Sex, omskärelser och gräddfiler

08 november 2010, av Pelle Billing

Maud Olofsson anser att kvinnor behöver specialutbildning för att kunna sitta i styrelser. Är det detta som kallas för kvinnoförakt? Själv anser jag att kvinnor klarar av att konkurrera med män utan att ha någon gräddfil – men så är jag också en anhängare av lika spelregler för alla individer i samhället.

Barnminister Maria Larsson anser att det inte är försvarbart att fem olika landsting inte kan erbjuda rituell omskärelse av pojkar. Det skär i hjärtat när man inser att vi i Sverige har en lag som gör det tillåtet att skära i små pojkars penisar, och oåterkalleligt förändra deras framtida sexliv. När ska kunskapen sprida sig om vad manlig omskärelse har för konsekvenser? När ska mäns rätt till sin kropp värderas lika högt som kvinnors rätt till sin kropp?

Aftonbladets kvinnosektion (det finns ingen manssektion) skriver om män som inte har sexuell lust i sitt förhållande. Sexologerna verkar vara överens om att den viktigaste anledningen till att detta problem nu kommer upp till ytan är att män inte längre låtsas ha lust, när de egentligen inte har det. Dvs män börjar bryta sig ur sin stela mansroll, där man alltid ska vara redo att ha sex – som en robot utan känslor. Man kan alltså se det som något väldigt positivt att fler män vågar avstå från sex i sitt förhållande, eftersom det är ett tecken på att de inte längre beter sig som robotar. Processen med att män bryter sig ur sin könsroll och börjar leva livet på sina egna villkor kommer bara att accelerera – och det kommer att få riktigt stora konsekvenser för vårt samhälle. Mycket av dagens jämställdhetsdebatt bygger ju på att män ska fortsätta fullfölja sina traditionella åtaganden medan kvinnorollen utvecklas, och jag tror många kommer att bli chockade när även männen börjar kräva sin frihet.

 

20 kommentarer på “Sex, omskärelser och gräddfiler”

 1. Hamstrn skriver:

  En liten men stadig utveckling. Det känns bra att det rullar på, även om sakta.

 2. Leif Nilsson skriver:

  Det är förjävligt att man stiftar lagar som bara skyddar flickor från samma övergrepp. Har inte pojkar samma rätt till sin egen kropp som flickor? Att ge ett barn en örfil är misshandel, att skära bort delar av barns könsorgan är helt okej, om det är på pojkar, helt sjukt.

  Jag har själv tagit upp detta på min blogg tidigare
  http://blogg.aftonbladet.se/leifslillarosa/2007/04/345472

 3. Steffo skriver:

  Det tycks viktigare att skydda flickors hälsa än pojkars. En fråga till Pelle i egenskap av läkare: Är det inte konstigt att bara flickor får HPV virus vaccin? Skulle inte pojkar också ha medicinska vinster av vaccinet, och indirekt även flickor/kvinnor. Jag upplever det som ännu en underprioritering av pojkars/mäns hälsa.

 4. morrhugg skriver:

  Finner det högst intressant att varje gång manlig könsstympning kommer på tal så ska någon jämföra mot kvinnlig och säga att den är så mycket värre. Varför kan man inte bara konstatera att man helt enkelt inte gör helt onödiga ingrepp på barn, oavsett kön? Varför ska det hela tiden mätas grader av lidande? Bara för att ett lidande är ”mindre” (hur man nu mäter det?) så ska det vara mer OK? Det övergår mitt förstånd, speciellt när de som säger så säger sig vara för lika behandling av människor (speciellt kvinnor, då) på andra områden.

 5. Micke skriver:

  Jag blir också heligt förbannad när en av våra högsta beslutsfattare inte visar någon respekt för barn och det manliga könsorganet! Så förbannat sjukt att högt uppsatta människor i vårt ”upplysta” samhälle inte förstår när de borde skämmas livet ur sig!

  Fy, Maria! Du borde både skämmas och avgå!! Det är en stor skam att du hanterar frågor som rör oskyldiga barn. För det är barnen det handlar om, inte religionen och inte heller vår inkompetenta socialstyrelse (vilken du borde hålla dig för god att gömma dig bakom)!!

 6. Micke skriver:

  Kunde inte låta bli att skriva direkt till Maria också… Skulle inte vara så dumt om flera gjorde det, kanske?

 7. Pelle Billing skriver:

  @Steffo
  HPV hos män kan ge analcancer eller peniscancer, men det är inte lika vanligt som livmoderhalscancer hos kvinnor. Så visst, unga män skulle kunna ha nytta av vaccinet, även om det inte är lika kostnadseffektivt som hos kvinnor. Wikipedia skriver faktiskt bra om det hela: http://en.wikipedia.org/wiki/HPV_vaccine#Vaccination_of_males

  @Micke
  Bra att du skriver till Maria Larsson! Hoppas fler gör det.

 8. Roger skriver:

  HPV för män verkar enligt länken vara särskilt angelägen för homosexuella män som har förhöjd risk att drabbas av ”genital warts, penile cancer, and anal cancer.”

  Men den feministiska solidariteten sträcker sig sällan till homosexuella män.

 9. Ola Normann skriver:

  Ang. menns manglende sexlyst, så frykter jeg at det kan være helt andre forklaringer som ligger bak. Jeg er over 50, og husker godt fra min egen ungdomstid at vi som tenåringsgutter og unge menn hadde en konstant og høy sexlyst. Det ble litt spøkefullt sagt at ”han var så kåt at han fikk reisning bare han så en damesykkel”. Når jeg ser på en del av de unge mennene i dag, så virker det som mange rett og slett ikke er så interessert i kvinner eller sex. Jeg frykter at dette kan skyldes hormonelle endringer i kroppene deres.

  Feks. pga liten fysisk aktivitet og liten muskelmasse. Mange sitter på skolen eller jobben mesteparten av dagen, og så foran PCen eller Playstation til langt på natt. Jeg var ute og i aktivitet neste hele kvelden etter skoletid. Kanskje kan det være slik at menn påvirkes mest negativt av manglende fysisk aktitivitet?

  Eller det kan være kostholdet som spiller inn, med mye fastfood, raffinerte karbohydrater og næringsfattig, fabrikkprodusert mat. Jeg vokste opp med en hjemmeværende mor som laget all maten fra grunnen av.

  Eller miljøgifter, hormon-hermere, medisinrester i kjøtt, tungmetaller, medisinrester osv. Og psykologiske faktorer spiller nok også inn, sannsynligvis mer enn vi tror. Den systematiske nedvurderingen av menn og maskulinitet som har pågått i flere titall år har nok også sin virkning. Noen menn sliter med å se betydningen av sin rolle som mann, eller savner en hensikt, en mening med livet. Dette er med på å skape stress, som vi vet virker negativt på kroppen.

 10. Gonzo skriver:

  Ola Normann

  Det beror nog till stor del på att vi översköljs med sex i dag. Porr, sex i tv serier och film och i musik videos. Det är ”naket” och lättklätt överallt, på stan, stranden, på bussen och på jobbet.

  Det är storskillnad mot för bara 40-50 år sedan.

  Jag tror att folk börjar bli mätta på sex, det är inte lika spännande längre.
  En kvinna med djup urringning var säkert väldigt uppseendeväckande på 40-talet, men i dag ser man urringat dagligen.

 11. Gonzo skriver:

  Att Maud Olofsson anser att kvinnor behöver specialutbildning för att kunna sitta i styrelser är inte så konstigt. Hon är ju regeringens stolpskott så det är fullt förståeligt att hon anser att kvinnor behöver hjälp. Hon skulle själv ett levande exempel på det.

 12. barfota skriver:

  @Pelle
  Skulle inte du kunna skriva ihop någonting bra och skicka till Maria Larsson, man får väl ändå betrakta dig både som trovärdig och en auktoritet inom detta område?

 13. Pelle Billing skriver:

  @barfota
  Jo, visst skulle jag kunna göra det. Men att skriva ihop något sådant tar tid, och just nu satsar jag inte min tid på att skriva till politiker. Jag skulle behöva 240 timmar om dygnet för att driva mansfrågorna effektivt ;)
  Men jag tror faktiskt att det är effektivt om många privatpersoner börjar mejla Maria Larsson, och andra ministrar när det är relevant. Poängen med att vi börjar få en mansrörelse är att många olika män och kvinnor kan göra sin röst hörd.

 14. barfota skriver:

  @Pelle
  Jovisst är det så, tiden räcker inte alltid till allt det man vill göra.
  Visst hjälper det att skriva till politiker, jag gör det lite då och då och har t.o.m. blivit uppringd och fått hjälp av en politiker att rätta till missförhållanden.
  Så till er alla skriv till era politiker när det är relevanta frågor, var med och påverka, det går faktiskt även om det känns segt ibland.

 15. Gonzo skriver:

  Den här länken har kanske blivit postad här tidigare, men den förtjänar att uppmärksammas igen.

  Det är så att man vill spy. I detta fall reagerade i alla fall rättsväsendet.
  Även om straffet blev skrattretande lågt.

  Mamma dömd för omskärelse av son
  http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article8101561.ab

 16. Gonzo skriver:

  Fallet med den våldtäktsmisstänkta flickan har lagts ner.
  Någon som blir förvånad??

  http://www.gp.se/nyheter/halland/1.487670-sexatal-mot-16-arig-flicka-ogillas

  Naturligtvis läggs skullden på pojkarna.

  ”Rätten gör snarare bedömningen att det är pojkarna som har utnyttjat flickan och tagit tillfället i akt att begå sin sexuella debut.”

 17. Rickard skriver:

  @Gonzo,

  Maud är långt ifrån det värsta stolpskottet. Det är en hård kamp om den titeln men enligt min mening leder Beatrice ‘Tant Gredelin’ Ask med hästlängder.

  /Rickard

 18. Obstinat skriver:

  PB: ”…jag tror många kommer att bli chockade när även männen börjar kräva sin frihet.”

  Jag är inte så säker på att män ser det så. Vi är så vana att tänka att vi redan har frihet. Fast det (allt mer) är en illusion.

  Och är frihet vad vi önskar?

  Är inte de flestas önskan en kärleksfull tvåsamhet krönt av egentillverkad avkomma?

 19. Obstinat skriver:

  jobbiga frågor….

 20. Steffo skriver:

  Pelle
  Hpv virus kan även orsaka ÖNH cancer, som ju är en mycket dödlig cancer, där män är överrepresenterade redan nu, och nu med allmäna HPV vaccineringen av flickor, kommer männens dominans av ÖNH
  cancer öka.

  http://www.skane.se/templates/page.aspx?id=163559

Google