USA-resa

06 augusti 2010, av Pelle Billing

Bara ett kort inlägg för att berätta att jag kom hem från Kalifornien för någon dag sedan, där jag deltagit i en tvärvetenskaplig konferens med flera toppakademiker, bl a från Harvard. Jag var en av 80 personer som valts ut för att presentera sitt arbete på konferensen, och jag talade givetvis om könsfrågor och hur vi kan få en mer balanserad syn på könsroller. Vidare satt jag med i en paneldebatt om män och maskulinitet samt höll en ”pre-conference workshop” under temat ”The Tango of Leadership”. (För er som inte vet så är jag inte bara läkare och jämställdhetsdebattör, utan även tangolärare och ibland applicerar jag övningar från tangons värld på ledarskapsutveckling. Just den här workshopen höll jag tillsammans med en kvinna från Holland som jobbar med ledarskapsutveckling professionellt.)

Efter konferensen hade jag ett inplanerat möte med Warren Farrell, som är bosatt strax utanför San Francisco. Om någon av er inte skulle känna till honom så är Warren den mest kända mansrättsaktivisten som finns, och han har skrivit ett flertal böcker inom området. Vi promenerade genom den fantastiskt vackra naturen där han bor, och tog en fika på ett lokalt café. Jag fick flera bra tips hur jag kan utveckla mitt eget arbete och även lite förhandsinfo om vad han jobbar på för olika projekt i nuläget. Vi kom överens om att målsättningen är att Warren och jag en dag ska kunna göra en gemensam turné runt Sverige och föreläsa :)

Totalt sett en mycket lyckad resa som gav god inspiration inför framtiden.

 

41 kommentarer på “USA-resa”

 1. JockeH skriver:

  Fantastiskt! Ser fram emot att se honom. Och självklart dig igen Pelle. :D

 2. Siiri skriver:

  Läste ditt paper (vad heter det på svenska?) från konferensen och det var jättefint. Blev glad inom mig av det :)

 3. Ola Normann skriver:

  Dette hørtest spennende ut! Jeg ser fram til å høre mer om hva som kom ut av konferansen. Jeg har lest to bøker av Warren Farrell og jeg anbefaler hans bøker på det varmeste.

 4. Leroy skriver:

  Vad trevligt att läsa, jag hoppas att det blir två steg fram och inte två steg tillbaka. Hoppas du fick möjlighet att resa lite och se lite.

  Ser fram emot att se Er föreläsa om skillnad och rätt eller fel.

  Leroy

 5. Clabbe skriver:

  Wow, coolt – kan du inte skriva mer om ditt möte med Farrell?

  Och var kan få tag i ditt ”paper” från konferensen?

 6. Obstinat skriver:

  Fan vad coolt! Och tack för att vi får busa på din blogg.

 7. Sötast skriver:

  Att du är tandlös, förutsägbar, flat, och inte i frontlinjen vad gäller faktisk kunskap på området verkar funka? Grattis? =)

 8. Ronald skriver:

  Oj…skriv i god tid när Mr Farrell kommer till SWE!

 9. pablohoney_4 skriver:

  Kul att det händer nya och spännande saker när man själv ligger på sofflocket. Går gärna på en föreläsning. Kul!

 10. Paddan skriver:

  Utomordentligt spännande Pelle! Du får berätta vid tillfälle hur Warren är som person!

 11. Erik skriver:

  Kul att höra det händer saker i världen. Det vore intressant att få en bild av hur Warren Farrell ser på saker idag. Han var ju väldigt positiv en gång i tiden angående kvinnors beteende men förutsägelserna har ju inte slagit in. Istället för att befria män så har de delaktiga kvinnorna gett statliga myndigheter mer frihet att förslava män.

  Det finns sålunda en betydande skillnad mellan den positiva ton han uttrycker i ”Why are men the way they are” den mer neutrala i ”Myth of male power” och den mer negativa i ”Women cant hear what men dont say”

  En annan person som uttrycker sig i liknande ordalag är professor Roy Baumeister som just har släppt sin nya bok. ”Anything good about men” Roy Baumeister var nyligen i amerikansk massmedia där han på senaste avsnittet av TV programmet Penn & Teller Bullshit sågade skolsystemets satsningar på att höja självkänslan hos småbarn.

  Att småbarn behöver få självkänslan upptränad är enligt Baumeister inte bara onödigt utan empiriskt helt felaktigt. Han har forskat på självkänsla i 30 år och berättar att barnen naturligt tror de kan bli astronauter och liknande. De behöver ingen konstgjord injektion.

  Penn & Teller avslutar med att berätta att den ”Self-esteem-task-force” i Kalifornien som studerade ämnet i 3 år i sin slutrapport (Toward a state of esteem) konstaterade det saknades koppling mellan nivån på självkänsla och samtliga de problem man skulle avhjälpa genom att satsa stora pengar på detta i skolorna.

  Tvärtom konstateras att genom att säga till ungar de är ”special” så minskar man deras förmåga att hantera världen och får ökad narcissism. Mycket intressant avsnitt.

 12. noboytoy skriver:

  Fråga till bloggägaren.

  Du länkar till Pär Ström.

  Ström har förespråkare för incest och pedofili bland kommentarerna i sin blogg.
  Se näst senaste inlägget.

  Är detta något du och mansrörelsen ställer er bakom?

 13. Erik skriver:

  noboytoy: Så KH (som du envisas med att kalla Pelle) slipper svara på dumma frågor.

  Stödjer mansrörelsen några som helst övergrepp på barn eller vuxna personer?

  Svar nej! (idiotisk fråga)

  Är bloggägare ansvariga för personerna som skriver varenda kommentar på bloggen?

  Svar nej! (dum fråga, Guilt by association-fultrick)

  Har du fler dumma frågor?

 14. noboytoy skriver:

  Exempel:

  ”När det gäller sexuella övergrepp på barn, menar du att barnet drabbas av: skam, sexuella problem längre fram i tiden, psykiska störningar.

  Nej ett barn som drabbas av icke vålsamt sexuellt övergrepp så blir barnet tidigare sexuellt intresserad, tidigare sexuell debut och tidigare barnaföderskor och promiskuösa. Övriga symptom är ett resultat av en förväntan och inga särskilda tecken finns på ett barn som blivit utsatt.”

 15. noboytoy skriver:

  Vad bra!
  Då skulle jag vilja be bloggägaren kontakta sin kollega PS, så att han omedelbart börjar rensa upp i kommentarsfältet.

 16. Erik skriver:

  noboytoy:

  OM det finns sådana kommentarer där alls… För allt i världen kan det lika gärna vara du själv som skrivit dit dem under falsk flagg så du har något att smutskasta.

  Det är för att undvika sådant som jag skapat en lista på RIKTIG medverkan i mansrörelsen,

  http://mellanskiktet.wordpress.com/2010/08/03/mansrorelsen/

  Inte bara låtsaskommentarer på bloggfält där vem som helst kan skriva vad som helst. Eller facebook där väggen i regel blir föremål för nån sorts spamming.

 17. noboytoy skriver:

  Erik, fungerar dina ögon så kan du gå in och läsa själv…

 18. Erik skriver:

  nobytoy:

  Bloggägarens enda ansvar är kommentarer som innehåller olagligheter. Att däremot aktivt utöva och förespråka censur av åsikter är INTE bloggägarens ansvar det är en vald politisk åsikt DU har om åsiktscensur – nåt ingen annan behöver lyssna på.

  Vad du gör är ungefär lika rimligt som att ringa Coca Cola och säga att de måste se till bankrånare inte dricker Coca Cola – annars stödjer de kriminella ligor.

  Coca Cola har inget ansvar gällande vem som dricker deras läsk och varken PB eller PH har ansvar gällande vem som skriver kommentarer på deras blogg.

  Det är bara vidrig GBA!

 19. Erik skriver:

  noboytoy:

  ”Erik, fungerar dina ögon så kan du gå in och läsa själv…”

  Och hur vet jag att det inte är du som gjort en IP-kloning och skriver under falsk flagg för att så split i våra led? Till och med min exflickväns 14-åriga lillebror vet hur man gör sånt.

 20. godtyckligt skriver:

  @noboytoy

  Jag har läst alla kommentarer i det inlägget du talar om och hittar inget som liknar det du påstår står där, och du har ju inte citerat exakt vad du menar fast folk frågar vad du menar så lägg ner…..

 21. noboytoy skriver:

  Erik: lyssnar du inte? Som jag sa, gå in och titta om dina ögon fortfarande fungerar..

  godtyckligt: nähä, då är du också blind. Grattis.

 22. noboytoy skriver:

  Tur att jag har kopierat allt..

 23. Pether skriver:

  Var nu snäll och visa oss vart det står istället för att säga att alla är pedofiler.
  Kan ju vara ett lagbrott att göra det.

 24. Erik skriver:

  Noboytoy:

  ”Erik: lyssnar du inte? Som jag sa, gå in och titta om dina ögon fortfarande fungerar..”

  Snarare är det du som inte lyssnar. Vi tar det igen

  1) Utöver rent olagliga saker är det inte bloggägarens ansvar att censurera åsikter. CENSURERA är vad din blogg sysslar med, inte Pelles.

  2) Du har inte specificerat vad vi skall titta efter. Specificera berörd text med citat OCH länk eller lägg ner helt. Här gäller samma regler som i poker. Jag höjer insatsen på din bluff, spela med eller lägg ner korten.

  3) Även OM det fanns något där så hur vet jag för allt i världen det inte är du själv som skrivit det?

 25. Jonas P skriver:

  Kul Pelle! Ser fram emot att lyssna på ditt och de andra bidragen på konferensen.

  Erik: Angående baksidan av att träna på självkänsla se http://www.kenwilber.com/blog/show/236

 26. Erik skriver:

  Jonas P:

  Cool länk, Professor Keith Campbell som de refererar till var också med i samma avsnitt. Jag skrev en text om detta på Genusnytt. Här är det relevanta partiet:

  Psykologiprofessor Keith Campbell (medförfattare av boken The narcissism epidemic) kommenterade ”self esteem” höjning hos barn i senaste avsnittet av Penn & Teller Bullshit så här:

  ”They are gonna come out of school with very high expectations and a very high opinion of themselves and the reality is not gonna fit. And The problem with reality is that it wins, REALITY ALWAYS WINS”—”Some of them will adapt and, you know, make things work and and a lot of them will be unhappy, disconnected from others, depressed and isolated”

  Även Professor Roy Baumeister medverkade i samma avsnitt. Också med samma budskap. Att träna ungar ha sådana åsikter om sig själva är inte bara onödigt utan även empiriskt felaktigt. Baumeister har studerat self esteem i över 30 år. Två meriterade professorer med sund vetenskap mot en hel arme av ideologer, utopister, kvacksalvare och politiker. En jämn match!

 27. Ulf Andersson skriver:

  @ noboytoy

  Pär Ström har semester och har inge koll på kommentarerna,
  vilket betyder att även idioter slinker igenom.

  NoBoyToy
  Modigt av dig att angripa folk som har semester
  och som inte har någon moderering på sin blogg
  i tron att folk kan uppföra sig.

  Uffe från PappaRättsGruppen

 28. Pelle Billing skriver:

  Kul med alla positiva kommentarer. Det var verkligen kul att träffa Farrell, och kul att kunna berätta vad som pågår i Sverige, så att vi finns på hans karta så att säga.

  Vad ska jag säga mer om Warren? Han var oerhört gästvänlig, ödmjuk och sympatisk. Han gav mig bra tips, men ville också höra mig berätta vad mina bästa strategier är. Fick även träffa hans fru en stund (mycket trevlig och social kvinna), och sedan gav han tre olika böcker till mig – samtliga signerade med ett personligt stycke text.

 29. Roger skriver:

  Warren är helt fantastisk. Har läst hans böcker och sett ett antal av hans föreläsningar. Jag kommer definitivt att gå på en sådan sammanträffning vart den än inträffar i sverige (men jag hoppas ju givetvis på västkusten :) ) .

  Noboytoy;
  Du är den tramsigaste bloggskrivaren jag har stött på, och tro mig när jag säger att under 15 år av debatterande med feminister så har jag stött på en hel del. Men aldrig någon som så konsekvent håller så låg nivå som du; feminismen, inte ens radikalfeminismen har faktiskt riktigt så dåliga argument att man måste sänka sig till den nivån som du håller. Det går att föra en nära nog hederlig debatt, om man som radikalfeminist bara kan stå för den sexism som ligger bakom åsikterna.

  Jag inser att det inte finns något jag kan säga till dig som får dig att skärpa till dig, men jag måste ändå uppmana alla andra här; sluta mata trollet! Jag förstår ärligt talat inte varför ni bryr er om vad hon skriver, inget av det håller ihop på något som helst plan, logiskt, vetenskapligt, sunt förnuft, empirisk upplevelse eller ens på ett emotionellt plan. Så snälla sluta spendera tid och energi på hennes trams, genom att mata henne bidrar ni med att göra den här bloggen oanvändbar för ett positivt utbyte och ett gott samtal som leder till meningsfulla insikter, lösningar och en framtid för jämställdheten
  .
  Även om ni inte sänker er till hennes nivå, så skriver ni spaltmeter av självklarheter. Det hjälper ingen, och det hjälper inte henne eftersom hon inte bryr sig. Det enda hon vill uppnå är just att få er att bränna er energi på meningslösa diskussioner så att den här bloggen förlorar sitt värde som samlingsplats för meningsfull och givande diskussion; och ni förlorar er umph och energi att engagera er i frågan.

  Det är min åsikt, och jag hoppas att så många som möjligt av er inser skadan ni gör när ni dödar blogginläggen genom att spendera all energi på toyboy och börjar ignorera henne som den dödvikt hon är kring denna bloggs fotled.

 30. Joel Bergqvist skriver:

  Helt magiskt. En bloggare är tydligen ansvarig för kommentarerna på en blogg han länkar till… Det är nog det bästa jag hört på länge. En gång såg jag en feminist länka till en blogg som länkade till en blogg som länkade till en blogg där någon skrev något nazistisk. Står alla feminister för nazism!?

  PB: Skulle vara underbart att se en Sverige turné med dig och Farrell.

 31. Jocke skriver:

  @ Roger:

  Håller med dig till 100 procent angående noboytoy – verkligen! Mycket bra skrivet!

  Jag uppmanar också alla att ignorera denna person. Svara henne inte. Mata inte trollet. Ge henne inte näring. Hon är inte mottaglig för argument (vilket bevisats hundrafalt) och de ständiga debatterna med denna haverist urvattnar precis som Roger skriver diskussionerna.

  Låt inte en gapig, omogen och rabiat sabotör sänka detta forum!

 32. Tommy Jonsson skriver:

  Alla och noboytoy
  Det är några inlägg av mig som noboytoy förvanskat för att få uppmärksamhet.
  Jag har redovisat vilka symptom ett barn drabbas av efter att ha blivit utsatt för sexuellt övergrepp.
  Det är löjligt att påstå att det skulle vara att förespråka sexuella övergrepp på barn.
  Hade noboytoy angett text och källa tidigare hade detta varit avklarat tidigare, men då hade vederbörande missat en del uppmärksamhet.
  noboytoy nar för vana att köra fula trix.

  Jag kan redovisa inläggen senast i morgon kväll..

 33. Per skriver:

  Noboytoy är representativ: Först spelar man ut kvinnohatarkortet, sedan försök med pedofilkortet. Vad blir nästa steg?: Trafficking- eller rasistkortet? Det är symptomatiskt att man hela tiden, i olika debatter, drar till med storsläggan för att tysta kritik som är relevant och som inte kan bemötas med vettig argumentation. Så här ser hela debatten ut i diverse kontroversiella ämnen i vårt land och Noboytoy illustrerar det på ett tydligt vis.

  Så ni som bemöter trollet; inse att ni göder det – sluta med det och ägna er åt debatt istället! Det är det som är det intressanta, inte att läsa inlägg från troll.

 34. Pether skriver:

  Tommy Jonsson: Finns ingen anledning för dig att göra det.
  Du skrev ett inlägg baserat på vetenskapliga studier som inte på något sätt kan uppfattas som om att du, eller någon annan, förespråkar sexuella övergrepp på barn.

  NBT är ett troll, och ska behhandlas som ett.

 35. Musse Pig skriver:

  Idioten ”noboytoy” ägnar sig bara åt att försöka förstöra meningsutbytet och ta bort uppmärksamheten från det artikeln handlar om med grumliga antydningar som inte alls har med artikeln att göra. Jag föreslår Pelle Billing att plocka bort alla inlägg av denne person ovan. Det finns ingen anledning att låta feminassar sabotera här.

 36. morrhugg skriver:

  Jag vet inte, om man hade varit lagd åt det hållet så – det bästa sättet att smutskasta feminismen är väl egentligen att gå på precis som nbt gör? Skapa en ”roll” där man utger sig för att vara en ung kvinna med vilja att ”förbättra” och sedan kalla alla som inte håller med för kvinnohatare, konstant ignorera andras argument, etc.. mycket effektivt sätt att få folk att verkligen tycka illa om feminismen och de som blivit hjärntvättade av den, inte sant? :)

 37. Låter oerhört kul Pelle med Warren Farrell. Men framförallt viktigt. Nätverkande, erfarenhetsutbyte och gemensamma projekt som gör att 1+1 kan bli 3. Grattis!

 38. Tommy Jonsson skriver:

  Tack för det stöd jag fått här bland kommentatorerna. Det glädjer mig mycket då jag känt en skuld för den oreda som uppstått på Pär Ström och Pelle Billings blogg. Jag har varit med i kampen sedan över 20 år och har sett det förut. Även inom föräldraföreningar förekommer att man ”river varandras sagoslott”.

  Grattis Pelle till USA resan och en föredragserie i Sverige med Warren Farrel.

  På samma sätt hade vi ett stöd av Dr. Richard A. Gardner när vi ordnade ett heldagsseminarium med honom på Lunds Universitet kring umgängessabotage, Parental Alienationn Syndrome, PAS på 90 talet. Oj vad vi blev motarbetade.

 39. Pelle Billing skriver:

  Jag vill bara förtydliga att jag och Warren inte har bestämt något om en föreläsningsserie tillsammans. Det var mer något som vi spontant bägge skulle vilja göra, men det kräver lång planering, finansiering, osv för att få något sådant att hända. Men jag ska hålla idén levande och jag och Warren kommer att hålla kontakten.

  Vad gäller NBT så tycker jag hon verkar ganska oförargligt. Jag skrattar gott åt hennes kommentarer och ignorerar henne sedan. Jag rekommenderar alla mina läsare att göra samma sak :)

 40. [...] (fritt översatt från male studies). Intressant och aktuellt i sammanhanget är att Pelle Billing nyligen träffade Warren Farrell i USA. Om detta berättar [...]

 41. [...] vissa av er kanske minns så var jag hemma hos Warren Farrell och hälsade på i somras, när jag var på en konferens i Kalifornien. Farrell är en pionjär när det gäller [...]

Google