Ett genombrott!

23 november 2010, av Pelle Billing

TV3 tar upp att även kvinnor står för misshandel i hemmet. Normalt sett försöker vi i Sverige låtsas som att partnervåld är synonymt med mäns våld mot kvinnor. Uppfriskande att få se den obelysta sidan belysas:

 

15 kommentarer på “Ett genombrott!”

 1. Mia skriver:

  Ja verkligen bra. Det bästa tycker jag är inte bara misshandlade män utan även de barn som upplever sin mammas våld får ”finnas”. Men även att man kanske även börjar se på offren på ett annat sätt. Inte bara diskuterar offerrollen. Inte så att man har någon skuld till våldet man utsätts för men väl att man har en del i det. Aningen genom att t o m själv delta i våldet eller acceptera det. Och därmed de effekter det har på barnen.

  ”The children learn to use violence in their homes, and they pic people who know that dance, and the violence just ceps going on and on.”

  http://www.youtube.com/watch?v=56Agy4bTv6Y&feature=related

 2. anders skriver:

  Hoppas jämnstäldhetsminister mfl ser och tar till sig detta som det så fint heter.

 3. Mattias skriver:

  I början av programmet var tonen ganska konstig. Ungefär som att äntligen får också kvinnor slå, de har blivit slagna så länge och äntligen har några brutit ny mark. Men sen tog det sig. Antar att (den kvinnliga) berättarrösten hade svårt med iden att kvinnor slår också.

  I programmet sade de att ca 1/3 av ”domestic violence”, alltså våld i hemmet, utförs av kvinnorna. Jag har hört ca 50/50 med en viss övervikt för kvinnor tom (men männens våld gör mer skada). Gällde siffrorna bara USA eller var det fifflat med siffrorna? Någon som vet?

 4. [...] gick in på Pelle Billings blog och möttes av titeln ”Ett Genombrott” och blev så klart nyfiken. Följande film hade [...]

 5. Träd skriver:

  Bra! Även bra att man vågar beskriva vad som orsakat dessa kvinnors våldsbruk, t.ex att dom själva blivit utnyttjade och därmed att de själva inte mår bra. Det måste man börja göra med män också, och inte fortsätta som vissa feminister gör nu, att säga att ”alla män kan våldta”.

 6. Ja, här sätts hela ”könsmaktsordningen” i gungning! Och snart kommer min artikel i tidningen Kristdemokraten.

 7. Roger skriver:

  Träd:

  Ja en humanare och mindre stereotyp syn på både förövare och offer, och inom all nyhetsrapportering hade vi alla bara tjänat på.

 8. jesus skriver:

  Ruggigt att män ALLTID ses som förövare, när man ser sånt här! Hur många män har redan fått sätta livet till för en lagstiftning som inte är ”lika för alla”?
  Fruktansvärt, för vem som helst kan använda det vapen som är allra vanligast dvs kniv, det behövs nästan ingen styrka för att skada en människa med kniv, bara en snabb rörelse, dvs styrkan ligger i hastigheten.

  /Jesus

 9. Pether skriver:

  Programmet är bullshit.
  Det handlar om kvinnor som offer, inte som förövare.
  Allt är männens fel.
  Hör man varje gång man tar upp fakta om att kvinnor slår, det är männen som fått dem att slå, männen förtjänar det.

 10. Träd skriver:

  Pether,
  håller inte riktigt med. När män slår kan det vara för att kvinnan redan har slagit, precis som en av kvinnan i programmet slår för att mannen redan har slagit. Många kvinnor i programmet hade själv blivit utnyttjade precis som våldsamma män brukar ha varit.

  Det är väl precis så här man ska presentera problemet? Att presentera förövarens problem med t.ex droger och uppväxt, samt att partnern också kan ha varit våldsam. Precis så här ska man också presentera problemet med manliga förövare.

  Förstår din frustration över att man presenterar manliga förövare som patriarker men i programmet tar upp de kvinnliga förövarna som offer. Sanningen är den att de manliga förövarna också är offer, dvs inte patriarker. Det vi vill är ju att alla ska presenteras på det sättet som i programmet, inte som patriarker eller matriarker.

  Förstår du min poäng?

 11. Pether skriver:

  I verkligheten slår män och kvinnor 50/50, i vissa fall är det fler kvinnor som slår, tillexempel 18-25 eller vad nu den undersökningen sa. Och det är fler kvinnor som slår först. Men i de flesta förhållanden där det slåss, slår båda parter.

  Men filmen visar kvinnor som offer, och bara offer, inte som förövare. De säger hela tiden att de kvinnor som slår har blivit utnyttjade och slagna av sina fäder och partners, de är offer för männen, de slår för att de blivit slagna bla bla bla.
  De slår inte för att de är elaka och gillar och slåss, de slår för att männen gjort dem illa.

  Filmen ger en väldigt skev bild av verkligheten där kvinnor alltid är offer, och män alltid förövare och förtryckare av kvinnor. Verkligheten ä helt annan.

 12. vmm skriver:

  I Sverige kan ju misshandlade män ringa statliga Kvinnofridslinjen på telefon 020-505050. Dom hjälper förvisso inte män som blivit misshandlade av kvinnor men män som blivit misshandlade i en homosexuell relation. Alltid något. Även dom som blivit misshandlade av kvinnor kan ringa men då bara om man är kvinna själv och lever i en homosexuell relation. Eftersom Kvinnofridslinjen också hjälper vänner och anhöriga till dom som blir slagna kan du som är heterosexuell man alltid ringa och säga att ”en kompis” blir slagen. Den slagne mannen kan dock inte vända sig hit. Kort sagt kan precis alla ringa dit utom just män som blir slagna av en kvinna.

  Jag är nog överkänslig, men jag tycker till och med själva namnet, Kvinnofridslinjen, visar att det EGENTLIGEN, innerst inne, är våld mot kvinnor som dom ser som sin huvuduppgift att motverka.

 13. Träd skriver:

  Pether, dessa kvinnor är ju offer på ett sätt. Offer för sin egen uppväxt och drogmissbruk. På samma sätt är manliga förövare offer för sina problem.

  Sällan är det väl så att förövarna ”bara är onda och gillar att slåss”, utan de har drabbats av någonting. Psykisk sjukdom, arbetslöshet, alkoholism, drogmissbruk, dålig uppväxt osv. Detta måste man synliggöra när det gäller alla förövare, män så väl som kvinnor. Att _sluta_ synliggöra det för kvinnliga förövare är fel väg till jämställdhet, istället ska man _börja_ synliggöra det för manliga förövare.

 14. Mia skriver:

  Träd

  Många och jag med dem tror att psykisk störning (inte sjukdom) är största boven i dramat. Och ja det ”självmedicineras” nog ofta med alkohol och droger, bidrar till arbetslöshet och kan nog även i många fall bero på dålig uppväxt. Och det måste man synliggöra när det gäller alla förövare, män såväl som kvinnor.

 15. Träd skriver:

  Mia: jepp, håller med

Google