Uppsala mansjour om våld mot män

10 februari 2011, av Pelle Billing

I gårdagens UNT publiceras en debattartikel av Mats Lind, tillträdande ordförande för Uppsala mansjour. Mats arbetar sedan länge med mansfrågor, och jag är säker på att han kommer att göra en strålande insats på sin nya post.

Artikeln tar upp våld mot män i nära relationer – av tradition tabubelagt – men så sakteliga ett ämne som samhället vågar börja tala om.

Här är ett par citat:

Det är lika vanligt att kvinnor misshandlar män som att män misshandlar kvinnor

Totalt satsar kommunen över 8 miljoner på våld mot kvinnor, medan våld mot män alltså bara får 50 000 kronor. Våldet mot barnen nämns över huvud taget inte.

Självklart ska mäns våld mot kvinnor motarbetas. Det är lika självklart som att kvinnors våld mot män ska motarbetas och våld mot barn, ja allt våld ska motarbetas. Men om bara en typ av våld får finansiering så blir det självklart svårt att åstadkomma något på de andra områdena.
Mera rimligt är väl att undersöka hur vanliga de olika typerna av våld är och hur detta kan motarbetas. Inte bara att fördomsfullt utgå från att verkligheten ser ut på ett sätt som den inte gör.

Det enda jag vill tillägga är att kvinnor oftare blir skadade av partnervåld, och att vissa grova former av våld såsom strypgrepp oftare drabbar kvinnor. I övrigt är det helt korrekt att bägge könen lika ofta faller offer för våld från sin partner. Även i homosexuella relationer förekommer det partnervåld, vissa undersökningar visar att det är än vanligare där.

Således finns det inga gränser för vem som kan drabbas. Oberoende av kön, sexualitet, ålder, osv har man rätt att få hjälp!

Hoppas politikerna i Uppsala har vett att ta till sig informationen i debattartikeln. Vi behöver ett samhälle som tar allt våld på allvar, inte bara vissa godkända former.

Uppdatering: Här finns även ett TV-inslag hos UNT där Mats Lind intervjuas.

 

16 kommentarer på “Uppsala mansjour om våld mot män”

 1. Gonzo skriver:

  Kvinnlig elitidrottare filmade nakna småtjejer
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article8543246.ab

  ”När han bad henne filma flickorna när de duschade i träningslokalen vågade hon inte säga nej, skriver Metro.

  – Han ville se hur de utvecklades och jag ville inte förlora honom, säger hon i polisförhör enligt Metro.”

  Ännu ett kvinligt offer. En kvinna som tar väldigt lätt på övergrepp mot barn.
  Hur många kvinnor skulle stanna kvar om hennes man bad henne filma nakna barn??
  Eftersom det ”inte existerar” några kvinliga pedofiler så kan hon spela ut sitt offerkort och bli trodd. Även om hon straffas så är hon ett offer.

 2. Mia skriver:

  Gonzo

  Destruktiva misshandelsrelationer kan vara mycket komplexa. Naturligtvis är alla ansvariga för sina handlingar men det förekommer även att ”offret” är i misshandlarens våld sas. Som pojken som mördade Theresa i Stureby eller mannen som mördade sin dotter från ett tidigare förhållande när hans nya pressade honom.

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article7324972.ab

  I många destruktiva relationer förekommer det ”bara” psykisk misshandel där den misshandlande bryter ner och får kontrollen över ”offret”, oavsett kön. Och ibland används även ev barn i denna process, och då inte minst när ”offret” försöker frigöra sig och vill separera. Antingen som en ”länk” för att fortsätta kontrollera den andre eller för att ”straffa” den andre. Och jag tror att detta ofta också är orsak till de sk samarbetssvårigheterna i svåra vårdnadstvister.

 3. Christer Romson Lande skriver:

  Det stämmer att bägge könen faller offer för relationsvåld lika ofta om man använder BRÅ:s definition ”händelser av misshandel, sexuellt våld, trakasserier eller hot av partner eller före detta partner” i rapporten Våld mot kvinnor och män i nära relationer (Rapport 2009:12). Det vanligaste är att män utsätts för trakasserier medan kvinnor utsätts för trakasserier, hot och misshandel i ungefär samma utsträckning (och sexuellt våld i mindre utsträckning).

  Det är alltså helt fel att påstå att kvinnor misshandlas av sin nuvarande eller f.d. partner som att män utsätts för det. Kvinnor utsätts oftare för relationsmisshandel än vad män gör. Att påstå något annat är fel.

 4. Fredrik skriver:

  CHRISTER ROMSON LANDE //

  Jag vet att du har läst min rapport ”Den slående mannen” på Mansnätverket. Då vet du också att cirka 30% av de som i heterosexuella förhållanden skadas fysiskt av partnervåld är män.

  Är det då rimligt att – som i det här nämnda fallet med Uppsala kommun – satsa 8 000 000 på att förebygga partnervåld mot kvinnor och bara 50 000 på dito mot män?

  Ett kort och koncist ”ja” eller ”nej” räcker bra.

 5. Mats Lind skriver:

  Hej!
  Ville bara kort flika in att många missar kärnan i argumentationen och istället tar sidodebatten om huruvida män eller kvinnor är mest ”onda”. Den stora frågan och själva kärnbudskapet är att män inte får samma hjälp som kvinnor när de blivit misshandlade och att detta år 2011 i Sverige där man håller jämlikhetens fana högt. Det är egentligen ointressant att diskutera procentsatser eller förhållande mellan våldsverkande män/kvinnor men det är mycket viktigt att offren får lika mycket hjälp oberoende av kön.

  Summa summarum:
  Diskussionen om vem våldsverkaren är kan vi ta en annan dag då den är ett stickspår men eftersom jag anser mig skyldig för att ha nämnt det i artikeln ;-) så ska jag försöka plocka fram studien på nätet ( hittar den inte än) men Ni som är fyndiga kan säkert hitta den ändå. Han som gjort studien heter Archer, bifogar en länk som kan vara bra att ha:
  http://domestic-violence.martinsewell.com/

 6. Fredrik skriver:

  MATS LIND //

  Du skall absolut inte känna dig skyldig för att du tar upp viktiga frågor på ett bra sätt! :-)

  Här kan du f.ö. hitta länkar både till John Archers arbete samt till flertalet andra instanser som ger gott stöd åt det du och Pelle konstaterar:

  http://mansnatverket.org/articles/den-slaende-mannen.pdf

  Håller dock helt och fullt med dig om att det viktigaste är lika hjälp och stöd oavsett kön. När väl det är uppnått spelar ju könsfördelningen ingen roll – då får de som behöver det rättvis hjälp…

 7. Mats Lind skriver:

  Fredrik,

  Vi är på samma våglängd, helt klart!

  1. Det kan vara intressant att ta reda på vem våldsverkaren är för att spräcka myten om att mannen allena är den skyldige.
  2. Kärnan är att ALLA medborgare skall skyddas oavsett kön, idag är det inte så.

  Det är väl ungefär kärnan….

  Tack för länken Fredrik och alla i mansnätverket, ha en riktigt bra dag!

 8. Christer Romson Lande skriver:

  Fredrik, jag skrev ungefär samma sak i kommentarsfältet idag kl 9:55 på UNT som jag skrev här. Men där avslutade jag också med att skriva ”Men fördelningen 9 miljoner / 50 tusen / ingenting för våld mot kvinnor, män respektive barn är nog ändå orimlig”. Om du vill ha det ändå kortare och koncisare så är mitt svar på din fråga: ”nej, detta är inte rimligt”.

  Mats, din artikel är på det stora hela bra ocvh angelägen.

 9. [...] Still Dont Understand” handlar det om vår naturliga och historiska generella dragning att tycka och känna vad som drabbar flickor är hemskt och vad som drabbar pojkar är det inte i lika hög grad särskilt när flickor är vad som [...]

 10. barfota skriver:

  Mats Lind

  ”Den stora frågan och själva kärnbudskapet är att män inte får samma hjälp som kvinnor när de blivit misshandlade och att detta år 2011 i Sverige där man håller jämlikhetens fana högt”
  Var menar du att man håller denna fana högt, är det inte snarare tvärtom att det är så illa ställt med jämlikhet/jämställdhet i Sverige att man borde utlysa landssorg?

  I övrigt så lycka till i Uppsala och bra program.

 11. anders skriver:

  Bra att något nytt händer som kommer fram öppet. Håller med Mia andra stycket av kommentaren om destruktiva relationer stämmer troligen ofta oavsett kön.

 12. Pether skriver:

  Det finns mängder av studier som visar att män misshandlas lika mycket, vissa visar tillochmed att de blir slagna mer.

  Att säga något annat är bara ren idioti och okunskap.

 13. Fredrik skriver:

  @ CHRISTER # 8

  Då så. Tack för ditt förtydligande, och för din utmärkta slutpoäng i UNT-kommentaren. Trevlig helg!

 14. Mats Lind skriver:

  Christer,

  Tack!

  Barfota,
  Svenska folket vill ha jämlikhet men det verkar som om det finns två huvudproblem:
  Kognitiv dissonans och systemfel.

 15. Petter Nerman skriver:

  Man blir helt paff av att läsa Christers kommentarer. Haha. Galet.

 16. Christer Romson Lande skriver:

  Menar du att mina åsikter är galna eller att jag skrev vettiga kommentarer om företeelser i samhället som är galna.

Google