Kvinnor sorterar bort kvinnor

14 december 2010, av Pelle Billing

DN skriver att Snygga män får lättare jobb. Tydligen gynnas män av att skicka med ett foto i sin jobbansökan, om de ser bra ut, medan kvinnor istället missgynnas. Hur kan detta komma sig? Normalt sett brukar man tala om utseendefixering hos kvinnor, och att kvinnors utseende objektifieras. DN:s rubrik får det även att framstå som att de identifierat ytterligare en form av kvinnoförtryck.

Sanningen är dock en annan:

– En förklaring som vi anser att vi kan belägga är att kvinnlig avundsjuka spelar in. Det var till största delen kvinnor som gjorde det första urvalet och det verkar som om de väljer bort vackra kvinnor. Samtidigt har de en tendens att gynna de snygga männen.

Om man läser sammanfattningen av forskningsrapporten talas det i ännu mer klarspråk:

We explore a number of explanations and provide evidence that female jealousy of attractive women in the workplace is a primary reason for the punishment of attractive women.

Det är alltså kvinnlig avundsjuka som drabbar kvinnor, och inte några onda män som sitter och sorterar bort vissa kvinnor.

Vad betyder då detta? Det påvisar helt enkelt att kön, könsroller och könsdynamik är komplexa fenomen – och alla (läs radikalfeminister, statsfeminister, m fl) som försöker hävda att allt är männens fel, helt enkelt har fel. Män och kvinnor skapar tillsammans könsrollerna, utifrån samhället, kulturen, biologin, mm.

 

10 kommentarer på “Kvinnor sorterar bort kvinnor”

 1. Andreas Nurbo skriver:

  Vackra kvinnor och fula män göre sig icke besvär alltså.
  Underligt att fokusera på de vackra kvinnorna när även fula män valdes bort.
  Kvinnor väljer inte fula män skulle man också kunnat skriva.

 2. Leif Nilsson skriver:

  Skrev de inte nyss att det var hemskt och sexitiskt att kvinnor väljs för sitt utseende? Då måste detta med vara sexitiskt att män väljs för sitt utseende inte kompetens.

 3. Matte Matik skriver:

  Tack, Pelle! Orkade inte blogga om detta men tyckte det var ”kul”. Min fru påpekade precis det du sa – att radikalfeminister brukar säga att ”män väljer män” (och alla har väl läst påståenden i tidningarna om beslut som tas i herrklubbar i bastun osv) och pekade på hur illa den här första utsorteringen rimmar med ”män väljer män”-tesen. Det här låter mer som ”kvinnor väljer män”.

  Sen tycker jag det är komiskt att man i DN-artikeln kan läsa in att det är en fördel för männen att det är på det här viset (eller är det bara jag som har foliemössan på?). Som Leif skriver – det framhålls ofta att kvinnor är utsatta för ett förtryck i det att de måste se bra ut, och att det är sexistiskt. Här verkar vi ha precis samma grej! Tänk om det hade visat sig vara tvärtom? Det hade knappast varit bättre i medias ögon. Hur man än vänder på det blir kvinnorna tydligen förtryckta.

 4. Jocke skriver:

  Jag skulle vilja hävda att män faktiskt är mer rättvisa än kvinnor i dessa sammanhang. Män går helt enkelt mindre efter yttre egenskaper som utseende och fokuserar mer på kompetens och prestation.

  Men att anse detta öppet är såklart högst riskabelt i dagens statsfeministiska Sverige.

 5. Roger skriver:

  Jocke:;
  Jag kan hålla med om det till viss del. Män är inte sällan mer proffsiga i sin yrkesroll; kvinnor låter i större utsträckning sina egna personliga motiv påverka. Titta bara på feminister i maktposition; de tvekar inte en sekund att utgå från en feministisk, istället för neutral, utgångspunkt i sitt arbete.

  Vilket delvis handlar om könsroll; den manliga könsrollen måste producera resultat, är man en försörjare kan man t.ex. inte sätta sig ner och gnälla eller peka finger och leta syndabockar, det ger ingen mat på bordet. Man får kämpa på även om det känns orättvist.

  I yrkeslivet yttrar det sig att man som man fokuserar mer på det som är bäst för att lösa problemet, anställa den som är bäst för jobbet etc.

  Kvinnor verkar använda arbete mer som självförverkligande, och därför flyter det här med yrkesroll ihop med den privata rollen.

  Teoretiserar lite.

 6. barfota skriver:

  @Matte Matik

  ”Sen tycker jag det är komiskt att man i DN-artikeln kan läsa in att det är en fördel för männen att det är på det här viset (eller är det bara jag som har foliemössan på?).” Nej det är inte du som har ”foliemössan på”. DN har väl bara kommit på ett nytt sätt att skriva ”Kvinnor drabbas värst”.

  Mina personliga erfarenheter från arbetsplatser med många kvinnor är också att kvinnor är mer konspiratoriska mot andra kvinnor och som @Jocke mycket riktigt hävdar så är män mer rättvisa. Gång efter annan har jag skrivit att feminismen i förlängningen kommer att drabba kvinnorna värre än männen, så låt bara feministerna trampa på i ullstrumporna, de kommer att falla på eget grepp.

 7. Mattias skriver:

  Sedan har jag noterat en ny trend; feministiska artiklar har allt oftare kommentatorsfunktionen avstängd.

  Det positiva med det är det visar att motståndet växer och det vi skriver i kommentarerna påverkar faktiskt. Exempelvis länkar till fakta och bloggar. Det negativa är så klart att de får stå oemotsagda och trycka ut sin propaganda som om det är fakta.

 8. Jocke skriver:

  Mattias: Använd Sidewiki. Då kan man kommentera alla sidor på nätet utan att sidans ägare kan göra något åt saken. Få använder det ännu så länge. Jag väntar fortfarande på att det ska slå igenom. Det är ett mycket kraftfullt verktyg.

  http://www.google.com/sidewiki/intl/sv/index.html

 9. Gunnar skriver:

  Detta är väldigt intressant och stämmer även med vad jag ibland upplevt inom mitt yrkesliv! Just att kvinnor många gånger är de starkaste krafterna bakom att motverka andra kvinnor (och inte män som feminister ofta framhäver)!

  Men håller inte med att män då gynnas som grupp genom att skicka med foto, utan bara snygga män så som det framförs här!
  Dvs mindre snygga män missgynnas av sitt utseende, då det ”till största delen är kvinnor som gjorde det första urvalet och … … … Samtidigt har de en tendens att gynna de snygga männen”. Är väl en sexistisk handling?
  Hur sund, rättvis och trevlig är dessa kvinnor agerande?
  Kvinnor som alltid framhävs till att vara så schyssta och rättvisa…

  I övrigt kan jag tipsa om debattinlägget ”EU säger nej tack till svensk morallag”:
  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/eu-sager-nej-tack-till-svensk-morallag_5812337.svd
  Där CAMILLA LINDBERG m.fl. tillsammans skrivit detta debattinlägg…

 10. [...] Ser att jag tidigare bloggat om denna forskning. Av någon anledning har samma forskningsrapport kommit i ropet igen, från en [...]

Google