Debattartikel om pappors brist på rättigheter

20 december 2010, av Pelle Billing

Pelle Filipsson, författare till Den vackraste gåvan, har skrivit en bra debattartikel i SvD om de absurda faderskapsreglerna:

En ogift man måste bli erkänd som pappa av modern. Annars är han formellt sett inte förälder.

2009 föddes 54 procent av alla barn in i samborelationer, där pappan inte fick vara pappa från början. När en majoritet hamnar under absurd lagstiftning, är det då inte dags att ändra på den?

Obligatoriskt faderskapstest och automatisk gemensam vårdnad vore rimliga reformer för att jämna ut de mest grundläggande rättighetsskillnaderna.

Hur skulle debatten låta om mamman var tvungen att godkännas av pappan, för att få vara förälder?

Läs artikeln här.

 

4 kommentarer på “Debattartikel om pappors brist på rättigheter”

 1. thesperm skriver:

  Spermier inkluderas inte i mäns rätt till sina kroppar. Spermier är allmängods.

 2. Olle skriver:

  Byråkratin gör fel ibland. När vi skulle söka pass åt vår halvårsgamla son ville polisen inte ha min hustrus underskrift eftersom de sa att jag stod som ensam vårdnadshavare i deras register. Trots att hon just då fick både föräldrapengen och barnbidraget. Vi fattade ingenting, men kontaktade skattemyndigheten och såg till att det blev tillrättat.

 3. thesperm skriver:

  Olle: ja det stämmer väl med hur vår ålderdomliga lagstiftning ser på Äktenskapet som Det Enda Rätta Sättet För En Man Att Visa Att Han Tänker Ta Hand Om Den Stackars Kvinna som fött hans barn….

 4. Gonzo skriver:

  ”Hur skulle debatten låta om mamman var tvungen att godkännas av pappan, för att få vara förälder?”

  Du vet väll hur poppis den tiden då kvinnor var omyndiga är hos kvinnor och feminister. Den tiden då kvinnan gick från far till man (tänk brudöverlämningen i kyrkan, vilket feministerna reagerade kraftigt i mot när prinsessan Victoria själv ville ha det så)

Google