En klok genusfeminist

01 november 2010, av Pelle Billing

För tio år sedan antog FN:s säkerhetsråd resolution 1325. Denna resolution definierar kvinnor och barn som de mest utsatta grupperna i väpnade konflikter, och kräver att kvinnor ska ha en bättre representation i fredsförhandlingar och krigsförebyggande processer.

Åsikterna i resolutionen tyder på ett kvinnocentrerat synsätt, då man ”glömmer” att män är den grupp som oftast dör i krig, och att pojkar och män tvingas ut i krig av sitt samhälle. Visst är det bra att kvinnors lidande och utsatthet i krig uppmärksammas, men att kalla kvinnor den mest utsatta gruppen tyder på ett väldigt smalt synsätt. Finns det egentligen någon anledning att ställa kvinnor och mäns utsatthet emot varandra? Och den ännu större frågan är varför kvinnor buntas ihop med barn i ena sekunden, för att nästa sekund anses vara viktiga vuxna som ska delta i fredsförhandlingarna?

Radioprogrammet OBS tog upp resolution 1325 i fredags, och glädjande nog fanns det en ovanligt klok röst i programmet. Ane Örbö Kirkegaard är freds- och konfliktforskare, och definierar sig själv som genusfeminist. Hennes åsikter om resolutionen finns samlade i en text på Sveriges Radio, och hon börjar med följande diskreta om än (för kvinnorörelsen) olycksbådande uttalande:

Det är framförallt kvinnorörelsens resolution, och skall man provocera lite så är det väl främst särartsfeminsmen som påverkat utformningen av den.

Efter denna lilla uppvärmning fullständigt sågar hon den kvinnocentrerade och mansfientliga feminism som är normen i såväl Sverige som i FN:

Som genusfeministisk forskare är det svårt att inte uppröras av den totala avsaknaden av insikter om vad kvinnor faktiskt gör i krig, och om vilka övergrepp män utsätts för—för att de är män. Vi vet att kvinnor utför sexualiserade övergrepp mot både kvinnor och män i krig. Vi vet att män våldtas av andra män i fred liksom i krig, vi har berättelser till exempel från Rwanda om män som innan de dödades användes som madrasser medan deras hustrur våldtogs ovanpå dem. Just Rwanda utgör ett gott exempel på det som av Adam Jones definieras som ett gendercide—ett medvetet utrotande av män inom en specifikt utpekad grupp människor. Man dödar alltså de som anses föra en etnicitet vidare—i detta fallet männen—medan man med våld tar kvinnorna, därför att de på så sätt skall föda den andra sidans barn. Övergrepp mot kvinnor och män med liknande undertoner har rapporterats från krigets Bosnien.

Oj oj oj. Ord och inga visor från en etablerad forskare, som dessutom är kvinna och kallar sig feminist. Snacka om att svära i den svenska konsensus-kyrkan. Kirkegaard är dock inte klar ännu, utan hon avslutar med följande straffspark rakt upp i nättaket:

Att så explicit definiera kvinnor som särskilt utsatta och som offer i krig och konflikt som det görs i resolution 1325 innebär en stereotypisering som är olycklig, dels därför att den inte erkänner kvinnor som olika, och dels för att man låtsas om att kvinnliga förövare och manliga offer inte finns. 1325 erkänner inte heller att samma person kan vara både offer och förövare, och att samma person framhäver eller använder olika krigsidentiter i olika sammanhang.

Tänk att en etablerad forskare vågar säga det som borde vara en självklarhet.

Om dessa uttalanden är representativa för Kirkegaards sätt att analysera kön och könsroller, så går hon upp på min lista över favoritfeminister, tillsammans med Christina Hoff Sommers och Petra Östergren. Ingen av dessa tre kvinnor är emellertid feminist i den betydelse ordet haft de senaste decennierna i västvärlden. De är helt enkelt kloka analytiker som har viktiga insikter om kön och könsroller.

 

29 kommentarer på “En klok genusfeminist”

 1. Pär Ström skriver:

  När man läser det här inser man den fulla vidden av genusforskningens vinkling. Alltså hur oerhört vinklad genusforskning normalt är. Detta verkar ju vara äkta genusforskning!

 2. Leif Nilsson skriver:

  Mycker märkligt då man i rapporter har slagit fast att det är MÄN som alltid drabbas först och hårdast i konflikter. Man kritiserar även det faktum att hjälporganisationer ofta ger en felaktig bild av dessa fakta. jag har rapporten hemma, ska leta och lägga upp den.

 3. Mårten skriver:

  Så ja där försvann hennes karriär tyvärr

 4. Hamstrn skriver:

  Vad glad jag blir. Synd bara att fundamentalisterna styr i Sverige.

 5. Leif Nilsson skriver:

  Läs detta. http://www.hsrgroup.org/human-security-reports/2005/text.aspx
  välj part 3 assult on the vunurable, gå till sid 110 och läs!

  Undrar om feministerna har läst detta?

 6. Leif Nilsson skriver:

  Enligt rapporten går det 9 döda män på varje död kvinna i en konflikt. Män är även de som utsätts för mest tortyr.

 7. Roger skriver:

  Om det finns feminister som resonerar som hon, och tro mig, jag har letat i 15 år, så finns det hopp. Det ska bli intressant att höra reaktioner från andra feminister; om de inte tiger som muren som brukligt är när obekväm information får utrymme.

 8. Pelle Billing skriver:

  @Leif
  Tack för länken. Väldigt användbar.

 9. Roger skriver:

  Frågan är om man ska tolka detta som att genusvetenskapen håller på att mogna och ta den manliga berättelsen mer på allvar, eller om det helt och hållet är ett utslag av Ane Örbö Kirkegaards egna personlighet. Jag kan inte säga att man ser det öppna perspektiv på genus som hon ger uttryck för (åtminstone i denna text) särskilt ofta någon annanstans.

 10. JD skriver:

  Jag drar då inga hoppfulla slutsatser av hennes uttalande.
  Feminismen är helt enkelt alltför kapitalistiskt korrumperad för att släppa fram åsikter som går emot gängse ”teorier” samtidigt som människor är alldeles för korrumperade, fega eller för fördummade för att ifrågasätta dessa gängse teorier.
  Då hon nu har åsikter som går emot de snäva feministiska åsiktsramarna så känns det nästan bedrägligt att kalla sig feminist. Vad har hon att vinna på det?
  Ungefär som att en moderat skulle kalla sig vänsterpartiskt.

 11. Mercedes Gill skriver:

  Vilken text denne Kirkegaard sammanfattar…

  Jag blir nästan tårögd, det är som att en människa plötsligt vågar se och säga något så fullkomligt uppenbart, något vi egentligen alla vet, men nästan ingen vågat ta upp…

  En sann humanist – en riktig feminist och äkta människa. Lidande är allmänmänskligt. I krig drabbas alla!

  /MG

 12. Roger skriver:

  En sak till; hennes kritik riktar sig mot särartsfeminism. Men dagens likhetsfeminister är ju inte sällan särartsfeminister med kamoflage som gömmer sig bakom ”maskulinitet” och ”femininitet” istället för man, kvinna, men talar om det som om det vore samma sak. Vilket förövrigt är en grundläggande förutsättning för att kollektivistiska analyser skall kunna fungera.

  Det jag saknar i texten, men man ska inte begära för mycket på ett fat, är en visad medvetenhet om att den ”särartsfeminism” hon pratar om i själva verket är norm för feminismen i Sverige idag.

 13. [...] This post was mentioned on Twitter by sleepless, Anders Kjellin. Anders Kjellin said: En klok genusfeminist http://t.co/RxExXdf [...]

 14. Obstinat skriver:

  Roger #12: ”Men dagens likhetsfeminister är ju inte sällan särartsfeminister med kamoflage som gömmer sig bakom “maskulinitet” och “femininitet” istället för man, kvinna, men talar om det som om det vore samma sak”

  Så att födas med kuk innebär att vara maskulin? Eller så blir du utsatt för vad…

 15. Obstinat skriver:

  I en värld där kinesisk kapitalism rövknullar västvärlden är de skitkul att se hur vi gräver vår egen grav

  och stenhårt nekar dildos inträde till våra stjärthål….ha ha

 16. Obstinat skriver:

  låt oss jobba till 74 eller 84 eller 94 för att rädda ”välfärden”….

  Vad består den sk ”välfärden” av?

  Kejsarens nya kläder typ?

 17. Obstinat skriver:

  näe, lösningen är det så kallade kunskapssamhället

  där maskulint förpassas till kloakerna

  och feminint är Lösningen….

  vi skall vara ett Herrefolk som pekar Kineser och Indier på näsan med Överlägsna Innovationer…

 18. Viktor skriver:

  Om jag förstått saken rätt:

  -Särartsfeminister anser att det är skillnad mellan könen och att jämlikhet bäst uppnås där skillnaderna används optimalt. Inte helt olikt biologisk determinism.

  -Likhetsfeminister anser att könet är en social konstruktion.

 19. Obstinat skriver:

  låt oss strida inbördes till dess att vi är tvungna att leva som gästarbetare i Asien och tillbringa våra dagar med att skörda ris med vatten upp till knäna.

  Vi är för FINA för att programmera robotar och utveckla produktionen

  Låt oss klättra i värdekedjan….

  Till dess att stegen inte har fler pinnar…

 20. Obstinat skriver:

  passivitet är en typisk feminin egenskap

 21. Obstinat skriver:

  om något gått snett är det jävligt skönt att kunna säga ”jag höll på det passiva gänget…”

  =feminint beteende

 22. Obstinat skriver:

  näe, retades lite

  feminint beteende är att manipulera maskulina individer till att riskera livet för att värna de svaga underbara med slingor i håret och långa ögonfransar och camel toe jeansshorts med genomskinliga toppar

 23. Pelle Billing skriver:

  @Viktor
  Likhetsfeminister: Ja, som du säger.
  Särartsfeminister: Mer diffust. Kan vara som du säger – och var ursprungligen det. Men en del särartsfeminister är också radikalfeminister, och vill separera könen och/eller ser kvinnor som genetiskt överlägsna. Fast detta är de radikala elementen, och är inte så vanligt.

 24. Gonzo skriver:

  Det bästa för kvinnor vore om man införde kvinlig värnplikt och tvingade ut kvinnor i strid.

 25. [...] Vissa feminister har fullt ut anammat tredje vågens feminism, och generellt sett är det dessa feminister som jag respekterar (även om jag inte alltid håller med dem). Petra Östergren är ett exempel, ett annat är Ane Örbo Kirkegaard. [...]

 26. [...] Matte Matik ett inlägg om att sexuellt våld i krig även drabbar män, något som jag även berört här på [...]

 27. [...] andra lägret är seriösa i sin verksamhet, och tar fram siffror som ibland stödjer och ibland utmanar vår uppfattning om kön och könsroller. En helt korrekt [...]

 28. Helena skriver:

  Haha vad lustigt att ni nu sitter och dunkar varandra i ryggen och tror att feminismen fått sig en känga när ni uppenbarligen missuppfattat Kirkegaards budskap. Den enda som får sig en känga i den här artikeln är särartsfeminismen, och för er lågbegåvade som inte läst på sin genusläxa så är särartsfeministerna skydda som pesten av likartsfeministerna som är den dominerande feministiska utgångspunkten i Sverige. Med andra ord: jag är radikalfeminist och jag hade inte kunnat säga det bättre själv än vad Kirkegaard gör i den här artikeln.

  Ström & Billing & Martinsson & Co. Jag vill föreslå KBT som behandlingsmetod mot er rädsla för feminismen. Om ni slutar tro att flashback är sanning och feminister är onda, ja, kanske till och med lär känna en feminist eller vad vet jag, läs en bok! Så kommer ni kanske inse att feminister inte hatar män utan vill uppnå ett jämlikt samhälle – för alla.

  Ni är ju bara så ofantligt okunniga och uppenbart rädda.

 29. [...] Dock ska inte alla forskare eller aktörer inom genusvetenskapen dras över en kam! Det finns bra arbete som görs där man förutsättningslöst forskar på båda könens situation i till exempel [...]

Google