Miljömagasinet om mitt arbete

18 mars 2011, av Pelle Billing

Miljömagasinet har skrivit några rader om mig efter att jag var med på en interaktiv talkshow om framtiden på Teater Pero.

Tyvärr ligger artikeln inte ute på nätet, men det står följande i den (Miljömagasinet nr 8, 25 februari 2011):

Missvisande om könsroller
Pelle Billing är läkare inom psykiatri och pratar om att det behövs en utveckling av könsrollerna. Han menar att det finns många myter kring detta och att även män diskrimineras fast på andra sätt än kvinnor. Han tycker också att historieskrivningen är missvisande när den skildrar ett könskrig där män förtrycker kvinnor.
– Om män ses som onda så är de svårt att skapa samförstånd. Vi behöver skapa empati mellan könen, få dialog och samförstånd, säger han.

Tack till Jackie Bergman som bjöd in mig att delta vid två olika tillfällen!

 

6 kommentarer på “Miljömagasinet om mitt arbete”

 1. Mia skriver:

  Så sant! Och bra sammanfattat.

  Och kanske kan ”man” lära av det ”offerfeministiska” misstaget och inte gå in i ”kriget”. För ibland är det onekligen nog så besvärligt att försöka kryssa sig fram på ett ”slagfält”.

  Mina käpphästar är ju relationsvåld och vårdnadstvister och där känns det t ex onödigt med spekulationer kring vilket kön som är mest våldsamt och manupulativt. Utan istället konstatera att de som misshandlar och är konfliktdrivande (tack och lov) är en relativt begränsad grupp individer. Sen kan man naturligtvis diskutera (som jag tror) könsspecifika skillnader hos såväl offer som förövare.

 2. Roger skriver:

  Mycket sansat och det är ju själva kärnan i mansrörelsens engagemang; att motverka den gynocentrering som jämställdhetsrörelsen har fastnat i och öppna upp för att mansfrågor skall värderas lika.

  Könssamarbete, inte könsskrig, empati inte hat, gemenskap inte fiendskap.

  Ja just det, vetenskap och fakta, inte anekdot, spekulation och dum-konsensus.

 3. Jocke S skriver:

  Med tanke på det intellektuella/vetenskapliga sammanbrottet i ett numera queerfeministiskt Miljöparti, så är det här förstås positivt! Jämställdhet på båda könens vilkor, i en gemensam fysisk och social miljö, kräver ju att mansfrågor äntligen lyftes fram. Man kan inte lösa det ena könets problem (och varför skall man bara göra det, ”jämställt”?) genom att totalt skuldbelägga och negligera det andra. Båda könens problem måste lösas samtidigt, annars blir det sedvanlig politisk symptomlösning! När skall den ta slut i Sverige, när nu både Obama och danska jämo visat vägen?

 4. Roger skriver:

  Jocke;
  Vad har danska JÄMO gjort som är bra? Det har jag missat.

 5. NisseNyfiken skriver:

  @Roger
  Danska JÄMO har ifrågasatt internationella kvinnodagens existensberättigande och vill likt Obama tillsätta en manspanel som ska belysa mäns situation i det danska samhället.

  http://genusnytt.wordpress.com/2011/03/01/danska-jamstalldhetsministern-chockerar/

 6. NisseNyfiken skriver:

  ”Vi behöver skapa empati mellan könen”

  Det här är väl ett sätt, ett ganska häftigt sätt på sitt sätt :)

  http://www.youtube.com/watch?v=fU1x8Ll62QE&hd=1

  (Lite OT, men väl värd att se!)

Google