Reportage i Sydsvenskan

22 augusti 2010, av Pelle Billing

Sydsvenskan skriver idag om minpappa.nu:s rapport över hur tingsrätterna i Skåne och Blekinge dömt i vårdnadsmål mellan 2007-2009. Hela artikeln kan läsas här.

Ett stycke i artikeln kommer från en intervju som Eskil Fagerström gjorde med mig för inte så länge sedan:

”Lund – staden där barn förlorar sina pappor” är ett av de mer systematiska inläggen i debatten om pappadiskriminering i vårdnadsprocessen. Men gruppen är inte ensam.

De senaste åren har pappa-barn-föreningar och -grupper skjutit upp över hela Sverige. I Skåne finns grupper i Malmö, Lund och Kristianstad.

På nätet växer papparörelsen i form av ett ofta vildvuxet bloggande mot allt vad genusforskning, statsfeminism och socialtanter heter.

En skribent som ofta skriver om köns- och pappafrågor är Malmöbon Pelle Billing. Han är i 35-årsålden och jobbade tidigare som läkare inom psykiatrin.

– Genom feminismen har vi män fått lära oss att vi har makt och att vi har förtryckt kvinnor i alla tider. Men den bilden stämmer inte med hur män själva upplever sina liv.

Man kan skriva och påstå saker om män som aldrig hade godtagits om man bytte ut ordet man mot ”svart”, ”invandrare” eller ”jude”, menar Pelle Billing.

– Män må vara starka i samhället. Men i debatten om jämställdhet är vi helt i underläge. För mig handlar det om att män och kvinnor ska ha samma spelregler i samhället och att mansfrågor ska komma med på kartan i jämställdhetsdebatten.

Tonfallet i pappadebatten på nätet är ofta hätskt, på gränsen till hatiskt.

– Ja, det finns mycket vrede i pappa rörelsen. Det finns många besvikna individer som mår dåligt. Men många är också konstruktiva. Det är därför vi börjar märka av papparörelsen, säger Pelle Billing.

De sista raderna i citatet ovan är jag inte nöjd med. Där framställs det som att jag håller med journalistens påstående om att tonfallet i pappadebatten är hatiskt, och det är felaktigt. Och när det gäller besvikna individer i papparörelsen så sa jag att det finns en del sådana, av förklarliga skäl, när man förgäves kämpat i flera år mot ett trögt system. Men ”många besvikna individer” är journalistens ord och inte mina.

Överhuvudtaget har artikeln en skeptisk hållning till mitt arbete och minpappa.nu:s arbete, vilket troligen beror på att journalistens egna åsikter om jämställdhetsdebatten har en slagsida mot feminismen, vilket påvisats i tidigare artiklar av honom. Det känns lite underligt att en feminist ska vara den som rapporterar om mitt arbete och om papparörelsens arbete. Det är ungefär som att en medlem i Republikanska Föreningen skulle vara den som täckte kronprinsessans Viktorias bröllop.

Men i statsfeminismens förlovade land så får man trots allt vara tacksam för att pappafrågorna och mansfrågorna får något mediautrymme alls, och med tiden kanske det även blir möjligt med en mer objektiv bedömning av det arbete som jag själv och andra bedriver.

 

22 kommentarer på “Reportage i Sydsvenskan”

 1. Kenneth skriver:

  TV4 toppade sin 19-sändning ikväll med ett bra inslag om den skattefinansierade diskriminering som pappor utsätts för i vårdnadstvister,

  Efteråt kommenterades inslaget av TV4:s sk samhällsreporter – den uttalade socialdemokraten och feministen Lena Sundström. Den kvinnan är inte tillräckligt begåvade för att kunna leverera skarpa analyser av företeelser i samhället. Och följdaktligen så mosade hon inslaget som just hade visats. Kontentan i hennes ”analys” var väl i stort sett att det var männens eget fel att de förlorade så många vårdnadstvister.

  Synd att inte TV4 kunde bjuda på ett välmotiverat och sansat inslag om den systematiska diskrimineringen av män – utan Lena Sundströms förnumstiga kommentarer.

 2. godtyckligt skriver:

  Ja det var tragiskt att en person som Lena Sundström som inte är kunnig kan få ordet och dra slutsatser baserat på hennes egna fördomar

 3. En Pappa skriver:

  Kenneth. Självklart så kännde de väl sig tvingade att låta en våp som Lena Sundström kommentera, det komiska var att det var nära att Lena Sundström sa att pappor var rökta om de inte tog hand om barnen mer… Är det inte upp till varje familj att planera hur man jobbar och tar hand om barnen? Självklart så sitter många barnfamiljer i en ekonomisk sits som gör att den som förlorar mist oftast är den som tar ut VAB osv. Att sedan den som oftast har försörjt familjen och oftare väljer att låta barnen bo kvar i den gemensamma bostaden vid en sepration ska få detta emot sig, ja det är sjukt!
  Hoppas att det blir högre klass på de som ska vara med på TV4 de närmsta dagarna.

 4. Steffo skriver:

  Jag reagerade också på Lena Sundströms bagatellisering av det som presenterades i inslaget, att det typ inte var så farligt som det låter och att det inte handlar om en förälders rättighet, utan om barnets bästa, men hon glömde ju då barnets rätt till båda föräldrarna. Märktes att hon är feminist och inte ville ta till sig de fakta som inte passar hennes världsbild. Feminismen genomsyrar journalisterna på nyhetsredaktionerna, dom är nog så hjärtvättade att dom inte reflekterar över det själva.

 5. Pär Ström skriver:

  Pelle! Det där har jag råkat ut för många gånger. Det man säger förvrängs i media. Journalisterna tolkar det man säger som fan läser bibeln. Det värsta är när de låtsas vara positivt inställda under intervjun, för att få en att prata mycket och kanske säga något olämpligt, och sedan kommer sågningen när artikeln publiceras. Som antifeminist (ja, jag vet att du istället är icke-feminist, Pelle) är det en balansgång på slak lina att ha med media att göra. Vad man kan göra är att redan före intervjun be att få godkänna sina citat innan de publiceras. Det ger dock ingen garanti för att inte bli utnyttjad, det går att skriva saker i texten mellan citaten som ändå antyder att man har åsikter som man inte har. Därtill kommer rubrik och bildtexter som är oerhört viktiga men som man inte har något inflytande över.

 6. Pelle Billing skriver:

  Pär,

  Ja, det är så oerhört lätt att med små medel förvrida ens intention. Jag fick faktiskt möjlighet att titta på min del av texten innan den publicerades (den del jag citerar ovan). Första versionen var helt uppåt väggarna och for med direkta osanningar om vad jag sysslar med och vad jag sagt, vilket var väldigt obehagligt att läsa.

  Jag var på resande fot när jag fick den versionen via mejl, och i sista stund hann jag skicka in korrigeringar. Detta gjorde att versionen som publicerades blev betydligt mycket bättre, men det var ändå flera detaljer kvar som fick mitt budskap att framstå som annorlunda än vad det är.

  Nästa gång är det möjligt att jag helt förbjuder journalisten att skriva om mig, ifall förstaversionen är så dålig. Varför spela med i spel som går ut på att de ska utnyttja och förvrida ens budskap? Även om man har gott om tid på sig att korrigera upprepade gånger tills texten är OK, så känns det bizarrt att samspela med en person som vill framställa en själv och ens arbete i dålig dager.

 7. Jack skriver:

  Pelle Billing,

  Om det är så att artikeln om ditt arbete är sådan att den inte vinner någon feminist, och kanske inte många neutrala, så bör den bör iaf kunna vinna intresset för pojkar och män som redan känner/vet att något är fel och ge dem en kontakt att leta upp. Det tror jag kan vara den nivå man ska acceptera i nuläget medan man fortsätter kräva mer. I nuläget är nog den mesta publicitet bra. Kanske t o m Assange-affären blir till mäns fördel.

  För övrigt kan det vara bra att ha ord på vad feminism mot barn är för något, dvs pedofeminism.

  Den som ser kvinnor som oskyldiga likt barn och kvinnor som försöker förställa sig som sådana är pedofeminina.

  Förkortat kan de kallas pedofema. De sysslar med pedofemi och är pedofemer.

  På genusdagis misstänker man pedofeminism och pedofeminister. I socialtjänst och rättväsende finns, utöver feminism, misstänkta pedofemer och pedofemi.

 8. Access skriver:

  Pelle skriver:
  ”Varför spela med i spel som går ut på att de ska utnyttja och förvrida ens budskap?”

  Helt rätt inställning!

  Och vidare.
  Varför ska jag – som man – ställa upp på att finansiera ett samhälle som diskriminerar sådana som mig, med hjälp av de pengar jag betalar i skatt på den lön jag själv arbetat ihop?

  Stat, kommuner och landsting tar mäns pengar för att bekosta diskriminering mot dem. Är inte det den yttersta skymfen?

 9. Jack skriver:

  Access,

  Finansieringen är en oerhört viktigt fråga och jag tror själv källan allt skit som pojkar och män får. Den som är svag får skit. Slaven får skit, inte slavdrivaren.

  De fungerande attityderna mot män, de som sprids och överlever, skulle drastiskt förändras om allt arbete män gjorde gavs representativ cred för, dvs pengar. Män i alla åldrar skulle kunna få sexuell makt t o m genom sin förmåga att själva vara dem som lämnar över frukten av sitt arbete. Som det är nu, avtvingas vi det med våld, sedan tar stat/kommun/landsting creden för det samtidigt som de förtalar oss.

 10. Mia skriver:

  Såg att det var ett inslag om GV för sambos på rapport. Var visst BO som tyckte att samma skulle gälla som för gifta. Det rör på sig…

 11. Per hagman skriver:

  Hej…Appropå.

  Jag har arbetat i både helt kvinnligt resp manligt dominerade organisationer och anser att kvinnliga chefer o ledare ær oøvertræffade i avs att bedriva mobbing.

  I vilka organisationer førekommer det mest sjukskrivning tfa av mobbing ..jo just kvinnliga organisationer med kvinnliga chefer , kommuner landsting.

  Litt Wikipedia :

  ”En studie från 2009 visar att kvinnliga chefer mobbar mer än manliga chefer. För kvinnor ökade risken för att bli mobbade med 100 procent med kvinnlig chef. För män ökade risken att bli mobbade med 80 procent med kvinnlig chef. Studien gjordes på beställning av Eurofond och inkluderade 21 000 respondenter.[10]”
  -
  Min erfarenhet ær att kvinnliga chefer i offentliga organisationer gillar mobbing eftersom det tar bort fokus på vad ..cheferna eg skall bedriva…och ansvarstagande utifrån detta.
  -
  80 % av kvinnliga ledare o chefer har betydande sociopatiska / narcissiska / sadistiska … sjælvhævdande drag.
  .
  Per Hagman

 12. Mia skriver:

  Per Hagman

  Ja och det är min övertygelse att det är samma krafter som ofta förkommer vid t ex relationsvåld och i komplicerade vårdnadstvister. ( a bully is a bully is a bully)

  Däremot tror jag inte de ”gillar” mobbning utan det är bara så de är till följd av deras ”sociopatiska / narcissiska / sadistiska … sjælvhævdande drag.”

  Och ja, personlighetsstörning är inte könsbundet. Marie-France Hirigoyens bok ”Vardagens osynliga våld” rekommenderas starkt (oavsett om man utsatts för misshandel, en ovanligt ”knepig” VT eller mobbning).

  http://www.dn.se/kultur-noje/fritt-fram-i-sverige-men-brottsligt-i-frankrike-1.1115968
  .

 13. Pether skriver:

  Jag tror det bottnar i att kvinnor aldrig får lära sig att inte mobba, att inte slå, osv. Kvinnor är alltid offer, det vore då fel att lära flickebarnen att det är fel, då det skulle visa på att kvinnor faktiskt kan göra sådana saker.
  Istället skyller man som vanligt på män, män och män. Direkt eller indirekt.

 14. Mia skriver:

  Ordet är laddat och alla är inte fullblodspsykopater, men har psykopatiska och narcissitiska drag.

  ”Kvinnlig psykopati är inte ovanlig. I kriminella led räknar man med att det finns ungefär hälften så många kvinnliga psykopater som manliga.
  Att mäns och kvinnors psykopati tar sig olika yttre former är inte konstigt, tycker Susanne Strand, eftersom samma mönster går igenom i hela samhället och speglar de könsroller vi lär våra barn.”

  http://st.nu/start/sundsvall/1.648676-kvinnliga-psykopater-upptacks-inte

 15. Mercedes Gill skriver:

  Jack.

  Ditt svammel om ”pedofemism” är pinsamt. Löjligt.

  Du missar hela poängen, på ett nästan oförskämt sätt.

  Men visst, fortsätt larva runt – och fnissa om sånt du inte fattar.

  Önskar bara att du tog reda på lite mer – sökte och läste.

 16. Jack skriver:

  Mercedes Gill,

  Du har blandat ihop något. Pedofeminism är vad jag sagt att det är och om du tror att jag missat en poäng är det du som missat en poäng genom att tro pedofemi eller något av orden anknyter till något annat än vad jag sagt, kanske kommentarsfälten eller inlägget. Bara du kan lista ut det men det är ointressant.

  Jag tar din reaktion i beaktande dock. Men ser att det är mycket du har missupfattat. Även det där med att fnissa. Jag ser mycket allvarligt på pedofemi och anser att ordet är bra men det beror ju helt på vad andra tycker. Nu har jag fått din rekation, vilken var att du trodde jag satt och fnissa och att du trodde jag avsåg något som du tänkte på men inte jag.

 17. Anders Hammarlind skriver:

  På lika villkor är betydligt mer solklart och tydligare än det mer allomfattande ”jämställdhet” menar Pelle Billing och det är förvisso precis så sant som det är. På lika villkor. Det är en utmärkt grundstomme i samhällsbygget, på invidnivå som i stort. Och mellan könen som riktmärke.

  Pappor är ifrågasatta och den juridiska statusen är, som regel mest, i kölvattnet på modern. En ny mansrörelse är verkligen på gång – och tack för allas engagemang(inte minst Pelle Billing) – men vi ska inte gå i fällan och tro att alla pappor är bra förälder, eller mammor bra förälder å sin sida. Utan låt samhället med dess kompetens avgöra. Men eftersom som sammhället som regel alltid anser att mamman är den bättre förälder och pappan enbart pappa får vi en Wasa-seglats.
  Mamma och pappa inför rätta är en bra bok om vårdnadstvister. Pappan är alltid i underläge utifrån att han är den som ofta inte sitter i orubbat bo utan flyttar ut. De flesta föräldrar, notera det vänligen, fixar sprickan och fixar separerad relation. Men när det krisar, advokaterna kommer med feta räkningar, går det på tok för ofta. Eller när den andre vägrar varje sunt avtal. Eller ens kan uppträda moget. Och det är papporna som får ta stryk. Mammorna favoriseras därför att ta tar barnansvaret från början, de gör det grundläggande jobbet från ruta ett. Och papporna kan inget annat göra än att vara med från början men för många kommer man in för sent. Och då är det kört, det handlar inte om princip utan om att göra grundjobbet. Och här faller för många män utanför, man är på jobbet och gör man inte hemjobbet är man rökt och domstolarna dömer utifrån vem-gör-grundjobbet-med-barnen.
  Då handlar det inte om att jag måste dra IN huvudstålarna till hus o hem utan rätt och slätt om vem gör grundjobbet med barnet/barnen. Den som fixar det bäst får också vårdnaden. Lär er män ” i lagens anda” för det är vad det handlar om. Är du inte hemma tillräckligt mycket och inte tar ansvar är du rätt körd om/när det krisar.
  Mammorna styr över barnen, så enkelt är det om inte pappan visar sig vara väldigt bra som förälder. I praktiken, dvs han är hemma och tar ansvar och gör grundjobbet hemma.
  Jag gillar verkligen Pelles sida och hans tankar men kom inte förbi problematiken kring pappor på undantag, jag har läst in mig på tusentals inlägg och för många pappor är för förbannade, för ilskna, för galna, för mycket stridisar för att det ska leda vidare. Män är alltid på undantag som förälder, ta den kampen men vettigt och utan att förklara Världskrig. Idag är det på tok för många som exploderar, och det kan jag förstå, men det leder inte långt. Vi har en ny mansrörelse i landet – tack för det – som kan gå långt. Men till skillnad från Pelle Billing vill jag varna för överdrifterna utan ta det hellre mycket lugnare är mitt enkla budskap denna dag då hösten är på väg.
  Men det som är bra överlag är allt fler inser och fattar att som pappa är man inte alltid förälder, när det krisar i relationen till mamman. Men, ta bort, hatet, ta bort överdrifterna och jobba på mer förnuftigt är mitt råd.
  Och tänk på att det är nu som pappornas tillkortakommanden mer och mer uppmärksammas. Bråka inte för mycket men tillräckligt!
  Anders Hammarlind
  tidigare pappagruppsledare

 18. DrKejs skriver:

  Anders,

  Det du framför stämmer inte. Även pappor som bevisligen tagit sitt fulla ansvar och gjort det mer än mamman blir undanknuffade och av med vårdnaden. Det handlar inte om att någon har tillbringat några månader mer med en bebis, det handlar om att familjerätterna och våra domstolar inte är neutrala och inte följer barnkonventionen.

  Tror du att det på något sätt är förvånande att det går till på det sättet när man vet att tillsättning av domare och åklagare är baserat på feministiska principer?

  Tror du att det på något sätt är förvånande att det går till på det sättet när man vet att våra socionomer blir marinerade av radikalfeminisistiska teorier och hjärntvättade av genustalibaner?

  Tvärtom anser jag att vi måste bråka väldigt mycket mer än vi gör idag; vi har försökt den lugna metoden i flera decennier och det har bara blivit värre. Det gäller att sätta hårt mot hårt, att hänga ut varenda jävla myndighetsperson som diskriminerar, att få bort genustalibanerna från våra akademiska högsäten.

 19. Obstinat skriver:

  Håller med DrKejs. No more Mr Nice Guy.

  Det är ljusår till dess att pappor har lika stor chans att få ensam vårdnad som Modern och det är det ända riktiga måttet på om det råder jämställdhet inom föräldraskapet.

  Snacket om att pappor inte gör grundjobbet är bara ett sätt att flytta fokus till papporna och ge dem skulden.

  En man kan inte vinna hur mycket ni feminister/profeminister än snackar om att pappor skall ta mer ansvar. En pappa kan inte amma eller vara gravid. Det kommer alltid att finnas olika skäl att ge Modern ensam vårdnad trots att pappan ägnat lika mycket tid åt att vårda barnet. Är det inte det ena så är det det andra.
  Det är bara en skenmanöver för att bibehålla Matriarkatet intakt. Skyll på att papporna har mycket god men inte har riktigt lika god anknytning som Modern och att barnet därför har det lite bättre hos Modern. Det är en tävling som män aldrig kan vinna och det vet ni så väl.

  Det är ett sätt att lura män in i en riktigt djävulsk mansfälla: de har riktigt god kontakt och nära band med ”sina” barn men kan när som helst bli fråntagna den kontakten.

  Bättre då att hålla sig till att tjäna pengar och på så vis vara attraktiv och genom maktbalans skapa ett jämlikt förhållande till Modern.

 20. [...] journalist Eskil Fagerström har tidigare rapporterat om pappafrågor, trots att han själv har åsikter som är starkt feministiska. Rapporteringen skötte han på ett [...]

Google