Utsattman.se

02 mars 2011, av Pelle Billing

Det har skapats en ny sajt för våldsutsatta män. Läs insändaren nedan från initiativtagare Tove Öberg, som publiceras med hennes tillstånd:

Hej Pelle,

För några veckor sen var du en pärla och besvarade ett mail till mej med länkar till sidor
som berör våld mot män i nära relationer. Vill tacka dig för länkarna! Jag har själv sökt mycket information både innan och efter, och tänkte att du kanske hade insyn i någon sida som jag hade missat.

Jag är initiativtagare till sajten www.utsattman.se som jag nu driver tillsammans med Veronica Hanzén. Veronica och jag genomförde hösten 2010 en studie om män som blir utsatta för våld av kvinnor i nära relationer. Under studiens gång blev vår upplevelse att det saknas ett forum dit män kan vända sig för stöd utan att riskera bli misstänkliggjorda för att vara de som utövar våldet. Vi vill att utsattman.se ska vara en given plats att vända sig till om man upplever eller har upplevt våld i sin relation. Syftet är också att skapa ökad debatt om mäns utsatthet för relationsvåld och med det öka språkmedvetenheten kring problemet. Vad vi såg i vår studie, definierar sig inte män som våldsutsatta till stor del på grund av att män inte ”kan bli” utsatta för relationsvåld. Därför är det viktigt att öka medvetenheten om problemets förekomst.

Kika gärna in på hemsidan! Förhoppningsvis tycker du att den är nåt att ha – tipsa gärna om den om så är fallet. På sidan hittar du också länken till vår C-uppsats, ”Berättelser som inte finns – en studie om män som blir utsatta för våld i en nära relation”.

Hör av dig om du vill veta något mer! Kan hända att jag hör av mig igen, har kollat på Mansnätverket och tycker det verkar vara en mycket bra sida och idé!

Mvh
Tove Öberg
Göteborg

Jag tycker att detta verkar vara ett strålande initativ, och sprid gärna kunskapen om denna nya resurs! Vi kommer att lägga upp en länk hos Mansnätverket.

Tove och Veronica är dagens hjältar. Om du gillar deras initiativ så beröm dem i kommentarerna!

Uppdatering: Metro skriver om det här.

 

14 kommentarer på “Utsattman.se”

 1. Tomac Barin Jansson skriver:

  Min första, spontana tanke var: ”Nu är den där beryktade snöbollen sannerligen i rullning.” För även om mansfrågor i viss mån kan betraktas som tabu går det inte att blunda för hur mycket utrymme de faktiskt har fått den senaste tiden: Mansfrågor har nämnts i tv- och radioprogram; de har nämnts i artiklar och ledare (positiva som negativa) och allt fler bloggare tycks välja att vidga jämställdhetsdiskursen med mansfrågor, et cetera, och nu även en hemsida som hjälper utsatta män.

  Jättekul och viktigt initiativ av Öberg och Hanzén. Utsattman.se tror jag definitivt kan vara början på någonting stort.

  Jag har även laddat hem deras C-uppsats som jag ser fram emot att läsa.

 2. SR skriver:

  Fantastiskt fint initiativ, Tove och Veronica!

  Det är starkt och vågat att öppet bry sig om dem som statsfeminismen idag vänder ryggen. I en värld där pojkar och flickor är lika mycket värda – där både kvinnor och män behöver ses som individer – och stödjas efter behov – är ni pionjärer och hjältar!

 3. Matte Matik skriver:

  Klart man gillar! Håller med dig Tomac, åtminstone på ytan har det hänt en hel del på sistone…

 4. Mia skriver:

  Mycket bra initiativ! :)

  Nä män ser sig nog inte alltid som misshandlade och så finns det ytterligare en grupp män (och kvinnor) som inte heller ser sig som misshandlade då de ”bara” utsatts för psykisk misshandel. Men som sätter minst lika djupa spår som den fysiska misshandel.

  http://www.ystadsallehanda.se/ystad/article739205/Misshandel-som-inte-syns.html

  Och har man sen gemensamma barn så kan misshandeln fortsätta med dem som ”vapen”. Det är en form av misshandel som jag tycker ska in under rubriken psykisk misshandel på sajten. Och ja även här är såväl män som kvinnor utsatta även om det kan finnas könsskillnader i hur denna känslomässiga (och ibland även ekonomiska) utpressningen ser ut.

  Ska bli mycket intressant att se hur sajten växer.

  Läste nyligen denna artikel i tidningen Metro, så visst rör det på sig.

  http://www.metro.se/nyheter/slagna-man-tas-inte-pa-allvar/EVHkbu!2BZrh6cONGHRk/

  En annan tanke jag burit på rör argumentet att män själva bör engagera sig för utsatta män och att kvinnor inte ska behöva ”ta det också” som sas i debatten i TV häromkvällen (nu när sajten startats av kvinnor). Och det är att för mig handlar inte detta om ”vi” och ”dem” utifrån kön, detta gäller ju såväl ens bröder som ens systrar. En tanka som kanske både män och kvinnor kan fundera lite kring…?

 5. David/Moderatmännen skriver:

  Ett mycket bra initiativ!

 6. anders skriver:

  Jaa så bra behövs verkligen för att föra fram att våld av olika slag är personrelaterat. Och det med barnen i dessa relationer pågående eller avslutade är mycket viktigt då dessa ofta blir lidande då.

 7. Hamstrn skriver:

  Glad man blir!

 8. Doepfer skriver:

  Det här fick mig att tänka på den här bloggen:

  http://shrink4men.wordpress.com/

  Om man vill veta mer om hur kvinnor kan tillfoga män skada män, och få en bättre inblick i det här med personlighetsstörningar, så kan det vara värt en titt eller två.

  Det är faktiskt en kvinna bakom det här också. Hon verkar anse att det hon lärde sig om manlig överordning var fel och att pendeln har slagit över. Man ska dock betänka att det här är ett amerikanskt kontext och att samhället ser ganska annorlunda ut. Så det finns nog fler galna och rovgiriga kvinnor där än här.

  Sen såg jag att hon även har gjort en intervju med Paul Elam från A Voice for Men.

  http://shrink4men.wordpress.com/2010/09/10/introduction-to-the-mens-movement-interview-with-paul-elam-of-a-voice-for-men/

  Varför jag tar upp det är för att AVfM gjorde något historiskt i tisdags. De sände nämligen sitt första internet-radioprogram. Det här ses som något väldigt stort därborta. Paul Elam är ju resonabel men han har en väldigt vass retorik mot feminister (som ni märker ifall ni lyssnar). Fast det har ju jag också. :)

  I nästa program ska de ta upp just våldsamma kvinnor.

  http://www.blogtalkradio.com/avoiceformen

 9. Eric skriver:

  Ja, Tove och Veronica är hjältar!!! Tack från djupet av hjärtat!

 10. Doepfer skriver:

  Jag har ögnat lite på C-uppsatsen och tänkte bara lägga till en liten kommentar.

  Jag såg nämligen att bland de teoretiska perspektiven så återfanns hegemonisk maskulinitet (Connell) som en viktig del. Nu är det så att mansrättskämpar ofta inte alls godtar de här teorierna, eftersom de innehåller feminismens vanliga ingrediens av att plocka bort kvinnan som aktivt subjekt. Teorier som plockar bort kvinnan används av feminister för att i slutändan lägga skulden på män. I det här fallet så är det meningen att de svaga männens utsatthet ska skyllas på de starka männen, eller på deras rädsla att ge bort makt till kvinnor.

  Man säger att män strävar efter makt över andra män och speciellt kvinnor. Maskulinitet ses av män som något bra och femininitet som något dåligt som ska förtryckas. Män sägs dra nytta av strukturen eftersom underordnandet av kvinnor ger dem fördelar.

  Det är naturligtvis något fundamentalt som fattas här, och det är kvinnan. För bakom det här så är det ett sexuellt selektionstryck som får strukturen att reproduceras. Och detta tryck regleras av kvinnor. Det män vill uppnå är att bli attraktiva. För att lyckas med detta så måste man ofta sätta sig över andra män (på olika sätt). Anledningen till att män ser ner på femininitet i män beror nog i grunden på att en feminin man anses har lägre sexuellt värde. Detta gäller för att det är vad kvinnor hittills har dikterat. Ifall en man skulle vara känslosam, ”duktig”, feminin och konformistisk för att bli den attraktivaste mannen, så skulle detta tillslut bli den typ av manlighet som värderades högst av alla män. Det finns nämligen ingen anledning att klättra upp på statusstegen eller trycka ner andra män om det inte är nödvändigt.

  Män är nog inte rädda för ”starka kvinnor” eller femininitet, utan de är rädda för att bli ratade. Alla män har haft en väldigt stark kvinna som de älskat över allt annat i sitt liv. Det är deras mamma. Män har ofta inget problem med detta, men det blir ett problem när kvinnor säger att de inte vill vara mannens mamma. De vill gärna ha någon som är minst lika bra som dem själva (helst bättre) och de vill gärna ha någon som har status bland andra män. Detta gör att män drivs till att ordna sig i en hegemonisk maskulinitet.

  Så att säga att män inte pratar om sina känslor för att de då riskerar att ge makt till kvinnor eller andra män, skulle kanske kunna översättas till att mannen riskerar att bli ratad av kvinnor och brädad av andra män.

  Ni ser, det hela blir enklare om man bara lyfter in den andra halvan av mänskligheten i ekvationen.

  Så när en man far illa så är det nog inte bara så att han är rädd för vad andra män ska tycka, utan kvinnan kan ha spelat på mannens manlighet och sexuella värde för att förtrycka honom. Att han inte berättar beror nog minst lika mycket på att det skulle sänka hans värde på partnermarknaden som att andra män skulle se ner på honom. Att män kan kontrolleras på det här sättet visas ganska bra av att feminister själva ofta använder härskartekniker som går ut på att ifrågasätta en mans manlighet och sexuella värde.

  Nu är det ju inte konstigt att de här teorierna används eftersom urvalet av teorier som är godkända av etablissemanget är begränsat idag. Så att det ligger till grund för det här arbetet kanske inte är konstigt. Det är dock inte gångbara i den framväxande mansrörelsen, vilket man ska ha i åtanke.

 11. Eric skriver:

  @Doepfer:

  Ett bra och viktigt påpekande. Inte för att jag tror det gäller dessa två, men mansrörelsen får vara beredd på trojanska hästar och käppar i hjulet under uppbyggnadsfasen. Genuskomplexet börjar förstå att mansrörelsen är på allvar, och känner sig därför hotade. Det finns all anledning att vara kritisk och vaksam. Vi kommer att få se fler bluffar i linje med #prataomdet.

 12. Matte Matik skriver:

  @Doepfer: Tack för en bra sammanfattning! Det är inte ovanligt att man får höra att det visst har forskats på män och maskulinitet. Det har dock i princip uteslutande gjorts utifrån feministisk teori. Connell är ju husguden på området, och han menar ju att ”den hegemoniska maskuliniteten konstruerar patriarkatet”, vilket är en omskrivning av ”könsmaktsordningen” och utelämnar kvinnan ur ekvationen. Kvinnor har stor makt över mäns beteende och det hela blir så mycket enklare att se varför män uppför sig som de gör om man lyfter in detta i ekvationen.

 13. Doepfer skriver:

  @Eric

  Jag kan direkt säga att jag är misstänksam mot allt nuförtiden. Visst kan det finnas goda intentioner i saker, men finns det feministiska teorier och idéer med i lådan, så är man nästan tvungen att utgå från att det är del i en gynocentrisk agenda – tills motsatsen har bevisats.

  De här kvinnorna kan mycket väl ha ett gott uppsåt, men det betyder inte att de inte måste lyssna på vad män har att säga i frågan. Och jag ser det som min plikt att upplysa om vad vi tycker.

  @Matte Matik

  Nu kan jag inte Connells hela historia, men jag tänkte bara påpeka att ”han” nog inte vill bli kallad för en han, utan en hon.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Raewyn_Connell

  Och då förstår man kanske bättre vad det handlar om. För kvinnliga feminister gör ofta teorier där de själva som kvinnor slipper allt ansvar här i världen, och Connell gör teorier där ”han” som man slipper allt ansvar här i världen. ”Han” såg nog att ”han” själv tillhörde en av de förtryckta maskuliniteterna. Sen så var ”han” kanske inte alls intresserad av kvinnor eller deltog i det sexuella spelet, vilket gjorde att ”han” utelämnade dessa mekanismer i teorierna.

  Så att en sådan person skulle kunna veta vad det är att vara en vanlig man låter inte troligt. Och män är naturligtvis trötta på att feministiska kvinnor och väldigt feminina män tar sig tolkningsföreträdet och makten att definiera och förklara hur det är att vara man. Om det hade varit omvänt så hade feministerna sett det som ett övergrepp.

 14. Doepfer skriver:

  Sen skrev jag ovan att feminister ofta använder härskartekniker där de ger sig på mäns manlighet, sexuella popularitet eller könsorgan. Och det är alltid kul när feminister sen gör exakt det man anklagar dem för.

  Mailn Wollin skriver nu en krönika där hon angriper mäns manlighet genom att påstå att de har extremt liten kuk.

  http://www.aftonbladet.se/wendela/article8678535.ab

  Det är naturligtvis bara tacka och ta emot när de river sitt eget korthus.

Google