Inte bara i Sverige…

24 november 2010, av Pelle Billing

…utan även i New York drabbas pojkarna av den negativa mansbild som har fått fäste i samhället.

Dessa bilder är en del i olika officiella kampanjer mot våld i nära relationer, där man utgår ifrån att bara kvinnor drabbas av partnervåld. Förutom att det är fel att göra ett sådant antagande, så är det fel att måla upp små oskyldiga pojkar som framtida förövare.

Det skulle ju vara otänkbart att göra kampanjer mot partnervåld som går ut på att små flickor ska lära sig att respektera män.

picture-2_500

boy-eng-med

dv_ad

kiosk-poster_500

Uppdatering: En av mina bloggläsare på min engelska blogg skriver att han sett den här typen av bilder på barnsektionen på sitt bibliotek, när han var där med sin sexåriga son.

 

15 kommentarer på “Inte bara i Sverige…”

 1. Leif Nilsson skriver:

  Fy fan så sjukt!!!! Undersökningar visar faktiskt att kvinnor slår lika ofta eller oftare i ett förhållande än män om man ska använda samma definition av våld som används när man mäter våld mot kvinnor.

 2. Mia skriver:

  Osmakligt! Hoppas verkligen vi slipper dylika kampanjer.

  Den sista tycker jag dock är ok och t o m bra. Med tillägg att man naturligtvis har manliga offer med på bild också. Och sen det borde det ju i dessa upplysta tider även stå ”You are not his or her property” ;)

 3. Håkan skriver:

  Ja vad i helvete är det för bild pojar får av sig själva som vuxna. Antingen blir de pushovers eller så kommer de att tro att de förväntas slå kvinnor.

 4. AV skriver:

  Ja den sista är ju fruktansvärt heteronormativ. I lesbiska förhållanden förekommer lika mycket våld och manipulativt beteende. Varför skall man utgå från att hon är ihop med en man. Men heteronormen fungerar visst bra när man kan kasta skit på män som grupp, men annars inte?

 5. Siiri skriver:

  Igår berättades det i Finland om en undersökning som gjorts om våldsoffer, där det hade kommit fram att lika stor andel män och kvinnor utsatts för våld i sitt parförhållande.
  http://svenska.yle.fi/nyheter/artikel.php?id=201715

 6. Jocke skriver:

  Detta var något av det vidrigaste och jävligaste jag någonsin har sett! Snacka om att stämpla unga oskyldiga pojkar som några slags framtida monster! Efterblivna, primitiva, potentiella våldsverkare.

  Vad gör detta med pojkars självuppfattning egentligen? Något sådant här hade A L D R I G accepterats om det gällt flickor.

  Jag är chockad! Förstummad! Detta är renodlat pojk- och manshat. Snacka om könsförtryck!

 7. Obstinat skriver:

  ”Extreme jealosy and possessiveness are not signs of love. They are signs of control, and they can lead to emotional and physical abuse.”

  Endast män känner svartsjuka? Endast män är kontrollfreaks?
  Endast män utsätter andra för psykisk misshandel?

 8. Mia skriver:

  AV

  Ja det faktum att relationsvåld är lika frekvent och ser likadant ut i samkönade relationer är en svår nöt för några att knäcka ;)

 9. Pär Ström skriver:

  Klart sexistiskt.

 10. Roger skriver:

  Det var en liknande kampanj i London för några år sedan. Ska se om jag kan skaka fram några bilder.

  Här är en Video som tar upp några av dem:
  http://www.youtube.com/watch?v=G8zdYYw2iCs

  Det som gör det extra hemskt är att det inte är någon feministisk lobbyorganisation utan Polisen självt som står bakom dem.

 11. Obstinat skriver:

  ”Det som gör det extra hemskt är att det inte är någon feministisk lobbyorganisation utan Polisen självt som står bakom dem.”

  typ, xtra hemskt att inte pOLISEN skyddar oss som ”har makten”

  utan att vi måste inse att pOLISEN skyddar dem som skyddar pOLISEN…

  som i alla samhällen och i alla tider

 12. P.E. King skriver:

  Bilder som dessa ger uttryck för…

  F örakt
  E xtremism
  M isandri
  I deologisk avart
  N arcissism
  I ntolerans
  S exism
  M obbning

 13. Matte Matik skriver:

  Här är ett svenskt exempel som jag undrar om det ens är lagligt att ha i skolan. Interaktiv teater om ämnen som ”Mäns våld mot kvinnor” (i samarbete med Guldstadens kvinnojour) och ”Sex och sånt”.

  http://www.vasterbottensteatern.se/lar-kanna-oss/unghasten.php

  Exempel på ett par föreställningar med Unghästen:
  ”Emil, Hampus, Klara och Fanny träffas hemma hos Hampus för en filmkväll. Killarna räknar med sex, tjejerna funderar på sex. Men verkligheten kommer emellan. Efter föreställningen delas klasserna, killarna och tjejerna är i två olika grupper. Varje grupp tas om hand av skådespelarna och pedagogerna från UngHästen samt en erfaren barnmorska från Ungdomsmottagningen.”

  Vinklat, någon?

  En annan, ”Maktstrukturer i klassrummet”:
  ”Vems röst hörs i klassrummet? Vilket roll får den som är tillbakadragen? Får alla samma chans att synas och höras?”

  Apropå just detta kan man fråga sig vilka maktstrukturer det är som tillåter sådana som Unghästen att komma och ha interaktiv teater med tydligt radikalfeministisk utgångspunkt.

  Om man läser deras infoblad skriver de att de önskar att ”under samtalet med eleverna jobbar vi utan lärare eller annan skolpersonal” samt att de vill få information om det är någon som måste avvika under passet.

  De vill alltså ha ”interaktiv teater” med eleverna, utan att det finns någon lärare med, och visst förstår man att de vill kontrollera att ingen skolkar, men när man läser det i sitt sammanhang så får man vibbar av att ”ingen ska komma undan”. Får man ens ha sådant utan att läraren är närvarande? Tänk er rubrikerna om det hade varit Sverigedemokrater som kommit och hållit föreläsning med ”interaktiv teater” och delat upp invandrare och svenskar i två olika grupper – utan att någon lärare varit med. ”Interaktiv teater” skulle definitivt kunna utformas på ett sånt sätt att folk känner sig mobbade.

  http://www.vasterbottensteatern.se/lar-kanna-oss/utbud_unghasten.php

 14. Oh The Irony! skriver:

  Vet någon var man kan få tag på själva undersökningen som YLE (#5 Siiri) pratar om?

  Har letat lite snabbt på HEUNI:s hemsida, men utan att hitta något av karaktären ”fulltext”. Om någon har ett tips blir jag därför väldigt tacksam, då jag gärna skulle läsa hela materialet!

 15. Aleks skriver:

  Har ingen anmält reklamen än?

Google