TV4-nyheterna om gemensam vårdnad

23 augusti 2010, av Pelle Billing

Det föreslås nu att samboförhållanden ska likställas med äktenskap när det gäller vårdnaden om barn som föds:

Ett litet steg i rätt riktning, helt klart!

Men det enda rimliga slutmålet är att nyfödda barn DNA-testas, och när man på detta sätt fastställt vem fadern är får han exakt samma rättigheter och skyldigheter som modern – oberoende av huruvida man är sambo eller inte.

 

28 kommentarer på “TV4-nyheterna om gemensam vårdnad”

 1. Jonas P skriver:

  Kul att det rör på sig. När man ändå är inne och tv-playar kan man kika in på svtplay och dokumentären om De dansande pojkarna i Afghanistan. Finns på denna adress: http://svtplay.se/v/2108704/dokument_utifran/de_dansande_pojkarna_i_afghanistan

  Handlar om hur rika män i Afghanistan köper dansande pojkar som är utklädda till kvinnor (och som tvingas till mer än bara dansa).

 2. godtyckligt skriver:

  Ja jag håller helt med om att det borde DNA testas direkt vid födseln, det ska vara Rutin. Som det är nu så måste mannen ”ifrågasätta” sin fru/Sambo genom att kräva test vilket gör att dom flesta/inga gör det. Hade det varit Rutin på sådana tester så hade man sparat mycket lidande för barn och pappor. Helt enkelt av ett så enkelt test.

 3. acroyear2 skriver:

  Ja, det är verkligen härligt att se hur saker och ting börjar röra på sig!

  Ett ytterligare bevis på att saker och ting har börjat hända i Feministsverige måste vara den bloggtillställning som ägde rum häromdagen. En sal full av bloggande män (och några enstaka kvinnor) drack och åt gott, när en kvinnlig strippa plötsligt dök upp till männens förtjusning! Och tro mig – det gick hett till, när kvinnan gav en lapdance till en av männen – och klädde av sig tills det inte fanns en enda tråd kvar på hennes kropp – allt detta till männens frustande jubel! Och jag har inte läst en enda tidningsartikel om detta! Inte en enda feminist har höjt rösten, och skrikit om unken kvinnosyn bland de bloggande männen.

  …och det beror naturligtvis på, som ni säkerligen redan har gissat, att ovan nämnda händelse skedde med ombytta könsroller.
  Bilder från tillställningen finnes här:
  http://desireenilsson.blogg.se/2010/august/vaken.html

  Jag undrar hur många kvällspress- och Newsmillsartiklar som hade ägnats denna kväll, om en kvinna strippat inför bloggande män.

 4. Jack skriver:

  acroyear,

  Det är svårt att säga hur sådant skall hanteras. Att bara vara tyst gör att feministerna vinner sakta men säkert. Att attackera förekomsten av manliga stripper känns ju lite tråkigt, vare sig man menar kvinnorna (köparna) eller männen skall stå i skamvrån. Utvägen blir att attackera feministernas skambeläggande av förekomsten av kvinnliga strippor. Samtidigt är detta ett försvar mot ett anfall bara, och så vinner man inget, även det ger ju en långsam seger för feministerna, dvs förtryck av män.

  Detta är ett intressant dilemma och jag ser gärna diskussion kring det. Jag själv tror man för att nå jämställdhet, rättssäkerhet, bra samhälle osv måste attackera både feminism samt kvinnors beteende i lämplig proportion och försöker så göra.

 5. Mia skriver:

  I sena nyheterna uttalar sig även Thomas Bodström och Beatrice Ask (3.20 in i sändningen).

  http://www.tv4play.se/nyheter/nyhetskanalen?videoId=1.1753853&selId=1.1045368&currPage=0

 6. MoaLinn skriver:

  Just detta med obligatoriska faderskapstest kan ju vara att spänna bågen lite FÖR hårt, kan tyckas.

  Det som upprör mig däremot är att en man kan tvingas till faderskapstest och sen bli underhållsskyldig, utan att få del i vårdnaden. En rockad i den lagen vore inte så fel. Att gemensam vårdnad och underhållsskyldighet kopplas samman naturligt, men i de fall där enskild vårdnad MÅSTE tilldömas så döms också ett underhåll med.

 7. Rutger skriver:

  Tittade precis på länken som Mia la upp från TV4 22-sändning med Bodström och Ask. När man hör Ask tänker man bara; Herregud! Där har väl moderatmännen lite arbete att göra. Btw, någon som vet vad det är för halsband Ask har på sig? Ser ut som en näve som håller en bojja.

 8. JoF skriver:

  Varför skulle det vara obligatoriskt med dna-test? Varför skulle man inte lita på sin fru/sambo? Eller alla kvinnor springer runt med andra män eller? Om man sen sett till att ha fått sitt one night stand på smällen eller en kk så kan jag förstå att man vill veta men då är de väl inte så svårt att kräva det?

 9. Pelle Billing skriver:

  @JoF

  Det handlar inte om att lita eller inte lita. Den handlar helt enkelt om att utan tvivel fastställa vem som är pappa, så att man i juridisk mening vet vem som har de rättigheter och skyldigheter som följer av att vara förälder.

 10. Pether skriver:

  Ungefär 10% av alla barn växer upp med en fader som inte är deras biologiska, detta för att mamman har ljugit om vem som är fader.

  Det är en för stor siffra för att man ska kunna lita på en mamma.

  En mamma har 110% säkerhet på att hon är mamma, en pappa har inte samma möjlighet.

 11. Ulf Andersson skriver:

  JoF är ett troll som anklagar pappor för pedofili.

  Referens
  http://think.blog.consequentia.se/

 12. Gunnar skriver:

  Jag har ibland undrat vid skilsmässor där mamman så starkt motverkar en bra sund kontakt mellan barnet och pappan, om inte en del fall beror på att just mamman vet att det inte är barnets biologiska pappa hon skiljer sig från!
  Medan pappan är övertygad om att han är barnets biologiska pappa…

  Det vore ju väldigt svårt för barnet att först vid en skilsmässa, när det kanske närmar sig tonåren, få reda på att ”pappa” inte är dennes biologiska pappa.
  Så mycket för barnets skull kan jag tycka att en obligatorisk fastställan vid födelsen av faderskapet via DNA är motiverat.
  Ett sådant förfarande då kanske kan undvika en del konflikter vid skilsmässor också.

  Samt jag tycker ett barn har rätt till att få veta vem som är de riktiga biologiska föräldrarna, då en del av ens personlighet och förmåga kommer med generna!
  Handlar inte om tillit till varandra mellan de vuxna utan om barnets oinskränkta rätt till sin biologiska historia, tycker jag…

  Jag känner själv vuxna som växt upp utan att veta vem som är dess biologiska far och hur jobbigt det är när man inte kan identifiera delar av sin personlighet utifrån arv!

  I övrigt tycker jag det Pelle B för fram i inlägget är en självklarhet, om man det minsta har barnet i fokus samt tycker att lika spelregler ska gälla mellan könen.
  Pelle betonar ju ”exakt samma rättigheter och skyldigheter”…. och jag läser tydligt även ordet ”skyldigheter” där, vilka en del verkar ha svårt att ta till sig som läser sådana formuleringar…

 13. Ulf Andersson skriver:

  @ Mia

  Tack för länken till reportaget på nätet!
  http://www.pellebilling.se/2010/08/tv4-nyheterna-om-gemensam-vardnad/#comment-12335

  Det var snällt av dig.

  @ de som liksom mig är teknik-frälsta:
  TV4 fular sig och lägger upp sina play-inslag i SMIL-format.
  Om man har FlashGot installerad via Mozilla,
  kan man spara klippen på hårddisken – men på grund av
  formatet har till och med VLC svårt att spela upp klippet.
  Mycket arbete, mycket kärlek, lite sämre bildkvalité -
  men antingen har man det inspelat eller inte:

  Internet -> Dator -> Grafikkort med S-video hane out ->
  S-video sladd hona-hona ->
  S-video sladd hane med 2x RCA honor -> 3,5 mm stereoplugg
  med 2x RCA honor -> SCART med 2x RCA hanar -> AV2 i kombinationsmasinen/VHS (videobandspelaren) =
  inspelning på videoband (VHS). Därefter bränner man till DVD
  genom en DVD brännare (DVD-Recorder/inspelningsbar DVD)

  Mycket arbete, men vill man ha något får man arbeta för det.
  Bildkvalitén kan diskuteras, men duger om man inte är HD-fixerad.

 14. Access skriver:

  Umgänge och ekonomiskt underhåll borde gå hand i hand.

  50/50-umgänge = 50/50-underhåll
  0/100-umgänge = 0/100-underhåll

  Nu kommer en del hävda att det inte är rätt mot barnen att familjens (boendeförälderns) ekonomi ska bli sämre pga uteblivet underhåll, vilket till viss del drabbar barnen. Men då vill jag påstå att det heller inte är rätt att undandra umgänge med den ena föräldern heller.

 15. qwerty skriver:

  Klurig fråga. Obligatorisk DNA-test känns samtidigt som (en försmak av) storebrorssamhället, eftersom det kan missbrukas.

 16. Mia skriver:

  Access

  Hur tänker du?

  Om man har 50/50 umgänge, dvs VV (eller?) Isf ska man väl ingen betala underhåll utan var och en har sin ekonomi, och delat barnbidrag.

  Och om en förälder inte vill ha umgänge, ska den då inte heller betala underhåll (eller?)

  Eller har jag missuppfattat?

 17. Andreas skriver:

  qwerty,
  hur menar du att det kan missbrukas?
  Om profilen bara sparas så länge att faderskapet kan fastställas eller längst t.ex. sex månader så är det knappast ett stort integritetsproblem och med tanke på att blodprover ändå sparas i PKU-registret.

 18. Sjo skriver:

  TA DET LUGNT NU PELLE!

  Att DNA testa alla barn var verkligen ett riktigt uselt förslag. De flesta människor lever i harmoni med sin partner. Tvinga inte in fler människor i könskriget. Att jag och min Sambo skulle DNA-testa vårt nyfödda barn skulle göra mig otroligt förbannad. Jag hade bett sjuksköterskan att dra åt helvete.

 19. Sjo skriver:

  Andreas. Nu tänker du som en feminist som talar könsroller. Det kanske låter bra i praktiken men funkar inte i verkligheten.

 20. qwerty skriver:

  Andreas

  Historiken visar att det som kan lagras, lagras. I förlängningen betyder det att registret kan (alternativt: kommer att) missbrukas, och att du därigenom kan bli fälld för att ditt DNA exempelvis inte uppfyller försäkringsbolagens krav. En nyfödd kan alltså, i värsta fall, bli dömd på förhand. Problemet är, med andra ord, att ett DNA-register kan komma att bli integritetskränkande.

 21. Andreas Nurbo skriver:

  Barnombudsmannen uttrycker sig väldigt underligt. Det verkar nästan som om han påstår att ogifta män är mindre lämpliga som pappor.

  Faderskapstest är utmärkt och det ska vara obligatoriskt.
  Att motsäga sig det är otroligt ologiskt.
  Vad skiljer sig mellan män och kvinnor där det gäller barnanskaffning?
  Hur många mammor är 100% säkra på om deras unge är deras biologiska barn eller inte?
  Hur många pappor kan helt ärligt säga detsamma? Inga förutom dem som gjort faderskapstest.

  Sen det här med att lita på folk. Så är du rik får du absolut inte ha ett äktenskapsförord för då säger du att du inte litar på din partner? Om partners motsäger sig ett äktenskapsförord är det med stor sannolikhet inte genuin kärlek.

  PS
  Personligen anser jag att allt i lagboken som reglerar människors förhållanden ska skrotas, folk ska få bestämma sina relationskontrakt själva.

 22. Gonzo skriver:

  DNA test borde vara obligatoriskt. Barn har rätt att veta vilka som är hans/hennes föräldrar.
  Barnensrätt väger tyngst.

  Sedan förstår jag inte vad som är så stötande med ett DNA test.
  Det verkar väldigt provocerande för kvinnorna, kanske för att risken att ev otrohet avslöjas. Kan inte finnas någon annan orsak.

  Vi lever på 2000 talet, det är på tiden att även kvinnor tar ansvar för sina handlingar.
  Mi män har rätt att veta att det är våra barn, vi ska inte behöva tro på en kvinna.

 23. Jack skriver:

  Gonzo

  ”vi ska inte behöva tro på en kvinna”

  Exakt, det är vad roks gör istället:

  ”nu gör vi upp med MAKTEN
  nu gör vi upp med MÄN
  POTENTATERNA skall brinna

  HERRARNA skall försvinna
  dom skall brinna i brasan
  så flagorna flyger
  så flagorna flyger

  Nu är grytan färdig
  nu gör vi upp med MAKTEN
  nu gör vi upp med MÄN

  dom skall brinna i brasan
  så flagorna flyger

  vi vågar säga
  RITUELLA ÖVERGREPP
  vi TVINGAR dom att se
  vi TROR på kvinnor

 24. Sjo skriver:

  @Gonzo. Barnens bästa pratar du om? Hur många 15-åringar tror du skulle vilja att staten hade tagit ett DNA-test på dem vid födseln. Jag tror vi pratar en mycket liten minoritet. Skulle du vilja det själv? Jag skulle det då inte så det där med barnperspektivet kan du glömma.

  Tar vi pappaperspektivet så lever som jag sa de flesta partners i harmoni med varandra. Det är mycket få som ens är intresserade av ett faderskapstest. I de fall pappan vill ha ett faderskapstest ska han givetvis få ta det men att göra det i alla fall är dels slöseri med resurser; dels ovärdigt beteende gentemot de nya föräldrarna. De ska inte bemötas med misstro från staten när de precis blivit föräldrar. Om misstro finns ska den komma från pappan och då ska den tas på allvar.

 25. Gonzo skriver:

  SJO

  blodprov tas redan på nyfödda barn. Du kanske inte känner till PKU registret?
  Jag misstänker att du är en kvinna på ditt sätt att argumentera.

  Om testet tas som ett rutin test så finns det inget att gnälla över alla gör det.

 26. ludde skriver:

  Att införa dna-prov som rutin skulle ta bort våndan både för mammor och pappor, visst skulle det vara opopulärt hos många kvinnor, men det är både männens och barnens rätt att veta!

  Och vid ett positivt svar bör den normala gången vara att paret har delad vårdnad oavsett civilstånd.

 27. Gonzo skriver:

  För mig är det obegripligt att kvinnor automatiskt kan få vårdnaden om ett barn direkt efter förlossningen.
  Tänk om kvinnan är pedofil eller olämplig på något annat sätt.

  Det är skrämmande att tänka på hur många barn som hamnar i händerna på kvinnliga pedofiler varje år

Google