Internationella kvinnodagen

08 mars 2011, av Pelle Billing

Idag är det internationella kvinnodagen, så grattis alla kvinnor!

Märk väl att dagen inte heter internationella feministdagen, utan det är en dag för kvinnor, varken mer eller mindre.

Den överväldigande majoriteten kvinnor i Sverige identifierar sig för övrigt inte som feminister, men det är precis lika mycket deras dag.

I Danmark föreslår jämställdhetsministern Lykke Friis att man ska slopa kvinnodagen (Politiken, Aftonbladet).

– Istället för att ha ännu en kvinnornas internationella kampdag så ska det vara en kampdag för mäns och kvinnors lika möjligheter, säger Lykke Friis till den danska tidningen Politiken.

Hon jämför dagens jämställdhetsdebatt med ett ghetto.

– Idag är det bara kvinnor som diskuterar med kvinnor.

För att råda bot på detta ska hon tillsätta en manspanel som ska fundera på hur män ska kunna engagera sig i jämställdhetsfrågorna.

Det känns inte som att vi kommer att få höra någon svensk jämställdhetsminister säga något liknande den närmaste tiden!

Jag tycker inte att vi behöver slopa kvinnodagen, utan vi kan uppgradera mansdagen till samma status istället.

Däremot ska Lykke Friis ha en stor eloge för att hon vågar stå för lika möjligheter mellan könen (och inte lika utfall), samt att hon vågar säga ett ord som ”ghetto” för att röra om lite i grytan. Och tanken på en manspanel är bara så att man vill ge henne en stor puss – på kinden alltså ;)

Även i USA finns det tankar på en manspanel, men inget är spikat ännu.

Uppdatering: Läs även Correns artikel om Amazonia. Delta gärna i diskussionen nedanför artikeln!

14 kommentarer på “Internationella kvinnodagen”

 1. Tommy Jonsson skriver:

  Warren Farrels rapport till The White House är verkligen en höjdare och den är underbar att läsa. Ser fram emot att det går att ordna en föreläsningsserie med honom i Sverige.

 2. Mia skriver:

  Tack Pelle!

  Ja jag tror också man kan ha kvar en kvinno- och mansdag, liksom man har en mors och en fars dag. Dagar då man är FÖR något utan att nödvändigtvis behöva vara MOT något tänker jag.

 3. Eric skriver:

  Detta visar att mansfrågor blir alltmer på tapeten internationellt. Sverige blir väl sist ut som vanligt då det gäller frågor som bryter mot den politiska korrektheten och statsfeminismen…

 4. Lena Widding Hedin skriver:

  Våra norska vänner var tidigt ute med att bilda en manspanel. Jag har som föreläsare intviterat en del män från panelen när jag haft genusföreläsningar.

  ”Den tidigare jämställdhetsministern i Norge, Karita Bekkemellem, bildade sommaren 2007 en manspanel bestående av ett 30–tal män som alla har uttalat sig offentligt om mansrollen. Männen har dock sinsemellan olika åsikter. Manspanelen består av företrädare för de flesta politiska partier, media, kultur, näringsliv, fackförbund och forskning. Syftet med manspanelen är att få igång den offentliga diskussionen om jämställdhet bland män. Det samtal som förs i manspanelen ska kunna påverka regeringens arbete med propositionen om män och jämställdhet som läggs fram våren 2008.”

  Här kan ni läsa mer

  http://www.regjeringen.no/nb/dep/bld/tema/likestillingsomradet/menn_og_likestilling.html?id=1252

 5. Lena Widding Hedin skriver:

  På tal om jämställdhet…….och att fira olika dagar…….kvinnodag, mansdag, etc etc
  Jag befinner mig för närvarande i mellanöstern i Qatar, ett av världens rikaste land. Landets uppbyggnad sker på bekostnad av kvinnor och män från länder såsom Indien, Pakistan, Bangladesh, Nepal, Filippinerna, Indonesien, Vietnam, Sri Lanka, Etiopien, Sudan, Thailand, Egypten, Syrien, Jordanien och Kina. Human Trafficking & Modern-day Slavery…….det känns ganska meningslöst att diskutera vilken dag vi ska fira mest! Jag intervjuade just en kvinna från Filippinerna, hon är 27 år har tre små barn kvar på Filippinerna som bor hos hennes syster. Rosa som hon heter kan resa hem en gång vartannat år för att träffa sina barn, hon arbetar 7 dagar i veckan och tjänar 2000 kr i månaden, inga sociala rättigheter, ingen sjukvård och inget pass, det tar hennes sponsor när hon kommer hit. En annan dag talade jag med en man från Nepal som arbetar på ett bygge. Ganesh har 4 barn i Nepal han ser dem varannat år, tjänar 1700 kr i månaden inga sociala rättigheter eller sjukvård, inget pass….jobbar minst 9 timmar om dagen med livet som insats varje dag, bor tillsammans med 40 andra män i en barack i ett Industriområde, ingen aircondition, nu är det ändå ”svalt”, ca 30 grader, om någon månad börjar sommaren då blir det upp mot 50 grader.
  Mot bakgrund av mina vid detta laget många och långa erfarenheter från jordens olika hörn känns det mer meningsfullt att tala om människors lika värde oavsett kön än om huruvida vi ska fira olika dagar!

 6. Pelle Billing skriver:

  Lena,

  Tack för påminnelsen om Norges manspanel. Att man ens vågar prata om mäns perspektiv är något vi väntar på i svensk jämställdhetspolitik.

  Det du säger om Qatar är viktigt, och jag känner ingen det från min uppväxt i Förenade Arabemiraten. Att göra mänskligt lidande – särskilt i tredje världen – till en könsfråga är bizarrt, men något som t o m FN gör idag.

 7. [...] i förra inlägget om Apex Fallacy så ställde jag den retoriska frågan huruvida kvinnodagen handlar om kvinnor. Redan då hade jag en god ide om vilka budskap som skulle presenteras [...]

 8. SR skriver:

  Intressant att se hur Tomas Wetterberg, Orförande i den radikalfeministiska organisationen ”Män för jämställdhet”, svarar på denna fråga (Chat på DN.se):

  ”Frågvis: Om den 8e mars är internationella kvinnodagen. När infaller då internationella mansdagen – är det årets övriga dagar?

  Tomas Wetterberg:
  Hej Frågvis. Kul fråga.
  Jag tror faktiskt det finns en internationell mansdag, även om jag är osäker på när den är och vem som skapat den. Jag ska läsa på där.
  Men visst kan man ibland tänka att alla andra dagar, utom den 8 mars och den 25 november (den internationella dagen för att uppmärksamma mäns våld mot kvinnor) är för männen. Men det är nog inte riktigt med verkligheten överenstämmande idag. Det finns många som arbetar med jämställdhet alla dagar om året och försöker göra oss alla medvetna om orättvisorna.”

  Så talar en sann extremfeminist – och Wetterberg verkar både glad (ständigt leende) och jovialisk i all den uppmärksamhet han får. Det verkar vara jätteroligt att sprida misandriska åsikter!!!

  En man som Wetterberg, som är ordförande i något som kallas ”Män för jämställdhet” (prata om falsk marknadsföring), vet inte ens om det finns något som heter Internationella Mansdagen…, men tycker att det är ”en kul fråga”.

  Det är nästan smärtsamt att se hur de här ”nyttiga idioterna” förnedrar sig själva i medierna, gång på gång. När kommer det att gå upp för dem att radikala feminismen aldrig handlade om jämställdhet? Eller drivs de bara av självförakt?

 9. Lorem Ipsum skriver:

  @Lena, intressant läsning du gav oss. Kardinalfelet som görs i svensk jämställdhetsdebatt som jag ser det är att man många gånger använder sig av företeelser på andra sidan jorden och drar paralleller till hur det är i Sverige.

  Och…

  Gästarbetares villkor oberoende av kön är många gånger under all kritik. Samtidigt så har dom som jobbar som gästarbetare gjort bedömningen att det är bättre än att vara kvar i sitt hemland. Vilket säger en hel del om förhållandena som dom reser ifrån.

 10. Johanna Karlsson skriver:

  Hej! Jag tycker bara att det är rättvist att kvinnor får en dag, eftersom de resterande 364 dagarna är mansdagar ;) ett bra tillfälle att uppmärksamma det förtryck som kvinnor i Sverige och världen över plågas av. :)

 11. Erik skriver:

  Lena Widding Hedin:

  Det kan då vara på sin plats att påpeka att dessa ”hemska” arbetsförutsättningar är samma eller något bättre än dem som fanns här i Sverige innan det onda ”patriarkatet” byggde det moderna samhället i onda väst och onda USA. Nåt för kulturrelativister att tänka på

  Jag såg just en pappskalle (Tavis Smiley) på Bill Maher som hävdade att Maher inte skall klaga på hur muslimska män behandlar kvinnor för kvinnor har det inte bättre i USA.

  Bill Maher: You have no perspective

  Tavis Smiley: YOU have no perspetive

 12. Erik skriver:

  Johanna Karlsson:

  ”Hej! Jag tycker bara att det är rättvist att kvinnor får en dag, eftersom de resterande 364 dagarna är mansdagar”

  Hej du har fel, de politiska partiernas kvinnoförbund har bara kvinnor men det betyder inte att de politiska huvudpartierna bara har manliga medlemmar. De övriga delarna tillhör män OCH kvinnor.. Inte män.

  ”ett bra tillfälle att uppmärksamma det förtryck som kvinnor i Sverige och världen över plågas av.”

  Sedan NÄR är kvinnor förtryckta i Sverige 2011? Att inte vara VD är inte att vara förtryckt. Jag är heller inte VD och ärligt talat så spelar det ingen roll för mig om en helt annan man som inte ens känner mig är VD. Det är konstigt nog bara kvinnor som tror att det hjälper dem om en helt okänd rik kvinna blir ännu rikare.

 13. Eva skriver:

  Enligt tongivande feminister ska man inte gratulera kvinnor på kvinnodagen. Det är tydligen jämförbart med att gratulera aids-sjuka på aids-dagen. Jag föreslår de alternativa högtidshälsningarna ”stackars dig på kvinnodagen” till alla kvinnor och ”skäms på dig på kvinnodagen” till alla män.

 14. Roger skriver:

  Eva:
  Hehe :)

  Johanna Karlsson:
  Troll.
  Alla övriga dagar på året är OCKSÅ dagar då diskussionen om jämställdhet nästan uteslutande fokuserar på kvinnors perspektiv och problem.
  Det hade ju varit fint om den internationella mansdagen hade varit en dag då det hade varit legitimt för män att prata om, och för kvinnor; framförallat feminister att LYSSNA; på mäns perspektiv och jämställdhetsproblem.

  Ignoransen om mansfrågor som genomsyrar din kommentar belyser på ett utmärkt vis behovet av en internationell mansdag.

Google