Goda och dåliga nyheter

12 januari 2011, av Pelle Billing

Som ni vet rapporteras det i strid ström om olika ”genusnyheter” i media, och här är ett axplock av de mest intressanta på senare tid.

Hanne Kjöller, som själv är feminist och vars åsikter jag ibland kritiserar, gör idag något riktigt modigt i sin krönika. Hon kritiserar Maria Sveland och andra könsmaktsanhängare och ber dem att leva som de lär:

Men konstigast är slutet. För vad gör Sveland efter denna helvetesskildring där vi sida upp och sida ned fått veta hur författaren är ”dränerad på energi av familjehelvetet” och ”full av emotionella skitfläckar”. Hon skaffar sig en unge till!

Kvinnor är alltså inte bara offer i den vänsterfeministiska tolkningen. De är också totalt ologiska. De beskriver kärnfamiljen som ett helvete, men gifter sig i vit klänning lik förbaskat.

Är inte det att ta sina egna feministiska ståndpunkter på ungefär lika stort allvar som en vegan i minkpäls.

Det känns bra att skilda krafter i jämställdhetsdebatten kan enas om att könsmaktsfeminismen inte håller, och att sansade feminister och mansrättsaktivister är de som ska föra debatten vidare.

På Affarsliv.com är man i full färd med att göra antaganden om hur världen fungerar. Man skriver följande:

Dörren är totalstängd för kvinnor som vill nå toppen i Linköpings kommunägda bolag.

Hur vet man detta? Tydligen tar man det faktum att styrelseordföranden och VD i de kommunägda bolagen är män, som intäkt för att det inte går för kvinnor att nå toppen. Men i samma artikel skriver man att nästan en tredjedel av styrelseledamöterna är kvinnor, vilket bevisar att det är fullt möjligt för kvinnor att ta sig in i ”finrummet”. Varför sprida myter som ger kvinnor en känsla av hopplöshet?

Från Finland kommer goda nyheter. Här planerar man att göra det möjligt för män att få det biologiska faderskapet bekräftat, utan moderns medgivande. En ganska självklar reform egentligen, som både är bra för barnet och för pappan. Kanske kan Sverige lära sig av sitt progressiva grannland?

På Uppsala Universitet har man forskat på hur unga män upplever en oplanerad graviditet. Slutsatsen är att unga män oftast känner sig maktlösa eftersom de har svårt att påverka beslutet om abort eller ett fullföljande av graviditeten. Man konstaterar även att ungdomsmottagningarna behöver byggas ut, för att kunna ge dessa unga män ett individuellt stöd, och för att förhindra de självmordstankar och det riskbeteende (alkhol, narkotika) som dessa unga män uppvisar. Själv tänker jag att Ungdomsmottagningarna i allmänhet skulle behöva bli mer anpassade för bägge könen, så att de inte upplevs som ”mottagningar för tjejer och unga kvinnor”.

Unga kvinnor som läser IT kommer att ha möjlighet att delta i DataTjej-konferensen i Uppsala. Tyvärr kommer de att få lära sig ett budskap som inte är konstruktivt:

Bland annat berättar jämställdhetsföreläsaren Lotta Snickare om varför kvinnor som är medvetna om könsmaktsperspektivet lyckas bättre med karriären.

Unga kvinnor behöver lära sig att de bestämmer över sitt eget liv, och att de kan nå långt i karriären om de prioriterar karriären! Att lära dem hur hopplöst det är med alla strukturer, som om vi levde på 1950-talet, är knappast konstruktivt.

David Holman har fått en insändare publicerad i Aftonbladet. David driver frågan om att det ska bli möjligt att starta könssegregerade skolor i Sverige, eftersom han tror att detta skulle vara bra för pojkarna (och flickorna). Vad tycker du? Ämnet är kontroversiellt men värt att diskutera.

I SvD så ger psykologen Madeleine Gauffin Rahme – som är allt annat än neutral i genusfrågor – sin syn på en mamma som bråkar om umgänget. Hennes slutgiltiga råd är att den biologiska pappan (och den irriterade styvmodern som skriver insändaren) ska acceptera den biologiska mammans umgängesobstruktion. Finns det fler brottsliga beteenden som uppmuntras i SvD?

 

15 kommentarer på “Goda och dåliga nyheter”

 1. Max skriver:

  Hanne Kjöller bevisar att ”feminism” som den diskuteras idag i Sverige är en religion/ideologi utan logik eller förankring i verkligheten. Sverige lider fortfarande av arbetsmarknad och arbetsrätt som formades under vänstervågen för snart 40 år sedan. Statsfeminismens skador är ännu djupare för att de drabbar från tidig barndum (1/4 pojkar kan inte läsa!).

  Tack Pelle för att vara en klar röst i mörkret ”we few we happy few we band of brothers”!

  http://www.youtube.com/watch?v=cRj01LShXN8

 2. Max skriver:

  OT, vill rekommendera att läsa Mark Stephens dokument om Assange (länk). Bra chans att bananrepubliken kommer att avslöjas. Roligaste är att Marianne Ny inte har befogenhet för en begäran om utlämning!

  http://www.fsilaw.com/~/media/Files/Publications/IP_Media/Preliminary%20Assange%20Skeleton%20Argument%2011_01_11.ashx

  http://www.fsilaw.com/

 3. Mia skriver:

  En sansad jämställdhetsdebatt, just så!

  Att sansat föra fram och ta emot åsikter och synpunkter. Och jag tror också att empati är en av nycklarna (…när män börjar prata). Att ha en vilja att försöka sätta mig in i en annan MÄNNISKAS situation. Och sen finna en lösning som innebär största möjliga lycka för största möjliga antal. Detta är för mig win-win, inte att alla (eller några) får precis som de ”vill” sas utan en önskan om att ”mötas”.

  Och då är detta med oönskad graviditet ett bra exempel. Jag har som kvinna inte svårt att förstå hur en oönskad graviditet utan möjlighet till abort skulle te sig. För mig är det konstigt när man använder argumenetet att man skulle sett till att skydda sig?! Jamen gäller det då inte kvinnor? Ska man avskaffa möjligheten till abort med det argumenetet?. Samtidigt ser jag naturligtvis inte att män kan bestämma om abort eller inte. Så vad gör man? Jo man försöker mycket riktigt förebygga (ungdomsmottagningar) samt hjälpa dessa ofrivilliga pappor så gått det bara går, inte minst för barnens skull.

  Finns mer jag hade velat säga både om denna och den förra ”…när män börjar prata”. Men i stora penseldrag, vilket kanske inte kommer som en överraskning, är jag helt me.

 4. Håkan skriver:

  Uppsala Universitet har man forskat på hur unga män upplever en oplanerad graviditet.

  Det var ju inte en dag för tidigt. Kanske kan det leda både till att de blivande mödrarna får en bättre förklaring och förståelse för den blivande pappans reaktion.

  Det kanske även kan leda till att papporna får en möjlighet att få hjälp att prata igenom saken och kan sedan ta en större del av barnets liv.

  Att man så här långt har haft inställningen att papporna skall hålla käft och ta sitt ansvar är obegripligt. Män har också känslor!

 5. Mia skriver:

  Har nu hunnit läsa Hanne Kjöllers krönika.

  ”Stagnation, intolerans och tolkningsföreträde är feminismens främsta fiender. Inte sakkritik.”

  Kunde inte ha sagts bättre!

 6. [...] genusrelaterade nyheter hos Pelle Billing, Matte Matik, Pär Ström, [...]

 7. Pether skriver:

  Hittade inte Holmans artikel på aftonbladet, borttagen?

  Men jag hittade en annan istället:

  ”Utan mammas ”ja” får pappa – inget”

  http://www.aftonbladet.se/debatt/article8406352.ab

 8. Leif skriver:

  Ur dagens DN:
  http://www.dn.se/kultur-noje/debatt-essa/katarina-wennstam-ska-det-vara-en-unge-till

  Katarina Wennstam kritiserar Hanne Kjöllers inlägg om Sveland. Lägg märke till följande (oavsiktligt?) avslöjande citat:
  ”En enda sak håller jag med Kjöller om, och det är att det inom feminismen måste finnas utrymme för oliktänkande, nyanser och dialog. ”

  Vilken generositet! Men i mera normala sammanhang: måste en sådan sak överhuvud taget påpekas?

 9. David Holman skriver:

  Pether
  Min debattartikel publicerades aldrig på nätet av någon anledning. Därför publicerade jag min orginaltext på min blogg.

  Den 23/12 finns den att finna i pappersformen.

 10. PabloHoney_4 skriver:

  Hanne sa en del bra saker…känns sunt!

 11. KB skriver:

  PabloHoney_4,

  Ja, det är märkligt med Kjöller. Ibland säger hon insiktsfulla saker, men sen kommer galenskaperna…

  http://www.dn.se/ledare/kolumner/vad-kostar-en-man

  Radikalfeminister är inga bra människor, ens när de bråkar med varandra.

 12. PabloHoney_4 skriver:

  -It goes with the territory

  Jo, men Hanne är en karriärist och inte feminist egentligen. Men hon måste hålla den flaggen för att hon inte har något val. Hon är med största sannolikhet vald pga av sitt kön genom den vänster feministiska medvinds-apparaten. Jag håller med dig och jag gillar det hon säger ibland, men för att behålla jobbet krävs dock en PK-attityd och t om kryddat med mansförakt. Så Hanne är inte fri i sin åsikt och är fången inom ett feministiskt åsiktsparadigm. Så jag tycker lite synd om Hanne på något sätt, eftersom hon som människa inte kan vara helt fri i sin åsikt.

  Karriärister är dock demokratins bödlar så till Hanne skulle jag nog i all välvilja rekommendera ett jobbyte för hennes egenskull,dvs. ur ett historisk perspektiv. Om 20-år kommer ingen att respektera hennes arbete för då har den feministiska paradigmet synliggjorts. Då är de flesta medvetna om den makt- och hat-apparat som denna era andas och då konsekvenserna av denna tid är tydliga.

 13. Mia skriver:

  Här det senaste i ”offerfeministdebatten”.

  ”Offerfeministerna tål inte att bli ifrågasatta – Katarina Wennstam bekräftar min tes om vänsterfeministernas härskarteknik.”

  ”Det är någonting i vår syn på feminism och kvinnor som går isär. Jag ser kvinnor – generellt – som kompetenta och rationella. Och därmed som förmögna att ta ansvar för de val de gör. Jag ser kvinnor som handlingskraftiga subjekt, inte som passiva objekt – offer för en rad omständigheter.”

  http://www.dn.se/kultur-noje/debatt-essa/hanne-kjoller-offerfeminister-tal-inte-att-bli-ifragasatta

 14. mea skriver:

  ”… och att sansade feminister och mansrättsaktivister är de som ska föra debatten vidare.”

  jag tycker att ett nytt ord skall skapas, ett som faktiskt står för jämlikhet, det är ju helt sjukt att man skall välja ”lag”

  Båda könen skall ha lika rättigheter då måste man kämpa för det också

 15. Pelle Billing skriver:

  Vissa har föreslagit ekvivalist eller ekvalist. Andra har föreslagit jämställdist. Vad tycker du?

Google