Vad kan man säga…

10 augusti 2010, av Pelle Billing

…förutom att verkligheten överträffar dikten tio gånger av tio. I gårdagens Aftonbladet kan vi läsa att en kvinna anmält Wernerssons Ost till Konsumentombudsmannen för att hon är upprörd över reklamen ”smaken sitter i hålen”.

– Jag blev provocerad. Smaken kan väl inte sitta i hålen? Tillslut blev det nästan obehagligt. Det kändes som en sexuell anspelning, säger hon.

– Jag blev förbannad. Man kan fråga sig vad det är för samhälle vi lever i egentligen och hur kvinnosynen ser ut, säger hon till Aftonbladet.

Även om jag hade gjort mitt allra bästa hade jag inte kunnat måla upp en sådan nidbild av hur långt feminismen nått i sitt korståg i detta land. Verkligenheten överträffar som sagt dikten med råge.

Samma uppochnervända värld gör att vissa unga kvinnor tycker sig ha rätt att behandla unga män lite hur som helst, de är ju trots allt män:

Typ som när män jag betraktar som mina vänner beter sig som en mongon. De kallar sig feminister och verkar tro att denna läpparnas bekännelse ger dem obegränsat svängrum. En del förväntar sig tydligen snudd på medalj för att de aldrig kallat någon för hora. Jag spyr.

Citatet ovan kommer från en helt vanlig krönika i Sveriges största kvällstidning år 2010. Budskapet är viktigt för de unga män som tror att de får någon slags respekt från kvinnor genom att kalla sig för feminister.

I Sverige år 2010 har vi också en grupp män som sitter i fängelse, eller är på väg in i fängelse, endast för att en kvinna pekat ut dem som brottsling. Inga bevis krävs, och devisen ”oskyldig till motsatsen är bevisad” har för länge sedan ändrats till ”skyldigt tills du har lyckats bevisa motsatsen”.

På vissa sätt börjar detta land kännas som ett skugglandskap, ett Kafka-liknande territorium där det är omöjligt att orientera sig för all rim och reson har för länge sedan försvunnit.

 

29 kommentarer på “Vad kan man säga…”

 1. Per Hagman skriver:

  Intressant… papperstidningen aftonbladet anser det vara värt mödan att publicera en artikel om en individs associationer , kring en i grunden rolig reklam.
  Något större allmänn intresse kan knappast denna ”sak” ha utan det handlar väl mera om tidingen aftonbladets fiskande efter nya , inte nyheter , utan mannshatande infallsvinklar.

  Skall även bli intressant att ta del av Konsumentombudsmannen,s ståstäde i denna ostassociations fråga och vad kvinnan heter som har anmält denna i hennes tycke så allvarliga …kvinnoföraktande smädelse ( ? ) .

  Men vilken ost typ snakkar vi om ??

  /. Per Hagman

 2. godtyckligt skriver:

  ja hehe det är lite löjligt och nästan skrattretande att dra sådana paralleller till reklamen och att dessutom blir så upprörd att man anmäler den är väl lite att överdriva?

  Dock tror jag aftonbladet har sett det komiska i det efter som dom ”varnar” innan man klickar på länken för att se reklamen med:

  ”OBS! Filmen kan av en del människor uppfattas som upphetsande.”

 3. Lövet skriver:

  Jaa, ibland, men bara ibland, så brukar jag förfalla till svepande och nedsättande generaliseringar i stil med att ”feminister saknar humor och distans”.
  Jag skäms för det för det är så uppenbart felaktigt.

  ..eller…?

 4. Onkel Kostja skriver:

  Av nån anledning kom jag att tänka på Magnus och Brasses sketch Manuscensorerna.

  http://www.youtube.com/watch?v=0rYQ-cluQCM

 5. Lövet skriver:

  När man sedan läser Magnussons ”krönika” så slås man väl mest av följande:

  ”Kvinna är inte något man är utan något man föds till, och att hetsa om hur man ändå upprätthåller normen och inte gör avkall på männens rätt till ögongodis – för att man är sååå snygg och härlig – det är att säga att det är så kvinnor bör vara. Jag tycker det är dags att vi gör upp med det nu.”

  Som vanligt talar Lisa – feministen – bara för andra kvinnor: En kvinna som vill se snygg ut för sin egen (och andras) skull hon skall ”göra upp med det” för Lisa – feministen – har bestämt att det är fel.

  …för egen del har hon valt sotade ögon, tjocka ögonfransar, tjockt lager foundation, puder och en gullig ungflicksrouge toppad med ett blodrött läppstift på sin bildbyline.

  Snyggt – nej mer vulgärt, men framför allt inkonsekvent!

 6. Pether skriver:

  ”Inga bevis krävs, och devisen “oskyldig till motsatsen är bevisad” har för länge sedan ändrats till “skyldigt tills du har lyckats bevisa motsatsen”.”

  Nu är det egentligen så här:
  ”Skyldig tills du kan bevisa motsatsen, men du är ändå skyldig i samhällets ögon oavsett hur mycket bevis du kan hosta upp. Du är skyldig även om ‘offret’ erkänner att allt är en lögn. Du är man, du är skyldig.”

 7. godtyckligt skriver:

  @Onkel Kostja

  Slående likhet med Magnus å Brasse=)

 8. Håkan skriver:

  Undra hur hon uppfattade Vattenfalls reklam för några år sedan, den där med ”två hål i väggen”?

 9. Sara skriver:

  Ja vad ska man säga….vissa ultra moralister ser ”sex-snusk-omoral” överallt och man kan tacka skaparen för att denna kvinna inte sitter i en maktposition eller jobbar på dagis! Tänk er vilket elände och skada en sådan människa kan orsaka!
  Hehe, vilket lidande denna kvinna måste känna över alla nakna djur:)
  /Sara

 10. AV skriver:

  @ Håkan: Det kan inte tolkas på något annat sätt än att de häntyder till ”glory holes”. Ett förhärligande av fellatio med okända och en tydlig sexualisering av samhället.

  Golf är för övrigt en snuskig sport med ”putta i hålet” och Hole-in-one. För att inte tala om astronomer. Vilka snuskhummrar som intresserar sig för svarta hål. Kan det tolkas som annat än att de förespråkar sexturism till Afrika? Nej! Och speologer sen? Usch och fy! Vi som har forskat på gnagare? Mus-forskare och bäverexpert? Jojo! När skogsvårdsstyrelsen uppmanar till röjning av buskar och snår är det rena smygpedofilin med rakade könsorgan. Och sedan talar de om ”fina stockar av hög kvalité”!

  Hjälp, var man än vänder sig i samhället väller sexet emot mig. Själv har jag alldeles för lite att göra och kan inte stänga av tv-n.

  …eller inte…

  Projicering kallas det visst. Om jag tolkar det på ett visst negativt sätt, måste det givetvis vara så de menade.

 11. Lövet skriver:

  @AV: För att inte tala om travet – det är ju rent perverst: Senast hörde jag Hans G på allvar skrika extatiskt ”Och hon pullar hårt i dödens”.

  ..medan nån annan tydligen höll sig till ”vinnarhålet”

 12. Jack skriver:

  Man får hoppas att denna, kanske just obehagliga kvinna med sina associationer och projektioner, inte slår på radion då nästan varenda modern låt anspelar på sex.

  Detta här känns dock mer obehagligt:

  Titel:
  ”Have a baby by me, baby be a millionaire”

  Text:
  ”Tell me what you want, shorty, that’s what I’ma get ya”
  -Se mig som något man begär saker av
  ”I’d be a part-time or full-time lovers, a meant-to-be lover ”
  -Jag har inga krav på dig eller förhållandet, du bestämmer
  ”Girl you could get it however you wan’ get it ”
  -Oavsett vad
  ”I don’t play no games”
  - Jag har inget game
  ”Have a baby by me, baby! Be a millionaire
  Be a millionaire, Be a, Be a millionaire”
  - Ha en bebis med mig, bli en miljonär, bli en miljonär, bli en miljonär!

  http://www.youtube.com/watch?v=lpxpHQ9ggUE

 13. pablohoney_4 skriver:

  Kvinna = Ost???

 14. Steffo skriver:

  De exempel som Pelle radar upp visar att vi är mitt uppe i genusvansinnet, inga tecken alls på att det värsta blåst över. Dessvärre kommer det dröja länge innan manshatcykeln nått hela varvet runt. Om vi nu förhoppningsvis är åtminstone mitt uppe i vansinnet så kanske det tar lika lång tid att återgå till det normala?Hur länge har det pågått? Dessvärre tror jag att det tar minst 20 år till innan feministerna genomskådats av den stora massan, troligen längre. 20 år är ju bara 5 riksdagsval och en vuxengeneration. De unga männen kommer få ta den stora smällen.

 15. Jack skriver:

  Steffo,

  Det kan mycket väl ta 1000 år. Fråga är, vad behövs för att män ska förena sig mot ”hotet inifrån”.

  Det var lustigt/skrämmande när schyman skulle på konferens gällande Försvaret och hot med avseende på föreställningar om kön tidigare i år. Min tanke var just att feminismen är det största hotet mot samhället så som vi känner det idag. Ingen annan utbredd ideologi idag talar om att förslava människor så mycket som feminism och ingen annan är så ignorerande och hänsynslös som feminism mot människor.

  Förtrycket av kvinnor är berättat, förtrycket av män är reellt. Och lika viktigt som det är att dölja förtrycket för omvärlden är det att dölja förtrycket för de förtryckta själva. Feminismen löser det senare med död, självmord, isolation för män, nyspråk, genusprogrammering för alla osv…

  Feminism vs riktiga människor
  1 – 0

  Vad krävs?

 16. Leif Nilsson skriver:

  Ja det blir kvinnoförendrande om man gör relkam för hålen i osten, men ICA can släppa en ny reklam där en man sexualsieras inoljad. Vilket jävla liv det hade blivigt om det varit en kvinna i reklamen.
  http://www.youtube.com/watch?v=dZBgjsY3bVI

 17. JD skriver:

  Jag hoppas verkligen att KO eller DO fäller Ost-reklamen så att resten av världen får sig ännu ett gott gapskratt åt Svensk feminist-hybris.

 18. [...] Pelle Billing konstaterar att verkligheten ofta överträffar dikten. Postat i Fun stuff, Genus [...]

 19. Jocke skriver:

  Visserligen finns det en del ostsorter som luktar f***a, men innan jag läste artikeln om ostreklamen så kan jag ärligt säga att jag aldrig någonsin tänkt i de banor som den anmälande kvinnan uppenbarligen har gjort. Alltså, man häpnar ju…

  Det bevisar också något som jag konstaterat ända sedan jag stötte på rabiata feminister för första gången. De är helt enkelt så sjukligt fixerade vid att finna bevis för diskriminering och kvinnoförakt att de kan tolka in precis vilka vansinnigheter som helst i de mest oskyldiga ting. Och det är varken särskilt sunt eller friskt utan pekar ganska tydligt på ett hysteriskt och verklighetsfrånvänt tillstånd hos individen.

  På sätt och vis spelar dessa människor också i samma division som konspirationsteoretikerna. De som anser att månlandningen är en bluff, att Elvis lever och att Olof Palme mördades av utomjordingar i samarbete med kungahuset. De ser det de vill se helt enkelt. Verkligheten är inte relevant.

  När det gäller skrikhalsfeministen Lisa Magnusson så ska vi nog snarare tacka henne. Ju mer hon gapar, skriker och öser ur sig misandri och förakt mot killar/män, ju fler kommer hon att alienera från feminismens kamp. Folk är inte korkade, de börjar tröttna på den sortens retorik.

 20. AV skriver:

  Eftersom ICA-reklamen fäldes för kvinnoförnedrande för inte så länge sedan undrar jag om inte nuvarande reklam kommer anmälas.

  http://www.aftonbladet.se/webbtv/noje/article7598285.ab

  Här handlar det om ren sexanspelning och objektifiering, men nej det är ju ULF som objektifieras så då blir det säkert inget. Fast feministerna påstår ju att det är en rörelse för både män och kvinnor. Få se om någon manlig feminist fattar pennan och skriver en anmälan? Jag håller INTE andan så länge…

 21. Jocke skriver:

  Kanske är det så att ICA:s reklamfirma medvetet gjort denna reklam för att visa på dubbelmoralen och hyckleriet. Kanske är den ett långfinger till etablissemanget – eller en test för att se om även denna reklam fälls.

  Man vet aldrig. Ibland ligger det mer bakom än vad man först tror..

 22. [...] ni fråga? Hon ser bra ut och har varit på framsidan av tidningar som Playboy . Som påpekas av Pelle Billing vet vi tack vare Lisa Magnusson att poängen med feminism/kvinnorörelsen är rätten att vara ful [...]

 23. Roger skriver:

  Ost-feminism, jag undrar om det kan bli ett nytt begrepp? =)

  Det skulle isf bara vara en ny beteckning på något gammalt. Enligt enkel kommunikations teori är kommunikation det som sänds från person A till person B. Störningar kan uppstå, både hos person A, på vägen, och hos person B. Men det viktiga är att kommunikationens integritet är okränkbar, dvs, även om signalen på olika vis störs ut och förvanskas så är den SANNA kommunikationen fortfarande den som sändaren, dvs person A, avsåg. Om det uppstår tvivel så är det alltså person A man skall rådfråga.

  Inom ost-feminismen råder det omvända. Oavsett om person A utrycker sig otydligt, om signalen av olika anledningar störs på vägen, eller om person B misstolkar, så anser Ost-feministen att person Bs upplevelse av signalen är den sanna signalen. Detta motiverar hon inte sällan med osynlig strukturer, att person A är omedveten och opåläst om vilka signaler han EGENTLIGEN avser att skicka ut, och bara person B, Ost-feministen, är kapabel att avgöra huruvida en signal skall tolkas som kvinnohatisk eller politiskt korrekt. Eftersom ost-feministen är tränad i att missförstå signaler på ett politiskt fördelaktigt vis så missrepresenteras persons A avsikter och intentioner, ofta medvetet och avsiktligt.

  Det är från den här typen av ost-feminism som det abnorma formuleringsstringenskravet i jämställdhetsdebatten har uppstått, om du inte formulera dig på ett sätt som är absolut omöjligt att misstolka, så KOMMER det att misstolkas till din nackdel. Eftersom feminismen är hegemonisk inom jämställdhetsområdet kommer den undan med den här typen av ohederliga retoriska tekniker genom att helt enkelt skapa konsensus och avkräva negativ bevisbörda. Vilket är en omöjlighet.

  Detta är svaret på frågan som ställdes i det där programmet med pär ström, claes Borgström och den där andra fjanten. ”Hur kommer det sig att så män finns med i jämställdhetsdiskussionen?”

  Svaret är att i en miljö som lever på att skapa konsensus kring missrepresenterade åsikter och egenskaper, och därvidlag avkräva negativ bevisbörda, så finns det helt enkelt inte utrymme för avvikande element. Element såsom män som talar om mäns villkor, mäns berättelse, den andra sidan av jämställdhetsmyntet som feminismen gärna mörkar eftersom om man accepterade det hade man varit tvungen att skrota teorin om könsmaktsordning och i grunden rekonstruera vad man menar med begreppet Patriarkat.

 24. Jonas P skriver:

  Jocke, AV, m.fl.:

  Jämställdhet har inte handlat om jämställdhet definierat som exempelvis samma rättigheter, möjligheter och skyldigheter på ganska länge. Pär Ström skriver t.ex. i sin bok Mansförtryck och kvinnovälde om en viss Jan Fager på ERK (Näringslivets etiska råd mot könsdiskriminerande reklam) som talar om varför inte reklam som objektifierar män fälls för diskriminering. Såhär skriver Ström:

  ”Enligt Jan Fager är det ganska ovanligt med reklam där mannen framställs som ett objekt. ’Där har rådet dessutom haft en högre tröskel, det har krävts lite mer för att rådet ska fälla sådan reklam’.” När reportern frågar honom varför ERK är mera tolerant mot manskränkningar än kvinnokränkningar blir det politiskt korrekta och till synes väl inövade, men goddag-yxskaft-artade, svaret: ”Män har
  aldrig diskriminerats på grund av sitt kön. De har aldrig haft lägre lön, tvingats ta ett större ansvar för familjen och har traditionellt inte objektifierats som kvinnan gjorts. Med ökad jämställdhet ska trösklarna bli lika höga”.

  Feministen Josefine Crafoord är inne på samma linje när Katrin Zytomierska tar upp hollywoofruarna som tafsade och kom med nedlåtande kommentarer mot ett gäng unga män i ett program: http://www.youtube.com/watch?v=ckqdR0ZnVpc

  Crafoord säger det rakt ut: ”Det är inte samma sak” (om det hade varit tvärt om, alltså gubbar som tafsat och hållt på med unga tjejer). Det handlar alltså inte om jämställdhet som Pelle Billing eller Pär Ström pratar om, utan det är som Erik skrivit på sin blogg i inlägget Sagors betydelse för genustroende:

  ”Vad det innebär rent praktiskt är att om genusvetare anser folk anser män är starka och dugliga är det helt ok att framställa män som klantiga och odugliga. Det går nämligen helt i linje med den politiska uppgiften att motverka stereotyper som könsrollen. Det innebär att folk skall bemötas med motsatsen till vad genusteoretiker tycker folk tror.

  Detta är anledningen Reklamombudsmannens opinionsnämnd går i taket när en reklamfilm visar en kvinna som kör truck dåligt.

  Genusteorin anser att folk anser att kvinnor kör dåligt. Då blir det sexism att visa en enda kvinna som kör dåligt. Uppgiften för samhället är enligt genustroende att visa saker som är tvärtom vad folk tror.”

  Med andra ord skulle vi kunna säga att det är no holds barred som gäller, eller vale tudo på portugisiska, dvs. inga regler. De regler som springer ur en logisk definition av jämställdhet där exempelvis män och kvinnor har samma rätt till sin kroppsliga integritet är inget som eftersträvas eftersom jämställdhet som sagt inte handlar om lika rättigheter, skyldigheter och möjligheter utan det motsatta är faktiskt mer korrekt. Detta är också helt i linje med hur feminismen svängt till att eftersträva vissa typer av utfall (50/50, positiv särbehandling, osv.) istället för rättvisa processer. Den misandri som nu också är regel snarare än undantag blir i detta ljus också helt förståelig…

 25. godtyckligt skriver:

  Snacka om att Josefine Crafoord visar Sitt och Feminismens rätta ansikte. Kudos till Katrin Zytomierska

 26. Jonas P skriver:

  Jepp. En till sak värd att notera är hur Crafoord motiverar att det inte är samma sak. Hon säger i princip att det ger inte samma känsla när en man utsätts för samma trakasserier som en kvinna, och därför är det mer okej att trakassera en man. Varför kvinnliga brottslingar tilldöms mildare straff än manliga är inte heller svårt att förstå när människor resonerar som Crafoord.

 27. godtyckligt skriver:

  @Jonas P

  ”Jepp. En till sak värd att notera är hur Crafoord motiverar att det inte är samma sak. Hon säger i princip att det ger inte samma känsla när en man utsätts för samma trakasserier som en kvinna, och därför är det mer okej att trakassera en man. Varför kvinnliga brottslingar tilldöms mildare straff än manliga är inte heller svårt att förstå när människor resonerar som Crafoord.”

  Jag håller med dig helt och hållet, det hon säger är det man alltid indirekt fått höra från media, att män inte har känslor eller någon kroppslig integritet överhuvudtaget, Crafoords uttalande är ett skol exempel på feminism.

 28. godtyckligt skriver:

  Appropå Katrin Zytomierska.

  Läs detta blogg inlägg från henne! Hög aktuellt!

  http://finest.se/userBlog/?uid=28711&beid=1175872

 29. [...] några som länge påtalat detta fenomen, men för relativt döva öron i media. Så sent som för två veckor sedan skrev jag följande citat här på bloggen: I Sverige år 2010 har vi också en grupp män som [...]

Google