Mansfrågorna lyfts!

30 november 2010, av Pelle Billing

Det är alltid lika roligt att kunna rapportera lite positiva nyheter på mansfrågefronten. Idag har jag ett axplock att presentera.

Elisabet Höglund ryter till i Aftonbladet och utmanar föreställningen att män som grupp ska misstänkliggöras som pedofiler:

Det är procentuellt sett ytterst få män som begår sexuella övergrepp mot barn. De allra flesta män har i stället fullkomligt normala relationer till barn.

Men den kanske viktigaste aspekten på pedofili och sexuella övergrepp mot barn är att det även finns kvinnor, som både är pedofiler och som utsätter barn för sexuella övergrepp.

Höglund visar på det absurda i att ha en pedofilihysteri. Om både kvinnor och män kan begå dessa övergrepp, vem ska då ta hand om barnen? Ska vi lämna dem vind för våg?

En annan viktig aspekt som Höglund tar upp är att manliga förebilder nästan helt saknas i förskolan och skolan, vilket gör att många barn saknar manliga förebilder (t ex barn till ensamma mammor). Min egen slutsats är att vi genast måste stärka pappornas roll i samhället (särskilt efter separationer), och att vi måste se män som ett positivt och önskvärt inslag på förskolor och skolor.

Den finske ministern Stefan Wallin, som ansvarar för jämställdhetsfrågor, har börjat inkludera mansfrågor i sitt arbete. Så här skriver man i ett pressmeddelande:

Minister Wallin konstaterade att mansdebatten först de senaste åren har fått mer plats i medierna. ”Ett exempel är män som upplever att de hamnar på andra plats i vårdnadsfrågor. Den här upplevelsen ska tas på allvar. När myndigheter som arbetar med vårdnadsfrågor utbildas ska det betonas att både fäderna och mödrarna ska behandlas lika utan några stereotypiska mans- eller kvinnobilder. Social- och hälsovårdsministeriet har också startat ett projekt som ger kompletterande utbildning för myndigheterna i vårdnadsfrågor”, berömde minister Wallin.

Kan månne Sverige följa efter sitt grannland i detta progressiva tankesätt? Vi får väl hoppas det, även om jag inte tänker hålla andan i väntan på detta.

Stefan Wallin nöjer sig dock inte med att vilja ha rättvisa vårdnadstvister, utan han uttalar sig också rättframt om våld i nära relationer:

”Rapporten visar att det är lika allmänt för män som för kvinnor att bli utsatta för fysiskt våld i närrelationer. Därtill hade män och kvinnor ungefär lika ofta blivit utsatta för våld av sin dåvarande partner. Utan att underskatta våldet mot kvinnor, ska vi vara medvetna om att också män utsätts för våld i sina nära relationer”, påpekar minister Stefan Wallin, som svarar för jämställdhetsfrågor.

Även finska Yle skriver om rapporten från Europas kriminalpolitiska institut (HEUNI) där man kartlagt våldet i Finland.

Harald Ullman, PR-konsult och före detta kampanjmakare för socialdemokraterna, vågar uttala sig om Veronika Palms sakpolitik – trots att han är man och betydligt äldre än henne. Palm är som bekant en möjlig kandidat till partiledarposten hos Socialdemokraterna. Ullman trotsar alltså risken att bli kallad patriark, gubbslem eller användare av härskartekniker, vilket han ska ha en eloge för. Han vågar t o m kritisera ett jämställdhetspolitiskt förslag:

Det var Veronica Palm som drev frågan om att alla företag – även enmans och rörmokarfirman med tre gubbar – ska ha en jämställdhetsplan. Och att alla dessa planer ska kontrolleras så att inga företag kopierar andras planer. Ett förslag som påminner om hur den sovjetiska politbyrån försökte förändra världen, med känt resultat.

Ullman är helt enkelt en cool gubbe.

Tips: Även Genusnytt skriver om Elisabet Höglunds artikel. Läs även Aktivarums intressanta inlägg om bl a Lagen om samlagskontrakt.

 

10 kommentarer på “Mansfrågorna lyfts!”

 1. Jonas P skriver:

  Det där är riktiga kors-i-taket-nyheter tycker jag. Speciellt våld i nära relationer där gemene man tror att man ljuger om man säger vad siffrorna visar. Mycket häftigt att man som man som samtidigt sysslar med just jämställdhet vågar säga sådant. Vi får väl tacka den där jeppen som satt på finlands larmcentral och sade till mannen som ringde för att han blev attackerad av sin fru att han borde klara sig själv. Sådana saker banar vägen. Nu fattas bara att Gudrun Schyman får ett återfall och ger sig på sin man i något hysteriskt utbrott så att även Sverige vågar beställa en rapport.

 2. Anna F skriver:

  ”Ett förslag som påminner om hur den sovjetiska politbyrån försökte förändra världen, med känt resultat.”

  Herre min skapare, kritiken riktas inte till Idén (att kontrollera och detaljstyra vart enda kotte i hela universum) utan till de usla resultaten. Ska Harald Ullman vara en högersosse? Vi är långt, långt under isen i Sverige.

 3. Bo Sundbäck skriver:

  Anna! Hur menar du nu…?
  Långt under isen – hur då…?
  Handlar mycket om s k ”sunt bondförnuft” som jag ser det.
  Jag har jobbat på både typiskt gamla mansdominerande jobb inom industri – samt inom den kvinnodominerade skolans värld vad gäller de lägre årskurserna.
  Inget av detta är bra – någorlunda jämn könsfördelning ger att mycket mera balanserat och harmoniskt klimat inom arbetslivet.
  I grunden handlar det om attityd och värderingar. Och det tror jag inte man kan lagstifta fram – utan handlar om principen, lika värde – lika rätt…att kunna se att olikheter berikar tillvaron..kvinnor och män kompletterar varandra..

 4. P.E. King skriver:

  Hatten av för Elisabeth Höglund!

  Kvinnors makt och sexuella utnyttjande av barn, män och andra varelser (djur) är ett tabubelagt område.

  Kanske är dessa frågeställningar något för en modig forskare (utan genusvetenskapliga och feministiska glasögon) att fördomsfritt studera närmare?

 5. Matte Matik skriver:

  Det här är stort – väldigt stort – och väldigt glädjande. Nog kommer det att ta ett tag innan detta kommer till Sverige, men det här måste göra alla de som tjänar sitt levebröd på könsmaktsordningen och ”mäns våld mot kvinnor” väldigt oroliga, för de kan inte hålla emot hur länge som helst. Det har redan vänt, men det är också nu de kommer att slåss med näbbar och klor för att försöka behålla sin makt. Det ser man redan i media.

 6. Mia skriver:

  Matte Matik

  För några handlar det kanske om att behålla makt. Men för många handlar det nog bara om djupt rotade övertygelser baserade på den kunskap man har/haft. Jag fick en påminnelse om det då Michael Högberg i mitt tycke uttryckte det bra här för ett tag sedan.

  http://www.pellebilling.se/2010/03/tva-utbildningsdagar-i-malmo/#comment-5531

  Elisabeth Höglunds artikel var bra, mycket bra. Och ett bevis för att de som är öppna inte heller är främmande för utveckling? (baserad på ”ny” kunskap)

 7. Clabbe skriver:

  Det var Harald Ullman som gav sig på Schyman och Borgström i SVT Debatt härom veckan!

 8. Leif Nilsson skriver:

  Senaste pedofilavslöjandet var det ju en herrans massa kvinnor.
  Jag gick själv barn och fritidslinje på 90-talet. Min klasskompis hade praktik på ett dagis, den kvinnliga pesonalen sa till honom att han inte skulle ha barnen i knät….. eftersom han var man, men tanke på föräldrarna etc… han vägrade gå tilbaka dit. Snacka om diskriminering.

  Någon som läste Dnsfeministiska debattartikel om rökning? Jag skrev ett blogginlägg med fakta om det http://blogg.aftonbladet.se/leifslillarosa/2010/12/kvinnor-maste-skyddas-fran-tobaken

 9. Bo Sundbäck skriver:

  Leif!
  Jag känner igen Din beskrivning. Har själv upptäckt detta bl a vid samtal med tidigare manliga kolleger.
  Handlar om attityd, fördomar – den s k ”rabiata” feminismen har orsakat skada – samt lett till lidande pga sin stenhårda argumentation mot män som kollektiv…
  Inte konstigt om fä män väljer att utbilda sig till bl a förskollärare.

Google