Låt pojkar få lyckas i skolan

05 november 2010, av Pelle Billing

Anna Ekström är ordförande för SACO, dvs akademikernas fackförbund. Hon är även ordförande för den statliga utredningen om jämställdhet i skolan. Dessa båda poster borde tyda på en djup respekt för kunskap och forskning, i synnerhet när det gäller pojkar och flickor i skolan.

Hur förklarar då Anna Ekström att pojkar och flickor i ökad utsträckning väljer olika skolor?

– Jag har inga vetenskapliga belägg för detta, men jag tror att flickor ganska tidigt vet att de måste plugga ordentligt för att få ett bra jobb. Killar kan ju få hyggligt betalda jobb med ganska lite utbildning, medan tjejers chans till bra jobb är att skaffa sig en bra utbildning på en bra skola.

Vi har alltså en högt utbildad individ som borde sitta inne med relevant kunskap och vad är det hon erbjuder oss? Ett tyckande. En spekulation. En åsikt.

Genom att ständigt tycka samma saker kan man måla upp en hel världsbild, men det betyder inte att världsbilden stämmer.

Ekström försöker sedan revanchera sig genom att visa att hon faktiskt sitter inne med kunskap:

Enligt Anna Ekström är det sannolikt pojkarna som har mest att förlora på en utveckling mot mer könssegregerade skolor.
–  Internationell forskning visar att pojkar får sämre betyg i pojkskolor än i blandade skolor, medan flickor inte får sämre betyg i flickskolor. Och eftersom pojkar redan har sämre betyg kan man tänka sig att en uppdelning skulle kunna försämra deras resultat ytterligare.

Internationell forskning visar att pojkar får sämre betyg i pojkskolor… Eller gör den det? En snabb sökning genererar följande artiklar högst upp på Google:

Utan att själv vara någon expert på denna forskning så verkar det finns både spännande projekt och seriös vetenskap som visar att separata pojkskolor ger rejält förbättrade resultat för pojkar. Från att prestera betydligt sämre än flickor får pojkarna samma eller t o m bättre resultat.

Men den svenska kvinna som ska kunna dessa saker ger oss först irrelevant åsikter, och sedan direkta lögner om vad som är möjligt att uppnå med separata pojkskolor. Detta är djupt bekymmersamt.

Tips: Läs DN:s artikel om bortrövade barn, där Michael Alonzo uttalar sig.

 

6 kommentarer på “Låt pojkar få lyckas i skolan”

 1. Gonzo skriver:

  Säkert ännu en kvinna med skräck för framgångsrika män.
  Många kvinnor hyser ett obeskrivligt hat mot män och gör allt för att få trycka ner män och pojkar.

 2. Gunnar skriver:

  Detta är ju inte klok och bara så skrämmande!
  Jättebra att du lyfter fram det, Pelle B!
  Hur kan en sådan person som gör dessa uttalande och sprider direkta lögner om pojkars möjligheter i skolan vara ordförande för den statliga utredningen om jämställdhet i skolan!!!???
  Hon måste ju ha en väldigt skev ojämställd uppfattning om pojkar!
  Då kanske vi skulle jobba för separata pojkskolor ”för flickornas skull” ;)
  (Men mixed skolor som fungerar sunt och med lika möjlighet för båda könen är klart bäst ändå, tror jag!)

 3. Roger skriver:

  Lite obehagligt att hon tror att pojkar springer omkring och tror att de ska få allt gratis. Särskilt med tanke på att samhället SKRIKER ut motsatsen konstant, ”du är kille du är mindre värd”, ”du är kille du är förövare”, ”du är kille, allt du uppnår är oförtjänt” etc. Samtidigt menar hon alltså att killar tryggt litar på att de ska få allt de pekar på bara för att de är killar, och därför skiter i skolan. Det är hennes åsikt.

  Det är väl snarare motsatsen om något? Tjejer vet att de inte behöver prestera lika bra som killar eftersom de ändå kommer att bli inkvoterade.

  Hjärtat vittrar alltid en aning när man läser om, ursäkta uttrycket, sexistiska idioter som har sådana åsikter som Anna Ekström.

 4. klas skriver:

  Varje gång jag hör eller ser Anna Ekström uttala sig så får jag en känsla av att hon ser fakta som ett problem, hon vet inte riktigt hur hon ska hantera det faktum att hennes egna traditionellt feministiska förklaringsmodeller krockar med verkligheten. Hon ”vet” ju hur allting hänger ihop, men så talar fakta i målet plötsligt helt mot henes egen uppfattning.

 5. JH skriver:

  Mailade henne och det var denna källa hon utgick ifrån:

  http://www.regeringen.se/sb/d/108/a/149137

 6. Roger skriver:

  Det ironiska är att den undersökningen bekräftar det mansrörelsen ständigt påpekar; män får lägre betyg för samma kunskapsnivå.

  Dessutom säger den, på ett omständigt vis, att kvinnlighet är norm.

Google