Tjejerna måste ta över

08 augusti 2010, av Pelle Billing

Karin Adelsköld peppar alla tjejer (kvinnor?) till kamp i dagens Expressen: Tjejer, vi måste ta över grillen.

Själv tycker jag att det verkar lite mesigt att nöja sig med grillen, därmed vill jag gå flera steg längre i jämställdhetsarbetet, och säga följande:

 • Tjejer, vi måste ta över vedhuggandet.
 • Tjejer, vi måste ta över snöskottandet.
 • Tjejer, vi måste ta över rörmokeriet.
 • Tjejer, vi måste ta över flyttbranschen.
 • Tjejer, vi måste ta över gruvschakten.
 • Tjejer, vi måste ta över oljeplattformarna.
 • Tjejer, vi måste ta över byggarbetsplatserna.
 • Tjejer, vi måste ta över sophämtningen.
 • Tjejer, vi måste ta över armén, flottan och flygvapnet.
 • Tjejer, vi måste ta över kriminaliteten och fängelsena.

Om man väl har siktet inställt på manliga privilegier så känns det rimligt att kräva samtliga. Varför nöja sig med en sketen grill?

Uppdatering: Läs även kommentarerna, där vi diskuterar skillnaden mellan själva artikeln och rubriken.

 

30 kommentarer på “Tjejerna måste ta över”

 1. Viktor skriver:

  Ett citat från texten i Expressen som möjligen balanserar intrycket:

  ”Är det svårt att tända en grill? Nej, det är inte svårare än att sätta på en modern diskmaskin. Tar männen ut skilsmässa om vi kollar oljan på bilen eller byter en packning på kranen? Troligtvis inte. Så vad är problemet? Jo, kvinnor kan, men vill inte.
  Vi är osäkra, lata och skyller helt enkelt på att vi är mindre lämpade. Hellre bråka om disken än ta ansvaret för bilen. Feminister och kvinnorättskämpar därute, varför är det alltid så mycket prat om kvinnors rättigheter men så sällan om våra skyldigheter?”

  Jag tycker nästan att det är mer värt att uppmärksamma den sista meningen än att hon vill ta över grillen.

 2. Anaïs skriver:

  Jepp. Missa inte att ironin är minst lika mycket riktad mot den selektiva feminism det innebär att ”bråka om disken” men aldrig om vem som ska byta vinterdäck. Hennes mest slagkraftiga poäng är just sista meningen. Gudrun hade onekligen bevisat mer genom att åtminstone tända grillen själv om hon nu skulle elda pengar på den.

 3. Pelle Billing skriver:

  Viktor och Anaïs,

  Jag håller helt med er. Mitt raljerande riktar sig framför allt mot rubriken (Expressens?), medan delar av innehållet i själva artikeln är mycket bra.

 4. Cuben skriver:

  Pelle jag håller med dig. Artikeln i sig själv är riktigt bra och värd att läsa. Sedan är det ju också lite ”lustigt” att just Gudrun faller in i gamla värdekonservativa könsmönster. Mannen tänder grillen och kvinnan bränner (de surt förtjänade) pengarna.

  Dessutom läste jag ett intressant nationalekonomiskt resonemang där Gudruns aktion faktiskt ökar den relativa rikedomen, ytterst lite dock men ändå, hos de som har pengar, vilket ju oftast är just de rika.

 5. En läsare skriver:

  Jag ställer mig samma fråga. Varför bara grillen och inte fiskebåtarna på ishavet?

 6. Jakob skriver:

  Hehe! Klockren artikel.

 7. katten skriver:

  Du glömde barnen, Pelle. Där har vi det verkligt viktiga som behöver tas omhand
  av både pappa och mamma. Det får också så fina synergieffekter.

  Gräsklippning sysslade jag med i går och i förra veckan.. Snöskottning ägnade jag mig mycket åt i vintras. Men när jag berättade det på Pelle-bloggen uppstod det en viss oro och man började dela ut röda kort osv.

  Vad gäller gruvjobb så användes kvinnor och barn i gruvorna i England i industrialismens barndom. I min historiebok fanns t o m en tecknad bild på kvinnor och barn i gruvgångar..Pelle skolkade nog när man kom till industrialismen, för han
  skriver i sitt manifest att männen skyddade kvinnorna – från det att mänskligheten fått sina könsroller i förhistorisk tid.

 8. MrProper skriver:

  Förbud mot kvinnor och barn i underjordsarbete i gruvor lär ha införts i Sverige genom en internationell konvention på 1920-talet.

  http://svtplay.se/v/1393007/gruvarbetare

 9. sparhawk451 skriver:

  Jag instämmer.

  Många kvinnor talar om att de vill ha makt men med makt kommer ansvar – något som tyvärr inte verkar vara lika uppenbart för de kvinnor som talar om detta – det framgår vara mest en titeln eller status-ikon de är ute efter.

  Det har alltid varit män som blivit bäst behandlade, och det har alltid varit män som blivit sämst behandlade.

  Kvinnor har varit mer centrerade till mitten på skalan och de har setts som ett mellanting mellan män och barn – de har haft mindre privilegier, men mot att de har haft vårat skydd.

  Nu har allt det mesta som män gör för kvinnor blivit så institutionerat och processhanterat att de inte ens märker det, och tar det för givet.

  Det interlektuella valet är: antingen har vi och våra förfäder blivit indoktrinerade under flera miljoner år att att inbilla oss att vissa yrken är mer lämpade för män och vissa mer lämpade för kvinnor, eller så har dessa allt mer gnällande feminister under de senaste 300 år haft rätt.

  Frågan är om man verkligen skall vara så grym mot kvinnor att man tar dessa feminister vid deras ord och verkligen gör ett experiment för att se utkomsten av verklig könskvotering.

 10. sparhawk451 skriver:

  katten:
  Ja, det måste nog krävas en lång utbildning för att inte förstå könsskillnaderna.

  MrProper:
  Ja, och liknande projekt pågår (och kommer troligen lyckas) i övriga kontinenter för att förhindra kvinnliga gruvarbetare.

  Snart har vi bara ensamma män som sliter nere i diamantgruvorna.

 11. katten skriver:

  sparhawk451

  Vad menar du med att det krävs lång utbildning för att förstå könsskillnaderna?
  Vad har du i tankarna?

 12. Neo skriver:

  Såg en artikel på Improveme.se:

  ”Många kvinnor lider av järnbrist. Så här klarar du dig.”

  Skulle vart fint med en mer intressant artikel i ämnet:

  ”Många kvinnor lider av hjärnbrist. Så här skyddar du dig mot dem.”

  Rekommenderad sida: http://www.psykopati.se/25952956

 13. Erik skriver:

  katten:

  ”Vad menar du med att det krävs lång utbildning för att förstå könsskillnaderna?”

  Han skrev det krävs lång utbildning (feministindoktrinering) för att INTE förstå könsskillnaderna.

 14. Yngve skriver:

  Om ni någon gång ligger på en camping, kolla vem som tömmer latrinen på sina husvagnar 99,5% är män

 15. Tack ni som fattar att jag tar grillen som ett symboliskt exempel. Jag menar, det finns få saker som är så enkla som att tända en grill.

  Om vi kvinnor kräver att våra män ska ta större ansvar för barnen, hemmet, disken och andra traditionellt kvinnliga sysselsättningar är det väl inte mer än rätt att vi tar oss an de traditionell manliga? Som att rensa avlopp, borra i betongväggar och byta vinterdäck. Och tända grillen.

  Jag är trött på tjejers gnäll. Jag är trött på att vi alltid kräver men aldrig tar ansvar när det gäller teknik tex. Tyvärr verkar det som många som kommenterar artikeln missat just detta..

 16. Erik skriver:

  Karin Adelsköld:

  Tack för ditt inhopp i debatten. Visst är grillen enkel att tända – när man kan det – men om man hela tiden har folk (läs män) som gör det åt en behöver man aldrig lära sig det om man inte vill. Det här är den stora paradoxen i feministrörelsen. Teorin är att samhället varit till för män och att nu skall det satsas på kvinnor.

  Men ju mer vi satsar på kvinnor ju mindre lär de sig göra saker utan hjälp. Ju mer blir de vana att nån annan gör saker åt dem – inlärd hjälplöshet. Det är rätt talande att när Fi skall elda pengar så är det de två männen som står för notan som också gör jobbet och tänder grillen åt Gudrun ”pengabrännaren” Schyman. Kul du uppmärksammade det också.

  Men låt mig fundera lite mer på grillandet. Det brukar ju inte vara JAG som tänder grillen när vi grillar. Det brukar faktiskt vara så att om vi är 10 killar som grillar så är det samma 1-3 personer som tänder grillen varje gång.

  Iden bakom detta när vi träffas är att om personerna som kan det bra gör det så blir det bra. Dessutom så finns det många andra saker som behöver göras förutom att tända grillen – saker som de som vanligen gör det bra – inte är lika bra på som alla andra.

  Så ärligt talat. visst kan det ingå kvinnor i det lilla gäng killar som brukar tända och sköta grillen (det handlar om träning, inte kön). Men kom ihåg att de flesta i gänget oftast inte är den/de som tänder grillen oavsett kön eftersom de är upptagna med att bli bra på andra saker – saker som grillarna inte är särskilt bra på.

  Det handlar inte om status. Det handlar om effektivitet. Dvs olika personer är olika bra på olika saker medan Gudrun Schyman förespråkar ett samhälle där alla är halvbra på det mesta men exceptionellt bra på ingenting!

 17. Pelle Billing skriver:

  Karin,

  Artikeln var bättre än rubriken! Rubriken antyder en klassiskt feministiskt artikel medan innehållet är mer nyskapande. Om du hade varit ännu tydligare med dina formuleringar (”om vill vill att män ska göra tråkigt städjobb, får vi självs skita ner oss med olja och rörmokeri samt skotta snö”) så tror jag poängen trängt igenom bättre. Tyvärr är vi alla så indoktrinerade med en viss typ av budskap så vi tror att alla säger samma sak.

 18. Det har du rätt i. Jag har funderat på varför så många misstolkat. De flesta som kommenterat kallar mig sur feminist när det ju är just sura feminister jag kritiserar.

  Jag satte inte heller rubriken. Men godkände den så jag är absolut skyldig. Bättre nästa gång. Då ska det handla om att fler män borde föda barn ;)

 19. Tommy Jonsson skriver:

  Det jag finner märkligt är att ingen man i kommentarsfältet här mera än Karin Adelsköld själv tagit upp vad:

  Kvinnor ska lämna, barnomsorgen, dagis, förskolor, skolor, sitt barn, föräldraledighet, vabbande, vårdnadstvister och framför allt feminismen.

 20. Cuben skriver:

  Karin nu när jag ser att du läser detta så vill jag bara säga att din artikel var jättebra. Har du förresten läst Tanja Bergkvists blogg om ”I ett jämlikt samhälle föder även män barn”?

  Dessutom vad positivt det är när journalister närmar sig de sociala medierna som du gör och för en dialog.

 21. Access skriver:

  Bra artikel, Karin Adelsköld!

  Men det handlar inte bara om att tända grillen. Kvinnor måste även ta plats när det gäller att konstruera, tillverka och distribuera kolen, tändvätskan, gasoltuberna och grillarna. Fler kvinnliga lastbilschafförer och industriarbetare!

  Framgångsfaktorn i jämställdhetsarbetet är att kvinnor börjar våga ta risker, anstränga sig fysiskt och skita ner sig, våga släppa taget om barnen, klippa navelsträngen till mamma samt släppa behovet av kvinnliga gemenskap och kvinnligt grupptryck.

 22. [...] som att åtminstone Pelle Billing noterat saken, men liksom wtf is up med att man måste kolla kommentarerna för att det ska framgå att han är en av de läskunniga och inte bara raljerar över Karins [...]

 23. JD skriver:

  En bra och intelligent artikel.
  Jag hoppas verkligen att frågan som Karin A skriver om i artikeln, blir en fråga som alla partiledare och journalister kommer att ställa till FI och Gudrun Schyman!

  *** ÅRETS VALFRÅGA***

  VARFÖR TÄNDE DU INTE GRILLEN GUDRUN?

 24. JD skriver:

  Måste bara citera en kommentar från Expressen som i alla fall fick mig att garva…

  ”gå ut och tänd en grill med 100 000, inte konstig att kvinnor inte får grilla :)

 25. Pelle Billing skriver:

  Jag har gjort ett tillägg i inlägget så att det framgår att det finns en mer nyanserad diskussion om artikeln här i kommentarsfältet.

 26. QED skriver:

  4:20 från Ronny Eriksson show VI ÄR MÄN är relevant här :-)

  http://www.youtube.com/watch?v=6W_Htq5-kOM

 27. [...] Adelsköld förtjänar beröm för. I en kommentar hos Pelle Billing tar hon dock även på sig riset för att ha godkänt den missvisande rubriken. ”Jag har funderat på varför så många [...]

 28. Lövet skriver:

  Jag håller med om att rubriken leder in en på fel tankespår, men bara delvis. Faktum är att Adelsköld – trots den goda intentionen att nyansera debatten om kvinnornas modell för fördelning av hushållets personella resurser – faller in i en hel del traditionella stereotyper: Det framgår bl a av passusen om köttet som kvinnan marinerar, och att mannen tärnar (just det ”tärnar” heter det – inte ”hackar”) potatisen om ”man ber honom snällt”

  Det avgörande för helhetsintrycket kommer dock på slutet:
  ”Byta vinterdäck? Det är ju till och med roligt!”

  Här har vi det alltså igen: De föregivna ”kvinnliga sysslorna” matlagning (hur många sammanboende kvinnor under 45 står för ensamma maten hemma nuförtiden förresten?), disken* osv är tunga, tråkiga och slitsamma, medan mannens hemjobb är ”roligt”.

  Kom igen nästa gång du stått på knä och bytt däck på en blöt garageplan efter ett tidigt oktobersnöfall med hjulbultar som sitter stenhårt efter att ha dragits fast av verkstadens mutterdragare vid senaste servicen…
  Eller i spöregn och mörker med bilens egen minimala domkraft på en hårdtrafikerad väg efter en punka på höger framdäck – om nu någon vet var den ligger alltså…

  Om du fortfarande tycker att däcksbyte är ”roligt” så kan jag köpa resonemanget – men då får du köpa att jag tycker att matlagning är skoj nog för att förbehålla mig den sysslan hemma – vinter som sommar, på elspis som på gasol eller träkolsgrill.

  *) BTW: För mig ingår disken i definitionen av matlagning.

 29. En läsare skriver:

  Att byta däck i kolmörker och 30 minusgrader är INTE roligt, men livsavgörande.

 30. Pia skriver:

  Flottan har ju kvinnor snart redan tagit över. Finns mycket kvinnor inom flottan. Anledningen e att de fysiska kraven inte alls e stora inom flottan.

Google