NCK om relationsvåld mot män

21 mars 2011, av Pelle Billing

Nationellt Centrum för Kvinnofrid (NCK) har numera en sida om mäns utsatthet för våld i nära relationer. Sidan är långt ifrån perfekt, och stämmer inte i allt den säger, men den är trots allt ett steg i rätt riktning!

Det viktiga är att synliggörandet av denna typ av relationsvåld nu är igång, och då kommer sanningen aldrig att gå att stoppa!

 

22 kommentarer på “NCK om relationsvåld mot män”

 1. Matte Matik skriver:

  Det händer grejor till höger och vänster nu, tycker jag! Jag upptäckte att Socialkontoret i Skellefteå anordnar ett projekt för att lyfta undomars rättigheter och rätten till nära relationer utan våld. Man använder sig av teater bl.a.: ”en pjäs om våld i nära relationer med efterföljande samtal. Medverkande: Centrum mot våld, Mans- och kvinnojourerna i Umeå och Lycksele, socialtjänst, polis med flera.”. Ja – ni läste rätt – man skriver våld i nära relationer istället för ”Mäns våld mot kvinnor” och dessutom har både mans och kvinnojourerna varit med. Har bloggat om detta här:

  http://mattematiksblogg.blogspot.com/2011/03/hander-det-saker-pa-riktigt-nu.html

 2. Mia skriver:

  Mycket mycket bra, äntligen!

  Och även en bra sida om vårdnad och umgänge. Förutom våld mot kvinnor och problem med gemensam vårdnad i de fallen finns det ett avsnitt om män som utsätts för våld och som är rädda att förlora kontakten med barnen. Man talar t o m om umgängessabotage och försiktigt om alienering även om man inte kallar det det.

  ”Att vägra umgänge anses allvarligt och benämns umgängessabotage. Det kan få allvarliga konsekvenser och leda till en ny rättslig prövning angående vårdnaden.”

  ”Även män utsätts för våld i parrelationer, även om det oftast är kvinnor som drabbas av våld i nära relationer. Det är vanligt att män som utsätts för våld av en partner är rädda för att förlora kontakten med sina barn om de lämnar relationen. Kombinationen av att det är tabubelagt för män att utsättas för våld av en kvinnlig partner och rädslan för att förlora vårdnaden om barnen i en eventuell vårdnadstvist med mamman gör att många män stannar kvar i våldsamma relationer. En våldsutövande kvinnlig partner kan, i likhet med män som utsätter kvinnor för våld, vända barnen emot den våldsutsatta föräldern, sabotera umgänget eller hota att skada barnet/barnen.”

  http://www.nck.uu.se/Kunskapscentrum/Kunskapsbanken/amnen/Barn_som_upplever_vald/Vardnad_och_umgange/

  Nu fattas det bara att man börjar titta närmare på vad många av dessa ”högkonfliktindivider” har gemensamt och hur man kan hjälpa offren att frigöra sig, och då särskilt de som har svårast att ”ta sig loss”.

 3. Håkan skriver:

  Kanske börjar man titta på mekanismerna bakom våld i parrelationer istället för som tidigare de synliga effekterna av det samma. Att den synliga effekten oftast är större då en man brukar våld mot en kvinna men mekanismerna bakom är troligen densamma då en kvinna brukar våld mot en man.

  Eller så har kvinnojourerna insett att förklaringsmodellen de haft, könsmaktsordningen, inte har gett något resultat och e börjar inse att de måste ha en ny förklaringsmodell.

 4. Mia skriver:

  Kunskap hur processen ser ut och hur personen fungerar finns men man har som jag ser det felaktigt trott att det har något med män/manlighet att göra. Och mycket riktigt har det även varit kontraproduktivt för drabbade kvinnor.

  Det som sker är inte en sk backlash utan jag hoppas och tror att man faktiskt står inför ett paradigmskifte.

 5. Anders Hammarlind skriver:

  ”Kommentar om en kommentar” är verkligen en märklig genus läsupplevelse. Författare är Tomas Wetterberg, idag ordförande för Män för Jämställdhet. Tidigare sakkunnig i Jämställdhetsdepartementet och Tomas var därtill sakkunnig i Slagen Dam utredningen. Den som Eva Lundgren, Uppsala Universitet, var primus motor i. Men Tomas var ingalunda modererande kraft utan han delar fullt ut synen på män som totala galningar. Män är alltid urdjävliga unisont och kollektiva svin menar alltid Tomas Wetterberg. Män är enbart ute efter att tjäna pengar, förtrycka kvinnor, våldta kvinnor och spöa barn. Varje man är i princip alltid en helt vanlig rutten Taliban. Män för Jämställdhet, vars ordförande Tomas är, får ofta uttala sig om hur män är och synen på män är alltid groteskt svartmålad, män är de som alltid förtrycker, alltid begår våldtäkter och det gäller på ett bräde män överlag. Kvinnor är alltid fromma medan alla män är i samklang med Valeri Solanas ”mein kampf”.
  Män för Jämställdhet hade sin föregångare och där var jag med under fler år men klev raskt ur när den inre motorn var manshatet ALLTID och i all verksamhet. Män är skit kort sagt, tar de fram en skruvmejsel bygger varje man raskt och rappt en atombomb. Sådana är männen och jag fick nog. Startade pappagrupper istället som blev såväl en framgång som viktigare än att anse män som helt och hållet galna.
  När Sara Stridsberg, författaren, fick Nordiskt kulturpris för boken om Solana och att varje man är skit och måste förintas trodde jag nog att Tomas W skulle våga sig fram och säga, nja så illa är det väl inte, kanske inte, ändå.
  Men glöm det, han höll tyst.
  Men han höll tyst. Som hela den här grupperingen i Män för jämställdhet. Professor Jalmert, han som tjänar så bra på att hata män, Klas Hylander som är spindeln i nätet och så Tomas Wetterberg. Tomas som vände på rocken och tog bort klass mot klass till det nya kön mot kön. TW är en genuin gammal kommunist och gjorde som så många andra när den vetenskapliga socialismen (den enda sanna sanningen, som det hette då) gick i graven (tack o lov) men de dök upp på andra sidan. I den vetenskapliga Genussanningen. Den som vi fortfarande lever i, dessvärre. Och med samma krav på att vi är den enda legitima sanningens röster. Och så satte man igång, Winberg, Schyman, Wetterberg och jagade skiten ur jämställdheten som männen i jämställdheten. Män är alltid förtryckare, kvinnor alltid underordnade blev det religiösa mantrat. Och det tog verkligen skruv. Män vet numer om att de är Talibaner medan det andra könet alltid är offer.
  När den här nya bra Mansrörelsen är här, som ex. Pelle Billings forum, så fnyser man enbart och Tomas skriver som vilken skollärare som helst anno 1920 att vi är vetenskapen, de nya (läs Billing) är idioter. De förstår inte, de vill bevara mansförtrycket överlag. Den nya mansrörelsen är okunnig. Vi är korkade och såväl Wetterberg, som Jalmert, som Klas Hyllander kastar skit och det borde man kunna göra en Genusanalys på och av.
  Så talar diktaturens kreatur kan man säga, inga andra meningar får råda på den enda sanna sociala verklighetens scen. Men låt mig luta på Solana, och med adress till Tomas Wetterberg, Lars Jalmert och Klas Hylander. Säger bara, njut av texten mina herrar; Här har ni sanningen;

  Solanas och jämställdheten, varje man är skit och måste förintas med alla till buds stående medel.

  Sara Stridsberg vinner litterära priser ofta, tunga, tunga sådana och med mycket pengar till contot, nu är hon nominerad ånyo. Trots att hon är som Hitler. Ja mot män, inte mot judar. Hennes ikon och helgon är Valeri Solana. Och för detta har Stridsberg fått många kulturpris, som Nordiska Rådets. Här till denna vanvettiga furiösa galenskap; Läs själva.
  Valeri Solanas liv var ett långt djävla helvete, uppenbart från börjans början till det fullständigt eländiga slutet på ett sunkigt hotell i prostitutionskvarteren. Hatet, det fullständigt våldsamma hatet mot alla män unisont är genomgående tema. I full retorisk hårdför sturmanfall. Hatet mot män är fullständigt utbrett på varje sida, i varje mening, i varje andetag. Vid varje läsning är – jämförelsen till Mein Kamp helt given.,
  Solanas; SCUM manifesto, ”Society for cutting up men” är ett fullständigt rasande angrepp på alla män. Alla män är fruktansvärd svin. Nazister rakt av.
  Stridberg, författaren, har fått många pris när hon vill cutting up men och det bara fortsätter. Nu är det Ny nominering till skära huvudet av män unisont.

  Boken ”scum manifest” där Stridsberg översatt och skriver ”jag har aldrig älskat en text som jag älskar Solanas text” och ”varje liten man och varje litet patriarkat har all anledning att frukta den”. Män vars arslen syns överallt där man borde ” få stöta en ishacka i första mans arsle” och där kvinnorna i SCUM tar över hela världen. Så fortsätter det sida efter sida för män är defekta, ” män har förverkat sin rätt att leva” (sid 10) och män är – som sagt – defekta, är en ”emotionell parasit, en biologisk olycka… för civiliserade SCUM:are och universumregerare återstår bara att förstöra det manliga könet”. Och ” vi måste omedelbart göra detta”.

  Stridsberg frågar, vilket är väldigt legitimt, hur skall vi då läsa SCUM Manifesto? Hon svarar – ja hon skriver just så här – ”vi ska läsa det bokstavligt” (sid 21). Män är en ofullkomlig varelse och så fortsätter det men notera nu – trots allt som redan stått – att Stridsberg refererar till att manifestet kan också tolkas som ” ett litterärt grepp. Det finns ingen organisation som heter SCUM” och jag tror det är viktigt att försöka – efter förmåga åtminstone – att hålla isär den rasande synen på män i det dubbla skenet av litterär text och politisk verklighet. Solanas menade att mannen är ”en biologisk olycka”, ett vandrade misslyckande, en egocentrisk dåre fångad i sin egen historia, en känslomässig krympling, en oemottaglig död massa, en fullständigt egocentratisk apa, och som sådan vida underlägsen kvinnorna. Män kan inte känna medlidande, hans eget liv är värdelöst och varje man vet innerst inne att han är en värdelös skit (sid 38). Han är oförmögen att älska, ”därtill vill han ha sin dotter sexuellt ”(sid 42) och ”allting han rör vid blir skit…mannen är bara ett knippe betingade reflexer” (sid 46). Män avskyr sig själva, alla andra män, men med makt och kontroll söker han så mycket fitta han kan hitta, han är fullkomligt värdelös och – sid 74 – ” mannen är av naturen en blodsugare, en emotionell parasit och förtjänar därför av moraliska skäl inte att leva” så därav blir summan av SCUM manifestet att döda män är nummer ett på agendan. Döda skiten med andra ord.
  Hur skall man tolka detta då? Kulturskribenterna ser förstås de litterära förtjänst tecknen och hyllar medan de unisont blundar för budskapets budskap. En vanvettigt manifest, helt utan tyglar, och i samma klass som galningen från Österrike. Jag frågade dåvarande JÄMO – Claes Borgström – om inte han som JÄMO borde ha synpunkter på Solanas/Stridsberg och Nordiska Rådets litteraturpris. Glöm det, han menade att SCUM manifestet inte alls var könsdiskriminerande möjligen var det – citat – fel pedagogik.

  Som många män har sagt, byt ut ordet man mot zigenare, jude, arab, serb så får man omedelbart en åtalspunkt. Det är en rätt iakttagelse. Men jag vill gå ett steg till, varför är det enbart män som protesterar eller anser att Solanas är vedervärdigt. Kulturskribenterna som hyllar och så hela den feministiska rörelsen som är mest knäpptysta i och om detta fasansfulla Manifest. Inte ens de jämställda männen har vågat sig på ett litet pip. Om Solanas text är litterär så är givetvis också Hitler litterär. Det tror jag inte på.

  Jag har två frågor, hur kommer det sig att så få reagerar över Solnas texter för det är inte lite som är vidden av det hela. Feministrörelsen är helt och hållet tysta, och män som är jämställda hukar i buskarna.

  Nu en fråga nummer två; har fått nedanstående text till mig i fler omgångar. Var hittar jag originaltexten för jag har inte sett denna text i dess ursprung. Vem vet? Det börjar så här och det handlar om pappor och det skall vra Solanas text(men jag har inte sett originalet ännu;
  Vi får inte sky några som helst medel i kampen att avskilja barn från sina fäder. Barnapappan är en slug, lismande schimpans, som i en epok av jämställdhetssträvanden kan ta makten över reproduktionen från oss kvinnor. Mansidioterna blir våra bästa allierade. Vi måste se till att spela ut dem mot barnapapporna, för att förlöjliga och förnedra barnapapporna så mycket som möjligt. Barnapappan är vår farligaste fiende, han inser vilka vi är och vad vi står för. Han arbetar natt och dag, politiskt och juridiskt, privat och offentligt, för att få kontroll över reproduktionen inte bara inom familjen utan också bortom den. Han skyr inga medel, precis som vi. Barnapappan har insett vad det handlar om – en strid på liv och död, pappan är vår intelligentaste och farligaste fiende, han måste förintas med alla till buds stående medel.

 6. Torsten skriver:

  Solana hade behövt skickas på tukthus. Hon är allt för ful för att kunna älskas. Jag såg bild på henne när jag googlade. Usch.

 7. Roger skriver:

  Anders:
  Citatet om pappor är Solanas, men det är inte från SCUM utan från någon annan text. Jag letade upp det någon gång, men har tappat bort det igen. Det går att googla fram med lite ansträngning.

 8. Mia skriver:

  Torsten

  Det är liksom sådana kommentarer som gör att mansrörelsen riskerar att inte tas på allvar om du frågar mig. Inte för att du gjord det men….

 9. Mia skriver:

  Matte Matik

  ??!!

 10. Pelle Billing skriver:

  @Torsten Inga personangrepp, inte ens mot Solanas. Det räcker gott med att kritisera hennes idéer.

  @Mia Tror Matte instämmer i det du skriver, men på engelskt vardagsspråk.

 11. SR skriver:

  Håller också med Mia, fullkomligt idiotisk kommentar av Torsten.

 12. Matte Matik skriver:

  Precis, det var ett medhåll, Mia. :)

 13. Mia skriver:

  Okidok…uhuh=agree (på vardagsengelska) got it (säger man så?) ;)

 14. Christer Karlsson skriver:

  Anders Hammarlind
  Jag försvarar ej Solanas mordförsök mot Andy Warhol och hat mot alla män.
  Solanas tragiska barn och ungdoms år mm. tror jag är stor anledning till alla hennes hatfulla kommentarer i böcker och pjäser.
  Ex. Skickas till katolsk internatskola under sin uppväxt
  Utnyttjades sexuellt av sin far
  Vid 15 års ålder gravid tillsammans med en sjöman.
  Hemös i perioder och lever på prostitution, tiggeri …

  Trots hennes bakgrund har S. en examen i psykologi
  Hur tror ni i Mansnätverket Solanas bakgrund kan påverka hennes agerande?

 15. Christer Karlsson skriver:

  Pelle Billing och Anders Hammarlind
  Är Anders kommentarer om Män för jämställdhet kontraproduktiv eller positiv för Mansnätverket ???

 16. Pelle Billing skriver:

  @Christer K

  Vad har Mansnätverket med kommentarerna på min blogg att göra??

  Det Anders Hammarlind skriver står han själv för, och ingen annan. Precis som att dina kommentarer här bara står för dig, och mina kommentarer bara står för mig.

 17. Christer Karlsson skriver:

  Pelle Billing
  OK!

  Är Anders Hammarlinds kommentar om Tomas Wetterberg och Klas Hyllander, Män för jämställdhet personangrepp eller kontraproduktivt för din blogg?

 18. Pelle Billing skriver:

  Christer K,

  Jag läser inte alla kommentarer, särskilt inte de långa. Hinner inte.

  Nu har jag skummat Anders Hammarlinds kommentar, och den verkar inte vara ett personangrepp på Tomas Wetterberg, däremot finns ganska starka påståenden om vad Wetterberg har för åsikter. Denna typer av inlägg har jag inte för vana att radera, utan jag föredrar att de bemöts. Antingen av personen själv, eller att någon annan länkar till en sida eller text där personen själv skriver om sina idéer/värderingar.

  Denna princip har jag t o m kört när jag själv blivit anklagad i kommentarsfälten, vilket händer lite då och då.

  Givetvis finns det en gräns för vad man får skriva och jag håller nu ett öga på hur detta utvecklar sig.

 19. Det viktiga är att synliggörandet av denna typ av relationsvåld nu är igång, och då kommer sanningen aldrig att gå att stoppa!

  Word Pelle!

 20. Doepfer skriver:

  Jag tyckte att det här var bra gjort av dem. Det verkar vara på väg i rätt riktning.

  Själv vill jag dock att det ska komma så långt att alla vet på förhand vilka personlighetstyper det finns, hur man identifierar dem, vilka som passar ihop och vilka där det finns förhöjd risk för olika former av våld. Jag tror att kunskap om vad som orsakar våldet och hur man kan se det komma i förväg är väldigt mycket värt.

  Sen tänkte jag tipsa om AVfM Radio igen. Tidigt i morse så sände de med Dr Tara. Programmet heter ”Psycho Women From Hell – With Special Guest Dr. Tara Palmatier”. Det handlar om kvinnor med personlighetsstörningar.

  http://www.blogtalkradio.com/avoiceformen/2011/03/23/psycho-women-from-hell-with-special-guest-dr-tara-palmatier

 21. Mia skriver:

  Här lite mer om dessa högkonfliktindivider, och en annan het potatis – PA(S).
  Dr Jayne Major på en tredagars konferens i ämnet.

  http://www.youtube.com/watch?v=qVT0aEPc01Q&feature=BF&list=PL3BE2C87B72BAE326&index=26

  Och inte heller detta är könsbundet. Del III i Gregory Mantell show

  http://www.youtube.com/watch?v=QOrzN8FK_Rc&feature=relmfu

Google