Bra artikel om prostitution

28 september 2010, av Pelle Billing

Carina Glenning, journalist på Corren som tidigare skrivit bra artiklar om pappafrågor och mitt arbete om mansfrågor, har nu skrivit ännu en intressant artikel som är av intresse för jämställdhetsdebatten.

Prostitution är ett ofta diskuterat ämne från radikalfeministiskt håll, och grundinställningen är där att prostitution är något negativt och kvinnoförtryckande; en inställning som lett till svenska sexköpslagen. Bland sexsäljare själva är bilden som ges emellertid mer brokig, och det finns många som hävdar sin rätt att frivilligt få ingå avtal där sexuella tjänster byts mot pengar.

Glennings senaste artikel handlar om just en sådan kvinna – en kvinna som säljer sex och inte kan förstå varför hennes kunder kriminaliseras och varför hon själv inte kan bedriva sin verksamhet inom ramen för en enskild firma där hon kan skatta för sina inkomster.

Ladda ner artikeln här.

 

20 kommentarer på “Bra artikel om prostitution”

 1. Kenneth skriver:

  Det är utmärkt att detta ämne i den offentliga debatten allt oftare får en annan vinkling än den som radikalfeministerna använde för att åstadkomma den vettlösa sexköpslagen där sexköp medvetet sammanblandas med trafficking.

  Staten ska bekämpa trafficking, koppleri och sexuella övergrepp med de lagar som sedan länge finns inom dessa områden. Men staten ska ge fasen i att lägga sig i vuxna människors sexliv!

 2. MrProper skriver:

  En engelskspråkig bekant tyckte det var underligt att det officiella ordet för sexsäljare på svenska är ”prostituerad”, dvs att prostitutera sig uttryckt i passiv form. Det kan ju betraktas som en form av lingvistisk indoktrinering att betrakta sexsäljare som enbart offer eller utsatta.

 3. noboytoy skriver:

  Jag undrar, ni män som vill ha rätt att köpa en annan människa för att hjälpa till med er utlösning – hur skall ni kunna skilja på om säljaren är vad ni väljer att kalla ”frivillig” eller om hon är ett traffickerat offer?

 4. Jakob skriver:

  @Noboytoy

  ”Jag undrar, ni män som vill ha rätt att köpa en annan människa för att hjälpa till med er utlösning – hur skall ni kunna skilja på om säljaren är vad ni väljer att kalla “frivillig” eller om hon är ett traffickerat offer?”

  Vad sägs om att du slutar anklaga folk för saker hela tiden? Du vill ju hela tiden få män att framstå som pedofiler genom att de tror på PAS. Hur då? Jo, genom att upphovsmannen var en påstådd pedofil. Gör det till alla som tror på PAS till pedofiler? Nej. Om Adolf Hitler var mot våldtäkter, blir våldtäkter då plötsligt bra? Det är ju nämligen den logiken du följer.

  Och nu igen – du vill få alla som läser här att framstå som sexköpare. Men egentligen handlar artikeln om en kvinna som inte kan förstå förstå varför hennes kunder kriminaliseras. Varför kommenterar du inte artikeln istället för att spy ut dina anklagelser?

  Helt ärligt, vilka tror du att du omvänder med dina ständiga halmgubbar? Jag ska ge dig svaret: det funkar inte, du får ingen att omvända sig. Det enda du åstadkommer är en aura av att vara allmänt kolerisk.

 5. Pether skriver:

  ”Varför kommenterar du inte artikeln istället för att spy ut dina anklagelser?”

  Hon är feminist, och hon är ett troll.

 6. AV skriver:

  @noboytoy: Personligen har jag ingen lust att varken köpa eller sälja sex. Jag tänder heller inte på S/M eller att gå på swingersklubbar. Jag kan inte heller tänka mig att hoppa i säng med en man.

  MEN världen kretsar inte runt mig och mina preferenser, precis som den inte kretsar runt dig. När det gäller sex har människor en massa olika preferenser. Vissa tänder på att sälja sextjänster, andra gör det inte. Skillnaden mellan dig och mig är att jag inte lägger mig i vad folk gör frivilligt med varandra. De får helt enkelt ta konsekvenserna av sina livsval, bra som dåliga, precis som alla oss andra. Det betyder inte att jag vill ”ha rätt att köpa en annan människa för att hjälpa till med ‘min’ utlösning”.

  Nej, jag förnekar inte att det finns problem med drogberoende och sexslaveri. Men de drogberoende skall få adekvat hjälp istället för att drivas längre ner i missären och för traffickingoffer finns det en helt annan och grövre lagstiftning; våldtäkt, sexuellt tvång, olovligt frihetsberövande etc.

  Fö räknar man med att minst hälften av alla sexsäljare är män, som säljer både till män och kvinnor. Dessutom finns det en hel del kvinnliga sexturister som åker söderut för lite ”black banana”. Var passar dessa in i ”könsmaktsordningen”? Jo förresten, visste du att de som lurar iväg unga tjejer till sexslavar ofta är kvinnor, eller att de flesta som är offer för människohandel är vanlig arbetskraft. För att du skall kunna köpa billiga kläder, smycken och plagiathandväskor. Världen är inte så svart-vit som vi ibland önskar.

  För att svara på din fråga: De som nu vill köpa en sextjänst av en privatperson får väl göra ungefär samma bedömning som när man köper vilken som helst annan tjänst eller vara på t ex blocket. Verkar det skumt, så är det nog skumt. Och ”god tro” finns inte! Så blir man inlåst till en skrämd Svetlana av Igor åker man dit för medhjälp till människohandel, våldtäkt eller liknande. Straffa de som straffas bör.

 7. Jocke skriver:

  Noboytoy är som vanligt helt rabiat och kör precis som tidigare på med guilt by assosiation. Det vill säga att utifrån sina egna fördomar och okunskap kleta på omgivningen beteende och åsikter som hon sedan attackerar. Något som i det närmsta har varit och är feminismens signum.

  Därför tål det att upprepas: bara för att man INTE tycker att den nuvarande politiken kring sexköp är bra, så betyder det verkligen inte att man köper, eller vill köpa sex. Det enda det betyder är att man ser på problematiken ur ett större perspektiv än vad feministerna klarar av. Och det är ju inte så svårt med tanke på det enögda och sanslöst dumma sugrörsperspektiv feminism har på samhället.

  För övrigt är det märkligt hur feminister som noboytoy kommer med dessa våldsamma utbrott om hur vi ska skydda traffickingoffer (vilket jag visserligen håller med om). Samtidigt brukar det sällan beröra feministerna ett dugg när de tokköper kläder, skor och smink i överflöd. Produkter som tillverkas av barn i tredje världen, som testas på djur och som har enorm miljöpåverkad. I kön på H&M är solidariteten med de svaga som bortblåst.

 8. Boj Toj skriver:

  @noboytoy: ”hur skall ni kunna skilja på om säljaren är vad ni väljer att kalla “frivillig””

  Prostitution är en sådan sak som alltid har funnits och alltid kommer att finnas. Så även om man stiftar lagar mot det så kan man aldrig få bukt med det. Även i länder där prostitution är belagt med dödstraff finns det. Lagar fungerar inte och det finns bara fördelar att legalisera prostitution. Det skulle bli betydligt säkrare för de prostituerade i flera avseenden. Hallicken skulle bli arbetslös och då hallicken är den prostituerades största hot så skulle de bli säkra på den fronten. Alla prostituerade skulle jobba på skyddade ställen med larm och vakter – precis som i Nevada där prostitutionen är laglig.Samtidigt med legaliserandet så skulle inte trafficking löna sig mer. Skrupelfria personer ger östeuropeiska tjejer förhoppningar att de ska få komma till Sverige för att få det bättre men istället blir de ofrivilliga sexslavar. Detta skulle inte löna sig om prostitution var lagligt för då kan sexköparna gå till en laglig bordell utan risk att bli gripen av polis. Och alla dessa resurser som läggs ner på att kämpa mot prostitution kan användas mot riktiga brott.
  http://liberalfront.wordpress.com/

 9. Pether skriver:

  @boj toj: Sorry, men verkligheten biter inte på nbt, eller någon annan feminist.

 10. Roger skriver:

  Trist att ni lägger så mycket energi på ett troll. Jag tycker att det hade varit bättre att ignorera hennes alltid lika substanslösa och person-attackerande inlägg och fokusera på bloggtexten iställt.
  Som det är nu så är det inte bara noboytoy, utan även all ni som dras med VARENDA gång av hennes infantila idioti, som fyller bloggen med ovidkommande meningslösheter och obstruerar en meningsfull diskussion om de ämnen som PB tar upp. Jag hoppas att ni tänker till lite och slutar mata trollen, och om ni verkligen inte kan hålla er så sköt åtminstone den diskussionen på er egen blogg.

 11. Bénedicte skriver:

  Hur bra är det för en mans självkänsla / psyke att tvingas köpa behovstillfredsställelse? Förförelse är en konst, sex är en konst. Inte så trevligt att få ett kvitto på att man är helt inkompetent inom dessa konster. Du måste KÖPA kvinnor för att du inte KLARAR AV att förföra dem och ha sex med dem på ett sätt som får dem att känna att själva sexet är belöningen, inte pengarna? Att betala för sex är ett totalt misslyckande. Det vore bättre för sexköpande män att lära sig sex. Prostitution är dåligt för båda parterna, men särskilt för mannen. Det säger Du. Kan. Inte.

 12. Roger skriver:

  Benedicte:
  Jag ser att du anstränger dig i att föra emotionell krigföring mot mäns självkänsla, men bortsett från att du missar målet med tanke på att de flesta sexköpare redan har stadgade relationer, så missar du också hela poängen. Prostitutionsdiskussionen handlar inte om män över. huvud. taget. utan om kvinnors rätt till sin egen kropp eller ej. Har de rätt att göra vad de vill med den, eller har staten rätt att gå in och säga var gränserna skall gå? När har staten någonsin rätt att ingripa i en individs rätt till sin egen kropp?

  Kanske vid självskadebeteende. Då måste man svara på frågan om prostitution är skadligt eller ej, och om svaret är ja så måste sexköpslagen annuleras och en ny lag träda i kraft som tar hand om dessa kvinnor och inte lämnar dem vind för våg. Är svaret nej då måste sexköpslagen annuleras och inte ersättas av nån annan lagstiftning eftersom det är en kränkning av kvinnans rätt till sin egen kropp. Hur man än ser på det så är sexköpslagen inte bra för prostituerade; vad eller vem den är bra för kan man fråga sig.

 13. Johan skriver:

  Bénedicte:

  ”Det vore bättre för sexköpande män att lära sig sex.”

  Hur?

 14. Klas skriver:

  ”Hur bra är det för en mans självkänsla / psyke att tvingas köpa behovstillfredsställelse? Förförelse är en konst, sex är en konst. Inte så trevligt att få ett kvitto på att man är helt inkompetent inom dessa konster. Du måste KÖPA kvinnor för att du inte KLARAR AV att förföra dem och ha sex med dem på ett sätt som får dem att känna att själva sexet är belöningen, inte pengarna? Att betala för sex är ett totalt misslyckande. Det vore bättre för sexköpande män att lära sig sex. Prostitution är dåligt för båda parterna, men särskilt för mannen. Det säger Du. Kan. Inte.”

  Fan vad bra sagt! Helt rätt!

 15. Sommar och sol skriver:

  ”Fan vad bra sagt! Helt rätt!”

  Bortsett från att det inte stämmer. Sex kan t.ex. köpas för att man tänder på det kravlösa, eller för att man vill uppfylla någon speciell fantasi. Jämför: dansresor.

 16. noboytoy skriver:

  Ja..inte många kan svara på min fråga rätt upp och ner.

  Men vi kan vara överens om att en man som vill köpa utlösning inte heller är kapabel att skilja på traffickingoffer eller ”frivillig” prostituerad?
  Det har också visat sig att utlösnings-köpande män faktiskt inte bryr sig om vilket…

  Märkligt hur man i mansnätverkets klubb försvarar allt från våldtäkt, prostitution och kvinnomisshandel.

  Försvaret lyder oftast: kvinnor falskanmäler våldtäkter, kvinnor vill ha betalt för att ta hand om en mans utlösning, kvinnor slåss också.

  Jesus!

 17. Jakob skriver:

  @Noboytoy

  ”Märkligt hur man i mansnätverkets klubb försvarar allt från våldtäkt, prostitution och kvinnomisshandel.”

  Återigen anklagelser och insuinationer. Du försöker hela tiden smeta på andra en kläggig massa av anklagelser helt utan grund. Stick upp fingret i luften och gissa hur många som som skulle hålla med om dina bisarra anklagelser.

  ”Försvaret lyder oftast: kvinnor falskanmäler våldtäkter, kvinnor vill ha betalt för att ta hand om en mans utlösning, kvinnor slåss också.”

  Herregud, ingen försvarar våldtäkt med att kvinnor falskanmäler. Ingen försvarar kvinnovåld med att kvinnor också slåss. Det som har hävdats är att falska våldtäktsanklagelser är en realitet och att kvinnor utnyttjar bristande rättssäkerhet för sin egen vinnings skull. Ingen har hävdat att riktiga våldtäkter inte sker och ingen har hävdat att våldtäkter är bra. Dessutom har det hävdats att män OCH kvinnor slåss, inte att män slåss för att kvinnor också slåss.

  Det är DU och ingen annan som står för demagogiken. Det är du som står för halmgubbarna.

 18. Pelle Billing skriver:

  @noboytoy

  ”Det har också visat sig att utlösnings-köpande män faktiskt inte bryr sig om vilket…”

  Uppenbarligen känner du inte till svensk forskning på området! Män bryr sig visst om detta om i t ex den senast forskningsrapporten från Prostitutionsenheten i Malmö svarar flera män att de bara köper sex av svenskor för att undvika trafficking-offer. Dessutom nämner man i rapporten att sexköpslagen gör att sexkunder inte anmäler misstänkt trafficking eftersom de själva då kan bli dömda.

  För övrigt är det ingen som ”försvarar” prostitution. Det finns många olika åsikter om ämnet. Vissa tycker att det ska vara förbjudet för både säljaren och köpare, och vissar tycker att det ska vara lagligt. Det som däremot är absurt är att det är lagligt för ena parten och olagligt för andra.

  NBT, du får se till att sluta sprida falska fakta som du inte har koll på, och du får sluta fälla kollektiva omdömen om människor som är intresserade av mansfrågor. Om du inte kan göra det så får du hitta en annan blogg att kommentera på.

 19. ms Perfect skriver:

  Håller helt med Benedicte. Män som måste köpa tillgång till en kvinnas kön är misslyckade som förförare och älskare. Tro mig, jag vet. Har själv haft prostitution som självskadebeteende och mött massor av töntiga individer som inte är värda att kallas män trots att de sägs tillhöra det könet. Tacka vet jag riktiga män som älskar kvinnor och värnar om dem. Riktiga män vill ligga gratis, annat vore pinsamt.

Google