Web4Health smyger in radikalfeminism

15 december 2010, av Pelle Billing

Sajten Web4Health utlovar ”gratis medicinsk rådgivning om psykologiska problem”. Man målar även upp en bild av sin gedigna kompetens genom att skriva:

Mer än tusen svar på frågor om psykologi, mental hälsa, relationer och samlevnad, livets problem och frågor, skrivna av en grupp av experter utsedda av EU-kommissionen.

Det låter ju onekligen förtroendeingivande. Som läkare kan jag tycka att det låter konstigt att tala om medicinsk rådgivning om psykologiska problem, med tanke på att det medicinska fältet kallar mentala besvär för psykiatriska besvär, men det kan ju bero på att man väljer ett språk som så många som möjligt ska förstå.

När man läser sidan om kvinnomisshandel, så rämnar emellertid förtroendet för sajten:

Kvinnor är utsatta just på grund av att de är kvinnor. På en samhällelig nivå är kvinnor som grupp underordnade män som grupp. Kvinnomisshandel är ett symtom på den bristande jämlikheten mellan män och kvinnor.

Bygger detta svar på ROKS broschyrer, eller har man bemödat sig att gräva lite i forskningen? Tydligen är det en psykologstuderande som skrivit texten, men det är en legitimerad psykolog som granskat den, så man borde kunna kräva betydligt mer. När jag läser lite på ROKS hemsida kan jag faktiskt inte hitta lika svepande omdömen som Web4Health kommer med.

Jag har precis skickat iväg följande mejl till de som driver sajten, så får vi se om de svarar:

Hej,

Jag läser på sajten Web4Health följande stycke, under rubriken Kvinnomisshandel:

”Kvinnor är utsatta just på grund av att de är kvinnor. På en samhällelig nivå är kvinnor som grupp underordnade män som grupp. Kvinnomisshandel är ett symtom på den bristande jämlikheten mellan män och kvinnor.”

Är dessa påståenden förankrade i forskning och fakta? I så fall vilken forskning?

I mina öron låter det som att ni presenterar gammal feministisk skåpmat som inte längre accepteras av seriösa forskare inom området, skåpmat som snarare stjälper än hjälper de kvinnor (och män) som utsätt för våld i sin relation.

M v h
Pelle Billing

Det är viktigt att vi som genomskådat radikalfeminismen vågar ställa folk till svars när de presenterar ideologiska uppfattningar som om de vore väletablerade fakta.

Uppdatering: Fick idag detta korta svar från Web4Health: ”Vi är alltid tacksamma, när läsare upptäcker fel i web4health, så att vi kan rätta till dem.”

 

18 kommentarer på “Web4Health smyger in radikalfeminism”

 1. Träd skriver:

  Hoppas de svarar på mailet!

 2. Mia skriver:

  Ja det är verkligen tråkigt när man inte är uppdaterad på en sådan site. Lite bättre är de på Vårdguiden.

  Bra att du skrev!

  Vilket kanske får mig att ta mig i kragen och få iväg ett mail till vårdguiden med budskapet att plocka bort länken till Fågel Fenix och istället ersätta den med ”Tuva forum”.

  http://www.vardguiden.se/Tema/Sex-och-samlevnad/Vald-och-overgrepp/Nar-din-partner-slar-dig/

 3. Mia skriver:

  Blev nyfiken på varför de länkar till BPD under rubriken Mer information.

  Det enda jag hittade var att många med BPD utsatts för misshandel och övergrepp. Det stämmer säkert, iaf i vissa fall. Men då ska man även vara medveten om att många med BPD även utsätter andra för misshandel samt ljuger om diverse övergrepp. Inte helt uppdaterade där heller alltså.

 4. Andreas Nurbo skriver:

  Mia: Vilken brasklapp de har i början på den där Vårdguiden texten. Vad för anledning har de att skriva en könsspecifikt text alls?

 5. ConZor skriver:

  Även polisens sida om brott i nära relationer är missvisande i sin information speciellt ”Är det du som slår?” delen:

  Är det du som slår?

  Det finns hjälp att få för den som vill ändra sitt våldsamma beteende, något som erfarenheten visar att de flesta vill. De som söker hjälp för att sluta använda våld är så gott som alltid oroade och skrämda av sitt våldsamma beteende. De känner ofta skam och skuld. I de flesta kommuner finns jourer och särskilda mottagningar som är vana vid att hantera den här typen av frågor och som kan hjälpa till.

  Länkar:
  Rikskriscentra för män, http://www.rikskriscentraforman.se
  Sveriges Mansjourers Riksförbund, http://www.mansjouren.se
  Män för jämställdhet, http://www.mfj.se

  http://www.polisen.se/komtilloss/

  Även http://www.valdinararelationer.se/ är en sida som tittar för djupt i natt mössan

 6. Pelle Billing skriver:

  Har fått kort svar av Web4Health, se ovan.

 7. Mia skriver:

  Andreas Nurbo

  ”Vad för anledning har de att skriva en könsspecifikt text alls?”

  Jag vet ju naturligtvis inte men kan gissa. Det tar tid att ändra gamla föreställningar? Man tror att det inte är lika vanligt bland män (kanske ser mansmisshandeln lite annorlunda ut?). Män har inte talat om det, anmält och sökt skydd/hjälp? Därför är det bra att Vårdgudien uppmanar män att anmäla/söka hjälp och att de inte är ensamma, att det finns fler än man kanske tror.

  Bara att följa PBs exempel.

  Jag fick också ett liknande svar från Vårdguiden. De ska se över länklistan. Ska bli kul och se om den ändras. Nästa steg blir att be dem skriva en text som även vänder sig till misshandlade män och till de i samkönade relationer. Det finns mycket som är lika oavsett kön och läggning, men även sånt som skiljer grupperna åt.

 8. Mia skriver:

  Grattis får man väl säga. ser ut som de tagit till sig av ”kritiken” :)
  Men jag vet inte om jag tycker de är så uppdaterade iaf.

  Fortfarande inget om att de flesta män (och kvinnor) som misshandlar är psykiskt störda eller t o m psykiskt sjuka. Och sen detta:

  ”Det är inte så att kvinnor väljer att leva i våldsamma förhållanden utan det är män som väljer att misshandla kvinnor…..Det huvudsakliga skälet till att kvinnor stannar i ett våldsamt förhållande är rädsla för vad som ska hända, med henne själv eller barnen, om hon försöker frigöra sig och misslyckas.”

  Ingenting om att en del stannar för att de själva är våldsamma, och en del för att de är ”medberoende”. Min uppfattning är att man (eller kvinna) har ingen skuld till den misshandel de utsätts för men de har ett ansvar för att se till att misshandeln upphör, dvs lämna relationen (men att det då naturligtvis även är samhällets ansvar att skydda och stödja)

  Men långsamt kommer man längst ;)

 9. Pelle Billing skriver:

  De tipsade mig om uppdateringen men jag orkade inte svara. Det de skrivit nu är inte heller det grundat på vetenskap. En felaktighet ersätts med en annan. Suck.

  Jag kan inte lägga min tid på att lära dem vad vetenskapliga källor är, det borde de veta själva.

 10. nisse skriver:

  Pelle: Om du angav att du välkomnar lite bidrag på bankgiro xxxx så skulle jag gärna göra det. Tror inte jag är ensam om att känna så. :)

 11. Mia skriver:

  PB

  Ja, suck

  Förstår att din tid ska räcka till mycket men jag har nu använt tid jag hade över ;)

  Sammanfattning: Varför svara de inte på ursprungsfrågan och hur förklara den nya ”teorin” misshandel (normbrotten) i nära relationer, i Sverige, idag?

 12. Pelle Billing skriver:

  nisse,

  Jag välkomnar alla bidrag :)

  Mitt plusgiro är 311780-1. Bankkonto finnes också, använd i så fall kontaktformuläret för att få kontakt med mig.

 13. Pelle Billing skriver:

  Mia,

  Skrev du till dem?

 14. Mia skriver:

  Japp, utifrån min ”horisont”.

  Jag tror och tycker nämligen också att ”såpmat” ”snarare stjälper än hjälper de kvinnor (och män) som utsätt för våld i sin relation.”

  Och lika gärna som att skriva det här varför inte direkt där :)

  Och de har ju en klart bättre sida om våld även om den också fokuserar på män som misshandlar kvinnor.

  http://web4health.info/sv/answers/life-family-violence-causes.htm

 15. Mia skriver:

  Gott Nytt!

  Fick ett svar från web4health som jag först trodde var ett skämt.
  Men när jag googlade på avsändaren så klarnade allt :)

  http://people.dsv.su.se/~jpalme/

  Att (om) hans fru? godkänt texten förblir dock ett mysterium.

 16. Pelle Billing skriver:

  Mia,

  Ja, det verkar lite *för* mystiskt. Att byta text från radikalfeminism till evolutionspsykologi.

  Jag känner inte till hans fru.

 17. Mia skriver:

  Nja jag menar han är sakkunnig inom data vad jag förstår och då blev det svar jag fick begripligt. Men om ”experten” med sin kompetens godkänt texten, vilket det står att hon gjort, tycker jag det är ett ”mysterium”.

  http://web4health.info/sv/answers/experts-gunborg-palme.htm

 18. Jacob Palme skriver:

  Vi har tagit bort det stycke som du kritiserar från Web4health.

Google