TV4 Kvällsöppet imorgon

15 februari 2011, av Pelle Billing

Jag har blivit inbjuden att delta i Kvällsöppet imorgon kväll (kl 22.40 i TV4). Programmet ligger lite sent på kvällen, men det ska bli kul.

Temat är relaterat till mitt blogginlägg Bägge könen kan förtrycka och utnyttja. Så troligen handlar det om kvinnor från Thailand och liknande länder som far illa efter att de kommit till Sverige.

Länka gärna till exakt programbeskrivning i kommentarsfältet när den släpps.

Uppdatering: Mer om kvällens tema här och här.

 

38 kommentarer på “TV4 Kvällsöppet imorgon”

 1. NisseNyfiken skriver:

  Lycka till! Kommer sitta bänkad :)

 2. tryggve skriver:

  Aktivarum Erik, vad tror du är anledningen till att män väljer asiater och kvinnor afrikaner? vad är det för biologiskt mönster?

 3. hamstrn skriver:

  Pelle!

  Du måste se denna dokumentär!

  http://svtplay.se/v/2297634/dokumentarfilm/karlek_pa_bestallning?sb,p115254,2,f,-1

  Den ger en mer nyanserad bild av varför fenomenet existerar. Rekommenderar starkt!

 4. Tommy Jonsson skriver:

  Skälet att många män söker sig till asiatiska kvinnor torde tyda på att vi i västvärlden lider av sexuell inhibition.
  Far alla kvinnor illa som kommer hit från Thailand?

 5. NisseNyfiken skriver:

  Det kommer handla precis om det du misstänkte, Pelle. Utländska kvinnor som far illa efter att ha kommit till Sverige. Det är en undersökning från ROKS som ligger till grund för programmet.

  http://www.nyhetskanalen.se/1.2018659/2011/02/16/fler_importerade_fruar_utnyttjas
  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/utlandska-kvinnor-fast-i-misshandel_5945405.svd

 6. Erik skriver:

  tryggve:

  Kul du frågar, som alltid i vetenskapen finns flera olika alternativ man försöker ge den bästa förklaringen. Först måste du veta att relationer alltid generellt säger mer om vad kvinnor föredrar än vad män föredrar. Hänger du med på det? Ok då kommer förklaringen här.

  Dont say I warned you though, nu lämnar jag pk vid dörren.

  Svarta kulturer är mer maskulina relativt vita
  Vita kulturer är mer maskulina relativt asiatiska

  *När vita kvinnor blir mer maskulina så duger inte de vita männen åt dem – de söker sig då uppåt till mer maskulina kulturer.

  *När vita män ratas av vita kvinnor söker de sig neråt till mer feminina kulturer där de fortfarande är maskulina relativt kvinnorna i den kulturen.

  VI kan kalla detta jämställdhetskolonialism! Först förstör feminister sina egna relationer, sedan fixar de problemet på fattigare länders bekostnad. En effekt av detta har varit denna sorts program: (ber om ursäkt för genren, formatet är uselt men inga andra format tar upp ämnet så det landar i skvallerland)

  http://www.youtube.com/watch?v=h0uJ-cEgl8Y&feature=related

  Det är ingen tillfällighet att detta mestadels handlar om svarta kvinnor. Det finns alldeles för få svarta män med hög status (hög lön, hus, bra jobb etc) och när sedan de svarta kvinnorna ser vita kvinnor stjäla den ena (Tiger Woods) efter den andra (Seal) så blir resultatet ilska.

  MEN…. lyssna på den svarta forskaren/psykologen (eller vad hon nu är) vid 31.00…. ”I cant fault you for wanting black men thats all I want”…

 7. Polarisera? skriver:

  Det här är ju ett helt meningslöst ämne att diskutera i ett sånt format (Kvällsöppet). Men troligtvis kommer man göra som vanligt att klumpa ihop alla kvinnor (och män) till homogena massor. Och eftersom det finns en del svin som sysslar med det som ska (?) tas upp (ren fruimport), så är det oerhört svårt och känsligt att försöka nyansera bilden utan att bli anklagad för att stödja ”importörerna”.

  Två aspekter som aldrig kommer lyftas (eftersom ansvaret inte helt kan läggas på män i dessa fall), men som finns iaf när det gäller den del av ”fruimporten” som kommer från sydostasien är att en del av dessa suspekta män träffar sina ”importfruar” på suspekta ställen. Många (inte alla) av dessa kvinnor har som det största skälet att flytta utomlands med en ny man att det ska hjälpa deras familj i hemlandet till ett drägligare liv ekonomiskt. Om/när förhållandet tar slut är sista möjligheten att stanna kvar i nya landet att gå vägen via anmälningar om våld/hot etc och på så sätt kunna fortsätta sin försörjning till familjen. Dessutom finns en stark kultur av att inte kunna ”tappa ansiktet” som gör att det skulle vara oerhört förnedrande att komma hem tomhänt, även det en aspekt som jag inte tror många i väst förstår då vi ofta struntar i vad andra tycker så länge vi själva mår bra.

  Detta är givetvis bara två aspekter som kan passa in på en liten del av kvinnor som kommer hit som ”importfruar”. Det finns många andra uppenbara aspekter som att det ofta är stor ålderskillnad, det är svårare att bo på landet i Sverige (liten kontakt med folk) än landet i Thailand (hela familjen närvarande för det mesta) etc. Poängen är att det finns lika många anledningar (kanske tom fler) till att ett sånt här förhållande kan ta slut som mellan personer som växt upp i samma stad.

  Jag tycker definitivt inte att detta är regel (snarare undantag), men det är viktigt att lyfta detta då det dels kan förklara en del av de anmälningar som görs i dessa fall.

  Som avslutning känner jag att jag måste lägga till att jag har inget till övers för män och kvinnor som utnyttjar/slår/psykiskt misshandlar etc sin partner (oavsett var de kommer ifrån). Det jag skrivit ovan är bara ett par aspekter som kan lyftas upp för att nyansera debatten, alla män är inte svin och alla fruar från utlandet är inte ”importfruar”. Det skulle gå att skriva en massa dåliga saker om de män som är inblandade också, men jag känner väl att det kommer tas upp ändå.

  Min tro är att programmet ikväll bara kommer utmynna i att män som åker till Thailand etc ses som svin som utnyttjar lokala kvinnor, och kvinnor från dessa länder kommer ses som viljelösa offer och horor. Jag har en bekant (kvinna från Thailand) som nästan dagligen blir kallad hora av kvinnor här i Sverige, och imorgon kanske hon blir kallad det fler ggr. Men vem vet.

  Ursäkta att det blivit lite långt, men det är svårt att uttrycka sig kort och samtidigt vara nyanserad i såna här frågor (jag avundas dig inte för ikväll, Pelle B).

 8. barfota skriver:

  @hamstrn

  Har tittat på filmen dokumentären från SVT och måste ge en eloge för en rakt upp och ned ärlig beskrivning. Håller med dig om att den är sevärd och ger en nyanserad bild. Förmodligen så kommer de att visa upp en helt annan bild som iofs. också existerar, är dock osäker på om de vill lyfta fram den ”dåliga” sidan som orsakas av kvinnorna själva och som drabbar männen.
  Det finns alltid två sidor på ett mynt.

 9. Access skriver:

  Jag har sett två nära exempel på thailändska kvinnor med barn som utnyttjat godtrogna svensk män. Som kommit hit, gift sig och efter ett par år skiljt sig och levt på det företag hon med sin f.d mans hjälp startat.

  Det är också en sida av myntet.

 10. barfota skriver:

  @Polarisera
  Bra och väl skrivet.

 11. Stefan skriver:

  Man bör nog betona att en överväldigande majoritet av alla giftemål mellan svensk man / utländsk kvinna är väl fungerande, harmoniska äktenskap.
  Var själv gift med en polsk kvinna och träffade ganska många par i samma situation genom åren, och jag har inte stött på ett enda par där kvinnan farit illa. Då inte bara svensk / polska par, utan även svensk / thailändska, svensk / kinesiska och svensk / ryska par.

  Håller med om att lagen som säger att kvinnan inte kan få uppehållstillstånd förrän efter 2 år är helt befängd… i de fall där misshandel föreligger borde den utsatta få lika stor rätt till eget boende som vilken annan.

 12. Hamstrn skriver:

  @Barfota Glad att du håller med!

  @Stefan
  En intressant aspekt är att asiatiska kvinnor lättare får ”hor stämpeln” än afrikanska eller östeuropeiska kvinnor.

 13. Camilla Lindberg skriver:

  Halloj Pelle, du är med i TVn var och varenda kväll nu- fantastiskt!!
  Själv har jag suttit i debatt mot Schyman två kvällar i rad…roligare kan man ha!!
  Keep up the good work!
  Camilla Lindberg

 14. Nur skriver:

  Det är en så absurd diskussion på den här bloggen. På er låter det som att man tar upp problemet med ”fruimport” för att demolisera män. Och det låter som att eftersom nästan alla äktenskap är normala, där kvinnorna inte utsätts för våld, så är det inte något problem att en del blir det. Att kvinnor – även om det är ett fåtal – är helt utelämnade till en misshandlande man är ett problem. Det är ett problem som vi måste göra något åt. Varför måste man sluta diskutera problemen för att ni inte ska gnälla? Varför tycker ni så synd om er själva? Och all denna självömkan från män idag som anser sig vara förtryckta. Om det är så att männen behöver mansjourer, så får ni väl fixa det. Gör som kvinnojourerna har gjort i alla år. De har jobbat ideellt och sökt pengar till sin verksamhet.

 15. Access skriver:

  Nur:

  Det är ju så att det finns män som misshandlar sina importerade fruar och det finns importerade fruar som misshandlar sina män. Oddsen för att en debatt i tv skulle inkludera den senare problematiken är minimal. Och det är precis den ensidigheten som skapar en demoniserad bild av män, vilket de flesta kommentatorerna på den här bloggen invänder mot.

  Angående mansjourer och att söka bidrag. Nu är det ju så att den svenska lagen enbart tillåter bidrag till jourer som hjälper utsatta kvinnor eller som vill ”rehabilitera” våldsamma män. Så ser lagen faktiskt ut. Det finns inget lagstöd för att ge bidrag till jourer som hjälper utsatta män.
  Du kan läsa mer här:
  http://www.kristdemokraten.com/article.asp?Article_Id=30303

 16. Jocke skriver:

  @ Nur:

  Egentligen borde jag inte svara på ditt inlägg eftersom det stinker av kvinnochauvinism, men jag kan inte låta bli.

  ”Om det är så att männen behöver mansjourer, så får ni väl fixa det.”

  Varje år öser svenska staten in miljontals och åter miljontals kronor i stöd till Sveriges kvinnojourer. Samtidigt ger man knappt en krona till landets mansjourer. Faktum är att flera mansjourer som funnits har fått lägga ner sin verksamhet på grund av detta.

  Så när du raljerar i din uppblåsthet så kan du fundera på hur många kvinnojourer som hade funnits utan dessa gigantiska bidrag. Pengar som bland annat vi svenska män bidrar med i allra högsta grad.

  ”Varför tycker ni så synd om er själva? Och all denna självömkan från män idag som anser sig vara förtryckta.”

  Vi tycker inte synd om oss själva. Vi har bara börjat diskutera de problem som vi män ställs inför och samtidigt tagit oss friheten att problematisera och tala om kvinnors förtryck av män. Något som i allra högsta grad existerar. Men du anser uppenbarligen att vi inte ska få göra det. Tråkigt nog för dig så skiter vi såklart i vad du tycker.

  Du kan ju förresten läsa detta om du vill bli av med dina skygglappar:

  http://www.kristdemokraten.com/article.asp?Article_Id=30303

 17. Mio skriver:

  Kvällsöppet står på i bakgrunden, och mitt i allt formatförstört käbbel hörde jag delar av ditt resonemang. Sökte upp din blogg direkt för att kunna säga: Hejja Pelle!

  Jag är övertygad om att din linje är framtiden för jämställdhetsfrågan. Fullständigt onödigt att försöka avgöra vem som har det värst, ojämställdhet drabbar alla på olika sätt.

 18. Stenka skriver:

  Mycket, mycket bra insats ikväll Pelle! Du och mannen på din vänstersida var briljanta! Promenadseger. Tack gode gud att ni finns, för tänk om människor som Unni skulle låtas vara oemotsagda.

 19. Fredrik skriver:

  Bra jobbat!
  Unni D var helt ute och cyklade.
  Men tyvärr har hon en del kvinnor som tycker som hon.

 20. Ulf Andersson skriver:

  Bra jobbat ikväll, Pelle!

 21. GeorgeStone skriver:

  Bra jobbat, Pelle. Diskussionen hölls på en förvånansvärt relevant och rimlig nivå. Dessutom fick du (och andra som var av liknande åsikter) stor hjälp av hon i peruk (Unni?) som mest lät drogad och osammanhängande. ROKS-representanten såg ganska besvärad ut av att ha henne bredvid sig:). Känslan var definitivt att hennes mansfientliga attityd inte stöddes av de övriga, hoppas det är nåt som börjar synas och höras även i andra sammanhang.

 22. anders skriver:

  Bra Pelle o han till vänster mfl, roks har tydligen lärt sig sedan tidigare ordförande. Unni Drugges åsikter kan man ana sig till.

  Norskan tyckte jag var bra, hela hennes person tyckte jag gav ett intryck av en trygg med sig själv personlighet som vet vad hon vill och talar om. Kan det möjligen bla vara sådan trygghet med sig själa extrema feminister saknar då de verkar ha behov av att ofta se sig som offer för förtryck i sverige?

 23. Doepfer skriver:

  @Nur

  Varför är det så otroligt provocerande när män börjar samlas och prata om olika problem som rör män? Det verkar som att du vill få bort diskussionen och gömma undan den på någon mansjour så att mäns problem försvinner från den synliga debatten.

  Jag vet att när feminister säger att män också ska kunna vara svaga och prata om sina problem, så handlar det om manipulativt skitsnack. För jag har inte sett mycket annat än motstånd och nedvärderande attityder mot män i underläge. Man verkar vilja ha bort det från sin åsyn med alla medel, och det enda man verkar gå med på är att män kämpar i vissa frågor som gäller barn. Men att feministers önskan att få männen närmare barnen bara handlar om att avlasta karriärinriktade kvinnor vet vi alla vid det här laget.

  Sen kommer du med det här tugget att män inte ska gnälla för kvinnor har ju kämpat och fixat allt själva. Nu är det så att feminismen länge har arbetat för att tränga ut männen från debatten och se till att de inte fick någon hjälp. Detta gjorde man genom att påstå att feminismen jobbade för båda könen, och genom sina sexistiska teorier som gör det nära på omöjligt för män att fara illa. Men att feminismen var den stora jämställdhetsrörelsen sa man bara för att manipulera ut männen. Det var fullständigt beräknat och medvetet. Sen har man lagt beslag på exakt allt utrymme, och idag blir sådana som du helt galna bara för att det finns några bloggar på internet som tar upp mansproblem.

 24. Pelle Billing skriver:

  @Camilla
  Debattera Schyman två kvällar i rad låter som ett tufft uppdrag! Men jag är säker på att du gjort det bra.
  You too keep up the good work!

 25. Mia skriver:

  Kan inte låta bli om jag nu får säga det jag har att säga…Säkert finns det en och annan svensk medelklass och medelålderskvinna som vill ha lammkött, personligen tillhör jag inte den gruppen ;)

  Däremot tycker jag att det är fantastiskt att man faktiskt börjar prata i termer av en mindre begränsad grupp ”störda” män som är kontrollerande och som misshandlar och inte män generellt eller i allmänhet. T o m ROKS….

  En annan liten anekdot från dagen. Var på en föreläsning där föreläsaren (en man) menade att det skulle se annorlunda ut om kvinnor hade mer makt. Jag undrade då om det kanske handlade om individer. Att det kanske skulle vara annorlunda om andra typer av män hade mer makt eller kanske se/r likadant ut när samma typ av kvinnor får/har mer makt. Att det kanske inte handlar om könsmaktsordning utan bara om maktordning helt enkelt och fick direkt och ljudligt medhåll från de flesta andra åhörarna (mest kvinnor).

 26. Pelle Billing skriver:

  @alla

  Tack för berömmet! Och framför allt: tack för ert stöd. Varje gång jag sitter i TV känner jag att jag är en röst för många, och det är därför jag är motiverad att fortsätta.

 27. barfota skriver:

  Ett stort tack Pelle. Bra jobbat!
  Det verkar däremot som Unni ”Drogad” sniffat lite väl mycket feministluft och inte riktigt var vid sunda vätskor.

 28. Pelle Billing skriver:

  Mia:
  ”Däremot tycker jag att det är fantastiskt att man faktiskt börjar prata i termer av en mindre begränsad grupp “störda” män som är kontrollerande och som misshandlar och inte män generellt eller i allmänhet. T o m ROKS….”

  Ja, det är ett stort framsteg. Blev förvånad av hur lugn och sansad ROKS-ordf var. Hon var även trevlig mot mit före och efter programmet.
  Unni Drougge däremot… kände väl att hon var tvungen att kompensera för det.

 29. Mia skriver:

  PB

  Ja du såg faktiskt nästan lite chockad ut ;)

  Ja och det trots att hon som jag förstår det själv är smärtsamt medveten om just vilken typ av individer det handlar om. Men som MH sa här för ett tag sedan kan det vara svårt och ta lite tid att vända en ”skuta” som man investerat så mycket i och kanske t o m byggt en stor del av sin identitet på.

 30. Mikael skriver:

  Tycker det är konstigt at det alltid är asiatiska kvinnor som tas upp i såna här sammanhang. Hur står det till med alla arabiska eller somaliska kvinnor som ”importeras” hit av män?

  Skulle våga gissa dom är i majoritet av kvinnor som far illa.

 31. Mio skriver:

  Doepfer:

  Billings inställning till feminism och jämlikhet är ett nöje att följa, till stor del för att han lyfter diskussionen från den dagisnivå den vanligen ligger på. Det är tråkigt att se att inte alla kan följa hans exempel.

  Du skriver att du ”vet” det ena och det andra om feminister och deras attityd. Hur reagerar du när andra skriver om män som grupp? Är det jobbigt att bli beskylld för saker du aldrig gjort eller sagt?

 32. Medborgare X skriver:

  Pelle!

  Bra jobbat igen. Kul att se att du nu börjar bli ett etablerat namn i TV-debatterna.

 33. Olof Åsberg skriver:

  Det verkar som du hade ett faktafel i ett av dina uttalanden i programmet… män och kvinnor blir misshandlade lika ofta i sin relation. Statistik för våld i parrelation: männen står för 96% av våldet och kvinnorna för 4 %. (BRÅ). Inkluderat våld i samkönade relationer.

 34. Mia skriver:

  I sakfrågan, den grupp individer som utnyttjar andras utsatthet och tar sig en man eller fru som är i ett underläge så undrar jag om man kan ta bort tvåårsregeln (om man nu inte är för fri invandring). Och kanske kommer även detta utnyttjas isf då mindre ”nogräknade” svenska medborgare antagligen i större utsträckning kommer ingå skenäktenskap för att tjäna pengar.
  Som jag förstått det kan redan utsatta kvinnor (och män?) som hamnar i destruktiva relationer få stanna även om det inte gått två år. Fö borde det väl gå att ta ett enskilt snack med nyanlända kvinnor (och män?) samt trycka upp informationsblad på olika språk där man bl a informerar om var man kan vända sig om man skulle behöva.

 35. Olof Åsberg skriver:

  Mensan, tack. Vi kan konstatera att det är nästan lika vanligt bland kvinnor och män att någon gång efter 15 års ålder ha blivit slagen. Den markanta skillnaden är att mäns våld är grövre och mer upprepat.

  Personligen tycker jag det är lite märkligt att frågan om frekvensen av våldet är så marginaliserad i studierna. Man frågar alltså om individerna blivit utsatta för våld ”någon gång…”. Det känns lite som att fråga ”har du något hårstrå på kroppen” och sedermera konstatera att kvinnor är lika håriga som män.

  BRÅ skriver i rapporten…
  ”Vilka resultat man får fram är beroende av studiens kontext och sättet att formulera frågan; om syftet är att studera våld eller brott, visar resultaten på att kvinnor oftare än män utsätts för relationsvåld. Studier som snarare fokuserar på konflikter redovisar däremot att skillnaden mellan kvinnors och mäns utsatthet för relationsvåld är liten. Samtidigt tycks det vara frågan om två olika typer av våld. Det våld som riktas mot kvinnor är oftare upprepat, tenderar dessutom att vara grövre och resulterar i fler negativa konsekvenser för
  den som drabbas. Relationsvåld som utövas av män mot kvinnor fortsätter
  alltså att vara ett stort samhällsproblem som även i fortsättningen
  måste uppmärksammas.”

 36. Doepfer skriver:

  @Mio

  Efter ett tag i debatten så har det växt fram en mängd gråa hår. Så min bild av feminismen som helhet är inte positiv. Jag är helt enkelt för desillusionerad för att kunna ta feminismen på allvar längre. Det känns som att det är ganska lite som i slutändan har visat sig vara det man trodde när det gällde feminismen. Man säger både det ena och det andra, men man menar det sällan.

  Sen är det ju ett problem när man talar om ”feminism”, eftersom det inte egentligen finns något som specifikt kan utpekas som feminism. För det finns nästan lika många sorters feminism som det finns feminister, så det är till stora delar en individuell ideologi. Så varför ser jag då inte alla feminister som individer, och undviker att tala om dem som grupp? Helt enkelt för att de inte vill göra det själva. De måste prompt kalla sig feminister, och då får de stå för den övergripande tendensen också. Visst, jag försökte också att skilja på olika feminismer förut (och jag tycker att jag var bra på det) , men nu så gör jag inte det mer för jag ser det som en återvändsgränd. Ordet skapar bara förvirring och jag börjar mer och mer tro att det är meningen att skapa förvirring. Det känns som att 90% av all debatt idag går ut på att debattera vad feminism är och inte är. Det stjäl alltså bara kraft och man börjar drömma sig bort till en värld där man slapp det där ordet.

  Jag är en man och så föddes jag. Jag kan gå med i ett parti, men då får jag också svara för det som görs i partiets namn. När det gäller de som kallar sig feminister så behöver de dock inte svara för något, för det finns alltid någon annan sorts feminism som det var fel på. Det är alltså ett värdelöst ord. Och ett värdelöst ord slutar man tillslut behandla med respekt.

  Så nej, mina tankar om ”feminismen” (vad det nu är) är inte höga. Det sticker jag inte under stol med. De började som många andras, men har med tiden blivit lägre och lägre och lägre. Om jag ska ta feminismen på allvar idag så får det bevisa vad de går för – i handling.

  Inlägget var skrivet i affekt, men nu vet du lite mer om varför jag uttrycker mig som jag gör.

 37. anders skriver:

  Olov Åsberg, först bör man ev analysera vad vilka har styrt svenska samhället inkl media till dagens resultat sedan hur lång tid?
  Läs gärna artikel i metro mfl med rubriksättningen, man misshandlade docka. Kan det då ev vara dags att börja fundera hur det står till i detta land sverige?
  Eller anser verkligen någon att en man kan misshandla en skyldocka? det vore verkligen intressant att hitta samma rubrik i pressen i något annat land.

Google