Häromdagen skrev jag att unga män kräver nytt bemötande när det gäller deras status som föräldrar. Pappor är i mångt och mycket fortfarande andraklassföräldrar i Sverige, både i bemötandet och i de faktiska rättigheter man har enligt lagen. I kommentarerna till inlägget skrev Jessica följande:

När jag och min flickas pappa skulle försöka komma överens om var hon skulle gå skola, vi bor 17 km från varandra, så ringde dagisfröken upp mig på kvällstid för att ge mig argument som skulle stärka det jag ville. Hon serverade inte pappan samma förmåner. Såklart.

Jag blir alltid lika förvånad när verkligheten överträffar mina farhågor, men det är bra att den här typen av erfarenheter kommer upp till ytan, så att de kan bli en del av samtalet om jämställdhet.

Österbottens tidning berättar om ett par som friats efter att de låtit en person som inte är läkare omskära deras lille son. Anledningen är att (manlig!) omskärelse inte är förbjuden i finsk lag och ”det finns inte något absolut krav på att den som utför omskärelsen måste vara en läkare”. Tyvärr är läget precis detsamma i Sverige.

Inte nog med att omskärelse i sig är ett oåterkalleligt ingrepp som påverkar pojkens framtida sexualitet, utan det är inte ens lag på att en läkare ska hålla i skalpellen, när man skär i en pojkes könsorgan! Detta att jämföra med flickor och kvinnor, där det inte är tillåtet att göra ens ett rituellt stick med en knappnål, även om det utförs av en läkare. Två skilda världar.

I en DN-artikel som har några år på nacken skriver man om delat barnbidrag. Dåvarande socialministern Berit Andnor (S) lade fram ett förslag om att pappan enkelt skulle kunna be om delat barnbidrag efter en separation. Ett fullt rimligt förslag, och ett steg på vägen mot delat barnbidrag från barnets födsel. Hur bemöts då dennar rimliga reform som rättar till en ojämställd lagstiftning?

Jo, moderatledaren Fredrik Reinfeldt – vår nuvarande statsminister – säger:

- Det finns kvinnor som separerat från män med alkoholproblem som på det här sättet kan tvinga till sig halva barnbidraget för att finansiera fortsatt alkoholmissbruk.

Översatt till vanlig svenska: Män är onda, kvinnor är goda. Pappan är ofta problematisk, mamman är det aldrig. Det är detta som kallas misandri – förakt mot män.

Tyvärr är Reinfeldt inte någon förkämpe för mansfrågor idag heller, och man kan bara hoppas på en framtida förändring. Kanske kan Moderatmännen få honom på andra tankar?

 

9 kommentarer på “Föräldrarättigheter, omskärare och delat barnbidrag”

  1. Jocke skriver:

    I dessa frågor är tyvärr Reinfeldt en enda stor besvikelse. Han har sagt så många otroliga dumheter som nästan skulle kunna ha kommit ur munnen på Gudrun Schyman.

    Jag vet inte om det ligger någon slags politisk strategi bakom där moderaterna inbillar sig att de kan locka fler kvinnor på detta sätt. Oavsett vad så är det ytterst stötande när man hör vår statsminister göra den här sortens generella och korkade uttalande om oss män som grupp.

    Som man tolerera jag inte längre att bli betraktad på detta sätt. Och det kommer jag fortsättningsvis att demonstrera när det är dags för val.

  2. NisseNyfiken skriver:

    Håller med Jocke – vid nästa val blir det ingen röst på någon som uttalar sig nedsättande om män. Reinfelt borde definitivt lyssna mer på Moderatmännen, för de verkar ju riktigt vettiga.

  3. Lavazza skriver:

    Moderaterna är nog ändå det minst dåliga alternativet eftersom de trots allt är det parti som vill ha minst stat och minst skatter. Utrymmet för statsfeministiskt inflytande blir minst med moderaterna i ledning. Fast givetvis måste även detta parti påverkas i anti-misandrisk riktning och Reinfeldt kommer inte att göra det på eget initiativ. Men han är en pragmatiker som givetvis tar intryck av kraftfulla opinioner. Hans moraliska kompass på detta område är dock helt paj.

  4. Access skriver:

    Jag är inte alls säker på att Fredrik Reinfeldts moraliska kompass är paj. Tvärtom tror jag både den och hans politiska kompass är on-track. Han vet vad han måste säga offentligt och vad han inte får säga.
    Vad han säger är en sak, vad han gör är förhoppningsvis en annan. Med tiden kan kanske Alliansen styra om skutan så att det även som icke-feminist går att säga vad man tycker utan att det medför politiskt självmord.

  5. Mia skriver:

    Ursäkta men hur tänkte FR då?

    En del föräldrar är missbrukare, såväl sammanboende som de med enskild vårdnad (jo det finns alltså kvinnliga alkoholister också för de som inte visste det??!!). Inga föräldrar borde alltså ha barnbidrag eftersom det finns föräldrar som har alkoholproblem? Men herre je…

    Pengarna ska ju följa barnen! Har man växelvis boende ska man ha delat barnbidrag. Om sen en eller båda föräldrarna är missbrukare så är det ju boende/umgänge det ska fattas beslut om. Kommer man fram till att barnet inte ska bo växelvis i de fallen eller kanske placeras i familjehem så löser sig problemet med barnbidraget av sig själv. Antingen tillfaller det boendeföräldern eller familjehemmet…hepp!

    Ps. I samkönade familjer tillfaller barnbidraget den äldsta. Det finns äldre föräldrar som separerar från yngre föräldrar som har alkoholproblem så…eller?

  6. Sten Sture skriver:

    Eftersom Pelle själv tagit upp frågan är det väl ok med lite politiskt käbbel?

    Lavazza/Access

    Vid tiden för förslaget hade jag ett personligt intresse för hur debatten gick.
    Var uppriktigt förvånad att BA väckte förslaget att dela barnbidrag vid delad vårdnad. Ännu mer förvånad/besviken blev jag när i stort sett resten av riksdagen röstade mot. Något av partierna C, Fp var för om jag inte minns alltför fel.

    Minns alltså att FR var i opposition då, röstade med S majoriteten.
    Tyvärr har jag svårt att tro att FR bara är ”taktisk”, ärligt talat vill jag se exempel på när han gått emot pk trenden och riskerat något.
    Han har nu varit regeringschef över fem år, när är det”dags att styra om skutan”?

  7. Lövet skriver:

    @Access: Tyvärr spelar det ingen roll om ”De nya Moderaternas” kompass fungerar eller inte, eftersom de inför valet 2006 beslutade sig för att kasta den…
    …tillsammans med kartan. (Resten av allianspartierna sprang ju bakom så de blev snart lika vilse de.)

    Numera bedriver de en i stora drag vänsterpopulistisk politik – utan egentlig ideologisk riktning. Man hugger på mediapolitiskt korrekta idéer helt enkelt.

    Tror man att vänsterfeminism drar röster så då kommer man att stå i världspressen och statsministerstyra en pågående rättsprocess i ett brottsmål, man kommer att låta sin ”jämställdhetsminister” prata om anti-plugg-kultur och stökiga pojkar, tyst heja på när justitieministern inför lila skamstraff för misstänkta(!), låta finansministern börja yra i kvoteringstermer…
    …osv, osv, osv

  8. Jocke S skriver:

    Måste säga att Reinfeldt verkar helt skruvad på detta område, möjligen har hjärntvätten hemme vid diskbänken i Täby gett resultat…I alla fall så kan jag inte se att han representerar oss män som kön, vilket är allvarligt ur demokratisk synvinkel! Och detta bör han väl informeras om i god tid innan nästa val, från oss medvetna män?
    Om jag får länka till min artikel, ”Är Fredrik Reinfeldt verkligen feminist?”. från 2007, 4.5 * av 23 röstande tror jag. Behandlar även några andra partiledare och toppar i riksdagshuset, samt ”feminismens själ”, hur den ”fungerar pedagogiskt.” sas. I satirisk form.
    http://www.sourze.se/%c3%84r_Fredrik_Reinfeldt_verkligen_feminist_10552205.asp

Google