Pojkar behöver få prata med män

28 oktober 2010, av Pelle Billing

För ett par veckor sedan dök det upp en debattartikel i Aftonbladet som såg fantastiskt lovande ut. Låt pojkar få vara mer än kåta snubbar proklamerar rubriken stolt, och jag kan inte annat än instämma. Det är lika förvånande som glädjande att hitta en rubrik som inkluderar män i en positiv människosyn. Början på artikeln är lika bra den:

Över 50. Så många tjejjourer har vi i landet. En. Så många killjourer har vi. Ordet killjour blir markerad med en röd felstavningsrand i mitt stavningsprogram. Tjejjour står orört.

Det är som att killars problem inte finns.

Fortsättningen är om möjligt ännu bättre:

Alla pratar med tjejerna. Vi får veta att vi kan klara allt vi vill, att det är okej att må skit och att vi äger vår sexualitet. Det är bra, det behövs.

Men vem pratar med killarna? ”De klarar sig, de är ju grabbar. Och grabbar är ju som de är”. Så jävla orättvist.

Tänk om denna typ av resonerande fick lite mer genomslag i tidningarna? Tänk om vi hade en kultur och ett samhälle som kunde bry sig om alla ungdomar? Kanske är vi på väg dit, eftersom det mer och mer börjar dyka upp artiklar som uppmärksammar hur pojkar och unga män mår. Det har närmast funnits en positiv trend den senaste tiden.

Fast när jag läser fortsättningen på Hannah Arnhögs debattartikel i Aftonbladet blir jag lite konfunderad:

Jag fick en historia berättad för mig av en 15-årig tjej i min tjejgrupp: Hon hade kjol på sig och en kille i matkön tog sig friheten att stoppa upp handen mellan hennes ben. Instinktivt vände hon sig om och gav honom en lavett. Vem tror ni fick problem med rektorn? Vem blev tillsagd att förändra sitt beteende? Inte han.

Kanske är det inte så enkelt som att räddar vi killarna så räddar vi världen. Men lyssnar vi på dem och talar med dem som vi gör med tjejerna så kommer det sexuella våldet och våld i allmänhet sjunka. De ojämlikheter mellan män och kvinnor som går att sudda ut kommer att försvinna.

Artikeln kollapsar tillbaka i en mansföraktande världsbild där killar bara behöver få samtala med någon eftersom de är förövare och ställer till problem för flickorna. Arnhögs egen bild av killar verkar vara att de inte bara är kåta snubbar, utan de är också sexualförbrytare redan i unga år!

Varför bara uppmärksamma den lilla klick av pojkar som behandlar flickor illa? Det finns en stor massa av helt vanliga pojkar och unga män som bara försöker klara vardagen, passa in, hitta en roll med sina kompisar, osv. Pojkar som kanske har problem på hemmaplan, i skolan eller som helt enkelt mår dåligt utan att veta varför.

Tjejer och unga kvinnor är omgivna av en kavalkad av vuxna kvinnor som är redo att prata med dem. Tjejjourer (i verkligheten och via telefon), ungdomsmottagningar, skolkuratorer, lärarinnor, förskollärarinnor, osv osv. De kan även gå med i en av Hannah Arnhögs tjejgrupper på Fryshuset.

Pojkar och unga män är däremot närmast isolerade från vuxna män vars uppgift det är att prata med dem. Har de tur finns det en bra fotbollstränare i närheten, men det finns inget systematiskt nätverk på det vis som flickorna har tillgång till. Och jag tänker sticka ut hakan och säga att pojkar behöver tillgång till just män. De kan inte ersättas av kvinnor i alla lägen – även om kvinnor ibland vill tro det (på samma vis kan flickors behov av vuxna kvinnor inte ersättas av män i alla lägen – men det är få män som tror det).

Samhället behöver fler mansjourer, killjourer, killgrupper. Vi behöver män som är redo att möta killarna. Och vi behöver en stat och ett samhälle som får tummen ur röven och ger lika mycket bidrag till personer med y-kromosom. Det är skam och skandal att det har fått gå så här långt, och om 50 år kommer man att förundras över alla misantropa politiker och skribenter som hade en sådan sned syn på unga män.

Tips 1: Det har talats mycket om förslaget om ny sexualbrottlag de senaste dagarna. Genusnytt skriver om det.

Tips 2: En 16-årig flicka har haft sex med två 13-åriga pojkar och åtalas nu för detta. Visst är det bra att lagen appliceras lika på bägge könen, men är tanken med lagen att relativt jämnåriga ungdomar ska åtalas? (läs mer här, här och här).

Tips 3: Om inte redan sett det så har man gripit 20 kvinnor i ett barnporrtillslag. Könet på förövaren spelar mindre roll för de drabbade barnen, men det är viktigt att samhället mer och mer börjar få upp ögonen för att personer av bägge könen begår brott mot barn (läs mer här och här).

 

26 kommentarer på “Pojkar behöver få prata med män”

 1. Roger skriver:

  Ang: Förslag till den nya sexualbrottslag
  Såsom jag har förstått det:
  Sex utan samtycke är ju redan olagligt. Att däremot kräva att kunna bevisa att samtycke fanns är att vända på bevisbördan; den åklagade måste bevisa att han eller hon inte begått brottet. Det strider mot en av de viktigaste rättsprinciperna vi har, och vi får hoppas att vår redan bräckliga rättssäkerhet inte undermineras än mer genom att något sådant här implementeras.

  Tänk följande tanke:
  Ett par är ihop 8 år, de får två barn tillsammans. Allt är frid och fröjd, men till sist tas en bitter skilsmässa ut. Kvinnan vill får ensam vårdnad, och hävdar att hon har blivit systematiskt våldtagen i 8 år. Nu är det upp till honom att visa att samtycke fanns, annars åker han dit och förlorar barnen på kuppen.

  Man kan ju tänka sig att han motanmäler och säger att det är i själva verket HAN som har blivit systematiskt våldtagen i 8 år, varpå bevisbördan för samtycke ligger på HENNE.

  Situationen är givetvis orimlig, av det följer att lagförslaget är orimligt.

  Ang våldtäkt:
  Det skulle i lagen behövas en distinktion mellan våldtäkt (dvs tilltvingad sex) och de sexualbrott som innebär att två samtyckande individer som har sex över den juridiskt fastsatta åldersgränsen. T.ex. en 15-åring som har sex med en 14-åring. Jag tror iofs att det betraktas som en förmildrande omständighet när ålderskillnaden är så liten, men ändå.

  Ang. kvinnlig pedofili:
  Det är utmärkande att inge någonstans i tidningsartiklarna används ordet pedofil. Istället används det mer neutrala barnpornografibrott. Hade motsvarande nätverk avslöjats med 20 män hade de definitivt kallats för pedofilnätver etc; så bakläxa för medierna att de, igen, inte behandlar män och kvinnor lika.

 2. Ferat Korkmaz skriver:

  Det finns en mycket viktig poäng i det Pelle skriver.
  Jag tänker genast på pojkar som inte heller får träffa eller hindras från att träffa sina pappor efter föräldrarnas separation/skilsmässa.
  Då antar jag att det finns dubbla risker för “skiljsmässopojkar” att de dels inte får rätt hjälp att prata av sig och inte får vägledning liksom hos mansjourer och inte heller ha något manligt förebild, närmast sin pappa, vilket är viktigt för ett barn att ha!
  Vem eller vilka ska då vägleda dessa pojkar som är dubbelt utsatta att inte “bli” problem barn och snuskgubbar i framtiden?

  Ferat Korkmaz

 3. knud ström skriver:

  Vil rekomendere at reportage om prostitution som DR1 visade i går kväll.

 4. Tanja skriver:

  Sara Skyttedal bloggar om en insändare i SVD som klagar på jämställdheten på dödsrunor: http://skyttedal.blogspot.com/2010/10/genuscertifierade-dodsrunor-den-storsta.html

  Jag har en teori: när kvinnan dör har mannen redan hunnit avlida och kan inte skicka in en notis om det.

  Missa inte att mammor får större hjärna och ett galet matte-genusprojekt, finansierat av…ja, vem kan det vara: Vetenskapsrådet givetvis. Bara 4.2 miljoner – läs om (det obegripliga) resultatet här:

  http://tanjabergkvist.wordpress.com/2010/10/27/mammor-har-storre-hjarna-4-2-miljoner-till-genus-matte-och-en-film-som-maste-ses-–-idag/

 5. Gonzo skriver:

  Roger

  ”. Kvinnan vill får ensam vårdnad, och hävdar att hon har blivit systematiskt våldtagen i 8 år. Nu är det upp till honom att visa att samtycke fanns”

  Säger hon att det har pågått i 8 år så är han till 100% rökt. Finns inte en chans att han kan bevisa samtycke för alla samlag dom har haft under 8 år.

  En miss och han är körd.

  -Hur var det egentligen på kvällen den 8 augusti 2005? Kan du bevisa att hon verkligen ville ha sex då?

 6. Roger skriver:

  Gonzo:
  Den enda utvägen för mannen är att motanmäla henne för våldtäkt; hon lär ju inte heller kunna bevisa samtycke alla dessa år.

  Sedan att kvinnan har högre skyddsvärde i vår kultur och att i en ev. ord mot ord situation skulle utslaget gå till kvinnans fördel är väl illa nog.

 7. klas skriver:

  Tack för bra artikel!

  Ar det inte dags att kalla dem för Bruna feminister? Det är ju samma förhållingsätt som alla andra Bruna rörelser. eller hur? Brun, då tänker jag fascister, nationaldemokrater, Sverigedemokrater etc.

 8. A F skriver:

  Rättsväsendets huvud uppgift borde vara att skydda medborgarna mot övergrepp som våld rån mord något man fullständigt har misslyckats med se bara på Malmö och flertalet förorter kring våra storstäder. Varför presenterades inte förslagen om sexualbrottslagen i valrörelsen nej då tonades de mest feministiska tok förslagen ned.Det spelar ingen roll om du röstar på en feminist på vänster kanten eller en inom det borgerliga blockett du är och förblir en förövare en representant för könsmaktordningen. Det finns ingen anledning att kasta skit på SD de har till skillnad från övriga partier aldrig uttryckt något allmänt mansförakt till skillnad från övriga partier. De verkliga rasisterna är de som tycker att kvotering läs ( gräddfil ) är den mest jämställda modellen sen myglas släktingar och vänner in ett samhälle byggt på nepotism är ingen dröm för någon.

 9. Pelle Billing skriver:

  @klas
  Kul att du gillar artikeln!

  Och nej, jag tycker inte det är dags för att kalla någon ”brun” eller ”feminasse”. Jag tycker inte om de uttrycken, utan föredrar en saklig debatt där man pekar ut specifika brister i nuvarande system.

 10. Pether skriver:

  Men en kvinna kan ju inte våldta eller göra något dumt, o speciellt inte ljuga!
  Så att om en man motanmäler så är det ett bevis på att han har våldtagit henne, han försöker bara att förstöra för den oskuldsfulle kvinnan.

  Och det här händer redan idag.

 11. NisseNyfiken skriver:

  Håller med fullständigt att det behövs fler killjourer, manliga förebilder osv. Och kanske framför allt förändrade attityder gentemot killar. Tjejer har ett helt annat stöd.

  Förra veckan fick tex Lidköpings alla åttondeklassare en heldag med roliga aktiviteter, specialinbjudna föreläsare (Emma Hamberg), gratisprodukter och goodiebags mm …fast inte alla såklart utan bara tjejerna…
  Varför anordnas inte ett liknande arrangemang för killarna? Jag blir uppriktigt sagt ledsen (och förbannad) när man så tydligt skiljer på killar och tjejer i den här känsliga åldern och låter dem förstå vilka som är värda att satsas på och vilka som inte är värda ett skvatt. :(

 12. Håkan skriver:

  @NisseNyfiken

  Menar du på allvar att man tar alla tjejer i 8:an, låter de gå på en föreläsning och ger dem prylar samtidigt som killarna inte får göra något motsvarande?

  Hur i helvete kan man segregera tonåringar på det sättet? Hur i helvete kan man missa att man diskriminerar? Hur ända in i helvete kan det vara tillåtet? Ursäkta språket men jag blir förbannad.

  Tyvärr är väl unga killar idag så vana att tjejerna får fördelar att de inte ens förstår hur snett det är!

 13. Roger skriver:

  Håkan;
  Det är ännu värre.

  Det här är vad killarna fick göra:
  http://fredriksdallidkoping.se/Killochtjejdag.html

 14. NisseNyfiken skriver:

  Jag visste faktiskt inte vad killarna fått göra. Den enda rapportering jag hört var från lokala TV4, och de nämnde inte killarna överhuvudtaget. Det låter ju dock som att de fått ungefär samma behandling som mansjourerna som för att få bidrag måste ägna sig åt mäns våld mot kvinnor…

 15. klas skriver:

  @pelle

  ok. där fick jag. jag är inte saklig, men jag fixar det.

  Jag tror jag förstår vad du menar och på något sätt håller jag med. att skrika och ge tillmälen uträttar kanske inget, och tonen i komentarsfältet på denna blogg når ibland inte upp till de nivåer man önskar,

  men…faktum är…jag tycker att Schyman och Åkesson är lika goda kålsupare…likheterna är stora, lika bruna.

  blogga på, jag uppskattar det du skriver.

 16. Obstinat skriver:

  Feminismen vill inte ha ”föräldrar”. Feminismen vill ha Moder och biföräldrar ”i olika konstellationer”. Dvs spermiedonatorn/karlkräket som knullat är inte förälder. Den/ de som Modern utser som föräldrar blir Föräldrar. Låt oss alla glatt bekämpa Patriarkatet….

 17. Musse Pig skriver:

  Peace for our time!

 18. Ville skriver:

  Det faktum att vi har drösvis med serier med olika manliga superhjältar som läses främst av pojkar, tror jag är ett uttryck för pojkars desperata letande efter någon stark manlig förebild. Om flickor hade haft samma drivkraft hade industrin genast fixat fram samma mängd kvinnliga super hjältar, men detta tycks inte sälja åtminstone inte i samma utsträckning.

 19. Ericson skriver:

  Det behövs inte bara Mansjourer, de unga pojkarna skulle nog behöva någon motsvarighet till ungdomsmottagningarna som jag uppfattar som mer inriktade på tjejer. Någonstans där det finns manlig personal och inte mest barnmorskor som av naturliga skäl och arbetets natur är mest inriktade på den kvinnliga kroppen. Jag tror inte många unga män vill gå till en barnmorska för att prata om t.e.x. preventivmedel, könssjukdomar och sex.

 20. hmm skriver:

  när jag till sist tog de modiga stegen och letade efter en kvällsöppen jourtelefon för utsatta för sexuella övergrepp och upptäckte, att det bara fanns jourtelefoner för tjejer öppna…

 21. Pelle Billing skriver:

  @hmm
  Ja, detta är en skandal! Hur kan samhället ha glömt bort halva sin befolkning?

  @Ericson
  Ja, det är mest tjejer som går till ungdomsmottagningen. Varje sådan mottagning borde satsa på en manlig kurator eller manlig sjuksköterska så att pojkarna vet att det finns en man att vända sig till.

 22. Sune skriver:

  ”I det följande föreslår regeringen att den nuvarande åtalsprövningsregeln bör ersättas med en ansvarsfrihetsregel. Tillämpningsområdet för den senare avser att omfatta bl.a. sådana fall då två ungdomar, den ena strax under och den andra strax över femton år, frivilligt har samlag med varandra och det är uppenbart att gärningen inte inneburit något övergrepp mot barnet.”
  prop. 2004/05:45 s.77

  ”Utgångspunkten skall vara att skillnaden mellan parterna i ålder och utveckling skall vara ringa. Ansvarsfrihet torde främst komma i fråga i fall där barn kommit långt i sin mognad och befinner sig nära åldern för sexuell självbestämmanderätt, dvs. 15 år. Den som har begått gärningen skall vara endast obetydligt äldre och kommit obetydligt längre i sin mognad. Vidare skall hänsyn tas till omständigheterna i övrigt, i första hand parternas relation till varandra och omständigheterna under vilka den sexuella handlingen företogs. Ett typexempel som anförs är att en 16-åring och en 14-åring som har en nära och god relation till varandra deltar i en ömsesidig och helt frivillig sexuell handling. Bestämmelsen är avsedd att tillämpas med stor försiktighet och efter en noggrann bedömning av det enskilda fallet. (A. prop. s. 115 f. och 152.) ”
  https://lagen.nu/dom/nja/2007s201

  Här har ni lite mer information om sexualbrott. Det kan vara värt att kika i den tidigare domen som jag länkat till då den gick hela vägen till högsta domstolen.
  En annan sak som jag kom och tänka på är att GP och sydsvenskan i länkarna till Tips 2 säger att pojkarna är 14 år gamla medans aftonbladet säger att de är 13 år gamla, undra vad det kan bero på?

 23. Roger skriver:

  Sune:
  Intressant, tack.

  Ja, jag såg också ålderskillnaderna och tänkte att 13 år var vad de var när brottet begicks och 14 år är de nu. Beroende på vilket årtal de väljer ju grövre verkar brottet. Det är min bästa gissning.

 24. Pelle Billing skriver:

  Tack för bra info, Sune.

  Tror att åldersskillnaden beror på att vissa tidningar tagit 2010-1996 och fått åldern till 14 år. Men då utgår man från att pojkarna hade hunnit fylla år i mars, vilket inte alls är säkert. Kanske har AB kollat upp att pojkarna fortfarande var 13 år gamla när detta hände, i mars.

Google