Mansfällor, attraktion och fina killar

14 mars 2011, av Pelle Billing

Aftonbladet tycker att Sverige ska skämmas för att 181 kvinnor har mördats av sin man på drygt elva år. Det anses även vara ett skamligt fiasko för hela samhället. Jag kan hålla med om att vi bör sträva mot ett samhälle där det sker så få mord som möjligt, och att vi ska förebygga mord så långt det är möjligt. Men varför så stort fokus just på mord i nära relationer, där offret är av kvinnligt kön? Tydligen bör vi bli speciellt uppretade över detta, till skillnad från andra typer av mord och dödsfall. Samtidigt skulle vårt moderna samhälle inte fungera om inte 45 män om året satte livet till på sin arbetsplats – c:a tre gånger så många som antalet kvinnor som mördas i hemmet. I Aftonbladets termer bör i så fall samhället skämmas för att det bygger sin civilisation på döda mäns kroppar.

Att se ordet ”mansfälla” hör inte till vanligheterna, men det är just så Nanok Bie beskriver villalivet i en debattartikel:

Traditionellt har ju hemmet setts som ett kvinnofälla, men med dagens millimeterjämställdhet sköts städ/disk/mat/tvätt lika inom parförhållandet. Biltvättandet, avloppsrensningen, borrandet, däckbytet, byggprojektet, gräs/snö-röjningen, vedhuggningen och lådbärandet, däremot, är fortfarande mannens domäner.

Den som vill ha millimeterrättvisa får vara redo att löpa linan ut, och då ska varenda uppgift delas lika. Något säger mig att ju mer detta förs upp i debatten, desto större kommer ointresset för millimeterrättvisa att bli.

Ibland blir man närmast chockerad av att se ett ögonblick av politisk inkorrekt ärlighet i en stor tidning, men just ett sådant ögonblick hade jag när jag läste Åsa Petersens debattartikel i Aftonbladet (där hon tidigare var ledarskribent):

Mer än en gång har jag känt som Bengtzing sjunger. Den ”snälla” mannen har inte varit lika intressant som den ”farliga”.

Petersen kallar sig etablerad feminist i samma artikel. Men frågan är hur hon nu ska kunna hävda med någon slags trovärdighet att fler män borde bli mjuka hemmapappor så deras fruar kan göra karriär? Hon bekräftar ju det som män länge vetat; att om man anpassar sig till det som feminister hävdar att kvinnor vill ha – så minskar ens attraktivitet hos kvinnor.

Det hör inte till vanligheterna att det manliga könet kopplas ihop med något positivt i en tidningsrubrik, men kanske är en förändring på gång (det är väl tillåtet att drömma…). Johanna Graf skriver i Expressen om fina killar som kan ge S första hjälpen:

I ett parti som vill kalla sig feministiskt på allvar kan det lika gärna vara två män som är partiledare och partisekreterare.

Får man gissa att många S-kvinnor satte morgonkaffet i vrångstrupen när de läste detta? Men Johanna Graf har rätt. Den ursprungliga, icke perverterade tanken med jämställdhet var helt enkelt att ingen skulle missgynnas p g a kön, och då spelar det ingen större roll vilket kön det är på en partiledare och en partisekreterare.

 

10 kommentarer på “Mansfällor, attraktion och fina killar”

 1. Pseudonymen LRB skriver:

  Stämmer dom här siffrorna att det är 181 ?
  http://www.bra.se/extra/pod/?action=pod_show&id=28&module_instance=15

  Och dom män som dödas av kvinnor ?
  När ska man skriva att ca 100 män mördas varje år och att det kan vara en kvinna inblandad som antingen går helt fri eller också får villkorlig dom.

 2. Tomac Barin Jansson skriver:

  På tal om att ”kanske är en förändring på gång” så hoppas jag att du inte har missat detta inslag gällande socialdemokraternas nya partiledare, Håkan Juholt:

  http://www.tv4play.se/nyheter_och_debatt/nyhetsmorgon?title=veckan_som_gatt_i_sociala_medier&videoid=1362517

  Parisa Amiri fäller ett par sexistiska kommentarer (även om det bör påpekas, i rättvisans namn, att det är oklart huruvida Amiri ger upphov till personliga åsikter i sakfrågan eller om hon pratar i allmänna termer) cirka tre minuter in i programmet. Det som gör klippet så häpnadsväckande intressant är Tilde de Paulas konfronterande följdfrågor.

  The times they are a-changin’?

 3. guapo skriver:

  @LRB

  I stora drag så stämmer siffrorna (181). I några fall, t.ex i knutby så räknades Helge Fossmo med som mördare fast att barnflickan var den som utförde mordet. Siffrorna diffar iallafall inte på mer än ca 5%. ca 16 kvinnor och 5 män om året dödas av sin partner av motsatt kön.

  F.ö så kan man lätt konstatera att det är väldigt få internationellt sätt och om det finns den allra minsta korrelation mellan dödligt våld och våld i allmänhet inom nära relationer så är vålds-statistiken antagligen överrapporterad (åtminstonde jämfört andra länder). Angående totala antalet mord så rapporteras felaktigt att det sker drygt 200 mord per år i Sverige till bl.a FN’s statistik. Det verkliga antalet är knappt hundra. En anledningen är att samma mord anmäls i flera register och dubbelräknas och en annan är att vad som först såg ut som mord ej bedömdes som mord efter noggrannare undersökning.

 4. Clabbe skriver:

  Ser på Agenda på SVT Play när Aftonbladets chefredaktör Jan Helin debatterar med en från SD som kritiserar AB för att de inte skriver om att några flyktingungdomar ofredat svenska flickor på ett badhus.

  Helin: ”Du ser [detta som] en möjlighet att förklara att muslimer våldtar”.

  Men i tisdags, på den internationella kvinnodagen, använde ju Helin exakt sådan retorik när han svartmålade en annan del av befolkningen.

  Det påminde mig om när Schyman och Åkesson rök ihop i något annat debattprogram. Både ville skylla allt ont i samhället på olika grupper – och båda tyckte att den andra var fördomsfull! :-D

 5. Tommy Jonsson skriver:

  Det är ett skamligt fiasko att Aftonbladet och statsfeministerna glömmer att tala om att under samma tid har ca 120 män dödats i en nära relation av en kvinna.
  Dessutom är våldet i nära relationer jämnt fördelat. Varför skall detta tigas ihjäl?

 6. Tommy Jonsson skriver:

  Mina uppgifter 11 män och 14 kvinnor som dödas per år i en nära relation kommer från Kvinnofridsutredningen som gjordes i mitten på 90 talet.

 7. Man skriver:

  Pelle – du är fantastisk!

 8. Stina13 skriver:

  Löjligt!!! Kvinnor gör ju redan hälften av snöskottning renoveringar osv. Att killarna vill mecka med sin bil är knappast att hjälpa till med hemmasyslorna utan ett sätt att smita ifrån dom och ägna sig åt sin hobby. Ett okunnigt påhopp att dom manliga syslorna inte redan delas.

Google