Unga män kräver nytt bemötande

27 mars 2011, av Pelle Billing

Så sakteliga börjar männen vakna till liv, och ställa sina egna krav på jämställdhet.

I Aftonbladet skriver fem debattörer om hur de vill ha ett bättre bemötande av barnmorskor (och sjukvården i allmänhet) när de blir föräldrar:

Litteraturen som finns i vårdens väntsalar måste också ­vara mer ajour. Flera av oss fick vid vårt första MVC-besök en ”föräldrahandbok”, med ett pappakapitel som säger att ”du ska försöka skapa dig en egen relation till barnet”.

Det är, med all respekt för förra århundradet, alldeles för mycket 1900-tal för att funka 2011. Vi vill inte ha särskilda pappakapitel. Litteraturen ska vara riktad till alla föräldrar oavsett kön. Och om den skriver om de olikheter kvinnor och män kan uppleva, så vill vi inte att den utgår från att pappor per definition har en mindre roll i föräldraskapet.

Jag har full förståelse för deras krav. Barnmorskors syn på pappans betydelse lämnar ibland en hel del att önska (samtidigt som det finns massa bra barnmorskor också!). Allting som har att göra med barn är helt enkelt en kvinnlig domän i vårt samhälle, och det är upp till männen att kräva sin plats som föräldrar, precis som kvinnorna krävde sin plats ute i publika sfären. Det går inte över en natt, men det är glädjande att se att kraven ställs från fler och fler olika håll.

Jag gillar även att debattörerna lämnar en öppning för att män och kvinnors upplevelser och roller inte behöver vara identiska i föräldraskapet – utan det viktiga är att bägge föräldrarna har samma värde.

Själva ordet jämställdhet kommer ju ifrån att könen ska vara jäm-ställda, inte nödvändigtvis jäm-lika. En viktig distinktion som inte sällan tappas bort i dagens jämställdhetsdebatt.

 

6 kommentarer på “Unga män kräver nytt bemötande”

 1. anders skriver:

  Ja tyvärr lever vi på det jag brukar kalla grottstadiet inom vissa områden. Att vår avkomma föds levande efter befruktning är av naturen (eller gud för de som vill) många lägger ägg bland djuren som sedan befruktas dock kan det knappast betyda att hon eller han är mer eller mindre viktig för avkomman förutom vissa olikheter av naturen som tex ammning?

 2. antikythera skriver:

  Gillar det skarpt! Tråkigt bara att det är så många som är emot det om man läser kommentarerna. Kanske är rädda att rättvisa, vem vet?

 3. Jessica skriver:

  Det här har jag också upplevt. När jag och min flickas pappa skulle försöka komma överens om var hon skulle gå skola, vi bor 17 km från varandra, så ringde dagisfröken upp mig på kvällstid för att ge mig argument som skulle stärka det jag ville. Hon serverade inte pappan samma förmåner. Såklart.

  Nu blev det så att vi enades om skolan nära pappan, så ingen skada skedd (bäst jag säger det innan någon brusar upp sig alldeles).

 4. Pelle Billing skriver:

  Väldigt intressant Jessica.

 5. [...] skrev jag att unga män kräver nytt bemötande när det gäller deras status som föräldrar. Pappor är i mångt och mycket fortfarande [...]

 6. Kitty skriver:

  Är en diskution från 2011, men ännu i dag 2012 är den lika aktuellt. Jag är kvinna, men tycker detta borde tas upp. Barnmorskor i huvudtaget borde få utbildning i bemötande av pappor vid förlossning. Så många gånger man har hört om de fått attetyder om de skall veta sin plats, vad man skall göra osv.. Speciellt unga pappor blir extra kollade som de skulle va dum i huvudet. Där ligger vi kvinnor och skall föda, vi har ont och är inte i läge att försvara varken oss eller pappor, Papporna skall vara våran komunikations hjälp under förlossning. Hur har man tänkt detta skall funka om barnmorskor inte samarbetar med papporna?

  Så var det här om amning och knytas sig till barnet, Om Alla idioter rätt ut sagt skulle sluta se att mamman har starkare band än pappn för hon ammar och bär barnet i 9 månader, Hallå? Var är rättvisan, pappan var med göra barnet, han kan också ta hand om sitt barn och mata det, när det äre stort nog ja och tro mig mata med sked gör man längre än ammar, det borde räknas!

  Sedan att pappor skall få bemötandet, var hemma med era barn.. Jaa.. men vi lever ännu i grottmänniskans tid, det du, statsminister! Se till kvinnor får lika bra löner, så lovar jag pappor är hemma mer, för det vill de lika mycket som mammor. Nu handlar det tyvärr mer om överlevnad än barnens rätt till föräldrar tid och att barnen sätts tidigt på dagis för man måste klara ekonomin.

  Att vara ung förälder i dag ocgh dessutom pappa kan sätta sina spår, men jag hoppas fler kvinnor och politiker öppnar ögonen och ser Vad en pappa är ovansett ålder- Inte skylldighet utan en rättighet!

  /Kitty- mamma till två underbara barn

Google