Vårdcentral för kvinnor

23 september 2010, av Pelle Billing

På fredag öppnar Sveriges första vårdcentral med inriktning på kvinnohälsa. Å ena sidan har jag full förståelse för detta, eftersom män och kvinnor är biologiskt olika och inte sällan drabbas av sjukdomar på olika sätt. Å andra sidan har jag svårt att förstå varför det endast planeras att öppna specifika vårdcentraler för kvinnor, och inte för män.

Den officiella motiveringen till detta är att medicinsk forskning tidigare var inriktad på män; ett påstående som stämmer men som numera är åtgärdat. Alla mediciner testas på både kvinnor och män innan de får säljas. Dessutom är det så att anledningen till att mediciner förr endast testades på män är att kvinnor kunde vara gravida och därmed skulle skyddas, samt att män inte har samma hormonella cykler som kvinnor och därmed är mer förutsägbara som försöksobjekt.

Hursomhelst finns i dagens Sverige ingen rationell anledning till att vi ska bygga ut kvinnors sjukvård mer än mäns sjukvård. Bägge könen har lika stort behov av en sjukvård som är införstådd med de sjukdomar och problem som just män och just kvinnor har. Eftersom män av tradition är dåliga på att söka den vård de behöver skulle det vara extra angeläget med vårdcentraler för män, som jobbar aktivt mot samhället för att uppmuntra män att söka vård när något inte står rätt till.

 

6 kommentarer på “Vårdcentral för kvinnor”

 1. Träd skriver:

  Väldigt konstig prioritering, med tanke på denna statistik:
  http://www.socialstyrelsen.se/Lists/Artikelkatalog/Attachments/18014/2010-4-31.pdf

 2. Leif Nilsson skriver:

  Det är ganska typiskt Sverige. Nu kommer rosa bandet köret igång igen snart. Det är ett typexempel, det får superstort stöd i hela Sverige, man håller rosa bandet galor med mera. När det gäller prostatacancer så görs inte alls samma arbete även om man förra året drog igång den löjliga mustachkampen vilket ändå är ett steg i rätt riktning. Det läggs mycket mer resurser på bröstcancer än prostatacancer trots att prostatacancer är vanligare, dödligare och har värre biverkningar så ligger forskningen många år efter och får mindre resurser.

  Kvinnor kallas på mammografi, cellprov, de får vaccin mot livmoderhalscancer, samma virus ger män cancer men det erbjuds endast kvinnor. Som man kallas jag inte på en sketen undersökning under hela mitt liv. Det är först nyligen som jag ens har fått rätten att begära ett PSA test alls. Dessa test kritiseras för sin osäkerhet, och det stämmer, forskningen ligger så långt efter att man har inte ens ett bra sätt att diagnosera sjukdomen, ändå så får man inte mer pengar till detta.

  Samma dilemma gäller vid många fler tillfällen än detta, det finns mycket mer kvinnospecifikt än manspecifikt.

 3. Matte Matik skriver:

  Med SD-debatten som rasar för fullt:
  ”Göteborgs svenskar kan skratta sig lyckliga. Sveriges första vårdcentral med inriktning på svensk-hälsa öppnar på Eriksberg.”

  http://transgenus.eu/tg/?conv=antisemit&url=http://www.expressen.se/halsa/1.2147810/har-ar-vardcentralen-som-lagger-all-sin-fokus-pa-kvinnorna

 4. Ricardo skriver:

  Hmm… fantastiskt att se hur allt ska vara jämställt i vårt samhälle men inte när det gäller det ”svagare” könet. Alexandra, tack för att du bidrar till att göra Sverige mer jämställt med din lilla klubb och ditt engagemang.

  Bara för saken skull ska jag fundera på om jag ska anmäla det till JÄMO för att prova frågan.

 5. Christer Karlsson skriver:

  Ricardo
  JÄMO är nerlagt, skicka det till DO-Diskrimineringsombudsmannen istället.

 6. Gonzo skriver:

  En annan orsak till att den medicinsk forskningen varit inriktad på män och haft män som ”norm” är helt enkelt den att män alltid har setts som lovligt byte.
  För många år sedan läste jag i en bok att: man förr i tiden inte fick obducera kvinnor. Om detta är sant eller inte vet jag inte.
  Men jag blir inte förvånad om det är sant. Kvinnor skulle respekteras. Man fick inte röra och förstöra en kvinna / kvinnokropp. Män däremot kunde man karva hur mycket man ville i och på så vis lärde man sig mer om männenskroppar.

  Män har skickats ut i krig och där blivit skjutna, lämlestade och drabbats av allehanda sjukdommar. Detta ledde till att många män hamnade i fältsjukhus hos fälskären som utförde diverse ingrepp. Dessutom låg stora mängder män i häljskjutna, ihjälslagna/huggna på slagfälten.
  Döda och skadade manskroppar var det ingen brist på, det fanns gott om kroppar för läkare, vetenskapsmän och andra nyfikna att utforska.
  Kvinnors kroppar fick man inte röra, givetvis av respekt och beskyddande av kvinnor (kommer inte i håg vart jag läste detta)

Google