Samtal med Warren Farrell

21 mars 2011, av Pelle Billing

Som vissa av er kanske minns så var jag hemma hos Warren Farrell och hälsade på i somras, när jag var på en konferens i Kalifornien. Farrell är en pionjär när det gäller mansfrågor, och det är svårt att tänka sig att mansfrågor ens skulle ha diskuterats på samma sätt världen runt, om det inte varit för honom.

Farrell började sin bana inom könsfrågorna som feminist, och var då en del av den feministiska organisationen NOW i USA, samt var med en hel del på TV. Han var även en populär föreläsare och levde således gott på sin feministiska karriär.

Med tiden började han dock fråga sig om det inte saknades något i den gängse teoribildningen. Varför såg man aldrig könsrollerna från männens perpektiv? Om det var billigare att anställa en kvinna än en man, varför ville då någon anställa män? Frågorna var många, men svaren saknades, så därför fick Farrell själv börja gräva fram svar.

Resultatet blev med tiden böcker såsom Women Can’t Hear What Men Don’t Say, The Myth of Male Power och Why Men Earn More. Samtidigt började han göra om sina workshops, så att båda könen fick leva sig in i den andres situation – tidigare hade det bara handlat om att männen skulle förstå hur hemskt det var att vara kvinna.

Denna kursändring ogillades starkt av det feministiska samfundet i USA, och han blev snabbt oönskad som föreläsare och som medarbetare. Han hade svurit i kyrkan och från att ha varit en feministisk idol blev han på kort tid isolerad och persona non grata.

Vägen tillbaka var lång, men genom de böcker som listas ovan, och genom en ny skara anhängare så kom han tillbaka in i debatten steg för steg. Idag anses Farrell var en av världens absolut främsta experter på mansfrågor, och på könsfrågor i allmänhet. Finns det egentligen någon annan som satt sig in i både kvinno- och mansfrågor på samma vis som honom?

Farrell syns igen på amerikansk TV, och han har nyligen lett arbetet med att ta fram förslaget för en White House Council on Boys to Men. Förslaget är banbrytande, i att det vågar titta på mansfrågor utan att göra det genom en feministisk lins, och för närvarande ligger det hos president Obamas ”Chief of Staff” – William Daley – som ska bestämma om förslaget får leva vidare eller inte (håll tummarna!).

Nyligen har jag själv återupptagit kontakten med Warren, via telefon och mejl, då Uppsala Mansjour har visat seriöst intresse för att att ta Warren Farrell till Sverige under 2012. Inget kontrakt är ännu skrivet, utan vi tittar fortfarande på datum; men intresse finns från från båda parter, och arbete görs bakom kulisserna för att detta ska bli verklighet.

Så förutom att jag i detta inlägg vill ge en översikt om allt som Warren Farrell gjort för jämställdhet, så är detta en blänkare för de organisationer eller personer som är intresserade av att delta i projektet för att få hit honom. Rent konkret gäller det alltså om någon är intresserad av att skapa ett evenemang med Farrell i en annan svensk stad när han ändå kommer hit? T ex Stockholm, Göteborg, Malmö, osv.

Kontakta mig om du/din organisation vill ha mer information om detta, så pratar vi vidare om det.

 

18 kommentarer på “Samtal med Warren Farrell”

 1. Roger skriver:

  Warren Farrell är fantastisk. Hoppas att många organisationer bokar in honom så att många människor får chansen att höra vad han har att säga.

 2. JockeH skriver:

  Jag kan inget annat än att hålla med dig Roger. Ser fram emot det Pelle!

 3. Mats Lind skriver:

  Ja, vi är sannerligen måna om att få hit Warren Farrell då det skulle betyda så mycket att få hit en jämställdhetsdebattör som har en fot i båda läger s a s. Förutom då att han är ett levande universitet beträffande mansfrågor.

  Ni som har förslag eller är villiga att hjälpa Oss med arrangemanget, förslag på medfinansiärer etc kan kontakta mig här:
  http://www.uppsalamansjour.se/

  Eller så kan Ni gå med i Uppsala mansjours facebook-grupp, för att hålla samtalet levande, komma med förslag eller bara göra en god gärning genom att deltaga.

  Sök på Uppsala Mansjour på facebook!

  Hälsningar

  Mats Lind
  Ordförande Uppsala mansjour

 4. David/Moderatmännen skriver:

  Vi skulle tveklöst vara intresserade av att medverka i detta!

  Ta med Moderatmännen i beräkningen.

  Mvh
  /David – Moderatmännen

 5. Mats Lind skriver:

  Bra att vi kan räkna med Er David!

  Vi behöver allt stöd vi kan få i detta då vi är en liten förening (dock växande) med små medel och knappa anslag.

  Vår ambition är dock att lyckas med detta.

 6. Tommy Jonsson skriver:

  Har Möderatmännen möjlighet att bjuda in honom till Riksdagen? Det vore en höjdare.
  Kan Bo Rothstein vara intresserad för ett seminarium på Göteborgs Universitet?
  Germund Hesslow för detsamma på Lunds Universitet?

 7. Tommy Jonsson skriver:

  Handelshögskolan och Lennart Sjöberg kan också vara ett bra försök.

 8. Janne skriver:

  Vi vill alltså främst ha hjälp med arrangemenget i andra städer, hitta lokal bl.a. men även annat smått o gott runt evenemanget.
  Lokalen bör ta åtminstone 1000 personer för att slippa ha hutlösa biljettpriser.

  Sponsorer till det hela är även de välkomna :)

  Moderatmännen kan ju börja planera i Stockholm :) )

 9. mk skriver:

  Stödjer ni en sådan person?

  ”When I get my most glowing positive cases, 6 out of 200,” says Farrell, ”the incest is part of the family’s open, sensual style of life, wherein sex is an outgrowth of warmth and affection. It is more likely that the father has good sex with his wife, and his wife is likely to know and approve — and in one or two cases to join in.” [just a wholesome family, not a couple of perverts.]”

 10. Jonas M skriver:

  Till mk:
  vad menar du? Jag är inte så bra på engelska att jag fattar det där. Kan du översätta?

 11. Jocke S skriver:

  Ja jag fick efter viss möda tag på den första boken tror jag. Den var nog ämnad som kursbok för ”par med problem”. Men ideerna han framför överensstämmer med dem jag tycker mig ha kommit fram till sedan 70-talet: Man kan inte lösa kvinnors problem enbart. (Och varför skall man bara göra det?) Utan att lösa mäns problem. Samtidigt!
  Och att t.ex. svenska politiker inte insett detta, eller inte någon gång velat går ut med detta. Det tycker jag är verkligen är otroligt suspekt!
  Eller vad sägeer du Reinfeldt?

 12. tryggve skriver:

  mk:

  Jag håller med dig om att citatet är vidrigt. Det är taget från penthouse magazine 1977, utom det i [] som är en kommentar från nätsidan thelizlibrary.org. Jag försvarar inte citatet men jag tycker att man för det första måste fråga sig om det är hans ord eller om det är journalistens, när det står på tryck i Penthouse Magazine. För det andra spelar tidsandan en viktig roll här, (titta till exempel på dokumentären om platos retreat, new yorks mest kända sex-klubbar på sjuttiotalet, där personalen bland annat vittnar om sexuella förhållanden mellan syskon http://www.imdb.com/title/tt1058058/), på sjuttiotalet gick sex från att vara tabubelagt till att normaliseras och man trodde till exempel att porrfilmer skulle ta steget in i mainstream hollywoodproduktioner. För det tredje är det viktigt att se vad han står nu och inte för över trettio år sedan. Om du kan hitta något liknande idag från honom kommer jag se honom i ett annat ljus.

 13. Roger skriver:

  Mk:
  Han säger ju själv att han blivit felciterad. Det är inte ett direkt citat av honom utan av journalisten som skrivit artikeln. Han säger också bestämt och tydligt att han inte är för incest.
  Ändå använder femnister detta för att svartmåla honom och försöka karaktärsmörda honom; i det att de slipper ta ställning till SAKFRÅGAN som han för fram, inte minst om den kvinnliga offerkulturen.

  Precis som vanligt alltså.

 14. Mia skriver:

  Gick naturligtvis till källan och här några andra citat från artikeln:

  ”Farrell realizes the risks that attend publication of this book. ”In a society where men are powerful and exploitive and insensitive to women’s feelings, which is reinforced by female adaptiveness and a daughter’s lack of power, data like these can be used as an excuse for the continuation and magnification of that exploitation. When I consider that, I almost don’t want to write the book.” ”

  ”I’m not recommending incest between parent and child, and especially not between father and daughter.”

  Man bör nog läsa hela artikeln och bilda sig en egen uppfattning.

  http://www.thelizlibrary.org/fathers/farrell5.htm

  Och mycket riktigt sätta in det i tidsandan. Men om man kan hitta något där han förordar incest kommer även jag se honom i ett annat ljus.

 15. Pelle Billing skriver:

  mk,

  Vad menar du med ”en sådan person”?

  Det är du som måste förklara dig innan du kan få några svar. Var specifik och exakt med vad du talar om, så ska du få raka svar.

 16. Jocke S skriver:

  Jag har också läst Robert Bly, som dock är lite för mjuk mot feminismen, typ ”vi män skall inte klaga på dem ändå”! Men den som gjort mest intryck litterärt är Aaron Kipnis, amerikansk masforskare även han, med sin bok, ”Riddare utan rustning”. En mycket gedigen genomgång ”från tidernas början”. Den rekommenderar jag verkligen till alla här! Hans hustru kallar honom skämtsamt ”maskulinist” inleder han med någonstans i början…Boken beskriver en grupp män som samtalar.

 17. Jocke S skriver:

  Apropå det här med tidsandan och incest. Så fanns det ju en röreles i Norge på -sent 70-tal, som förordade att föräldrar skulle lära sina barn onanera. Som jag skrivit i min senaste artikel, ännu ej godkänd av sourze (där redaktören surnat till mot mig…) I alla fall tar artikeln upp hur RFSL lockar trettonåringar till fritidshem (på Sveavägen) för HBT personer. Med vida konsekvenser för unga sökande människor, jag vet! Trettonåringar!
  Jag skulle gärna vilja återkomma till detta. Och RFSU får ju ta hand om sexundervisning för 14-15- åringar, där man, ordagrant, pratar om ”kukbruk, fittfakta och rövknull”. Snabbutbildade RFSU:are som får 3000:- per lekiton, inga lärare får närvara.
  Artikeln tar upp feminismens förändrade inställning till sex allt efter som det passar tidsandan och deras egen ökande heterofobi mot män.
  RFSL och RFSU är öppet feministiska.

 18. [...] kväll läste jag att mansaktivister Pelle Billing vill bjuda in Warren Farrell, feministen som övergav feminismen och blev maskulinist, till [...]

Google