Egalia – förskolan utan kön

01 februari 2011, av Pelle Billing

Jag är inte först ut att skriva om Egalia – men jag kan inte hålla mig från att kommentera fenomenet. Egalia är en förskola där barnen säger ”hen”, leker med mörka dockor och får läsa icke-traditionella barnböcker. Det är m a o så politiskt korrekt som det kan bli. Hen är för övrigt en ersättning för han och hon, om någon missat det.

Personalen på förskolan är dock så toleranta att de inte rättar barnen om de råkar säga han eller hon. Och tur är väl det, annars hade vi ju kunnat tro att de var en ideologisk präglad förskola som förvirrade små barn i detta sköra stadium av deras utveckling där man behöver enkla kategorier (såsom pojke – flicka) för att förstå världen.

I en intervju med en av föräldrarna framkommer att ”Hemma har de inga regler om att till exempel använda mer könsneutrala ord.” Jaså. Så det är bara barnen som ska drillas i ett beteende som de vuxna själva inte följer?

Jag har sagt det tidigare och jag kommer att fortsätta sprida budskapet: Det är djupt oetiskt att experimentera på barn! Om föräldrarna vill förändra människor och förändra samhället får de banne mig börja med sig själva. Enligt deras världsbild är ju barnen dessutom födda som blanka blad, så om de vuxna ändrar sig kommer barnen att följa efter.

Bästa kommentaren till artikeln kommer från Cirkus Anna. Hon skriver:

Men riktigt sur blir jag inte förrän förskolläraren säger: ”Varenda ko och ekorre är en han om inget annat sägs. Och när en sak normaliseras, då är det något som är avvikande”.
Eh. Ko är alltid en hon eftersom det är HONAN I NÖTKREATUREN! Tjur är hanen. Och vet man inte det så vette fan om man ska vara förskollärare överhuvudtaget.

 

27 kommentarer på “Egalia – förskolan utan kön”

 1. PabloHoney_4 skriver:

  Barn blir alltid summan av ens föräldrars neuroser.

 2. Andreas Nurbo skriver:

  Dagisfrökens kommentar kring kor stämmer ju rätt bra ändå kolla på Bondgården.
  http://www.imdb.com/title/tt0414853/
  Kevin James – Otis the Cow (voice)
  Sam Elliott – Ben the Cow (voice)

  Iofs så var det för att de inte ville ha tjurar av någon anledning. Kan inte visa sånt på TV men juver går bra.
  http://www.imdb.com/media/rm2961152256/ch0046586
  Rejäl pung med fyra mini snoppar, undrar ifall inte det är snuskigare.

 3. Jocke skriver:

  Det som verkligen stör mig är den avgrundsdjupa okunskap som dessa av feminismen fullständigt hjärntvättade kvinnor visar upp. Och framförallt anser jag att de totalt har missat hur otroligt viktigt det är för barn att kunna spegla sig i andra som liknar en själv.

  Att kunna identifiera sig själv som pojke eller flicka är ett av de viktigaste stegen i livet och djupt sammanlänkat med det egna jaget och ens innerst identitet.

  Dessa kunskaper behöver vi människor för att kunna navigera genom livet. För att kunna ta ut riktningen behöver vi känna till vår egen position. Vem är jag? En svag och förvirrad känsla av den egna identiteten är en kraftig nackdel för människan.

  Men detta livsnödvändiga försöker dessa fullständigt blindgalna kvinnor att radera ut. Snacka om ett feministiskt haveri. En kriskommission borde tillsättas.

 4. Olle skriver:

  Det sista stycket påminner om en skämtteckning Helena von Skanz hade på sin blogg i höstas. Dagisklassen är ute och går och en liten flicka pekar på en ko och säger:
  -’Titta fröken, den där kon har fyra kukar!’
  - ‘Snoppar heter det Lisa, snoppar!

 5. Emma skriver:

  ”..i detta sköra stadium av deras utveckling där man behöver enkla kategorier (såsom pojke – flicka) för att förstå världen.”-word!

  Ska jag vara en smula cynisk här skulle jag väl annars säga att det är föga förvånande att de storsatsar så tidigt som möjligt på de yngsta. Är väl en gammal fin tradition att börja med barnen om man vill indoktrinera ett samhälle uppifrån med en ny ideologi. Visst finns det begränsningar med traditionella könsroller, saker som kan förbättras. Men det jag inte förstår är på vilket sätt en ny, påtvingad hen-ologi skulle vara mindre begränsande för människor. Really I dont.

 6. Hamstrn skriver:

  En intressant aspekt i sammanhanget är människans preferens för kategorisering. Tror dem ärligt talat att barnen inte kommer att förstå att de är olika vid pubertetens intåg?

  Det oskrivna bladet, återigen falsifierad:
  http://svtplay.se/t/102814/vetenskapens_varld

 7. Matte Matik skriver:

  @Jocke & Emma: Det är bara så tydligt på våran 2-åring att han identifierar sig med de andra pojkarna på dagis. Det finns inga spindelmannengrejor hemma hos oss, vi har aldrig pratat om spindelmannen, men lik förbaskat har han börjat säga att han vill ha spindelmannentröja. Han har förstått länge att han är pojke och att mammor och pappor är två olika kategorier av människor. Kön och identifikation ÄR viktigt! Precis som det är viktigt för vissa människor att identifiera sig som att de inte är av ett visst kön, att de vill vara en ”hen” (vilket också är en identifikation och att man vill höra till en viss grupp – hur normkritiska dessa människor ändå påstår sig vara). Det är något väldigt mänskligt att vilja tillhöra en grupp, det är något som ger oss trygghet, även om det kan leda till negativa saker också förstås. Att försöka motverka grupperingar (t.ex. efter kön) för att komma tillrätta med de negativa sidorna av gruppering – utan att man ser till de positiva sidorna – är både omöjligt och skapar garanterat otrygghet.

 8. Fredrik skriver:

  Det värsta är att M gör reklam för detta
  på sin ansvarige politikers hemsida.

  http://jarkeborn.eu/forskolan-pa-soder/comment-page-1/#comment-1598

 9. Mia skriver:

  Tanken är nog god men som i många fall så slår det lätt ”över”, iaf som det framställs i artikeln. Vad man vill uppnå är väl just att pojkar och flickor mer fritt ska kunna välja vilken typ av kille eller tjej de vill vara (är).

  Känner till en liten kille på en förskola som klär sig i klänning och rosa samt leker med barbies och det är helt ok trots att förskolan inte har HBTcertifiering (som Egalia söker) eller särskilt utstuderad genuspedagogik. Tyvärr kommer han nog dock få det tuffare i skolan.

  Att inte vilja cementera könsroller (och heteronormen) ser jag som något helt annat än att försöka ”avskaffa” kön.

  Hittade tex denna ”i samband” med ”Boxerreklamen”

  http://www.aftonbladet.se/wendela/barn/article5910159.ab

 10. Grodan Boll skriver:

  @Andreas Nurbo
  Ang. http://www.imdb.com/media/rm2961152256/ch0046586

  Se det som men enastående HBTQ-satsning, för nog är det gränsöverskridande alltid =D

 11. Ola Normann skriver:

  Det er noe virkelig sykt over dette: å skulle fornekte eller skjule noe som er fullstendig naturlig. Det riktige er selvfølgelig å anerkjenne at vi har to kjønn som er likeverdige og som utfyller hverandre. Det kan da ikke være så vanskelig?
  Jeg får assosiasjoner til totalitære regimer vi ikke liker å sammenligne oss med.
  Jeg så en film en gang om et framtidssamfunn der regimet så det som farlig at folk hadde følelser, og de ble derfor tvangs-medisinert for å unngå det. Så hva blir det neste dette ”regimet” finner på? Når blir det straffbart å si han eller hun?
  Jeg vet ikke helt om jeg skal le eller gråte. Kanskje mest gråte…

 12. Peter skriver:

  …vill inte göra er besvikna…

  …men det var Aftonbladets rubriksättare som hittade på frånvaron av pojkar och flickor…
  Dessutom har jag tagit reda på att det visst finns ljushyade dockor på Egalia – har t o m sett dem :-)
  Det som mest skiljer är att man tänker på barnen/varandra som kompisar, där somliga gillar vissa saker och somliga andra – deras framtida roll i fortplantningen styr inte vad de förutsätts gilla som småbarn.

  För att göra en lång historia kort kan sägas att Billings grundprinciper (se ovan t. h.) tas väl tillvara på förskolan ifråga. Det är mer konstruktivt i längden att ta sikte på demokratins grund som den beskrivs i förskolornas läroplan än att fundera på om något eller några mål eller medel sammanfaller med någon feminisms.

 13. Mia skriver:

  Det är djupt oetiskt att experimentera på barn! Det håller jag hetl med om. Just därför är det också helt oetsikt att hålla på med detta bollande av barn varannan vecka. Barn offras för att det ksa bli rättvist mellan föräldrarna. Barn offras för att kvinnor inte ska halka efter i karriären och få sämre pensionspoäng. Numer uppmuntras även varannanveckas boende med nyfödda! Pappor stöttar inte sina barns mammor de tävlar med dem om vem som kan amma bäst. Biologin ÄR INTE jämlik. När ska vi inse det. Alla deggdjur har könsroller. Förskolan Egalia stör mig inte så mycket men att barn slits från sina mammor för att pappor inte vill betala underhåll och för att det ska vara rättvist mellan vuxna DET ÄR SKIT!

 14. Erik skriver:

  Mia:

  ”Tanken är nog god”

  Nej tanken är inte god. Det finns inga som helst fakta som styrker det påståendet. Snarare kan man begå vilket jävelskap som helst numera – oavsett hur onskefullt – bara genom att inbilla folk det är ”uppoffringar vi måste göra för att bli jämställda”

  ”men som i många fall så slår det lätt “över”, iaf som det framställs i artikeln.”

  Nej det slår inte över – Det var skit från början och precis som i fallet kommunismen får man det resultat som var förutsägbart och väntat från första början.

  ”Vad man vill uppnå är väl just att pojkar och flickor mer fritt ska kunna välja vilken typ av kille eller tjej de vill vara (är).”

  Och det inbillar du dig att statliga tjänstemän kan göra? Tror du de är en blandning mellan Freud och Einstein i talang eller? Att få dig att TRO nåt så idiotiskt som att de kan det är faktiskt mer sannolikt det sanna syftet.

  ”Känner till en liten kille på en förskola som klär sig i klänning och rosa samt leker med barbies och det är helt ok trots att förskolan inte har HBTcertifiering (som Egalia söker) eller särskilt utstuderad genuspedagogik. Tyvärr kommer han nog dock få det tuffare i skolan.”

  Var inte orolig, om han begår självmord innan han fyllt 20 så är det nån genusvetare som gör pengar och tjänar TV-tid på att skriva en bok om hur hemskt det är att killar inte får vara som de vill.
  Precis som i fallet med mordet på FADIME så tycker de att det är viktigare vi klagar än att se till folk inte dör.

  ”Att inte vilja cementera könsroller (och heteronormen) ser jag som något helt annat än att försöka “avskaffa” kön.”

  Kul att du tror det gör nån skillnad – Genusfolket anser nämligen att vi ALLTID cementerar (skapar) kön när vi inte försöker avskaffa det. De har lite olika ord beroende på vem de behöver lura.

  Är du inte med dem är du mot dem (nåt du kan se tydligt i sågningen som en kvinnlig RIKTIG feminist från USA gjorde vid recension av Michael Kimmels bok på ämnet ”mansforskning”) Kimmel anser att riktiga feminister är Gloria Steinem och kvinnor med andra åsikter är antifeminist = dåliga.

  Fransk teori är en religion för dem – enda skillnaden mellan dem och andra är att de sällan svarar på frågan VARIFRÅN HAR DU FÅTT DET DÄR?

  Det finns två alternativ på den frågan: Vetenskaplig analys och personåsikter.

  Och de vill inte erkänna de inte kan vetenskaplig analys för ingen lär ut den på genusteoretiska kurser.

 15. Livmoderskeppet skriver:

  Bra skrivet. Håller med dig. Cirkus Annas kommentar är klockren:)

 16. Mia skriver:

  Fast ”genusexperimenter har ju pågott ett tag. Det har funnits Genusförskola i Gävle redan på 80-talet. De barnen är vuxna nu och måg hur bra som helst. De har inte blivit förvirrade eller fått svårare att anpassa sig till samhället.

  Snarare är det alla de flickor som växer upp med att leka med dockor, vara fina, och väntar på att prinsen ska komma som i Askungen typ Kort sagt de som vill vara trad kvinnor fullt ut som blir väldigt förvirrade och bittra när de sen tvingas lämna ifrån sig sina barn varannan vecka. Ofta till en pappa som dessutom bara vill slippa betala underhåll och skaffar barnvackter. Det riktiga genusexperimentet är detta varannan vecka som många gånger gör barn otrygga och rotlösa.

  Jag är också emot detta hbt-larv men jag är inte mer orolig för genusförskolor än för muslimska förskolor eller förskolor drivna av tex. Livets Ord. Snacka om att försvåra för barnen att leva i det vanliga samhället! Tycker upprördheten över denna förskola är överdriven och tror att det bottnar i något annat. Jag tror det bottnar i vanligt kvinnoförakt helt enkelt.

 17. Lasse skriver:

  @Mia

  ”Fast “genusexperimenter har ju pågott ett tag. Det har funnits Genusförskola i Gävle redan på 80-talet. De barnen är vuxna nu och måg hur bra som helst. De har inte blivit förvirrade eller fått svårare att anpassa sig till samhället.”

  Vilken källa eller undersökning hänvisar du till i ditt påstående och åsikt ?

 18. Mia skriver:

  Sorry jag har tagit fel på 10år. Gävleprojektet kom inte igång förrän 1995 ser jag nu, men ändå. Barnen är ca 16 år idag och mår inte sämre än andra barn. (Hittar inte barnintervjuerna nu) Låt de föräldrar som gillar gensu förskolor välja det. Inget att uppröras över. Värre är att ingen på allvar forskat i vad varannan-vecka boende mot någon förälders vilja, alltså trots att en förälder märker att barnet inte mår bra, gör mot våra barn. Barn som tvingas växa upp utan en fast punkt i tillvaron bara för att män absolut inte kan acceptera att det är skilland på män och kvinnor.

  Val av förskola är frivilligt men att tvingas lämna ifrån sig sitt barn varannan vecka det är allt annat än frivilligt. Det sker med polishämtning om så krävs.

  Universitetsuppsatts
  http://gupea.ub.gu.se/bitstream/2077/9696/1/HT07-1030-10.pdf

  Bok som analyserar det hela
  http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9185896004

 19. Mia_2 skriver:

  Oj då. Inser nu att vi är fler som heter Mia här inne. Jag som är emot varannan-veckas boende är alltså inte samma Mia som skrev här ovan att ”tanken är nog god”

 20. [...] i GP att leken utmanar vuxenrädslan. Med detta menar hon att genuspedagogiska förskolor så som Egalia utmanar vårt behov av att pojkar ska leka som pojkar och flickor ska leka som flickor. Vi vuxna [...]

 21. [...] hittade jag då detta guldkorn som jag vill fler personer får ta del av. Även Pelle Billing har skrivit om Egalia tidigare. Han tipsade då även om bloggen CirkusAnna som får avsluta vårt inlägg med följande mycket [...]

 22. Rocketto skriver:

  Galen experiment, Sverige ar ett konstigt land.

 23. [...] en av de mest kända genusförskolorna har man avskaffat könen och barnen ses inte längre som mänskliga individer med snopp eller snippa, utan som tomma blad [...]

 24. [...] ett barn där både föräldrarna och förskolan driver sin genusneutralitet så långt att barnet inte ens får använda pronomen som han och hon? Vad händer om alla är en kompis, och ingen är en pojke eller [...]

 25. [...] Egalia – förskolan utan kön  (Pelle Billing) [...]

 26. Holger skriver:

  När man läsar om detta galenskap, blir man tacksam, att man fick växa upp på en tid, då det var ok att pojkar var pojkar o flickor var flickor o inga ”hen” fanns till..

Google