Mansvetenskapen fortsätter etablera sig

19 oktober 2010, av Pelle Billing

Se pressmeddelandet nedan (källa), samt min kommentar på slutet:

FOR IMMEDIATE RELEASE: FOUNDATION FOR MALE STUDIES

FOUNDATION  FOR MALE STUDIES APRIL 6  CONFERENCE TO FOCUS ON

DETERIORATING STATUS OF BOYS AND MEN.

NEW YORK: The Foundation for Male Studies will focus on the research and programs needed to reverse the downward spiral now effecting virtually all aspects of the lives and men and boys, at the Second Annual International Conference on Male studies, April 6, 2011.  Edward M. Stephens, M.D., FMS’s  founder and chair says that in addition to the conference’s solution geared presentations by leading authorities, the foundation is calling for papers from academics on how to best deal with increasing levels of male unemployment, depression, suicides, high school and college drop out rates and related problems.

Marianne Legato, MD and Tom Mortenson will co-chair the conference at the New York Academy of Medicine.  Dr. Legato, founder and  director of Columbia’s  College of Medicine  Partnership for Gender-Specific Medicine, edited the first text on gender medicine, and founded the journal, Gender Medicine. A widely acclaimed author of works on  men’s and women’s health, her  most current book is ”Why Men Die First.”  Mr. Mortenson  is senior scholar at the Pell Institute for the Study of Opportunity in Higher Education and the recipient of major national awards for contributions to educational research.

Others participating in the conference are Gordon Finley, PhD, professor of psychology at Florida International University, who will speak on the need for a national policy on fatherhood; Michael  Gilbert, a Senior Fellow at the University of Southern California Annenberg  School and author of  ”The Disposable Male,” on coping with the cascading loss of male jobs; Katherine Young, Ph.D., andPaul Nathanson, Ph.D.,  both of McGill University, authors of published studies on the origins and implications of misandry–the hatred of men. Scholars  seeking to submit papers at the conference may do so at http://www.malestudies.org/fms-10-15-10/events.html. by March 15. 2011.

CONTACT: Dick Elfenbein

elfenbein@aol.com or call 845-362-0893

Mansvetenskap, eller ”Male Studies”, är den första akademiska disciplinen som fokuserar på att forska på män och manlighet utan att vara låsta av ett visst ideologiskt ramverk. Således är det den akademiska disciplin som står bäst rustad att utforska mansfrågorna bättre samt hitta lösningar på de problem som män möter just för att de är män.

 

9 kommentarer på “Mansvetenskapen fortsätter etablera sig”

 1. S-STHLM skriver:

  Heh. ”Male”. De vågade alltså inte skriva ”Men’s studies”…

 2. Roger skriver:

  s-sthlm:
  Vad menar du? Hela poängen med Male studies är att det INTE är det samma som Men’s studies.
  Men’s studies utgår från ett feministiskt perspektiv, Male studies är en önskan att ta fasta även på de fakta och den empiri, den manliga berättelsen, som det feministiska perspektivet vanligen förtiger och osynliggör.

  Tydligare uttryck; det är ett underkännande av Men’s studies anspråk på att vara allmängiltligt för män.

 3. Andreas Nurbo skriver:

  Wohoo. Finns det liknande initiativ i Sverige?
  Kunde de inte ge Dick en egen epostadress på malestudies.org?
  Känns lite b-igt.

 4. Michael A skriver:

  Pelle,om du fick rekomendera Högskola och Universitet som inte har fallit i genus och feminist fällan. Vilken läroverk skulle du kunna rekommendera?
  En neutral inställning till jämställdhet. Har inte bestämt mig vilken utbildning eller programm, men detta kommer vara avgörande när jag läser. Jag tror detta kan sabba studierna så fundamentalt som går emot min naturliga övertyglese. Dessutom vill jag inte kasta bort mina fem år samt stora ekonomiska lån på en samhällsfrånvänd ideologi som genomsyrar utbildningen. Är det samma genus hysteri på skolor i Europa te x Danmark och Spanien?

  Tack på förhand!

 5. Niclas Kuoppa skriver:

  Tendens i P1: Är manligheten en folksjukdom
  http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=3381&grupp=12610

  Speciellt bra hittills var Anders Edvinssons definition av manlighet i första avsnittet från i måndags.

  Som överkurs för den fotbollsintresserade rekommenderas Kaliber i P1 om våld inom fotbollen. Dock utan genusperspektiv.

 6. Pelle Billing skriver:

  @Michael A
  Jag tror det handlar mer om vilket ämne/program du läser, än vilket universitet eller högskola du går på. Kolla upp kursbeskrivningarna noga, innan du gör ditt val.

  Spanien är det land i Sydeuropa som har mest feminism så vitt jag förstår. De har redan en lag om kvotering till bolagsstyrelser.

 7. Sofia skriver:

  Universitetet i Iran är förmodligen inte genuscertifierat än ;)

 8. Pether skriver:

  Håll dig borta från Uppsala.

 9. Mattias skriver:

  …och Lund.

Google