Delad föräldraförsäkring

20 oktober 2010, av Pelle Billing

pubträffen i måndags kväll kom frågan upp om vad reglerna är i nuläget avseende föräldraförsäkringen. Själv brukar jag hävda att föräldraförsäkringen redan är individualiserad, med det undantaget att man frivilligt kan överlåta dagar åt den andra föräldern. Andra på träffen hade haft upplevelser som gjorde att de var benägna att tro att det egentligen bara var 60 dagar (de två s k pappamånaderna) som var fredade för pappan.

För att få Försäkringskassans åsikt om vad som gäller kontaktade jag dem idag. Valde att chatta istället för att ringa, så att det blev lite mer bloggvänligt. Här är den korta konversation vi hade nyss:

Hej, jag heter Inga. Vad har du för fråga till mig?
11:19 Hej, jag undrar vad som gäller om ena föräldern vill ta ut mer än halva föräldraförsäkringen. Måste andra föräldern godkänna det i så fall? Skriftligt?
11:19 Menar du att den ena föräldern tar ut mer än 240 dagar?
11:19 Ja, precis
11:20 Om den ena föräldern ska vara hemma mer än sina 240 dagar måste den andre föräldern avstå av sina dagar, och det måste ske skriftligt.
11:21 Ok, tack. Det var bara det jag ville veta.

Förhoppningsvis klarar detta upp vad det är som gäller. Om du har erfarenheter av att systemet inte fungerar som det ska får du gärna dela med dig i kommentarerna. Lugnt och sansat som vanligt :)

 

2 kommentarer på “Delad föräldraförsäkring”

 1. Adam Weisshaupt skriver:

  Hej Pelle!

  Kul att det debatteras föräldraförsäkring då det är en viktig fråga för Oss fäder som har förlorat vårdnaden i enlighet med det nya prejudikatet: ”Om du inte vill samarbeta så får du ensam vårdnad”. Jag gjorde en ”Pelle” och ställde de svåra frågorna till FK enligt nedan. Det skrämmande är att man betalar in till en försäkring som man sedan inte har någon rätt att förfoga över alls, i mitt fall så finns det ett par timmar för min dotter som blev utsatt för egenmäktighet och bortfördes (stod ingenting om detta i AB, tydligen ointressant om ”fel” sorts människa drabbas av detta). Mina frågor till FK ställer det hela på sin spets s a s, här kommer samtalet:

  Hej, jag heter Maria. Vad har du för fråga till mig?
  14:17 Hej Maria!
  14:17 Hejsan
  14:17 Jag undrar om man som förälder kan bli av med dagarna man har rätt till i föräldraförsäkringen om man förlorar vårdnaden?
  14:20 Är du kvar?
  14:21 Bli av med dagarna som är kvar menar du?
  14:22 Egentligen både och, alltså om man inte har tagit ut någon dag som far eller om man separerar och man förlorar vårdnaden.
  14:23 Eftersom din fråga är för omfattande för att besvaras i chatten ber jag dig ringa Kundcenter 0771-524 524.

  Öppettiderna är:

  Måndag-Fredag 08.00-21.00
  Lördag 08.00-15.00
  Söndag 15.00-21.00
  14:23 Jag provar att fråga igen med en aningen enklare formulering:
  14:24
  Kan den föräldern som får ensam vårdnad ta över de dagar som är ”öronmärkta” för den andra, dvs individualiserad?
  14:25 Ett ögonblick
  14:27 Tillbaka
  14:28 Om det är så att en av er får ensam vårdnad ska skatteverket få besked om det och de skickar det till oss, och i det läget får en förälder ensam vårdnad och alla återstående dagar
  14:29 Tack för svaret Maria. Hej då.

 2. Gonzo skriver:

  ”På onsdagsmorgonen slog polisen till på tolv orter runt om i landet mot 23 personer misstänkta för barnpornografibrott. Av de 23 är 20 kvinnor”

  http://www.expressen.se/nyheter/1.2181960/barnporrtillslag-pa-tolv-orter

Google