Hi, I’m from Finland

24 augusti 2010, av Pelle Billing

Detta kommer numera att bli min hälsningsfras när jag åker utomlands, och jag gissar att du förstår varför.

Vid det här laget har du helt säkert hört talas om hur Sverige beslutade sig för att anhålla Wikileaks-grundaren Julian Assange, utan några bevis, och hur Sverige  nu får skämmas världen runt för att vi anhåller en man endast för att en kvinna ber om det.

Märk väl att förfarandet att män anhålls för att kvinnor pekar ut dem – för våldtäkt eller misshandel – inte är något slumpmässigt i Assange-fallet, utan det är något som är satt i system i vårt vackra land. Om du är man har din rättssäkerhet således för länge sedan urholkats, och om du är kvinna som har en man, en son eller en pappa som du älskar, så bör du veta att deras liv när som helst kan raseras av en falsk anklagelse som polis och åklagare omedelbar agerar på.

Vi är ju några som länge påtalat detta fenomen, men för relativt döva öron i media. Så sent som för två veckor sedan skrev jag följande citat här på bloggen:

I Sverige år 2010 har vi också en grupp män som sitter i fängelse, eller är på väg in i fängelse, endast för att en kvinna pekat ut dem som brottsling. Inga bevis krävs, och devisen “oskyldig till motsatsen är bevisad” har för länge sedan ändrats till “skyldigt tills du har lyckats bevisa motsatsen”.

Nu får alltså omvärlden se hur det fungerar i Sverige, och de vet inte om de ska skratta eller gråta:

Det som en gång var en rättsstat har blivit ett ställe där mäns rättigheter urholkats betydligt, vilket först visades i Littorin-affären och nu alltså Assange-affären. Allt detta får mig att tänka på ytterligare ett citat härifrån bloggen, som jag skrev för en månad sedan:

Visst är det fascinerande att en insikt som uppstod redan under 1700-talets upplysningstid nu måste försvaras i den demokratiska debatten? Vi har alltså kommit så långt att vi i feminismens namn är redo att ge människor olika rättigheter och skyldigheter, vilket borde vara en djupt skrämmande tanke för oss alla.

Resten av västvärlden tror fortfarande på stolta principer om rättssäkerhet, och det är därför som Sverige nu gör sig till åtlöje när en (feministisk?) åklagare svärtar ner en mans namn och inte ens ångrar sig efteråt. Som tur är finns det fortfarande krafter i Sverige som kämpar för individens rättigheter, och ett sådant exempel är Johan Binninge från Rättssäkerhetsorganisationen (RO) som JO-anmält åklagaren Maria Häljebo Kjellstrand.

Radikalfeminismens nestor Claes Borgström ser dock inga större fel i att Assange anhölls utan några bevis, och som målsägarbiträde till de två kvinnorna som hävdar att de blivit våldtagna/ofredade, så kräver han nu att Assange ska förhöras (DN, SvD1, SvD2, AB). Han ser tydligen heller inga fel i att han som socialdemokratisk toppolitiker ska försvara en politisk sekreterare i socialdemokratiska Broderskapsrörelsen (Gawker). Detta får mig att tänka på ordet ”ankdamm”  - fråga mig inte varför. AA, en av de kvinnor som anklagar Assange, har för övrigt bloggat om 7 olika sätt för laglig hämnd (Google cache, då hon stängt sin blogg), vilket säger en del om hennes trovärdighet när hon anklagar någon för våldtäkt.

Om ni i allt detta kaos önskar höra en vettig röst som har en intressant åsikt att komma med, så rekommenderar jag denna debattartikel av en skolkurator i Borlänge. Den har inget att göra med Assange, men här är en kvinna som vågar tänka på egen hand, och som inte låter sig svepas med av den dumfeminism som dominerar svensk media och svensk politik.

 

33 kommentarer på “Hi, I’m from Finland”

 1. Leif skriver:

  Skrev om detta på min blogg med, och har även kritiserat det tidigare.

  http://blogg.aftonbladet.se/leifslillarosa/2010/08/vem-som-helst-ar-valtaktsman

 2. Matte Matik skriver:

  Samma här: http://mattematiksblogg.blogspot.com/2010/08/assangefallet-och-de-falska.html
  För övrigt läste jag på HAX blogg att Borgström äger sin advokatfirma tillsammans med Thomas Bodström. Det får mig inte att känna mig bättre till mods…

 3. En läsare skriver:

  Förstår precis hur du menar. Höll på att bli misshandlad i London för att de trodde jag var av germant ursprung. De lugnade sig dock vid bevisningen av Sverigemedborgarskapet (som numera (tyvärr) inte nödvändigtvis innebär frikort).

 4. Komplex skriver:

  P.S. Man ska inte ropa hej för tidigt (ang. länken till skolkuratorn). Kommentarerna visar på somliga människors uttalade rätt att ständigt få känna sig förtryckta. Varför begränsa sig till genus-, klass- och åldersförtryck, när hela världen består av en massa elakingar som inte tycker som jag?

 5. Gonzo skriver:

  Konstigt att det bara är sexualbrott och misshandel av kvinnor som får åklagare att åsidosätta rättsäkerheten.

  Varför inte detta förfarande vid tex mord, misshandel på män, rattfylla etc
  Fler måste dömmas, det är för många skyldiga som kommer undan.
  ytterst få rattfyllon blir inlåsta. Sänk kraven, låte föraren bevisa sin oskuld i stället.

  En mellan öl till lunchen är ett grovt uppsåt.

  Fast vid närmare eftertanke så förstår jag varför det är just sexbrott och våldsbrott mot kvinnor som rensar skallen på åklagare och andra ansvariga

 6. Anders skriver:

  Kommentaren raderad.

  /Pelle

 7. Medborgare X skriver:

  Pelle!

  Angående AA:s sjustegsprogram för hämd så har Ann Helena Rudberg skrivit ett blogginlägg om det. Kan vara bra att ha som alternativ till Googles cachade version.

 8. Komplex skriver:

  Jag kan faktiskt uppriktigt tycka synd om AA. Hon är en bricka i ett betydligt större spel, och även om hennes högst märkliga (av somliga benämnt kreativ) syn på saker och ting som t.ex. hämnd och feminism, får henne att verka medskyldig, så är det väl högst tveksamt att hon trodde att hela världen skulle explodera kring henne, när hon följde sina ledstjärnor.

  Det var väntat att detta skulle ske förr eller senare, feminister i Sverige har hoppats en stor höjdare skulle våga ta striden. Att kvinnan skulle släpas i smutsen på kuppen finns också med i planerna (martyrer är populära i många religiösa åskådningar och AA är på många sätt den perfekta martyren). Bara synd att inte AA begrep det tidigare… nu är hon fast i den fälla gillrad av sina meningsfränder, många av dem som aldrig någonsin skulle tänka sig smutsa sina händer.

 9. Anders skriver:

  Ska bara förtydliga att det jag menar med det jag skrev ovan är att jag verkligen avskyr den typen av människor som hon är. Hon respekterar ingen förutom sig själv. Jag kan´för det inte förvandlas till samma hatmaskiner som radikalfeministerna. Jag gick för långt i inlägget ovan.

  AA är inte världens trevligaste människa men alla människors värde lika och hon förtjänar inte att smutskastas.

 10. Pelle Billing skriver:

  Anders,
  Bra att du insåg att vi måste hålla en högre nivå! Det respekterar jag dig för.

 11. Medborgare X skriver:

  Anders!

  På vilket sätt menar du att AAn skulle ha smutskastats? Själv har hon gått ut i media och (anonymt) sagt att Assange har en dålig kvinnosyn och inte kan ta ett nej. Vad anser du om detta agerande av AA?

 12. [...] Internationella massmedier behandlar två alternativ, antingen att grova misstag gjorts eller att svenska rättsväsendets praxis är helt rubbad. [...]

 13. Ramona Fransson skriver:

  Dessvärre sitter många oskyldiga livstidsdömda i USA, också ett så kallat friheten och yttrandefrihetens land. Visst är det ofattbart att en kvinna bara öppnar munnen, pekar och säger orden: Jag har blivit våldtagen! Och därmed kan en människas liv bli förstört för all framtid.

 14. [...] Läs mina tidigare blogginlägg här: 1, 2, 3, 4, 5, 6. Läs mer om det senaste i DN, AB och SvD. Läs Pelle Billings kritik mot röttsrötan här. [...]

 15. Jack skriver:

  Finns det brott värre än våldtäkt?

  http://www.foxnews.com/us/2010/07/30/texas-man-walks-free-serving-years-rape-didnt-commit/

  27 år inlåst, rättslös, stigmatiserad, kanske upprepat misshandlad och våldtagen själv under tiden.

  Våldtäkt av en kvinna är inte så skadligt som vi känner att det är intuitivt, baserat på vilka livsskador det får och nu när vi har graviditetskontroll, iaf är det så för mig som känner att våldtäkt är något helt fruktansvärt, håller ni inte med? Det är dock viktigt att förhålla sig efter verkligheten i detta och inte efter en emotionell karta som skapades för hundratals generationer sedan. 27 års inlåsning måste anses värre och rent emotionellt är kanske bara en falsk anklagelse i samma emotionella klass som våldtäkten själv?

 16. Bo skriver:

  Det stora problemet i hela denna historia är just nu
  att en stor grupp män på olika forum, inkl. detta,
  gör allt för att ta heder och ära av AA.
  Detta sker på ett sätt som är helt förkastligt.
  Jag har själv under många år varit aktiv för att
  motverka feminismen genom att debattera.
  Men nu känner jag bara avsmak för alla er andra
  som visat ett sällan skådat dåligt ömdömme.
  Det är bara att konstatera:
  Feministerna har rätt i mycket av det de säger.
  Många kvinnor som anmäler förnedras.

 17. Lasse skriver:

  @Bo

  Hur kan man inneha någon form av trovärdighet när du ena sidan säger

  ”aktiv för att motverka feminsmen”

  och sen

  ”feministerna har rätt i mycket av det de säger”

  Man blir ju full i skratt när man läser dina dubbla budskap. Typiskt feministdrag skulle jag vilja säga (vilseledning).

  Sen är det typiskt drag att förlöjliga (härskarteknik) när nu vi har ett så övertydligt exempel på hur illa det är med feminismen i Sverige och hur de indroktinerat hela samhället så rättsäkerheten är helt urholkad.

  När argumenten är slut då tar feminismen till härskarteknikerna.

  Jag skäms för att vara Svensk !

 18. Obstinat skriver:

  Ett par sekunders för lång blick klassas som sexuella trakasserier idag, snudd på våldtäkt med andra ord. Assange kanske inte böjde ned blicken tillräckligt snabbt och underdånigt…

 19. Bo skriver:

  @Lasse

  Det står:

  VARIT aktiv för att motverka feminismen

  Du klippte och klistrade som media.

  Men du tycker att AA behandlas schysst?

  Jag är inte feminist men jag håller med de feminister
  som bevisar sin tes genom bl.a ditt sätt att se på
  AA. DET är min tes…

 20. Lasse skriver:

  Tycker du Asseange har behandlats shysst….får nog tillägga ett litet LOL som min son brukar köra med eftersom jag aldrig nämnt ett ord om AA.

  Spelar ingen roll vem det är, ett rättsväsende är satt ur funktion då en kvinna kan få en man anhållen i sin frånvaro, bara genom ett påstående. Sen finns det inget mer att argumentera om. Har ganska stor kontaktyta utomlands och jag kan intyga att de bara skakar på huvudet åt lilla Sverige eller med andra ord man får skämmas.

 21. JD skriver:

  @BO

  Förklaringen till ilskan som tyvärr riktats mot AA är alltså att kvinnor lever i ett Patriarkat med män som hatar kvinnor och ingenting annat?

  En liten utvald, tragisk del ur ett större sammanhang förändrar alltså hela din världsbild?

  Grattis!

 22. Pether skriver:

  ”Många kvinnor som anmäler förnedras.”

  Bara de som anmäler falskt.

 23. Pether skriver:

  ”Men de proportioner den här affären har tagit var garanterat inget som hon önskade.”

  Snarare så är det mer troligt att det var just det hon ville.
  Man anmäler inte en person som är så ute i rampljuset falsk, det även när man jobbat med just sådana frågor.

  Det är helt klart medvetet ifrån hennes sida.

 24. Komplex skriver:

  Medborgare X

  Ingen kan väl neka till att AA smutskastats? Hon får en massa tillmälen och historier målas upp om henne som faktiskt inte är sanna, bl.a. spridda på din egen sida (som jag alltid läser med stort nöje för övrigt). Hon kan till stor del kan skylla sig själv enligt devisen What goes around comes around, en hämndens rekyl. Men de proportioner den här affären har tagit var garanterat inget som hon önskade. Hon har satt sig i denna soppa med brått mod, och jag har svårt att tro att hon skulle gjort det om hon varit fullt medveten om konsekvenserna. Men det finns andra som är.

  Som jag skrev ovan, så är hon också en bricka i ett betydligt större spel, som vi som följer denna historia på avstånd kan ana oss till. Det är i ett cyniskt spel iscensatt av hennes meningsfränder, där hon är ett bonde-offer på sjunde raden, och där man vill göra en poäng av att detta är en del i patriarkala strukturerna, genus-akademikernas våta fantasier… Fantasier som sagt var.

 25. Komplex skriver:

  @Pether

  Alla har väl läst hennes checklista hur man tar ut hämnd. Jag ser det som skrivet av en människa som levt i sin lilla trygga bubbla av intrigerande, skrämmande men på samma gång nästan rörande. Att den bubblan har spruckit är ganska tydligt. Har svårt att tro att detta var något hon räknade med själv – i alla fall inte rekylen.

 26. Lasse skriver:

  @Komplex

  Ja, men det är väl klart att AA är ett offer och Assange är förövaren, det är väl klart vi skall följa feminsmens viktigaste dogm.

  OBS !!! Ironi

  Den här historien är ju så skruvad att jag inte överhuvudtaget förstår att tokfeminsister försöker försvara den, Ni är ju dömda att misslyckats hur Ni än vänder på saker och ting.

 27. Komplex skriver:

  @Lasse

  Nu läser du mig som fan läser bibeln. Bonde-offer är bara ett offer i bildlig mening, metafor du vet. Och vem skulle inte må dåligt av att få sitt namn utsmetad över media som hon har fått sitt, även om hon faktiskt har sig själv att skylla? Visst går det att leva sig in i en sådan situation, och inte skadar det väl någon heller att försöka?

  Min viktiga poäng är att ingen bryr sig på riktigt. Framförallt inte tokfeministerna som ser henne som en martyr, en stark symbol för kampen mot det patriarkala förtrycket, som nu har dragit sitt strå till stacken i könskriget. Vi andra ser henne som allt från totalförvirrad feminist till värsta sortens avskum i en glidande skala. Och så kan den riktiga kampen börja, som varken handlar om AA eller Assange, utan om vi ska ha en rättsstat värd namnet eller om vi ska ha angivar-stat liknande den i gamla Östtyskland. Och i den kampen leder utan tvekan stazi på poäng.

 28. Medborgare X skriver:

  Komplex!

  Ja, det stämmer ju att jag har skrivit om AA under de senaste dagarna. Om du anser att något av det jag skrivit om henne inte stämmer ser jag fram emot dina kommentarer om detta i min blogg.

  Att AA skulle vara en liten oskyldig bricka i ett större spel vill jag nog se mer belägg för innan jag en lägger tid att bemöta det. Jag anser att 31-åriga kvinnor ska vara vuxna nog att ta eget ansvar för sina handlingar och stå för vad de gjort! Det gäller även AA.

 29. En läsare skriver:

  Komplex,

  Du menar på fullaste allvar att du vill göra AA (pressekreteraren för Sveriges kristna Socialdemokrater som även skrivit en checklista om att hämnas och som har anklagat Assange för våldtäkt) till ett offer?

  Tänk dig att Anna hade hetat Anders, hade du (i sådana fall) känt dig nödgad att utmåla även honom till ett offer (i någon liknande situation)?

 30. Lasse skriver:

  Ehhh….skulle svara dig komplex men jag ser att ej behöver göra det eftersom ”en läsare” redan gjort det.

  Instämmer till fullo med föregående inlägg !.

 31. Gunnar skriver:

  Det märkliga / skrämmande är att kvinnorna har inte ens anmält Assange för någonting, som jag uppfattat det, utan ”bara” ”rådfrågat” enligt händelseförloppet:

  ”Två tjejer kontaktade polisen för att ”rådfråga” vad som gäller kring en händelse.

  Eftersom våldtäkt går under allmänt åtal så behövs ingen anmälan och jouråklagaren bestämmer sig för att anhålla i sin frånvaro.

  Varför gör tjejerna ingen anmälan? Ponera att händelsen inte skett på det sätt som beskrivits då vore en anmälan falsk angivelse och är straffbart. Men att ”rådfråga på falska grunder” går inte att åtala för falsk angivelse.”
  Ref bl.a.: http://henrikalexandersson.blogspot.com/2010/08/wikileaks-fulspel-eller-inkompetens.html?showComment=1282547618289#c7059148238379856650

  Detta gör i mitt tycke rättsläget än mer skrämmande för män!

  Så rättssystemets agerande tycker jag är det man i dagsläget ska fokusera på!

  De inblandades (kvinnorna + Assange) agerande och roller tycker jag vi än så länge vet för lite om för att spekulera kring.
  Men visst har AA en viss försvårande historik hon skapat omkring sig, kan jag också tycka.

  Lite mer intressant läsning kring det hela hos ”Juristens Funderingar”:
  http://juristensfunderingar.blogspot.com/2010/08/assange-och-svensk-rattsosakerhet.html

  Där skrivs bl.a.:
  Många i bloggosfären spekulerar kring att Assange har utsatts för en komplott. Jag börjar misstänka att Assange har riggat hela händelsen för att sätta ljuset på den svenska rättsosäkerheten där en – företrädesvis – man kan bli fängslad och frihetsberövad på grundval av i stort sett hur lösa anklagelser som helst. Eller är jag för optimistisk när jag tror att att Assange själv har riggat hela historien?? Kanske, men faktum kvarstår; Sverige är ett rättsosäkert land!

 32. Jocke skriver:

  Har varit utomlands i två veckor och medvetet hållit mig borta från internet. Kommer hem och läser om denna skandal.

  Snacka om att man får ett brutalt uppvaknande. Sverige är i sanning ett vedervärdigt land ur detta perspektiv. Och vad är det för fel på dessa kvinnor? De är ju uppenbarligen inte friska.

  Man kan ganska lätt konstatera att de är en produkt av den rabiata och manshatande feminismen. Jag hoppas verkligen pressen från utländska medier får så många som möjligt att vakna upp och inse hur rubbat detta är.

 33. Jakob skriver:

  Hehe!

  Har också varit utomlands den senaste veckan, och fick dagens skratt när jag ser videon. Man ser tydligt att intervjuaren undrar om det är en idiot han pratar med. Och åklagaren framstår som just en idiot. Jag menar, en åklagare anhåller någon i hans frånvaro, men pratar inte med den anhållna, sedan framkommer ”ny information” blott en dag senare och då läggs en stor del av anklagelserna ned. Åklagaren och det svenska rättsväsendet framstår både som hänsynslösa och som idioter.

  Påminner lite om när Gunnar Sträng försökte förklara bort Astrid Lindgrens 102%-iga skatt. Det gick inte heller så bra.

Google