Dagens könsfrågor

31 augusti 2010, av Pelle Billing

Intresset för könsfrågor i svensk media är till synes omättligt. Varje dag produceras en strid ström av artiklar och jag hinner inte blogga om ens hälften av dem. När sådana volymer produceras inom ett visst ämne kan man nästan vara säker på att det beror på att den bild som kablas ut är ganska långt ifrån sanningen, för om man förstår ett ämne och tycker att ens verklighetsbeskrivning kan greppa vad som pågår, då finns det inte samma drivkraft att ständigt tugga igenom samma typ av idéer och påståenden.

Män kollektiva skuld är ett genomgående tema när könsfrågorna belyses. Centerns egen Maud tycker att män som dömts till misshandel ska ha fotboja, men tydligen inte kvinnor som döms för samma brott. Hon vet troligen inte att bägge könen utövar våld i nära relationer – vilket troligen är en av dessa kunskapsluckor som gör att jämställdhetsdebatten rasar på i oförminskad takt. En ännu grövre kollektivisering av män skedde nyligen på en Finlandsfärja, där alla män tvingades bli filmade innan de fick gå av båten. Detta förfarande kan vara olagligt, men stöds av de flesta som röstat på Aftonbladet. Priset för mäns kollektiva skuld tas ändå av denna artikel, där det föreslås att alla män borde DNA-testas, eftersom alla män är potentiella våldtäktsmän.

En mer sansad röst i debatten är Alice Teodorescu som vänder sig mot den kollektiva skuld som både statsfeminister och rasister använder sig av. Statsfeminister anser att alla män är skyldiga till att en minoritet av män begår våldtäkter, och rasister anser att alla invandrare är skyldiga till att en minoritet av dessa begår våldtäkt. Att sluta med skuldbeläggningen av hela grupper är viktigt även för kvinnor, eftersom det numera även finns ett visst fokus på kvinnors brottslighet (1, 2, 3).

I statsfeminismens förlovade land har vi också fått en intressant relation till nakenhet. Att unga bloggerskor festar med manliga strippor kan de stolt visa upp på i ett blogginlägg, medan en manlig bloggare knappast skulle kunna göra samma sak utan att mötas av hård kritik. S k Ladies Night-kvällar har blivit vanligare runt om i landet, och även detta ses som legitim underhållning för kvinnor. Fast i Uddevalla har man nu gått så långt att Ladies Night-kvällen blivit misstänkt för porrbrott. Man kanske trodde att lagarna bara gällde när det var män som interagerade med lättklädda kvinnor.

Inom området sexualitet finns det för övrigt hur mycket som helst att notera. Per Gudmundson exponerar den dubbelmoral som finns i dagens Sverige, där man dels hävdar att det sexualiserade samhället ska bekämpas, och dels hävdar att kvinnor ska få uttrycka sin sexualitet på precis vilket sätt de vill. Här finns en motsättning som behöver belysas. När det gäller prostitution är den officiella linjen att kvinnor är offer för en könsmaktsordning, och ändå får vi gång på gång indikationer på att massa män säljer sex, utan att någon könsmaktsordning är involverad.

Barn och föräldraskap är inte undantagna från könsdebatten. Tydligen är det synd om flickorna i skolan, trots att de får bättre betyg och läser vidare på högskolan i betydligt större utsträckning än pojkarna. Frågan är hur illa det måste gå för pojkarna innan vi ska våga kalla dem för en utsatt grupp? När det gäller föräldraskap så vill man officiellt uppgradera faderskapet, men i praktiken uttrycks det ständigt ett förakt för mäns grundläggande rättigheter. Tydligen ska ogifta män sluta tjata om gemensam vårdnad och istället se till att gifta sig – som om männen hade unilateral makt att besluta om giftemål. Smålandspostens skribent har nog inte förstått hur illa det är ställt med hans rättigheter som man och pappa.

En galen dansk modell som nu riskerar att dömas för koppleri anser det däremot som hennes självklara rättighet att ta med sig dottern in i fängelset om hon blir dömd. Troligen är detta inte något som de flesta kvinnor sympatiserar med, men det säger något om strömningarna i samhället när en person gör ett sådant uttalande. Som tur är börjar vi nu se en debatt i media om vad som är bäst för barnet, och hur svårt papporna har det i vårdnadstvister. I USA har Obama t o m skapat en sida om faderskap, även om det snarare handlar om att uppmuntra pappor som inte tar ansvar för sitt barn, än att stärka pappors rättigheter.

För varje bra artikel om könsfrågor, finns det dock en nedslående nyhet som behöver bemötas.

Hur kan man då sammanfatta svensk jämställdhetsdebatt anno 2010? Denna artikel gör det på ett klockrent sätt:

”Jättekomet hotar slå ut allt liv på jorden – kvinnor värst drabbade”.

 

17 kommentarer på “Dagens könsfrågor”

 1. Tomac Barin skriver:

  Tack, Pelle!

  Det finns mycket att kommentera i detta inlägg, men på grund av tidsbrist håller jag mig till följande: Den där Alice Teodorescu förtjänar guld. Hon är en röst i jämställdhetsdebatten som jag uppskattar allt mer och mer.
  Synd att hon inte har FB; det hade varit kul att hålla sig à jour med hennes bravader, på samma sätt som med Pelle Billing.

 2. Jag kan hålla med om att många kvinnor förtrycks dagligen men jag kan påstå med gott samvete att Sverige har numera feminina värderingar. Jag vet att kvinnor har det tufft men det har blivit så politiskt inkorrekt att vara en man i Sverige nu. Titta bara på TV eller olika serier, frun är alltid den smarta personen medan mannen är en dum person som har haft tur som har träffat henne. Många män lever i lögn och låtsas att de håller med kvinnors synpunkter. Om tittar på de TV program som finns nu, om en person skulle säga på en show att kvinnor är smartare än män så skulle folk klappa händerna men om personen skulle säga att män är smartare så skulle den personen få många emot sig. Vad säger det dig om vår kultur när vi måste låtsas att ena könet är smartare? Du har säkert hört dessa fraser i ditt liv: ”Kvinnor är smartare än män”, ”Om världen styrdes av kvinnor skulle det inte finnas några krig”, ”Att vara gravid är sexigt”, alla dessa är exempel på situationer där män håller med kvinnor utan att egentligen tycka likadant. Många män vågar inte stå för sina åsikter längre.
  Jag tycker att vi män behöver bli bättre på att hjäpa varandra och återställa den jämställdhet som vi dagligen hör. Genom att män får vara män i samhället och pappor får chansen att vara de bästa pappor de kan vara, får vi ett samhälle som gynnar inte bara oss män utan även kvinnorna i samhället. I slutändan vill vi alla ha en bättre framtid för de generationer som kommer.

 3. Matte Matik skriver:

  Du sammanfattar läget bra. Jag vill dock bara tillägga att jag tycker det är lite väl positivt att skriva att sanningen har kommit fram vad gäller Assange-fallet. Vad jag vet är det bara utländsk media som gått igenom polisrapporten på det sätt som Daily gjort. Jag har inte sett en enda svensk tidning som gjort detta!

  Aftonbladet hade en artikel med utgångspunkt i den men tog inte med någonting av allt som finns i rapporten som får en att fundera över hur långt från våldtäkt det faktiskt verkar. Tvärtom. Inte en enda svensk gammeltidning verkar ens våga antyda att det skulle kunna finnas en annan sida av saken. Det skrämmer mig oerhört.

 4. En Pappa skriver:

  http://nyheter24.se/nyheter/inrikes/410734-dubbelt-sa-manga-kvinnor-brottslingar
  Detta var intressant:

  ”Mellan åtta och tio kvinnor dödar årligen någon i sin närhet. En av tio mördare är kvinna och den andelen har inte ökat sett över tid.

  Däremot ökar den totala andelen kvinnliga brottslingar. I mitten av 1970-talet var ungefär var tionde brottsmisstänkt en kvinna. I dag var femte.

  Jerzy Sarnecki, professor i allmänkriminologi vid Stockholms universitet, tror att det beror på att kvinnor och män lever alltmer lika.

  – Men med tanke på den oändligt stora förändringen av kvinnors livsvillkor under de senaste 50 åren skulle man förvänta sig en större ökning av brottsligheten, säger han till SvD.

  Forskaren Jenny Yourstone Cederwalls avhandling visar att morddömda kvinnor oftare än män klassas som allvarligt psykiskt störda. Det är 1,5 gånger vanligare att kvinnliga mördare döms till rättspsykiatrisk vård.

  – Det kan finnas en partiskhet i rättsprocessen som är relaterad till kön, säger Jenny Yourstone Cederwall till SvD.”

  Kammaråklagare Elin Blank, som ledde mordutredningen i Knutby, utesluter inte att barnflickan Sara Svenssons nätt kvinnliga skepnad kan ha påverkat rättens bedömning.

  – Omedvetet behandlas kvinnor ofta mildare än män, säger hon till SvD

  *************

  Återigen kommer det fram att kvinnor döms med silkeshandskar, ja NÄR de döms alltså.

  Vad menas med detta?
  ”– Men med tanke på den oändligt stora förändringen av kvinnors livsvillkor under de senaste 50 åren skulle man förvänta sig en större ökning av brottsligheten, säger han till SvD.”

  Kan det vara så att kvinnor börja komma ut i verkligheten där det börja ställas krav, och de ”flippar de” ?

 5. Jack skriver:

  ‘Vad menas med detta?
  “– Men med tanke på den oändligt stora förändringen av kvinnors livsvillkor under de senaste 50 åren skulle man förvänta sig en större ökning av brottsligheten, säger han till SvD.”’

  Som jag ser det är det självklart, det är inte vad män har som får några att begå brott, då skulle kvinnor som nu har allt detta gjort det också, nej, det är vad män inte har som får dem att begå brott. Det är rätt logiskt egentligen. För att minska brotten från män gäller det alltså att ge män vad kvinnor redan har och har haft genom tiderna. Det blir alltså en stor uppgift för samhället att börja se till mäns behov också, och börja ge män utrymme att se till sig själva men också att få kvinnorna att börja se till män och inte bara sig själva.

 6. Jack skriver:

  Idag har samtliga partier ett kvinnoförbund men ett riktigt mansförbund finns inte. Män som grupp som betalar den allra mesta skatten till samhället saknar alltså helt representation! Det är sanslöst!

 7. Jakob skriver:

  Ja, sanningen om Assange-affären är verkligen en skam för Sverige som ett modernt rättssamhälle.

 8. Gunnar skriver:

  Och nu har överåklagare Marianne Ny graderat upp anmälans punkter till att Julian Assange nu misstänks för bland annat våldtäkt och sexuellt tvång!!!
  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/assange-ater-misstankt-for-valdtakt_5232049.svd
  http://www.aklagare.se/Media/Nyheter/Overprovningsbeslut-i-Assangearendet/

  Turerna är verkligen märkliga och Assange ber sin advokat Leif Silbersky att förklara hur rättssystemet fungerar i Sverige!
  Undrans hur omvärlden kommer att se på Sveriges rättssystem efter det här?
  Man kan ju hoppas på att det verkligen leder till en rejäl och långvarig debatt!

  I övrigt är det en skrämmande sammanfattning Pelle B gjort här!

 9. Gonzo skriver:

  Leif Silbersky *suck* kunde han inte fått en annan advokat?
  Silbersky är visserligen kunnig och erfaren, men hans rykte är desto vidrigare.

  Han verkar mest vara intresserad av att visa upp sig och komma med dumma uttalanden och idiotiska överklaganden tex Toni Aldén som avrättade Carolin Stenvall http://www.svenskamord.se/index.php?topic=429.0

  Silbersky ställer nog till med mer skada än nytta. Visst friar han sina klienter, men hans betenden skadar klientens ansende. Varför inte krossa åklagarens sk bevis i stället för att komma med dumma utspel?

 10. Gonzo skriver:

  ”– Men med tanke på den oändligt stora förändringen av kvinnors livsvillkor under de senaste 50 åren skulle man förvänta sig en större ökning av brottsligheten, säger han till SvD.”

  Vi får inte glömma att det daltas väldigt mycket med tjejer och kvinnor i Sverige.
  Skulle man behandla unga tjejer på samma sätt som killar, straffa dom lika hårt redan som ung, så skulle brottsstatistiken för tjejer nog öka.
  Kanske ett tecken på att vi måste ändra attityd till unga killar, behandla dom mer som tjejerna och inte tvärtom?

 11. Obstinat skriver:

  som ett brev på posten:

  Visst är det intressant hur Assange bemötts.

  OM han med flit förstörde kondomen och i det andra fallet (kvinna B) körde på utan kondom trots att kvinna B insisterat på skyddat sex är det inte längre ömsesidigt önskat sex. I Sverige definieras detta som våldtäkt och ger minst 2 års fängelse.

  Jag personligen ångrar att jag inte anmält alla fall av icke önskade sexuella handlingar. Tänk att få se sina ex sitta av 2 år på Hinseberg.

 12. Obstinat skriver:

  Tex kvinna önskar barn, men mannen vill inte, kvinnan ”glömmer” ta p-piller..

  Feminister: Mannen får skylla sig själv. Han skall inte lite på kvinnan utan finna sig i att partnern ljuger och använda kondom, även i långvariga fasta förhållanden..

  ONS: Man vill inte knulla med papper på kolan: VÅLDTÄKT

  Näe: Mannen går därifrån.

 13. Obstinat skriver:

  Det finns en liten detalj Matriarkatet inte kan ta ifrån männen:

  Disciplin. Den som kan motstå sina impulser och behålla kontrollen över sitt känsloliv har inget att frukta.

  Dvs bemöt kritik mot manlighet med manlighet…

 14. Obstinat skriver:

  Och det är här det blir riktigt kul. Feminister försöker göra män och pojkar osäkra och hävda att de styrs av vad de har mellan benen. Att män och pojkar styrs av lillhjärnan är och har alltid varit honornas våta dröm. Korta kjolar, leggings, fylliga läppar, långa ögonfransar what ever är enbart i syfte att ge kvinnan ett behagligare liv…

 15. Obstinat skriver:

  Höga klackar är sååå effektivt i gruvan….

 16. Obstinhat skriver:

  eller kan det vara så att män och kvinnor även tänker med den lite större hjärnan och ser livet som mer än en simpel jävla maktkamp…

Google