  Feminister tar åt sig äran för en massa saker. Typ att kvinnor fick rösträtt o sådant. Jävla iglar är vad de är.

 4. Jocke S skriver:

  Obama, danska jämo och nu en i England. Wow… Men ändå, små små steg. Tråkigt att Camilla L åkte ut!
  Visst, ingen kan hindra feminism eller andra mer eller mindre extrema åsikter att finnas till. Därför bör vi också koncentrera oss på statsfeminsismen. Den saknar demokratisk legitimitet. Riksdagsledamöter som de facto bara bryr sig om det ena könet!? Vad skall vi med dem till?
  Och den som inte vill lösa även mäns problem, (demokratiskt), kan inte heller lösa kvinnors. (Särskilt då som man ser männen som problemet!) Tvärtom!

 5. Jocke S skriver:

  Förresten, jag anser inte att Obamas och danska jämos initiativ är ”små, små steg”, blev lite fel. Tvärtom, de indikerar med säkerhet en långsam men dock ofrånkomlig kursändring!

Google