Anders Kilander vågar säga som det är

15 oktober 2010, av Pelle Billing

Det här är en av de bästa artiklarna i könsdebatten som jag någonsin läst:

Vi tiger ihjäl de knäckta killarna

Inte nödvändigtvis bäst vad gäller analysen eller innehållets originalitet. Men riktigt bra vad gäller det klarspråk han kommer med om könsrollerna:

 • Att de drabbar män lika hårt som kvinnor.
 • Att skenheliga radikalfeminister och genusvetarbrudar fördömer könsrollerna när det passar, och utnyttjar könsrollerna när det passar.

Citat nr 1:

Svaret är nog enkelt: män får inte vara svaga. Punkt. Det tycker varken män eller kvinnor, ung eller gammal, gubbslem eller radikalfeminist. Män får inte vara offer. Så när pojkar och karlar råkar bli just offer, för sin egen eller andras svaghet, så väljer vi att ignorera dem. Det är lättare om vi behåller uppdelningen. Trots att machomyten oftare skadar män än den skadar kvinnor.

Citat nr 2:

Men rädd?
Nej. Det får jag inte vara. Då får jag inte tjejer, då är jag en liten pojke. En man är inte svag. Det var därför jag aldrig anmälde den där exflickvännen som spräckte mitt revben heller. Hur skulle det sett ut?
Och du, om du nu får för dig att det här inte är ditt problem? Tänk om. Den här machoidén jag och mina medmän fortfarande släpar omkring på kommer inte bara från pappa eller fotbollslaget. Jag fick den från lärarinnor, skolpsykologer, genusvetarbrudar och hela tjocka släkten.

Citaten talar för sig själv och för en gångs skull känner jag inte något behov av att själv analysera texten.

Ytterligare en bra artikel i media just nu är Camilla Lindbergs artikel i Västerbottenskuriren om hur sexköpslagen slår mot sexarbetare. Vem är det egentligen som vinner på sexköpslagen? Jag har själv fortfarande svårt att förstå vem det skulle vara. Möjligen är det de professionella radikalfeministerna som mår bättre nu när de vet att deras privata moralövertygelse blivit lag, och att alla måsta följa denna lag trots all den skada den åsamkar.

Inför helgen lämnar jag er med ett intressant videoklipp (på c:a 5 minuter) som lär oss ett par olika saker:

Dels visar filmen att även kvinnor är sexturister, så sexköp är inte ett exklusivt manligt fenomen. Men samtidigt väcker filmen intressanta tankar om att det romantiska spelet mellan män och kvinnor har fått sig en rejäl törn i västvärlden, vilket kan bidra till ökad förekomst av både kvinnliga och manliga sexturister. Har radikalfeminismen gjort att det blivit tabu för kvinnor att vara feminina och män att vara maskulina? Det är en intressant diskussion. Själv tycker jag det är bra att vi brutit upp tabut om att alla män måste vara på ett visst sätt och att alla kvinnor måste vara på ett visst sätt. Men har vi samtidigt skapat en ny norm om hur könen ska vara, som skambelägger maskulina beteenden hos män och feminina beteenden hos kvinnor?

Uppdatering: Alternativ länk till Kilanders artikel.

 

14 kommentarer på “Anders Kilander vågar säga som det är”

 1. Matte Matik skriver:

  Intressant film, och visst håller jag med om att det är bra att vi inte längre är tvungna att hålla fast vid de traditionella könsrollerna, men jag tror (som jag läser mellan raderna att du också tycker?) att i och med feminismens senare intåg har det slagit över, och det drabbar både kvinnor och män.

  Samhället pushar båda kön till att anta det motsatta könets tidigare roller och attribut i viss utsträckning, och om man ser hur trötta svenskar är på ”jämställdheten” så är det eliten som främst vill ha det på det viset, inte vanligt folk. Varför skulle inte det kunna betyda att vi skapar nya roller och normer som de flesta tycker leder till att vi blir mindre attraktiva för det andra könet? Nu är jag ingen berest människa men jag skulle inte bli förvånad över om vi har mer murar och större uppdelning mellan könen i Sverige än i många andra länder – som anses vara mindre jämställda.

 2. KimhZa Bremer skriver:

  Håller med, en fantastiskt bra och viktig artikel från Kilander!

 3. Fredrick skriver:

  En uppriktig debattartikel i Expressen som även borde läsas av feminister och unga kvinnor.
  Trevlig helg.

 4. Mia skriver:

  Så män köper ”snabb” sex? Kvinnor köper ”långsam” sex? Det var iaf vad jag hörde en man säga i filmen. Och det tror jag beror mer på biologi än att det romantiska spelet fått sig en törn pga feminism, utom möjligen det att kvinnor fått ekonomiska förutsättningar (att go for what they want), iaf i väst.

 5. Mia skriver:

  Länktips som jag hittade hos MA (så fler har nog säkert sett den ;) )

  http://www.newsmill.se/node/27100

  ”Men själv kan jag som sagt inte se en annan lösning än att staten en gång för alla tar på sig hela ansvaret för att professionalism, säkerhet och rättvisa också när hotade kvinnor och deras barn söker en trygg plats. I min värld är det oansvarig politik att överlåta den saken till ideella krafter. Nej, sådana behöver inte alls vara amatörmässiga och manshatande, men gudarna ska veta att de i alltför många fall är just det.”

  För både mäns och kvinnors bästa alltså.

  Och ja sen behövs det ju statliga jourer för män också…

  Och slänger med denna bara för att…

  UR serie Osynliga sår

  http://www.ur.se/play/137242

 6. morrhugg skriver:

  Vilket gör det lite skrämmande.. då en del kvinnor tror att det hela är någon form av besatthet av män.. att vara bäst.. då det i själva verket är för att vara i närheten av en annan människa på ett sexiellt sätt..

 7. Gonzo skriver:

  Unni Drougge ger svar på tal, naturligtvis är det männens fel och kvinnor är helt utan skuld.

  Machokulturen bärs upp av er snälla män
  http://www.expressen.se/debatt/1.2177079/machokulturen-bars-upp-av-er-snalla-man

 8. Mia skriver:

  Skriver som jag skrev hos MA

  ”Men om vi ska komma längre i bekämpandet av mäns våld mot både män och kvinnor borde vi skilja ut män som misshandlar från de män som blir misshandlade. Att våld föder våld vet vi.”/Unni Drougge

  Ett sakta avsteg från könsmaktsordingen som förklaringsmodell för våld? Man ska skilja på män som misshandlar och inte. Men sen samtidigt bekämpa mäns? våld mot kvinnor och män. Är det då inte våldsamma människors våld man ska bekämpa? Särskilt som våld mycket riktigt föder våld och man vet att mammor (kvinnor) misshadlar sina barn (och andra kvinnor och män) också. Liksom såväl killar som tjejer mobbar, såväl killar som tjejer.

  Så jag kan bara instämma i Unnis avslutande:

  ”Det är bara tillsammans vi kan bryta mönstret.”

 9. [...] För ett tag sedan skrev Anders Kilander en debattartikel om mäns självmord. Jag skrev inget om det, eftersom jag tyckte det var så många som skrivit klokt om det redan (till exempel Catta och Pelle Billing) [...]

 10. Gonzo skriver:

  Unni skriver

  ”De genuint snälla männen borde liera sig med kvinnorna och gemensamt ta avstånd från den stereotypa mansrollen i stället för att spela macho på samma vis som de råbarkade typerna spelar snälla.”

  Som man ser man ständigt hur kvinnor drar sig till en viss sorts män, det är inte dom snälla och blyga killarna.

  Varför ska alla snälla killar liera sig med kvinnorna?? Är det bara för att killarna ska ta på sig skulden (som vanligt) medan kvinnorna fortsätter att välja dom häftiga och stökiga killarna?

  Kvinnor som Unni har tydligen inget eget ansvar för sina liv och sina val av partner. Öppna ögonen i stället och se att det finns fullt med vanliga trevliga killar och män i världen. Många killar kanske är blyga och inte speciellt vältränade och rik, men dom är snäll.

  Jag är snäll och trevlig, men jag skulle aldrig ta på mig skulden för andra mäns våld, även om jag tycker att det är förskräckligt.
  Jag ger upp, vill kvinnor ha dessa hingstar så tänker jag inte lägga mig i.

 11. JD skriver:

  @Gonzo
  Nej jag känner inte heller något som helst ansvar eller skuld för att det finns idiotiska, sjuka män som misshandlar sina kvinnor.
  Jag anser att jag har lika lite att göra med det problemet som att t.ex Ungdomar förstör tunnelbanan med sin grafitti eller att ett inbrottstjuvar bryter sig in i människors hem varje dag.
  Jag har ingen som helst anledning att gå ut på kvällar och nätter för att vakta andras hus från inbrott och lika lite anledning har jag att försöka hitta några kvinnormisshandlare.
  Däremot om jag ser ett inbrott eller ser någon bli misshandlad, då griper jag in och ringer polisen eller tar tag i saken själv om riskerna är godtagbara.
  Är jag ansvarslös? Nej knappast!

 12. JD skriver:

  Många gånger har jag med andra män, fördömt kvinnomisshandel.
  Vår inställning är och har alltid varit att våld mot svagare personer såsom kvinnor, gamla och barn är fruktans värt fel, fegt och fördömligt.
  Däremot har vi så gott som aldrig haft några konkreta exempel där vi vet eller ens misstänker att en kvinna blir misshandlad av sin man.
  Hade vi haft det så tror jag att vi direkt skulle konfrontera den mannen på ett eller annat sätt.

  Det jag däremot frågar mig är varför kvinnorna inte tar sitt ansvar och gör någonting då de misstänker eller vet att en kvinna blir slagen av sin man.
  Jag misstänker starkt att många kvinnor som ser detta problem, istället för att konfrontera mannen, ofta hjälper den utsatta kvinnan att dölja misshandeln.
  Man hjälper till att bevara en hemsk hemlighet och lägger skulden på de män som inte har en aning om vad som egentligen försiggår inom den familjens stängda dörrar.
  Kanske det beror på att kvinnor själva många gånger har uppfattningen om att det är skamligt för en kvinna att ha hittat en sån dålig man?
  Vad det beror på vet jag inte men känslan är i alla fall att det är främst kvinnor som hjälper till att dölja dessa brott.

  Har jag fel? Rätta mig i så fall!

 13. JD skriver:

  Det är svårt att lämna det här problemet eftersom jag inte har en aning om vad jag skulle göra om jag visste att någon kvinna jag kände blev misshandlad.
  Risken om man konfronterar mannen för hårt är ju att det går ut över kvinnan efteråt eftersom sådana här män är psykiskt sjuka.

  Vad kan jag som Man göra egentligen förutom att ”bekämpa patriarkatet”
  Det patriarkat som jag anser inte existerar och som därför inte har något att göra med att enskilda personer misshandlar andra.
  Finns det någon feminist som har ett svar förutom det luddiga flummiga svaret att Patriarkatet är orsaken till alla individuella problem.

 14. Andreas Nurbo skriver:

  JD: Själv fördömer jag våld även mot de som man uppfattar som starkare ;) .
  Partnermisshandel är könslös. Så att fördöma misshandel av kvinnor men inte misshandel av män är att missa problemet. Det är att göra en könsfråga där ingen könsfråga finns.
  Att fördöma saker löser inga problem heller. Såsom antivålds demonstrationer m.m de som är våldsamma är våldsamma oavsett om det demonstreras eller inte. En del av dem som går i tågen är förmodligen våldsamma sjäva. Mycket bättre att börja bry sig om sina grannar, sina vänner sin familj, barnen i närheten. Att fördöma något löser inget, behöver inte göra något konkret. Som att vara emot krig och ändå köpa mobiltelefoner utan krav på var metallerna kommer ifrån, diamanter, kläder osv.

Google