Har du en penis? Skäms!

23 mars 2011, av Pelle Billing

I kategorin grova generaliseringar, har Svante Tidholm idag lyckats slå någon typ av rekord. Han skriver följande på SVT Debatt:

Det är som ett svart hål gapar i oss ”vanliga” män, kvinnor ser det, de vill förstå vad som finns där, vad som gör att vi kan begå övergrepp och våldtäkter, bryta lagar bara för vår egen njutning. Det är dags att vi vanliga män tar ansvar för vad vanliga män gör.

Jag är ledsen Svante, men jag kan bara ta ansvar för det jag själv gör. På sista tiden har min förmåga att på avstånd styra andra människor minskat betydligt.

Frågan är också varför vi ”vanliga män” bara ska ta ansvar för övergrepp och våldtäkter? Varför inte inbrott, rån, drogförsäljning och mord när vi ändå är igång? Varför är sexualbrotten en egen kategori?

Även tidigare har det funnits män som försökt ta ansvar för det som ”alla vanliga män gör”. Du skriver själv om en av dessa:

Men de senaste åren har vi haft en lång rad händelser som brutalt fäller den förhoppningen; Hagamannen, Polischefen

Polischefen tyckte att alla män var problematiska, bara för att de var män.

I Polischefens fall blev det uppenbart att han projicerade sitt eget självhat på resten av manligheten. Istället för att hata sig själv började han hata alla andra män.

Min fråga till dig Svante är: Varför tycker du så illa om ditt eget kön? Vad har fått dig att tro att alla män är onda?

 

19 kommentarer på “Har du en penis? Skäms!”

 1. Gonzo skriver:

  Ska alla judar ta ansvar för vad vissa judar gör?
  Luktar 30 talets Tyskland

 2. Gonzo skriver:

  ”Men de senaste åren har vi haft en lång rad händelser som brutalt fäller den förhoppningen; Hagamannen, Polischefen”

  Polischefen var väll feminist? Kan inte alla feminister, speciellt alla manliga feminister ta på sig ansvaret för hans beteende, för det är inte riktigt friskt

 3. NisseNyfiken skriver:

  Mycket bra frågor till Svante och andra mansföraktande feministmän:

  ”Varför tycker du så illa om ditt eget kön? Vad har fått dig att tro att alla män är onda?”

  Jag blir också fundersam över dessa män som under feministflagg uttrycker sånt hat mot andra män och kan tänka mig att det är fler än polischefen som projicerar vad de ogillar hos sig själva på andra män.

 4. Access skriver:

  Svante Tidholm är troligen en vit människa. Därmed borde han ta ansvar för vad vanliga vita människor gör mot t ex färgade i USA.

  Svante Tidholm är troligen heterosexuell. Därmed borde han ta ansvar för vad vanliga heterosexuella människor gör mot t ex homosexuella i Iran.

  Svante Tidholm är troligen … (fyll på här)

 5. Rutger Stjernström skriver:

  När man läser sådant börjar man verkligen undra över den som skriver. På något sätt får man också, precis som du gjort Pelle, för sig att dessa ska nämnas i samma mening som Göran Lindberg. Själv kan jag ibland få en impuls att skriva Göran Lindberg och Claes Borgström i samma mening men vet inte riktigt varför:-)

 6. Johan skriver:

  Den svenska sexualneurosen tar sig ständigt nya uttryck. Med minskad rättssäkerhet som följd.

 7. tryggve skriver:

  den feministiska arvsynden….

 8. Doepfer skriver:

  ”Varför vill du ha sex”? Vad är det för fråga? Fattar han inte varför folk vill ha sex? Sen skriver han att sex är ett substitut för självkänsla. Så när en kvinna klagar för att mannen inte vill ha sex med henne så ska han reta henne och säga att hon bara har dålig självkänsla? Varför patologiserar han sex och onani och vill att män ska skämmas för sin sexualitet?

  Men om nu inte mannen får sex i förhållandet så är det ett förhållande som inte fungerar. I alla fall så skulle väldigt många kvinnor se det så. Så då kan väl alla som sitter och pratar med mannen bredvid sig övertala honom att bryta upp. Sen har jag hört åtskilliga berättelser om kvinnor som försöker kontrollera män genom att inte ställa upp på sex. Och när mannen börjar fråga vad det är för fel så blir kvinnorna avtända. Sen manipulerar de mannen genom att få honom att tro att ifall han gör saker för henne så ska han få något.

  Efter lite snabbt googlande (det finns hur mycket som helst):

  http://shrink4men.wordpress.com/2009/08/17/sex-and-control-how-men-get-screwed-by-emotionally-abusive-women/ (Dr Tara)
  http://hubpages.com/hub/A-Sexless-Marriage-is-an-Abusive-Relationship
  http://divorcesupport.about.com/od/abusiverelationships/tp/Withholding-Sex.htm
  http://www.ehow.com/how_4720872_understand-devastating-effects-withholding-sex.html

  Så det är bara att skriva ut de artiklar ni hittar och sen föreläsa för era offer. :)

  Sen måste jag hålla med om att Svante avger riktigt otäcka vibbar. Jag undrar allvarligt vad han har i garderoben.

  Sen var den här meningen en favorit:

  Vi problematiserar inte sex. Ändå är det uppenbart att sex är något väldigt viktigt för män. Som unga män finns det som en underton i många av våra relationer, och vi formas som män genom att inte vara bögar – genom att manifestera vår potens på olika sätt.

  Genom att inte vara bögar?

 9. Jocke S skriver:

  Hur många feminissar har vi nu i media till att börja med? Han semmel-ledarskribenten i DN, och så den här. Vore bra med en lista så småningom, när skulden skall fördelas.
  För tror dessa toffelhjältar att de medverkar till ett bättre klimat mellan kvinnor och män? Vad jag kan se är de kontraproduktiva. När det gäller sakfrågan, så är 94% av männen lika anständiga medborgare som 98% av kvinnorna (ungefärliga siffror). Och liksom när det gäller de 2% kvinnor, så finns det orsaker för de 6% männen.
  Men vi övriga är väl hyfsat anständiga medborgare, som inte bör blandas in i just det här i alla fall! Eller med Kapten Klänning, feministen!

 10. Roger skriver:

  Jag tycker att det låter som om att Svante Tidholm har ett svart hål i sig som gör att han känner sig frestad att våldta och begå övergrepp, och projicerar det på andra män för att det får honom att känna sig mindre konstig och fel. Om ALLA män är sådana så är det ju inte lika mycket fel på Svante.

  Precis samma historia som med kapten klänning och polischefen. Manshatande män med mörka sidor som projicerar sitt självhat på andra.

 11. Micke skriver:

  Vad är ”Vanliga Män”..?

  I min värld är det inte ”vanliga män” som våldtar och misshandlar…..det är ”ovanliga män” som gör detta, och jag tycker absolut att allt som kan göras för att begränsa detta (helst få bort det helt & hållet), ska göras!

  Men när det framställs som att ”vanliga män” utför detta, så känns det som att man själv blir anklagad. Jag är en ”vanlig man” (tycker jag själv i alla fall), och jag har aldrig varken våldtagit eller misshandlat någon kvinna.

  ….eller kan det vara så att jag är en ”ovanlig man”, eftersom jag inte har våldtagit eller misshandlat kvinnor..? Jag skulle inte tro det, Svante!

 12. Mattias skriver:

  Hmm, jag skulle inte gå så långt som att kalla den en myt, men det där att unga män står för all sexvilja under tonåren är rejält enögt.

  Min erfarenhet från den tiden var snarare att det var tjejerna som var de drivande i olika ”experiment”. Började oskyldigt med Ryska posten, fortsatte med hångel-partyn och slutade med doktorslekar. I de allra flesta fallen togs initiativet av tjejerna. För att inte tala om tjejer i grupp, de blir modigare och på gränsen till aggresiva i de där lekarna kan jag meddela…

  När jag blev lite äldre (20-30) så blev jag plötsligt intressant för tjejerna under 20. Då var det mest internetcommunities, MSN/Webcams och annat som gällde. Inte ovanligt att det ledde till träff IRL och sex. Jag kan inte med bästa vilja i världen påstå att jag var en ovillig deltagare, men poängen i det hela är att det nästan alltid var tjejerna som tog initiativet. Jag var ofta den som tog en första kontakt, men när situationen/relationen eskalerade från prat om vädret till sex och eventuellt till fysisk träff så gjorde den så gott som alltid för att tjejen drev på.

  En annan notering jag gjorde var att även om killen oftast var den som drev på vissa frågor så är tjejer mycket nyfiknare på att testa saker. Trekanter, Bondage osv osv.

  Däremot är det en otroligt skillnad på tjejer födda innan 1980 och efter. Jag vet inte riktigt varför, men lusten, frigörelsen, driften, nyfikenheten, liberalismen, självförtroendet – skillnaden är så stor att det knappt går att jämföra.

  – - -

  Det som är otäckt i debatten är att männen får skulden för kvinnans frigörelse i konservativas ögon. Samtidigt som man applåderar kvinnan för att hon frigjort sig så skuldbelägger man mannen för att kvinnan depraverats. Schizofrent.

 13. Anders skriver:

  Det kan nog vara missvisande att utgå från egna erfarenheter, min är tvärtom att tjejer, med få undantag, varit långt mycket mindre intresserade av sex än killar i stort sett alla sammanhang. Det beror nog väldigt mycket på i vilka kretsar man umgås och vad man själv är för typ.

  Nåväl, angående denna Svante är det ju uppenbart att han pratar med feministisk retorik, dvs alla män är skyldiga till en osynlig struktur som leder till sexuellt våld av diverse slag. En trist retorik som inte har så mycket med verkligheten att göra, men fortfarande allt för vanlig.

 14. Uffe skriver:

  Svante Tidholm borde läsa boken ”Förklädd till man” av Norah Vincent: hon klädde i 18 månader ut sig till man och umgicks med män i mäns miljöer på mäns villkor. Boken är berättelsen om vad hon upplevde under denna tid, och är riktigt interessant att läsa.

 15. [...] Har du en penis? Skäms! Mar 24 [...]

 16. vildsvinet skriver:

  Min erfarenhet är att kvinnor under rätt omständigheter har en sexdrift som är minst lika stark som mäns. Om en person känner sig trygg och respekterad ger personen uttryck för sina inre önskningar och behov, annars inte. Kvinnor brottas med sina problem, män med sina. Kvinnor måste hela tiden akta sig för att bli stämplade som billiga/lösaktiga/horor, män kämpar med att inte vara tillräckligt självsäkra etc. Trycker från omgivningen är hårt men tar sig olika uttryck på kvinnor och män, det gör att kvinnor och män använder olika strategier för att finna det de som individer önskar och behöver. I botten ligger biologin som är ju helt uppenbart är olika, men det sociala stereotypa synsättet på en typisk man och en typisk kvinna är väldigt statiskt och släpar efter i utvecklingen. typ.

 17. Hamstrn skriver:

  Vi kan vara glada åt att ingenting varar för alltid. Två krafter möts alltid tillslut i balans och harmoni. Även om en kraft är större.

 18. Bizarrt skriver:

  [...] de senaste inläggen om kollektiv skuldbeläggning av [...]

 19. antikythera skriver:

  ”På sista tiden har min förmåga att på avstånd styra andra människor minskat betydligt.” HAHAHAH…. HAHAHHAAH var mycket roligt tycker jag :)

Google