Gubbar är coola

26 november 2010, av Pelle Billing

Gjorde nyss misstaget att jag lyssnade på brunchrapporten i 20 minuter, som för dagen hade tagits över av Tankesmedjan. På den tiden hann två unga kvinnor gå till attack mot män och gubbar i tre (!) olika sammanhang. Dvs varje ämne som togs upp var roligt för att män är puckade. Som exempel kan nämnas att Niklas Strömstedt ansågs vara en före detting-gubbe, och det var helt oförståeligt att en yngre kvinna från TV4 ville vara med honom. Manliga politiker – vilket ansågs vara alla politiker (va?) – förlöjligades också.

Tyvärr har det blivit norm att förakta och förlöjliga män i media, och därför behöver vi ta tillbaka språket, såsom en gång homosexuella tog tillbaka ordet ”bög”. Därmed föreslår jag att vi börjar använda följande uttryck:

 • Gubb-power
 • You go gubbs!

Och detta ska sägas på fullt allvar! Vi behöver många gubbar i samhället för att industrin och välfärden ska fungera! Många kvinnor tycker att gubbar är sexiga! Så vi ska uppmuntra till stolhet och tacksamhet över alla fantastiska gubbar som finns i detta avlånga land (tack Urban för inspirationen till detta!).

För att skapa förändring i jämställdhetsdebatten behöver vi nya slagord, och dem får vi skapa steg för steg tillsammans.

 

18 kommentarer på “Gubbar är coola”

 1. Clabbe skriver:

  Gubbighet har faktiskt varit trendigt de senaste åren. Se bara på ”Gubbrummet” på Spy Bar.

 2. Kalle skriver:

  Niklas Strömstedt Ä R en före-detting gubbe! Han har noll självinsikt men ett ego som hör hemma på gubbar som Lundell, Plura m.m (som verkligen kan kalla sig artister med stor A) De senaste åren suger han sig fast som en sugpropp på de diverse TV-brudar som föresten dumpar honom en efter en. Give Jenny some time så inser även hon vad Efva, Agneta och Kattis fattade tillslut!

 3. Fredrik skriver:

  Jag har träffat Niklas Strömstedt privat och han ger intrycket av att vara mycket trevlig och lågmäld. Knappast ett stort eko utan håller sig gärna i bakgrunden.

  När det gäller feminister som breder ut sig i tex media så påminner dom i sin retorik om Sverigedemokraterna men man pekar ut män istället för invandrare. Men de är kusligt lika i sina ordval.

 4. Urban/Moderatmännen skriver:

  Till skillnad från kvinnor så är ju vi män inte så känsliga; de gör ju sig av med alla rejäla och roliga ord som fruntimmer, kärring och även tant och kvar blir bara ”tjejer”.

  Såg ett företag idag när jag var på väg till jobbet som hette Stockholms sopgubbar – bara en sån sak, män är så coola :-)

  Och go gubbe har ju alla hört talas om vilket kan bli en uppmaning och bli U go gubbe!

  Bra inlägg Pelle, ska genast länka till Mm:s Fb-sida.

 5. Kristian skriver:

  Det får bli det. Man-power har liksom kidnappats…

 6. Leif skriver:

  Gubbar?
  Var ligger brytpunkten? Vid 40? Eller lägre?
  Finns det något motsvarande begrepp för kkvinnor eller är de tjejer hela livet?
  Jag bara undrar…

 7. Lorem Ipsum skriver:

  @Leif Gubbe is a state of mind. :D

 8. Fredrick skriver:

  SR och P3 Tankesmedjan är en fristad för feminister och pk-vänster.
  Det är en sanslös propaganda som upprepas dagligen..

 9. Bengt skriver:

  Varför inte G.R.I.S. – gubbarnas rätt i samhället?

 10. Roger skriver:

  Leif:
  Strunt i åldersdefinition. Jag har alldeles för långt kvar till 40, jag vill vara gubbe NU!

 11. Ola Normann skriver:

  Jeg hørte en definisjon på en gubbe en gang: ”en person som har tenkt de tankene han/hun har tenkt å tenke”. Jeg er selv en hvit, heteroseksuell mann i 50-årene, og mange vil vel derfor klassifisere meg som en gubbe. I hvertfall en som med fordel bør byttes ut med yngre folk, særlig yngre kvinner. Men jeg er i hvertfall ingen gubbe i henhold til definisjonen ovenfor. Og om noen skulle kalle meg gubbe, vil jeg i så fall heretter være stolt av det. Når yngre folk klager over ”gubbeveldet”, så er det fristende å spørre dem: når du har fått 25 år til på deg, fått og oppdratt barn, kanskje til og med barn som har hatt problemer eller sykdommer, sett en av dine foreldre få kreft og dø, mistet venner i sykdommer og ulykker, osv. Vil du da være dårligere i stand til å bidra med fornuftige innspill i politikk, samfunnsdebatt eller i ledelsen av en bedrift?

 12. [...] Pelle Billing har i ett blogginlägg föreslagit att män ska ta tillbaka ordet ”gubbe” från feministerna, på samma sätt [...]

 13. [...] Ullman är helt enkelt en cool gubbe. [...]

 14. Nan skriver:

  http://www.grandpa.se/system/search/product.asp?id=7618

  Gubbe har väl varit rätt hippt de senaste 5 åren åtminstone…

 15. Pelle Billing skriver:

  Ja, jag har sett den boken i bokhandeln!

 16. vender relojes skriver:

  Excxellent ԝay of explaining, and pleasant paragraph tо
  ttake data regarding mʏ presentation subject matter, ѡhich i amm going to convey in college.

Google