Läsvärd insändare

18 mars 2011, av Pelle Billing

Hos Genusnytt publicerar Pär Ström en insändare från en f d student på Handels (dvs en person som studerat på Handelshögskolan i Stockholm, Sveriges mest prestigefyllda lärosäte för ekonomi och handel).

Läs gärna hela, men detta utdrag sammanfattar hur långt det gått i den svenska universitetsvärlden:

Med bara en uppsats kvar visste vi att vi inte kunde nå upp i ett högre betyg än godkänd, så vi bestämde oss för att genomföra ett litet experiment för skojs skull. Trots att temat för den sista uppsatsen var ”marknadsföring” på pappret, skulle vi istället fokusera på genus och vi tänkte göra det rejält. Vi skrev en sanslös uppsats: oavsett vilken del av marknadsföringen det gällde, kom vi fram till att företaget skulle tjäna på att sätta kvinnorna i förarsätet inom organisationen, och hålla de manliga förtryckarna kort. Vi tog ut svängarna så mycket att vi var övertygade om att lärarna måste förstå att vi drev med dem – allt handlade om männens inkompetens och vidrighet, kvinnornas förträfflighet och orättvisa behandling, och framför allt om hur mycket mer lönsamt företaget skulle bli genom att göra genusarbetet till det övergripande målet för verksamheten. Vi omnämnde överhuvudtaget inte själva marknadsföringen i uppsatsen.

Döm om vår förvåning när vi istället för bannor för att ha drivit med kursens innehåll fick ett samtal från en av lärarinnorna där hon undrade om hon fick använda vår uppsats som modell för uppsatser framöver. Vi hade fått toppbetyg, och detta på en uppsats där vi inte skrivit ett enda vettigt ord. Vi kunde inte annat än skratta åt det sjuka i situationen: När vi gjorde vårt bästa lyckades vi knappt få ett godkänt, och när vi istället helt ignorerade ämnet och skrev att kvinnor måste få dominerande roller inom företaget fick vi toppbetyg. Så ser verkligheten ut på den skola som ska fostra morgondagens näringslivstoppar.

P.S. Läs gärna gårdagens inlägg om nya Facebook-sidan, där jag även efterfrågar feedback från er läsare. Jag vill veta vad som är viktigt för er!

 

4 kommentarer på “Läsvärd insändare”

  1. [...] Från Genusnytt kommer en students berättelse om hur feministiska åsikter helt dominerade organisation och ledarskap på Handelshögskolan. Även uppmärksammad hos Pelle Billing. [...]

  2. PabloHoney_4 skriver:

    Som sagt, idiotin förädlas….

  3. Lyn skriver:

    Ska man skratta eller ska man gråta?

  4. Vildsvinet skriver:

    Balans är svårt och kräver aktivitet. Att stoppa huvudet i sanden och hoppas att att allt skall bli som förr ger resultat som ovan. Slagsida.

Google