Ny blogg om jämställdhet

24 mars 2011, av Pelle Billing

Rutger Stjernström, som varit intresserad av jämställdhetsfrågor en längre tid, har nu valt att start en egen blogg.

Rutger är läkare, precis som jag, och han kallar sig för jämställdist – vilket är en beteckning som fler och fler börjar använda sig av i bloggosfären.

Han listar följande grundvärderingar på bloggen:

Lika rättigheter, skyldigheter och möjligheter oavsett kön.

Svensk lagstiftning skall vara lika för alla oavsett vilket kön man råkar vara född till.

Mäns och kvinnors röster och upplevelser är lika viktiga för jämställdhetsdebatten.

Även problem som drabbar framförallt eller bara män är problem – mansfrågor skall tas på allvar av samhället.

Jämställdhetspolitiken måste grunda sig på forskning och fakta.

Inte helt olikt de principer som jag själv och Mansnätverket driver!

Det är glädjande att fler och fler skriver under på en jämställdhet som inkluderar även män, och ytterst glädjande att Rutger står för sina åsikter med namn och bild.

 

7 kommentarer på “Ny blogg om jämställdhet”

 1. Olle skriver:

  Den sista punkten i manifestet ‘Jämställdhetspolitiken måste grunda sig på forskning och fakta’ kan vara ganska farlig, eftersom Sveriges forskning inom det området grundar sig på politik. Man får då en politik som i botten grundar sig på politik, efter att ha tagit omvägen via forskningen. Politiker beställer forskning som visar att deras politik är rätt.

 2. JockeH skriver:

  Vetenskap och fakta såklart..!

 3. Anders skriver:

  Läst i bloggen och den verkar vara precis i min stil. Inte aggressiv (ovanligt i bloggosfären), och tillkännager även när ”fel” personer har poänger i sina resonemang. Enligt mig finns det tillräckligt med bloggar i den här branschen som mer handlar om att skrika ut sin frustration än att genom en nyktert resonerande ton presentera sina argument.

 4. Tommy Jonsson skriver:

  Anders
  Efter att ha deltagit i mansrörelsen i snart 25 år repekterar jag män som ”skriker ut sin frustretion” efter att förlorat kanske relaionen till sitt barn, hem och arbete. Det kanske du inte råkat ut för och inte har någon förståelse för heller.
  Jag tycker att vi har ett ansvar för att stödja dessa män. Har vi inte alla ett ansvar för att bringa skutan på rätt köl? Utan att sätta oss på höga hästar och i stället lägga krutet på de problem som finns?

 5. Mia skriver:

  Visst kan man förstå de som reagerar och ”skriker ut” sin frustration, såväl drabbade män/pappor som kvinnor/mammor. Problemet är bara att det mest stannar vid ”skrik” och inte är särskilt konstruktivt. Det blir också väldigt svårt att säga vem som ”skriker” av frustration och vem som ”skriker” av andra orsaker, dvs är den som faktiskt är den konfliktdrivande och kanske tom våldsamma i tex vårdnadstvister (även om de inte alltid kan se det själva).

  Igår kunde man se många som var frustrerade för att man fortfarande inte lyckas göra en korrekt riskbedömning vid våld i nära relationer, tex Magnus Lindgren på ”Tryggare Sverige”. Mördaren var inte bara frustrerad utan en individ som hade problem långt tidigare, även om han kanske inte kunde/kan se det själv som sagt.

  http://www.tv4play.se/nyheter_och_debatt/kalla_fakta?title=kalla_fakta_del_3&videoid=1497488

 6. Anders skriver:

  Jag tänkte inte på enskilda drabbade. De som är mitt inne i branden är sällan de bäst lämpade att påverka allmän opinion.

  Man hamnar inte i debattprogram och på stora tidningars debattsidor och får spridning så man kan ta sig in i allmänhetens medvetande om man inte uppfattas som sansad seriös debattör. Det beror lite på hur vindarna blåser närvarande förstås, kraven idag för att bli publicerad om man använder feministisk retorik är i nuvarande tidsanda inte särskilt höga som bekant.

  Felet jag ofta ser i mestadels bloggbaserade mansrörelsen är att man blandar in personangrepp och annat trams och/eller att man lägger an en ton som andas aggressivitet och frustration i annars vettig argumentation. Och ofta drar man in ovidkommande politiska värderingar, ofta neokonservativa. Det är inte proffsigt paketerat helt enkelt. En utomstående som läser sånt ser ju inte argumentationen hur bra den än må vara.

  Men allt fler sansade debattörer börjar komma fram, så jag ser ljusning.

 7. AV skriver:

  OT: Debattartikel som tar upp en mansfråga. Att få bli bemött som en likvärdig förälder av vårdapparaten.

  http://www.aftonbladet.se/debatt/article12785730.ab

  Det börjar röra på sig.

  AV

Google