Små bomber på Newsmill

12 mars 2011, av Pelle Billing

Igår kväll och idag syns det två mycket intressanta och kontroversiella artiklar på Newsmills framsida.

Den första är skriven av Mats Olsson, förskollärare som numera undervisar på Malmö högskola. Han ställer frågan: Får män kritisera en kvinnodominerad skola? Många viktiga poänger görs i artikeln, och jag kan gissa att den rör om i grytan ganska rejält, bland de som engagerar sig i skoldebatten. Själv är jag emot alla former av kvotering i samhället, dock kan jag tycka att det är konstigt att man inte gör mer för att uppmuntra män att bli lärare, på samma vis som man t ex uppmuntrat kvinnor att bli poliser. Sedan är det en annan femma att kvinnor smygkvoterats in till Polishögskolan – det stödjer jag definitivt inte.

En om möjligt ännu större bomb i vår statsfeministiska sörgårdsidyll – denna dag då Melodifestivalen ska avgöras – är att Pia Larsson skriver om hur hon via falskt vittnesmål fått sin sambo dömd till 15 månaders fängelse, trots att hon var den som misshandlade! Detta är ett välbehövligt komplement till Sara Vargas politiskt korrekta låt Spring för livet, som vad jag förstår deltar i kvällens övningar.

Här är några nyckelcitat från Pia Larssons artikel, de talar för sig själv:

Plötsligt stod vi där, två fyllskallar som drog och slet i varandras kläder. Efter dessa sammandrabbningar vaknade vi upp med blåmärken på våra kroppar.

Man får det när man drabbar samman i en trång hall, min sambo hade fler blåmärken. Blåmärken som inte uppkommit pga av bråk i en trång hall, det var blåmärken som uppkommit genom våld från mig.

Här kan man ställa sig frågan varför min sambo blivit dömd av Tingsrätten när det uppenbarligen var jag som tillfogat honom våld?

Polis anländer, förutsätter att min sambo misshandlat mig och anhåller honom.

Jag blir hörd, berättar snyftande om hur dum och elak han är mot mig. Jag berättar om alla bråk, om alla knuffar och om alla slag. Jag överdriver när jag berättar. Jag nämner inte det faktum att jag varit den som slagit.

Nej, här kan jag få sympati, det märker jag direkt!

Mina tankar går till de män som i dag går igenom det jag utsatt min sambo för. Jag tänker på alla män som sitter oskyldigt dömda och som har fått sina liv förstörda. Jag tänker på alla män som inte har en sambo med ryggrad, som vågar erkänna att hon gjort fel.

Den totala avsaknaden av rättssäkerhet för män som blir anklagade för kvinnomisshandel är skrämmande!

Jag är medveten om att det finns män som slår sina kvinnor!

Givetvis skall dessa män, efter opartisk rättegång dömas till kännbart straff.

Men det är det där med opartisk.

Återigen, jag uppmanar Justitiekanslern och regeringen att utreda samt förändra de rutiner man idag använder sig av när det gäller relationsvåld.

Det måste till en förändring!

Jag tar mitt ansvar, jag går ut och blottar mina felsteg i hopp om att Justitiekanslern och Regeringen ska blotta sina fel och agera kring detta.

Klockan tickar på, hur många män ska dömas under 2011?

 

15 kommentarer på “Små bomber på Newsmill”

 1. Janne skriver:

  Vet inte om man kan säga att hon vittnade falskt…
  Han hade ju faktiskt pucklat på henne. Däremot så var ju våldet lika stort från henne.
  Det var en onödig process och därmed onödig kostnad för samhället.
  Men det allra värsta var särbehandlingen inför lagen beroende på könet!

 2. Ville skriver:

  Jag tycker inte det är fel att titta på fördelningen av män och kvinnor inom yrken där det mänskliga mötet är en del av grunden i yrket. Självklart bör man ställa sig frågan om det gör någon skillnad inom respektive område. Jag tycker inte att det är alls konstigt att fråga sig om det påverkar barnens syn på sin omvärld och deras utveckling om dom nästan enbart möts av kvinnor i skolan eller nästan enbart män. Jag tycker det är underligt att man utan att ha tillräckliga fakta, genast hoppar till slutsatsen att det inte gör någon skillnad, vilket det tycks mig att många ofta gör. Vi har många yrken där vi å ena sidan har människors fria val ställs mot varandra. Vissa elever skulle kanske göra bättre ifrån sig med en manlig lärare och andra en kvinnlig. Hur vi ökar andelen manliga lärare är en bra fråga. Jag anser inte att kvotering är en bra väg att gå.

  En vän till mig som läste på lunds universitet samtidigt som jag, hade som mål att bli lärare. Hanns plan var att först läsa in en stor mängd ämneskunskaper och sedan komplettera med pedagogiken. Han pluggade länge och mycket vid universitetet. När han sedan bytte skola för att komplettera sin kunskap för att bli lärare, tappade han helt intresset. När vi pratade om hur det funkade på den lärarhögskola där han pluggade visade det sig att undervisningen var baserad kring indoktrinering i vad man skulle tycka. Vetenskapligt tillvägagångssätt var icke existerande. Min vän orkade till slut inte kompromissa med vad han visste var rätt och slutade.

 3. Tanja skriver:

  Tack för lästips Pelle! Man kan ju undra varför genusforskarna alls vill ha män iskola/förskola? I SOU 2006: 75 på sidan 52 under 2.6: ”Män + förskola = jämställdhet?” diskuteras andra länders jämställdhetsarbete i förskolan, där man också vill ha in fler män. Dessa länder vill dock ha in fler män av fel skäl! Bland annat kritiseras det skotska projektet ”Men in childcare” som startades i början av 2000-talet, för att projektet ”bygger i stort sätt enbart på tankar om kvinnors och mäns olikheter. Initiativtagarna till projektet ser män som i grunden olika kvinnor. De bör komma in i förskolan för att fylla en funktion som kvinnor aldrig kan göra.”

  Även Norge och Belgien kritiseras av samma skäl (sid 54): ”Tankarna om vikten av män till förskolan [i Norge] utgår i mycket från samma perspektiv som finns i arbetet i Belgien och Skottland. Att kön i sig har en viktig funktion. Den nordiska synen är dock att kön är en social konstruktion och att maskulinitet är föränderlig.”

  Undrar varför svenska genusforskare då alls vill ha in män i personalen? Och varför finns ett kvinnligt perspektiv när det kommer till bolagsstyrelser men inte ett någon manlig egenskap att tillföra i skolan?

 4. kkj skriver:

  Stopp ett tag nu! Luktar det ändå inte lite grann skumt här? Finns verkligen ” Pia Larsson” Jag får i alla fall lite varningssignaler och börjar bli lite misstänksam.

  http://kristianjonsson.wordpress.com/

 5. Sten Sture skriver:

  @kkj
  Inte helt omöjligt att du har rätt, känner en svag doft av vad som var en helt överväldigande stank i samband med #hittapåomdet.

 6. NisseNyfiken skriver:

  Mycket bra påpekat, Tanja. Beroende på situation väljer man att stå på antingen genus-benet eller på köns-benet (…det där lät visst lite suspekt, men ni förstår nog vad jag menar). Och konstigt nog är det alltid perspektivet som är till kvinnors favör som är det som gäller…

  Det kunde ju lika gärna varit tvärtom:
  ”Kvotering till bolagsstyrelser bygger i stort sett enbart på tankar om att kön i sig har en viktig funktion, men den nordiska synen är dock att kön är en social konstruktion och att femininitet är föränderlig”

 7. Matte Matik skriver:

  Ja, det känns inte bra att ”Pia Larsson” tydligen är en ny Newsmill-användare som aldrig publicerat tidigare och i kommentarerna till artikeln erkänner att hon i nuläget vill vara anonym. Visst, det är inte alls otroligt att historien är sann, men som jag fattar det kan det lika gärna vara påhittat. Vet du något vi andra inte vet, Pelle? ;-)

 8. [...] Newsmill skrev igår pseudonymen Pia Larsson om hur det gick till när polisen kom efter att hon och hennes [...]

 9. [...] Newsmill skriver Pia Larsson om sin våldsamma relation med sin sambo. De har druckit alkohol, pucklat på varandra och vaknat upp med blåmärken. “Man [...]

 10. [...] har kommenterats på GenusNytt och Pelle Billing såväl som hos One Size Fits All och Rut-rutan där följande resonemang om logisk kullerbytta [...]

 11. Lövet skriver:

  Svaret är uppenbarligen: Nej man får inte diskriminera en kvinnodominerad och kvinnoanpassad skola: http://www.fof.se/tidning/2011/3/pojkar-diskrimineras-inte

  Forskning och Framsteg gjorde förr i världen anspråk på att vara lite mer vederhäftig än den populärvetenskapliga pressen; lite mer akademisk liksom.

  Nu är den tydlegen lite mer akademisk – med tonvikt på den syn på vetenskap som numera genomsyrar akademin i Sverige. Alltså – om svaret på frågan ”känns” fel, så föreställer man sig bara en annan fråga och svarar på den istället.

  T o m där alltså, t o m där…

 12. [...] även Pelle Billings och Tanja Bergkvists tankar på detta och relaterade ämnen. Missa inte GenusLeaks. Postat i [...]

Google