Tankar om valet

20 september 2010, av Pelle Billing
 • F! är och förblir ett litet, marginellt parti i svensk politik med en röstandel på under en procent. Antingen beror detta på att svenska folket är betydligt mindre feministiska än media och politiker vill tro, eller så är alla partier såpass feministiska att det inte finns något behov av ett separat parti som driver dessa frågor. Troligen är det en kombination av dessa två faktorer som är F!:s baneman banekvinna.
 • Inget parti har ännu lyckats presentera en jämställdhetspolitik som inkluderar de viktiga mansfrågorna. Vem blir först? Hur många val kommer det att ta? Jämställdhet är ju faktiskt viktigt, det är bara det att det inte är samma sak som feminism.
 • Manliga politiker som tjatar om kvinnlig underordning (såsom Lars Ohly) borde föregå med gott exempel och ge sin maktposition som kvinna. För vilka män är det som ska avgå och lämna plats till kvinnor, om inte Ohly själv tänker göra det? Anders Borg är ett annat bra exempel.
 • En av DN:s huvudnyheter om Sverigedemokraterna är att de minskar antalet kvinnliga riksdagsledamöter. Är detta verkligen en av de viktigaste nyheterna efter valnatten? Finns det inget vettigare att skriva om? Om man nu tvunget vill göra en könsanalys kring SD så borde man våga tala om hurpass välkomna unga män känner sig i samhället. De som växer upp med feminism i skolan, på TV och kanske t o m i hemmet känner knappast att de tas emot med öppna armar. Tror man att unga män är robotar som inte känner av och inte kommer att reagera på ett samhälle som ser män som ett av de viktigaste problemen? Vi borde ha lärt oss av historien att det är livsviktigt att ge unga män mål och mening med sitt liv – och statsfeminismen sysslar tyvärr med motsatsen.
 • Brasilien har inför en lag om s k PAS (Parental Alienation Syndrome), vilket Sydsvenska rapporterar om på ett lätt udda sätt. PAS kan drabba föräldrar av bägge könen men i praktiken är det något som drabbar pappor hårdast efter en separation, eftersom de redan har svårt att vinna en vårdnadstvist. Hur länge dröjer det tills någon av våra politiker vågar föreslå en PAS-lag i Sverige?
 

10 kommentarer på “Tankar om valet”

 1. Obstinat skriver:

  ”tycka synd om” är ett så djupt rotat tankesätt i Sverige att ett särskilt feministiskt parti inte behövs, ”alla” vet ju att kvinnor är svagare och behöver särskilt stöd

  Ett utvecklingsland som Brasilien har noll koll på (så enligt ”kunskapssamhället ” Sverige) komplexa teorier som könsmaktsordningen. (imperialism)

 2. Ola Normann skriver:

  Hva med å opprette et parti som setter manns spørsmål og virkelig likestilling som en av hovedsakene? Kanskje det er det som skal til å for å vekke de andre partiene? Og kanskje et slikt parti kunne få flere stemmer enn vi tror. Hadde det dukket opp et slikt parti i Norge, hadde jeg stemt på det nesten uansett hvilke andre saker det måtte ha.

 3. Obstinat skriver:

  De etablerade partierna domineras av män och driver mäns frågor. Kvinnorna är för svaga för att kunna påverka politiken och samhällsutvecklingen.

  Vi män måste stå tillbaka och låta kvinnorna visa vägen in i framtiden. Vi män startar krig och miljöförstörelse i vår iver att bevisa vår mandom.

 4. Obstinat skriver:

  Låt oss luta oss tillbaka och låta kvinnorna fixa västvärldens problem med en åldrande befolkning och ett allt tunnare skatteunderlag. Jag personligen tycker det är mycket skönare att tillbringa tid med min son samt jogga/träna/paddla/supa/slappa än slita arslet av mig för att betala skatt.

 5. Bengt skriver:

  I min vallokal fanns valsedlar för ett parti som kallade sig ”Manligt Initiativ”. Det var vanliga blanka valsedlar där man stämplat på partinamnet. Detta i Linköping. Någon som vet mer? Fick inga klockrena träffar på Google…

 6. Robban skriver:

  Det är så roligt att Ohly är så arg för att Sverigedemokraterna har kommit in.
  Det är honom själv han borde hata för det är ju hans fel att de kommit in.

  Ohly (eller valfri partiledare i riksdagen) har inte gjort ett skit för att få de unga männen som röstat på SD att rösta på V istället då V är tydliga med sitt manshat.

 7. Gonzo skriver:

  ”- Då tyckte jag att det blev tydligt att de roller som samhället föreskriver är mer begränsade för tjejer än för killar.”

  Har Borg aldrig reflekterat över den destruktiva mansroll som vi killar tvingas in i?
  Hur tjejer och kvinnor faktiskt väljer dom killar och män som bäst uppfyller kraven i mansrollen.

  Visst kan man se det som ”frihet” om man tycker att det är fritt att tvingas in i en destruktiv könsroll bara för att kunna få kärlek och möjlighet att försörja en annan människa.
  Själv är jag faktiskt avundsjuk på hur flickor blir uppfostrade, kärleksfullt och omhuldade.
  Pappas flickor som är det dyraste han har. Föräldrar som hämtar sina döttrar när dom varit ute, av rädsla att det ska hända döttrarna något, medan sönerna som är i den största riskgruppen för klara sig själv, han är ju kille och dom ska klara sig själv, tåla stryk och ta ansvar.

 8. Bengt: Jo, vi snabbildades någon vecka före valet, och fick tyvärr bara två röster. Att stämpla valsedlarna var ett medvetet beslut, för att slippa betala tryckning (som ändå inte skulle hinnas med). Se http://www.handgranat.org/Manligt_Initiativ (vi visste inte var annars vi skulle lägga information om partiet, så att det skulle hittas på google; kommentarerna om Moderatmännen och Hej hatare har naturligtvis någon annan tillfogat).

  Manligt Initiativ
  manligtinitiativ@gmail.com

 9. [...] Tankar om valet (Pelle Billing) [...]

Google