Diverse länkar

12 november 2010, av Pelle Billing

Här är några intressanta länkar som jag inte har tid att kommentera i någon större omfattning, men som jag ändå vill dela med mig av:

 • En kvinna som hällt skållande hett vatten på sin make, och sedan attackerat honom med multipla knivhugg, har dömts till ett års fängelse för grov misshandel. Undrar om en man som gjort samma sak mot sin kvinna fått samma straff, eller om han möjligen dömts till mord? Det är långt kvar till kvinnor och män är lika inför lagen i Sverige.
 • En 16-årig flicka som haft samlag med två 13-åriga pojkar har friats av tingsrätten. Själv kan jag tycka att det är en korrekt dom, men samtidigt är det svårt att tänka sig att en 16-årig pojke hade friats om han hade haft sex med två 13-åriga flickor. Det som fascinerar med domen är att trots ord står mot ord tror man automatisk på flickans berättelse: ”Rätten gör snarare bedömningen att det är pojkarna som har utnyttjat flickan och tagit tillfället i akt att begå sin sexuella debut.” Läs även vad Ann-Mari Maukonen skriver om fallet.
 • DN:s folkvettsexpert Magdalena Ribbing fäller följande torra kommentar: ”Misstaget var att inte förstå hela vidden av den förväntan flertalet av dagens brudar har på sina bröllop och allt runtomkring, nämligen med sig själva som enda glittrande fokus.” När man kombinerar de traditionella könsrollerna med dagens ständiga fokus på flickor och kvinnor, leder det ibland till narcissism.
 • I Dalarna har man konstaterat att (kravet på kvantitativ) jämställdhet leder till stress. Någon som är förvånad? Normen att småbarnsföräldrar bägge ska jobba heltid är absurd, och stress samt utbrändhet är priset som betalas för det utopiska förhållningssättet.
 

18 kommentarer på “Diverse länkar”

 1. Roger skriver:

  Det låter helt bisarrt. Hon hög ner honom inte när han hotade henne utan efteråt när han stod i duschen. Att hon inte blir fälld för mord utan för grov misshandel med anledningen att hon kände sig hotad och rädd är ett tecken på hur sjukt könskorrumperad lagen kan vara.

 2. Pelle Billing skriver:

  Ja, Roger, det är verkligen bizarrt. Kombinationen av den traditionella kvinnliga könsrollen och flera decenniers feminism gör att en kvinnlig mördare döms för grov misshandel och inget annat. Det är en skymf mot vårt rättssystem.

  Om han står i duschen kan hon ju rimligen springa ut ur bostaden om hon är rädd, och via sin mobil eller med hjälp av en granne ringa 112.

 3. Steffo skriver:

  ”När man kombinerar de traditionella könsrollerna med dagens ständiga fokus på flickor och kvinnor, leder det ibland till narcissism.”
  Träffande uttryckt!

 4. Steffo skriver:

  Grov misshandel som leder till att offret dör borde väl rubriceras so dråp? Hoppas domen överklagas. Hur mycket är ett mansliv värt på straffskalan?

 5. Roger skriver:

  Warren Farrell tog upp det här i sin bok ”the myth of male power”, att kvinnor kan hänvisa till ”rädsla” för att komma undan med grova brott(har för mig att han hade en passande term för det men har inte tillgång till boken just nu); men när jag läste det fanns det inga motsvarande fall i Sverige som jag kände till. Jag tänkte att det var ”typiskt” amerikanskt.. Tji fick jag och hjärtat dog ännu en bit av samhällets uppenbara misandri och omänsklighet.

 6. ullisar skriver:

  nu har jag inte lusläst fallet i fråga så jag utgår från att ni har koll på att det inte rör sig om ett fall av familjetragedi och mångårig misshandel?

  (hittade hit via en länk på gp.se!)

 7. Pelle Billing skriver:

  ullisar,

  Även om det skulle röra sig om mångårig misshandel så har man inte rätt att döda en annan människa om det inte rör sig som självförsvar i stunden.

 8. ullisar skriver:

  utan att hänvisa till fallet här ovanför sätter jag bestämt ner min annars mycket pacifistiska fot och viskar; jo det har man. fast det är en helt annan diskussion!

 9. magnus skriver:

  Ullisar har som kan märkas mycket goda straffrättsliga kunskaper. Suck…

 10. ullisar skriver:

  inte alls. och ingen vilja att varken reta upp eller skriva på näsan heller.

  jag är MOT dödsstraff men för poetisk rättvisa. jag ber om ursäkt att jag la mig i diskussionen.

 11. Roger skriver:

  Ullisar:
  Intressant. Det är samma inställnin som vanligt hedersvåld. Ett öga för en öga, en tand för en tand.

  Jag är emot hedersvåld, jag är också emot idén att ett brott kan kompenseras genom ett annat. Jag är definitivt emot idén att en ”poetiskt rättvis” respons på misshandel är berått mord.

 12. ullisar skriver:

  hedersvåld har ingenting med ögon och tänder att göra.

  jag är, beroende på omständigheterna, inte heller för mord i någon form. men. en person som under många år blivit slagen och våldtagen, fått se sina barn få stryk och blivit psykiskt och fysiskt misshandlad har troligen inte samma verklighetsbild som ”normala” människor och ska därför dömas därefter.

  i min verklighet finns ingen total rättvisa. att vissa typer av brottslingar har det tufft på fängelser tycker jag är helt okej. och jag är säker på att jag haft svårt att vända andra kinden till om någon gjort mina barn eller andra i min familj illa.

  det går att tolka mina ord här ovanför som att jag är för ett laglöst samhälle. det är jag inte. jag håller juridiken högt (högre än mammon) och är oerhört lycklig att Sverige hamnar långt ner i listan över korrupta nationer. MEN. poetisk rättvisa (what goes around comes around) är i många fall en trevligare filosofi än skadeglädjen. och så hoppas jag att ingen medvetet missförstår mig i detta.

  ps. jag vill poängtera att jag varken är nåt troll eller retsticka. jag försöker bara vidga diskussionen något. om ni tycker jag stör så lämnar jag stället av respekt!

 13. magnus skriver:

  Jag kan helt klart hålla med dig om att det är rimligt att motivet bakom ett mord borde påverka det utdömda straffet, och så vitt jag vet gör det detta också i många fall. Att däremot kalla detta fall grov misshandel, då det är så uppenbart att hon hade kunnat undfly, är befängt. Vet man ens om det verkligen stämmer att hon har blivit systematiskt misshandlad, eller är det som när det gäller de flesta fall i våld i hemmet, båda parter som har slagit varandra? Kanske är det bara så att hon nu såg chansen att bli kvitt en person som hon har skällts med och slagits med många gånger. Mycket smart av henne isf, vårt samhälle och rättssystemet spelar henne fullständigt i händerna.

 14. Roger skriver:

  Ullisar:
  När jag pratar om hedervåld syftar jag på blodshämnd. Du dödar min son, då ska jag döda en av dina.

  Oavsett omständigheter ändrar det inte själva BROTTET. Ett brott har en straffsats och föreligger förmildrande omständigheter skall bedömningen vara mild. Däremot ska inte brottet omdefinieras; ett mord är ett mord och inte grov misshandel.

  Genom att byta brottsrubricering byter man straffsats; det hela sätter alla rättsprinciper ur spel. Visst kan man ha personliga åsikter om diverse enskilda fall; men den viktigaste rättsprincipen av alla är att alla skall dömas efter samma måttstock. För att vi ska ha rättsäkerhet kan vi inte ha godtyckliga brottsrubriceringar.

 15. Pelle Billing skriver:

  ullisar,

  Du stör inte alls diskussionen, utan du hjälper till att få fram olika klargöranden tillsammans med andra debattörer. Du är välkommen att fortsätta diskutera här på sajten.

 16. ullisar skriver:

  magnus,
  my mistake! jag gick OT och diskussionen ovan har ingenting med fallet i inlägget att göra. snoka i tidigare kommentarer så blir det bättre sammanhang tror jag.

  Roger,
  jag håller utan tvekan med dig ang rubricering och åtal. det är straffpåföljden jag ”lägger mig i”.

  Pelle Billing,
  tack!

Google