Omskärelse rekommenderas

17 november 2010, av Pelle Billing

I Läkartidningen propagerar två män och två kvinnor för manlig omskärelse.

Till männen vill jag bara säga: Börja med er själva!

Föregå med gott exempel och lägg er på operationsbordet. När ni sedan är omskurna ska vi lyssna på er.

Eller är det roligare att ge råd till andra om vad de ska göra?

 

25 kommentarer på “Omskärelse rekommenderas”

 1. Eva skriver:

  Eller som en av kommentatorerna ironiskt skriver:

  ”Varför nöja sig med att karva lite i förhuden och halvera risken när man kapa vid roten och helt eliminera spridningen …
  Roger Skogman
  överläkare, Falun”

 2. Urban skriver:

  Man undrar ju vad deras agenda är; vill de att alla nyfödda pojkar ska omskäras eller vad…? Förmodligen något som är helt riskfritt att föreslå, män kommer ju i alla fall inte att göra något motstånd.

 3. Roger skriver:

  Det är intressant att ingen effekt kan påvisas för spridningen man till kvinna, utan omskärelse skall då alltså endast skydda den omskurna mannen.

 4. Ericson skriver:

  Visst finns det väl trevligare sätt att skydda sig mot HIV, som inte är lika ingripande? Men dessa personer har kanske inte hört talas om kondomer t.e.x… Det finns säkert en mängd andra ingrepp av olika slag som skulle kunna skydda mot andra otäcka saker, men att könsstympa små pojkar anses ju tyvärr vara normalt. Hade det istället varit omvänt att kvinnlig omskärelse skulle skydda mot HIV så skulle aldrig sådana rekommendationer uttalas högt, förstå vilket ramaskri det skulle bli! Men detta passerar nog utan större debatt.

  Undrar om de fortfarande skulle rekommendera omskärelse om de testade att göradet själva? Om man blir bestulen sin förhud som spädbarn har man ju inget att jämföra med.

 5. Gonzo skriver:

  Pelle

  ”Föregå med gott exempel och lägg er på operationsbordet. När ni sedan är omskurna ska vi lyssna på er.”

  Nu får du väll skärpa dig.
  Varför skulle dom omskära sig? Tänk om dom inte vill det. Dom är vuxna människor och vuxna människor har rättigheter bla rätten till sin egen kropp.
  :)

  Du kan ge dig fan på att dom skulle springa till polisen om dom blev utsatta för en tvångsomskärlese

 6. Pether skriver:

  Använd kondom så är chansen att smitta man > kvinna och kvinna > man nästan minimal. och man har även då möjligheten att köra utan ifall man vet att den andre inte bär på viruset, för ökad lust och känsel, för båda parter. En omskuren penis betyder mindre känsel för både man och kvinna.

  Och nej, de säger inte att omskärelse är ett bra sätt att hindra spridningen av hiv, de läser bara vad de vill läsa. idioter.

 7. PabloHoney_4 skriver:

  Att läkare går ut med positiva rekommendationer kring omskärelser är oseriöst. Idag omskärs omyndiga pojkar med statens goda minne. Detta är ett integritetsbrott och ett övergrepp. Klart man inte kan hindra omskärelse när pojkar/män är gamla nog att själv att bestämma vid myndig ålder. Men att stympas i tidig ålder är och förblir ett övergrepp. Det vore ”bättre” att läkarna rekommenderar detta för vuxna individer och belyser problemet för icke myndiga.

  Religionsfriheten borde utgå från att individen inte föds in i en religion utan själv får bestämma, dvs. vid 18 års ålder. Detta ska även gälla konfirmation eftersom man är ett barn vid 15 års ålder.

 8. jhdjb skriver:

  Detta är ju sjukt! Är det ens sant? Låter väldigt konstigt…Även om det stämmer är det fortfarande inte okej att utföra dessa övergreppen på små barn! Vill vuxna män göra det för att de tror att de inte kan smittas av HIV varsågod men tvinga inte barn!
  Kondom funkar ju dessutom utmärkt..
  Pether har däremot fel där han skriver att känslan även blir mindre för en kvinna om hon är med en man med omskuren penis, det stämmer inte ;)

 9. Vad som är konstigt är att man använder HIV-prevention som ett argument för att nyfödda ska stympas. Det är en sak att föreslå det för unga tonåringar när de börjar bli sexuellt aktiva, men att tvinga på det på barn som inte kan förväntas sprida HIV är bara fel.

 10. Kristian skriver:

  Från artikeln:
  ”I lågprevalensländer (HIV-förekomst under 1 procent), t ex Sverige, gör osäkerheten vad gäller förväntad community effectiveness tillsammans med den låga smittrisken att allmän omskärelse inte kan rekommenderas.”

 11. Hamstrn skriver:

  “I lågprevalensländer (HIV-förekomst under 1 procent), t ex Sverige, gör osäkerheten vad gäller förväntad community effectiveness tillsammans med den låga smittrisken att allmän omskärelse inte kan rekommenderas.”

  Om än inte Svenska barn, är det fortfarande barn.

  Målet helgar medlen?

 12. Kjell skriver:

  Den här kommentaren har jag försökt lägga in i Läkartidningens artikel men jag misstänker att den har blivit cencurerad.

  Citat ”Alla tre visade en halvering av risken att smittas av HIV för de män som hade omskurits.”
  Det skulle vara intressant om artikelförfattarna också redovisade hur beräkningen har gått till.
  En av studierna som jag har tagit del av redovisades 60% istället för ”halvering”.
  Den slutsats jag kom fram till var att skillnaden var endast 0.7%-enheter.
  Man hade genom att räkna % på % kommit from till 60% vilket jag anser är helt missvisande.
  Dessutom hade lite mer än 0.7% av individerna i studien försvunnit.
  Vilka slutsatser kan man dra av detta?

  Malawis hälsovårdmyndigheter har i år stoppat alla HIV-preventiva omskärelser efter att ha kommit till samma slutsats dvs
  ”We have no scientific evidence that circumcision is a sure way of slowing down the spread of Aids,”
  http://www.mg.co.za/article/2010-09-16-malawi-rules-out-circumcision-for-aids-prevention.

  Det är dessutom något märkligt att USA har den högsta förekomsten av HIV i i-världen samtidigt
  som ca 90% av de vuxna männen är omskurna.

  Det är glädjande att andelen omskurna spädbarn i USA har minskat från 56% 2006 till 32.5% 2009.
  Vi får se om andelen HIV-smittade kommer att öka om några år.
  Jag tror inte det.

  Jag kan också tycka att det är något märkligt att evolutionen har lyckats ta fram en så pass
  elakartad vävnad att den till varje pris måste skäras bort.

 13. Obstinat skriver:

  ”Jag kan också tycka att det är något märkligt att evolutionen har lyckats ta fram en så pass
  elakartad vävnad att den till varje pris måste skäras bort.”

  Kanske är har evolutionen märkt att människor med förhud är onda förövare som stör flickorna i skolan, våldtar och startar krig.. .

 14. Mats skriver:

  Jag föreslår att man rekommenderar kondom för nyfödda pojkar. Om det inte har oönskade bieffekter kan pojkarna fortsätta med kondom till dess att de är myndiga. Då kan de välja att omskära sig ifall intresse finns.

 15. AV skriver:

  Viktigare än att skära pojkar i snoppen vore att banlysa katolska kyrkans missledande antikondomkampanj i dessa länder. Och att ev omskärelse endast sker i en ålder där man kan ta eget beslut och ansvar. Blev förvånad av att se Hans Roslings namn. Han verkar annars så förnuftig.

 16. barfota skriver:

  Helt sjukt med omskärelse av omyndiga barn och att läkare dessutom medverkar till barnmisshandel inger inget större förtroende. Bra att du belyser detta Pelle.

 17. AAVV skriver:

  Kanske de är omskurna?
  Hur vet du att de inte är det?

 18. P.E. King skriver:

  FN:s konvention om barnets rättigheter (barnkonventionen)

  Förespråkar man även omskärelse av pojkar och inte bara män? Om så är fallet anger man skäl och hänvisningar till icke-relevant forskning, enligt min åsikt. Det är löjeväckande att man hänvisar till HIV-prevention vid sex och samlag, som är en vuxen handling. Att hävda att pojkbarn skall skyddas mot HIV ter sig absurt då det skulle förutsätta att de har ett aktivt sexliv. Enligt svensk lag är sex med barn inte tillåtet.

  Den dag pojkar blir män (myndiga) alternativt den dag en ungdom enligt nationell lag är ”byxmyndig” skulle det eventuellt kunna vara befogat med omskärelse enligt religiös övertygelse eller ideologi i enlighet med de hälsopreventiva rön man hänvisar till i artikeln i Läkartidningen. Dock inte skäl nog för att samhället eller Staten skall stå för kostnaderna eftersom rönen det hänvisas till inte övertygar. Man bör istället rikta insatserna mot ökat bruk av kondom som prevention inte bara mot sjukdomar utan även mot oönskade graviditeter.

  Med tanke på att omskärelse av kvinnor/flickor är förbjudet skall även omskärelse av män/pojkar vara förbjudet – alltså, jämställdhet för alla oavsett kön!

 19. profanum_vulgus skriver:

  Borde man inte undersöka om samma sak gäller för omskurna kvinnor?

 20. Kjell skriver:

  @profanum_vulgus
  Här är en artikel om HIV och kvinnlig omskärelse:
  http://www.ias-2005.org/planner/Abstracts.aspx?AID=3138

 21. gott och ren skriver:

  jag är omskuren kille, alla brudar jag haft tyckte om renhett och gott,
  även brudar bodde omskura förhudet, endast förhudet,tror mej eller ej det är lättare att får orgasm,och renare och gott,om killar vill inte ha canser i munen bodde undvika oral sex eller låt bruden tvätta sig noga och samma sak åt killar,det är bevisat att bakteria som finns under förhud orsaken till mun canser även livmoder canser ni kan fråga läkare.

 22. Kjell skriver:

  @gott och ren
  Läs detta !
  http://www.sexasnatureintendedit.com/

 23. Yassin skriver:

  Typiskt svenska fjollor vilja alla ska bli feminina halvbögar! Låt oss omskära våra manliga barn och ni kan föröka ert bögeri! Respekt åt alla håll!

 24. Hanna skriver:

  Är det någon som kan förklara för mig vad gud ska göra med alla förhudar? Ska han göra som Joakim von Anka och bygga stora högar med förhudar, hoppa bland dem som en delfin, kasta upp förhudarna och låta dom regna över hans huvud?

Google