Män som hatar män

05 mars 2011, av Pelle Billing

Nu är det dags igen. Efter ett par veckor med mer sansade inslag om män i media så drar mansföraktet igång igen.

Gunnar Bergdahl går till full attack mot det manliga släktet (som han själv tillhör) i HD, genom att skriva att det är dags för en mansskatt:

I nästa vecka infaller den internationella kvinnodagen. Årets ritualkampanj i ojämlikhetens rike.

Sverige är ojämlikhetens rike? Verkligen? Påståendet är fel på så många olika nivåer att jag knappt ids kommentera det. Dels är det väldigt udda att skriva så när World Economic Forum år efter år säger att Sverige tillhör topp 5 vad gäller kvinnofrågorna. Dels anger det en total okunskap om mansfrågor, vilket är lite pinsamt för en skribent år 2011.

För att inte tala om de verkliga mörkermännen på den sverigedemokratiska kanten. Där ska kvinnan stå vid spisen och alla former av genusvetenskap förbjudas!

Sverigedemokraterna är kända för kollektiva omdömen om olika grupper. Bergdahl vill bestraffa män som kollektiv med en extra skatt, vilket är en typ av kollektivt tänkande som SD skulle vara stolta över.

Jag har aldrig träffat på en man som tycker att vårt kön automatiskt bör ge högre lön.

Inte jag heller. Men numera känner jag till en manlig skribent som vill att vårt kön automatiskt ska betala högre skatt. Det är väl ungefär lika illa.

Till och med i bolagsstyrelserna har den kvinnliga andelen ökat från sex procent till 16, direktörsandelen har gått från 16 till 29 procent. År 2000 var 24 procent av chefredaktörerna kvinnor, nu är siffran 39 och andelen redaktionschefer har ökat från 30 till 58 procent.

Bland mina kollegor kulturchefer och -redaktörer är förändringen riktigt dramatisk. Från 34 procent till 69!

Eh, OK… Kvinnorna stormar fram på arbetsmarknaden och du vill därför… höja skatten för män?

Ständigt denna löneskillnad. Decennium efter decennium. Den statistiken ljuger inte. Skam över oss alla!

Om du vill skämmas är det helt OK, men dra inte in oss andra. Många av oss känner nämligen till att det inte längre finns någon direkt lönediskriminering i Sverige. Dvs vi har redan lika lön för lika arbete. Däremot uppkommer det löneskillnader utifrån att män och kvinnor har olika yrken, befattningar, arbetsuppgifter, arbetstider, osv. Inte ens f d JÄMO kunde hitta mer än drygt en procentenhet av kvinnorna som eventuell hade en för låg lön men då räknade man även på likvärdiga arbeten, inte bara på lika arbeten.

Det är därför dags att på allvar diskutera en mansskatt. Beskattning är vårt redskap för att utjämna och fördela frukterna av vårt gemensamma arbete. Den som tjänar mycket ska avstå mer än den som tjänar lite. Jag skulle därför mer än gärna betala en mansskatt som kompenserar detta sakernas orimliga tillstånd.

Igen så finns det en liten detalj här som du missar, Gunnar. Bara för att du tjänar mycket pengar så betyder det inte att alla män gör det! Och eftersom många män vet att de har den lön de förtjänar, och sliter för varje krona, så är det lätt absurt att föreslå att just män ska dela med sig.

I ett längre perspektiv skulle den, likt andra epokbundna skatter och pålagor, kunna plana ut och helt försvinna när orättvisan väl är upphävd.

Vilken orättvisa?? Var god presentera forskningsrapporter som stödjer ditt tal om orättvisor. För det kan väl inte vara så att du utgår ifrån hörsägen och diffusa påståenden om lönediskriminering som aldrig backats upp av seriös forskning?

Dessutom är vi män som kollektiv fullständigt överrepresenterade i brottstatistiken, det är vi som våldtar och misshandlar, kör rattfulla och beter oss. Så ser mansrollen ut. Allt till stora kostnader för samhället.

Ja, så är det. Samtidigt har män byggt upp vår civilisation, genom att offra sin hälsa, sin kontakt med sina familjer och sina kroppar. Men det räknas kanske inte när män är överrepresenterade på ett postitivt sätt?

Att säga att män orsakar stora kostnader för samhället, utan att faktorerar in de enorma värden som män producerar, är absurt. Skulle det bli en nettovinst eller nettoförlust för samhället om männen försvann över en natt?

 

41 kommentarer på “Män som hatar män”

 1. Håkan skriver:

  För min del så får han betala hur mycket som helst i skatt. Men vad han missar är att en höjd skatt för män även kommer drabba kvinnor som lever ihop med en man. Dessa kvinnor kommer ju att behöva ta en större ansvar för den gemensamma försörjningen.Så det känns som att man redan nu kan skriva:

  MANSSKATT, EN KVINNOFÄLLA!

 2. David Holman skriver:

  Hmmm… Om man inför en mansskatt så skulle de innebära att den man som tjänar lika mycket som sin kollega i kassan på ICA eller Hemköp skulle få ut mindre pengar vilket innebär att han kommer bli mindre attraktiv för en partner, kunna konsumera mindre, troligen bli mer olycklig och potentiellt, om man verkligen gör en ”slippery slope”, börja stjäla från sin arbetsgivare för att kompensera för orättvisan.

  Mycket intressant.

 3. Mikael skriver:

  Finns redan en mansskatt den kallas underhåll!

 4. Mia skriver:

  Tack för att du orkar! :)

  Ang det sista så vill jag lägga till detta med kollektivbestraffningstänket igen. Som kvinna vill jag inte klumpas ihop med och bära hundhuvud för de mammor som t ex slår sina barn.

  Jag visste inte att det ingick i mansrollen att misshandla? Vad jag förstår rör det sig om en minoritet som tar sig den rätten mot såväl kvinnor som andra män (Män som hatar både män och kvinnor kanske?). Lika lite som det ingår i föräldrarollen och inte heller är lagligt att aga sina barn. Men att somliga föräldrar gör det ändå. Vilka är dessa föräldrar? Vem som helst? Nä naturligtvis inte.

  http://www.bra.se/extra/faq/?module_instance=2&action_question_show.17.0.=1

 5. Mia skriver:

  Mikael

  Hur tänkte du då? Är det även en mansskatt i de fall där en kvinna betalar underhåll?

  I de fall där en förälder känner sig ”utmanövrerad” kan jag förstå. Men det är liksom en annan kamp. Föräldrar som inte kan/vill sörja för den dagliga omsorgen ska väl iaf bidra med den ekonomiska?

 6. Stefan skriver:

  Å vad säger Gunnar B om de fall där kvinnorna redan är bättre försedda än männen, ex vis när det gäller försäkringspremier där kvinnorna redan idag har lägre premier för ex vis bilförsäkringar? Nu har ju EU häromdagen beslutat att försäkringsbolagen får inte diskrimera på det sättet baserat på könstillhörighet. Det betyder sannolikt att kvinnor kommer att få högre pensioner (relativt vad de inarbetat) än män.

  Jag är helt på det klara med att fullständig likhet kan nog inte uppnås. Jag accepterar vissa skillnader och blir inte särskilt upprörd. Det finns skillnader mellan könen. Men Gunnar B’s resonemang brister för han vill bara se med ena ögat.

 7. michael skriver:

  Om en av hundra svenskar gör brott och två av hundra invandrare gör brott då är invandrare överrepresenterade.Då gör rasister dessa två till norm så man kan skuldbelägga och diskriminera en hel grupp fast det är dom andra 98 som är norm.Exakt samma retorik har feminister om män

 8. [...] Pelle Billing – Tanja Bergkvist – Matte Matik – Oh The Irony – Trollan – David Holman – Anders B Westin Postat i Genus, Jämställdhet GillaBli först att gilla denna post. [...]

 9. SR skriver:

  Väldigt bra respons och sammanställning, Pelle!

  De här männen är en väldigt, väldigt besynnerlig skara. Att spy galla över det egna könet har visat sig vara lämpligt för att få uppskattning och nå popularitet i feministiska publicistkretsar.

  Han borde skämmas. Och lär nog göra det i sinom tid.

 10. Johan skriver:

  Att särbehandlas p.g.a. sitt kön strider mot EU-rätten. Detta gäller även män…

 11. I stort sett sund kritik mot vänsterextremisten Gunnar Bergdahl, men varför får du sådan kortslutning ang. SD? Du förstör ju bara ditt inlägg med sånt trams.

 12. maggan skriver:

  Vad det gäller försäkringspremier så fick detta på skallen i EU domstolen i veckan och kommer att tas bort mao kvinnor kommer i framtiden inte få rabatt baserat på sitt kön. Vad det gäller Herr Gunnar så blir man bara trött förstår inte varför alla dagstidningar ska ha såna fullblods idioter som skribenter, förhoppningsvis var det ett ironiserande inlägg som förklaras i en uppföljande artikel.

 13. Bo skriver:

  SD och feminister har en likartad retorik
  dvs en generalisering om en yttre fiende.
  Mannen eller invandraren.

 14. Jax skriver:

  Hej Pelle.

  Du tar upp så viktiga saker på ett så bra sätt att jag blir alldeles rörd. Du är fenomenal på att hålla balansen i denna lavin av galenskap.

 15. anders skriver:

  I dag tvingades försvaret i tv 4a ändra sig något ang dödsskutningarna i afganistan, man jämförde i nyheterna även med danmarks försvar där öppenheten med liknande händelser var helt annan man lade öppet ut utredningar på försvarets hemsida där.

  Att undanhålla/dölja verkar inom flertalet områden vara mer av en regel än undantag i sverige.

 16. Tanja skriver:

  Det här med självhat eller självförakt är ganska utbrett i dela västerlandet, det begränsar sig inte bara till män som hatar män, politiker föraktar Sverige, för att inte tala om sina väljare, och även sig själva mer eller mindra – nu senast konstaterade Maud Olofsson att svenskar är outbildade och lata: http://www.expressen.se/nyheter/1.2318293/invandringen-ska-radda-c men ändå kommer man från DN med den här briljanta idén: http://www.dn.se/ledare/huvudledare/historiskt-sa-reinfeldt

  ”För Sverige måste hitta en väg ur den fyrkantiga synen på människor. Arbetsmarknaden är dynamisk, inte statisk. En indisk kock stjäl inget jobb från någon annan, snarare skapar han nya genom att ta bussen till jobbet, köpa mat i affären och kläder till barnen. En rejäl arbetskraftsinvandring, som i Kanada till exempel, kan bidra till att slipa ned trösklarna till arbetsmarknaden för asylsökande. Arbetskraftsinvandring kan rent av vara det allra bästa integrationspolitiska instrumentet. Därför bör det användas mer.”

  Och då kan man ju undra varför man inte kan låta de invandrare som redan är här skapa de jobben, eller anser DN/Olofsson att det är något fel på dem!?

  Det verkar dock finnas logiskt tänkande journalister på Corren: http://archive.corren.se/bloggar/blogentry.aspx?blogg=5524900&entry=5552024

  som inser att väljare och mediekonsumenter kan tänka!

 17. Matte Matik skriver:

  Ibland tror jag nästan att de som skriver såna här artiklar är ute efter att sänka förtroendet totalt för jämställdhetsdebatten – eller har jag bara blivit skadat av att ha läst nyheter från den ”andra sidan” för länge? Man tycker att till och med de som inte har koll på läget borde inse att en sån här människa är helt ute och cyklar. Det är så pinsamt att man nästan börjar skämmas själv, men det lämnar jag åt honom att göra på egen hand. Tack, Pelle!

 18. Tanja skriver:

  Jag är bara så trött på medias ensidiga ”analyser”, om man ens kan kalla det så. Ta tex Metro – insändarna på en halv sida är mycket mer givande än resterande 30 sidor – läsarna är smartare och mer pålästa än journalisterna. Så bli inte så upprörda över allt som skrivs. Egentligen kanske det är smart av media att skriva (eller låta andra skriva) så enformigt, förutsägbart och tråkigt så att läsarna blir upprörda – hur ska de annars kunna få sociala medier att länka till dem? Jag måste ha pms idag, ber om ursäkt. ”Mansskatt”! Varför inte avskaffa alla skatter och låta folk klara sig själva, så skulle medborgarna hamna i Verkligheten och därmed skulle alla naturliga instinkter, drifter och tankar återuppstå. Genusforskarna skulle inse att de behöver samarbeta med…män! För att skaffa mat osv. Odla jorden, plöja åkrar, vi måste nog börja om helt på ny kula i det här landet. Genusmaffian sprider hat och sår split mellan medborgarna.

 19. Bo,

  Kom igen med den sortens kritik den dag SD på parallellt manér föreslagit en invandrarskatt.

  Att SD betraktas som ett kontroversiellt parti beror på svensk inskränkthet i frågor som berör invandring, integration, islamism och mångkultur. Men den som höjer blicken lite grand ser ju att SD’s politik i de frågorna, är etablerad syn i Sveriges grannländer och i Europa överlag, även bland de svenska regeringspartiernas kollegor.

 20. Ola Normann skriver:

  Vi har allerede en mannsskatt, så vi trenger i hvertfall ikke enda en:
  I Norge lever menn i gjennomsnitt nesten fem år kortere enn kvinner, og jeg antar det er omtrent det samme i Sverige. Likevel har vi den samme pensjonsalderen (67 år i Norge) og betaler inn den samme pensjonsavgiften. Det betyr at en gjennomsnittlig mann subsiduerer en gjennomsnittlig kvinne med drøyt to års pensjon. Altså betaler menn for drøyt to års pensjonstid som vi ikke får. For kvinner er det omvendt: de får drøyt to år i pensjonstid som de slipper å betale for (den er betalt av menn).
  Dette må da kunne kalles en ekstra skatt for menn, fordi vi tvinges til å betale for noe vi ikke får. Mens kvinner får faktisk noe de ikke betaler for.
  Så ikke nok med at menn lever nesten fem år kortere enn kvinner, vi må i tillegg betale for drøyt to års pensjon som vi ikke får. Altså en dobbelt ”straff”: ekstraskatt pluss redusert livslengde.
  I Danmark har de regnet ut hvor mange penger dette blir:

  http://epn.dk/privat/pension/article2083692.ece?partner=pol

 21. [...] nettoförlust för samhället om männen försvann över en natt?” skriver Billing på sin blogg. AKPC_IDS += [...]

 22. toffel skriver:

  hualigen. menar ni att män skall ha någon talan inom äktenskapet och inte bara tiga?

 23. Sören skriver:

  Kommentarsfunktinen nedstängd och kommentarerna borttagna på artikeln, så typiskt.

 24. JD skriver:

  Jag kan inte annat än hålla med Gotiska klubben då det gäller Bergdahl. Vilken annan rimlig förklaring kan det finnas?

  Det hemska i såna här personers uttalanden är att varje sån här ytterlighet flagnar av sig så att delar av det han fört fram, kommer att användas i andra sammanhang.
  Ribban höjs för mansföraktet och kraven på sanning och bevis blir mindre och mindre efterfrågade. Växande fördomar och obekräftade myter har förstört många människors liv genom historien. T.ex Romer som stjäl allt de kommer åt. Judar som både stjäl och ingår i en pakt mot övriga mänsligheten. Dryga skåningar, Sävliga dumma norrlänningar. Mindre begåvade negrer som våldtar och den vite medelålders mannen som idag är en sammanfattning av alla dessa.

 25. Sören skriver:

  Kommentars funtonen tillbaka, dock plockas ”opassande” kommentarer bort, yttrandefrihet är inte något som står högt i kurs

 26. Jocke S skriver:

  Vi kan nog vara lugna, EU skulle aldrig godkänna detta fjäskförslag! Häromdagen på SVT Play, såg jag en rubrik att EU-domstolen inte godtar högre bilförsäkringspremier för män. Och det här är ju ännu tossigare!
  94% av av männen är lika goda medborgare, som 98% av kvinnorna, ungefär. Kollektivt skuldbeläggande har inget jurdiskt eller moraliskt stöd någonstans, utom i fascistländer!
  Märkligt att vissa män tar upp gamla sjuka Schyman-ideer flera år efteråt! De måste tänka långsamt, ja icketänkande går nog långsammare…Borgström: ”Svenska män är talibaner!” efter flera år! Typiskt svenskt ineffektivt JÄMO, nerlagt.

 27. J skriver:

  Jeg tror sjelden jeg har lest et innlegg med flere logiske brister og så gjennomsyret av mannshat som dette forslaget. Det fremstår som om han er totalt blottet for evne til å tenke konsekvens. Dersom man skulle gjennomføre en slik skatt, så må man også gi menn kred for alt det gode som menn gjør. Tilsvarende må man straffebeskatte kvinner for manglende risikovilje, for at de arbeider mindre etc. Et slikt system vil aldri la seg gjennomføre i praksis og takk for det. Dagens skattesystem tar allerede høyde for at de som tjener mer betaler mer. Det kalles for progressiv beskatning, og beskatningen er individuell. Man kan ikke beskatte grupper kollektivt. Det vil aldri la seg gjennomføre i praksis. Idiotiske innlegg av denne typen ville aldri ha kommet på trykk dersom man istedenfor kvinner og menn satt inn ordene protestant og jøde, eller sort og hvit. Skal vi straffebeskatte jøder, for at mange jøder tjener mere penger enn den gemene nordmann og svenske? Vi har et ord for denne typen tankegang. Det kalles rasisme. Dette innlegget omhandler kvinner og menn. Det er ikke rasistisk, men det oser av hat mot menn, misandry. Det eneste gode med at slike innlegg kommer på trykk er at det avslører hva slags tanker som finnes der ute. At det ikke blir sablet ned av andre innlegg og journalister, sier svært mye om debattklimaet i Skandinavia.

 28. lisa skriver:

  Pelle, ibland är det hatten av för dig och ibland måste man sätta på den igen när du skriver något.
  Du skriver att männen har byggt upp samhället, vad menar du med det?att kvinnor inte har byggt upp samhället. Att kvinnors insats inte räknas? Make till osynliggörande har jag sällan sett!

 29. Roger skriver:

  Men Lisa, så svårt är det väl ändå inte att kontextualisera vad han skriver?

  Om någon påstår att män kostar mer pengar för samhället, så är det fullständigt rimligt, inom ramen för den diskussionen, att påpeka att män bidrar med mer än de kostar för samhället, och än mer historiskt än idag.

  Till den vidare diskussionen tycker jag definitivt J har en poäng;
  utformningen av pensionssystemet är i själva verket redan en mansskatt.
  Det är också så att redan idag så transfererar var man 1 miljon kronor under en livsstid till det andra könet genom vårt sociala välfärdssystem. Det är också redan en mansskatt.

 30. [...] HD. Bloggar: GenusNytt, Pelle Billing, Dick Erixon. Info:  Medlingsinstitutet, Warren Farrell: Why Men Earn More, [...]

 31. Erik skriver:

  Lisa:

  ”Du skriver att männen har byggt upp samhället, vad menar du med det?”

  Formulerat i kort effektiv kommunikation menar han att kvinnor visar intresse för saker först när de redan visar framgång medan saker blir framgångsrika för att män är genuint intresserade på ett tidigt stadium där ingen vet om det blir en framgång eller inte.

  Ett aktuellt exempel på detta fenomen är den gigantiska tillströmmning av kvinnliga ”fans” som rockbandet MUSE fick efter att deras låtar spelades i Twilight-filmer. Detta har resulterat i att Pre-Twilight Muse fans hatar Twilight. En av de unga tjejer som är originalfans kommenterar ändringen:

  ”The fan base USED to be predominantely male. There were females too, but they were all cool. Then twigay came out and ruined my life :) unleashing it’s plague”

 32. Manhood United(barn till radikalfeminist som gör tok revolt;-) skriver:

  ”Jag har aldrig träffat på en man som tycker att vårt kön automatiskt bör ge högre lön.”

  Det köns rasisten Gunnar B inte fattat är att en individ oavsett kön kan automatiskt ha högre lön pga chefspost, högre utbildning etc.

  Foliehatt på!

 33. TattarLasse skriver:

  Jag tror inte att Gunnar Bergdahl behöver invänta ett riksdagsbeslut för att kunna betala mansskatt. Det går säkert alldeles utmärkt att betala in extra skatt på eget initiativ. Bara märk talongen ”För att jag är man”.

 34. Andreas Dahlin skriver:

  Tänkte just på detta! Har han föregått med gott exempel? Det är bara att sätta igång och betala in en massa extra skatt. Gunnar får gärna hänvisa till att han är man som orsak.

 35. Mattias skriver:

  Men jag måste säga att det känns väldigt bra att läsa kommentarerna till hans artikel/krönika. :)

 36. Erik skriver:

  Mattias:

  Word, de här elitistiska mediadårarna sitter förmodligen redan nu och letar ursäkter att avskaffa kommentatorsfälten. De kan ju inte låtsas representera den lilla människan längre, det är för uppenbart att de bara representerar sig själva när ingen håller med dem och de får sina fiskar varma.

 37. Doepfer skriver:

  Jag tror inte att (skit)feminister med påhejare egentligen vill leka leken ”vilket kön har gjort vad”. Det vill egentligen inte jag heller, så jag väljer att göra det genom att ta en liten omväg.

  What have the Romans ever done for us?
  http://www.youtube.com/watch?v=ExWfh6sGyso

  Nu kanske någon tycker att det var en löjlig liknelse, men jag tycker mig se flera paralleller. Sen var det inte heller vi som började.

  Ska vi kanske låta kvinnor betala en speciell skatt varenda gång de använder något uppfunnet av en man? Kanske kvinnor ska betala för att använda Open Source och freeware-program?

  Nä, (skit)feminister med påhejare vill inte alls gå där. Den dag män verkligen gör samma sak som feminister gör nu, så kommer (skit)feministeliten be om nåd på sina bara knän. Tänk institutioner med rader av ”mansforskare” som sysslar med ”feminitetsforskning” där de dissekerar kvinnor sönder och samman. Tänk män överallt påpekandes att kvinnor orättfärdigt använder infrastruktur och uppfinningar som män utvecklat och byggt upp. Tänk en värld där människor är lika likgiltiga för kvinnligt lidande som för manligt. Tänk en värld där kvinnor inte får nåt gratis.

  Jag har dock förhoppningen att (skit)feministeliten har lagt ner vapnen och gått under jord innan den dagen är här. Nu har man chansen att undvika en strid som man ofrånkomligt kommer att förlora, så jag hoppas att man är smart nog att ta den.

  PS. ”(skit)feminister” är en beteckning jag funderar på att börja använda. Den syftar på de feminister som jag verkligen inte gillar.

 38. Doepfer skriver:

  I och för sig så förtryckte romarna säkert andra folkslag, vilket jag inte tycker män gjort på samma sätt med kvinnor.

  Män och kvinnor har nog oftast varit del av samma överlevnadsteam och roll- och arbetsfördelning gjordes för att det maximerade levnadsstandarden. Man hade inte lyxen att göra på något annat sätt. I den här rollfördelningen så hade dock mannen större möjlighet att missbruka sin ställning, vilket gjorde att otrevliga situationer oftare uppstod med kvinnan i underläge än det motsatta. Men hade kvinnor fått välja att byta plats med mannen för 200 år sen så hade nog få svarat ”ja”.

 39. Gonzo skriver:

  TattarLasse och Andreas Dahlin

  Förslaget gäller knappast honom eller alla andra feministiska män.
  När dom säger ”vi” män så menar dom alltid ”ni” män.

  Vi män måste avstå en del av makten betyder sådeles, ”Ni män måste avstå en del av makten, själv tänker jag sitta kvar eller rent av hoppa vidare i karriären. Som feministisk man är jag välkommen innom alla områden i egenskap av jämställdhetsexpert”.

 40. Vildsvinet skriver:

  Pelle äger debatten och han gör det jävligt bra.
  Låt oss fortsätta i denna progressiva anda och ge varandra det utrymme vi behöver för att skapa oss ett självständigt liv.

Google