Vilket kön är bäst?

21 juli 2010, av Pelle Billing

ond-man

Det är inte alltid lätt att förstå logiken i hur vi ser på män och kvinnor, men idag ska jag göra ett försök att förenkla det hela så långt det är möjligt.

Allt negativt som uppstått i vår civilisation – såsom krig, miljöförstöring, kärnkraftsavfall och nu t o m vindkraftverk – är männens fel. Männen är ju de som haft makten i samhället sedan urminnes tider och därmed bör män hållas ansvariga när något går fel. Det finns en viss logik i detta resonemang som är svår att värja sig mot, så låt oss acceptera detta som sant.

Allt positivt som uppstått i vår civilisation – såsom teknologisk utveckling, välstånd, medicinska landvinningar och demokrati – är med samma resonemang männens förtjänst, eftersom männen är de som haft makten i samhället. Frågan är hur ofta vi hör männens belackare erkänna allt det positiva som män har byggt upp?

Istället för att erkänna det positiva män har skapat, så framförs ofta resonemanget att kvinnor inte fick chansen att delta i byggandet av civilisationen och de teknologiska framstegen eftersom kvinnan arbetade i hemmet, och därför är det orättvist att hylla männen. Kvinnorna kunde ju gjort ett lika bra jobb om de fick chansen. Även detta har en viss logik i sig som är svår att värja sig mot, så låt oss även acceptera detta som sant.

Tiotusenkronorsfrågan som då uppstår är: Ifall kvinnor skulle kunnat bygga upp en precis lika bra civilisation som män, skulle de då inte ha kunnat skapa lika mycket krig och miljöförstöring? Dvs om vi tror kvinnor kapabla om alla positiva egenskaper som män har, tror vi då även kvinnor kapabla om alla negativa egenskaper som män har?

De som hävdar att kvinnor skulle kunnat göra allt som männen gjort, men som samtidigt tror att kvinnor skulle kunnat undvika de negativa sidorna av framstegen och samhällsutvecklingen, de tror att kvinnor är en högre stående art än män.

Läs även:

 • Camilla Lindberg (Fp), den enda riksdagspolitiker som vågat lyfta mansfrågorna i debatten, skriver tillsammans med vänsterpartisten Marianne Berg en debattartikel om sexköpslagen.
 • SvD skriver om Lina Thomsgård som startat Rättviseförmedlingen. Denna förmedling går helt enkelt ut på att förmedla kvinnor till olika uppdrag. Jag måste vara naiv som fortfarande tror att uppdrag ska förmedlas till den som är mest lämplig, oberoende av kön.
 • I Lund åtalas en mamma för misshandel efter att hon försökt omskära sin pojke på egen hand. Jag kan bara hoppas att vi en dag får leva i en värld där ingen känner sig tvingad att stympa sitt barn endast för att traditionen och/eller religionen bjuder det.
 

25 kommentarer på “Vilket kön är bäst?”

 1. Pseudonymen LRB skriver:

  Jo visst , Det grymmaste som fanns under andra värdskriget var dom Ryska kärring regementen som torterade fångar genom att bl.a sticka upp taggtråd i ändtarmen . Ingen som minns vad som hände när en Amerikansk kvinnlig soldat plågade ihjäl Araber ? Ska bara ta en sak till -Arbogamorden-

 2. Klam skriver:

  Den psykiska lynchning jag själv sett kvinnor utöva mot varandra, räcker för mig som bevis för hur det skulle ha sett ut om världen hade varit styrd av kvinnor.

  Dessutom inser de inte att de själva nu begår precis samma fel som har varit roten till all ondska: ”de (som är så dumma) och vi (som är så bra…)”

  Artikeln i Expressen är inte helt fri från feministisk ”ideologi” förstås, men att en folkpartist och en vänsterpartist KAN skriva en gemensam artikel visar att det finns hopp.
  Det mest akuta problemet idag är att återuppbygga rättsväsendet och få stopp på denna dagisverksamhet som riksdagen har omvandlats till.

 3. Olof skriver:

  Det är positivt att sexköpslagen tas upp för diskussion (även här: http://www.newsmill.se/artikel/2010/07/21/prostitutionsforskare-utv-rderingen-av-sexk-pslagen-r-en-vetenskaplig-skandal).
  Lägg dock märke till en detalj i alla dessa inlägg; det är bara kvinnor som skriver dem. Det är idag i stor utsträckning omöjligt för en man att offentligt ha en kritisk hållning till sexköpslagen och andra frågor som kvotering av bolagsstyrelser och föräldraförsäkring. Håll utkik i efter kritiska debattartiklar i dessa ämnen så märker ni att en stor majoritet av författarna är kvinnor. Vädrar man som man sådana här åsikter blir man direkt nedskjuten som sexgalning, kvinnohatare eller dålig förälder.
  Män har blivit bestulna sin rätt att delta i debatter som i allra högsta grad angår dem. Detta om något är en maktöverföring till kvinnor.

 4. Pether skriver:

  Angående vinkraften.
  Det var ju tal om att det var fler kvinnor som jobbar inom ‘grönenergi’, och sektorn fick mycket plus i tidningarna, medans manliga kärn och kolkraften fick bu. Och nu skyller man det dåliga med grönenergi på männen.

  Usch

 5. Komplex skriver:

  Det har tillkommit ett nytt segment av könsdiskriminering, de s.k. mikrolånen. Ett kriterium för att få dem är att det är en kvinna som söker dem, och det är också en fördel med invandrarbakgrund. Det togs upp på SR i morse (har inte hittat bra länk, men det går att googla på mikrolån).

  Bakgrunden är att det säges vara svårare för kvinnor, speciellt invandrare att få lån. Det finns också erfarenheter av det i tredje världen, men av allt att döma kommer det nu till Sverige – med EU-bidrag, eller bidrag från svenska staten… har inte lyckats reda ut vem som står som finansiär, men någon måste det ju vara.

  Har du en idé som företagare och vill starta i liten skala så är det bäst att vara kvinna.

  Jag bör tillägga att jag tycker själva idén är kanske inte fel, och jag missunnar inte de som har fått lånen, oavsett om de är invandrare eller kvinnor, men förstår inte varför män ska uteslutas.

 6. Obstinat skriver:

  Feminismen inklusive den svenska statsfeminismen vill göra om män till kopior av moderna kvinnor. De menar att dagens kvinnor redan anammat det lilla goda som fanns hos manligheten och att den resterande delen manlighet enbart är problematisk.

  Män vill erövra och knulla runt. Män är alltför riskbenägna. Män är ofta inriktade på tävling och dominans. Och framför allt anser de att manligheten är våldsbenägen. Våld är av ondo, så länge våldet inte används för att beskydda kvinnor och barn….

 7. Lövet skriver:

  vindkraftsartikeln var nog bland det uslaste som producrats tom som manshatartext betraktad. vindkraftverk som fallosar??? Med en ”propeller” i toppen… Jösses med en sådan symbolik blir väl BP:s djupa oljekälla en vaginasymbol. Nu har de ju dessutom satt pessar på den…

 8. Clabbe skriver:

  Problemet med ”Rättviseförmedlingen” är att den bara listar en massa kvinnor som är specialister inom olika områden. Ingen tar ansvarar för om dessa kvinnor verkligen är bra.

  Och ”Rättviseförmedlingen” handlar bara om prestigebranscher, vilket denna Twittersida driver med: http://twitter.com/rattviseformed

 9. En Pappa skriver:

  Lövet.
  Kul liknelse, men då ska man även ha i tanke att just olja är en grundprodukt i många kosmetiska produkter, vilket kvinnor är de stora konsumenterna av.

 10. Erik skriver:

  Lövet och En pappa:

  Att diskutera vilket kön som konsumerar olja är ju bara idiotiskt. Alla levande personer i vår del av världen är beroende av saker som drivs av huvudsakligen olja. Alla drar lika mycket nytta av den teknologiska landvinningen oljeanvändning. Vi åker på oljedrivna fordon, vi skyddas av oljedrivna armeer. etc

 11. Alexander skriver:

  Medhåll om den första delen av inlägget — det finns en del inkonsekvens i hur könens egenskaper betraktas.

  Rättviseförmedlingen må ha sina svagheter, men att den bara är till för att premiera kvinnor stämmer inte vad jag kan se.

 12. Alexander skriver:

  ”Ingen tar ansvarar för om dessa kvinnor verkligen är bra.” Det är väl upp till eventuella arbetsgivare att avgöra?

 13. Clabbe skriver:

  Alexander: Hur avgör man då om dessa kvinnor verkligen är bra? Det är ju mest en massa namn, och det räcker med att en – okänd – medlem rekommenderat henne för att hon ska få hamna på listan.

  ”Rättviseförmedlingen” säger sig också vilja lyfta fram män som sysslar med genus. Dock lär man knappast kunna vara feministkritiker, som Pelle, för att få vara med.

 14. Lövet skriver:

  Erik, min reflekttion var bara en bakvänd tvist på den absurda liknelsen mellan vindmöllorna o en snopp, som västgötatanten stod för!

 15. Lövet skriver:

  …eller för att förtydliga min avsikt. Den var att visa att alla debattinlägg inte förtjänar att tas helt seriöst bara för att de är feministiskt anstrukna. Jag tar gärna till ”härskartekniken förlöjligande” mot en usel artikel.

 16. Gunnar skriver:

  Pelle B:
  ”Männen är ju de som haft makten i samhället sedan urminnes tider och därmed bör män hållas ansvariga när något går fel. Det finns en viss logik i detta resonemang som är svår att värja sig mot, så låt oss acceptera detta som sant.”

  Det dyker upp lite då och då det här om att männen haft / har makten i samhället!
  Jag blir lika irriterad var gång denna makten påförs männen som ett kollektiv – enligt min syn på och erfarenhet av detta är det bara en mycket liten del av kollektivet män som har haft makt i samhället!!!
  Jag själv har aldrig haft någon form av makt i vårt samhälle (eller privat i familjelivet heller direkt), trots stor intelligens och mycket sunt förnuft!

  Jag önskar att vi som driver mansdebatten blir tydligare med detta att det bara är en ytterst liten del av den manliga befolkningen som har haft någon makt att tala om i vårt samhälle! Blir väldigt skevt annars, tycker jag.
  Jag skulle tro att det är en betydligt större andel kvinnor som kan tillräknas ha haft makt i samhället (kanske lite indirekt då), i form av makten över familjelivet, privatekonomin och barnuppfostran!

  Jag tycker även det blir väldigt konstigt när vi män som kollektiv påförs ansvaret för det den minoritet av män som haft makten i samhället åstadkommit.

  Jag tycker vi gör oss en björntjänst om vi accepterar detta synsättet att männen som kollektiv skulle haft makten i samhället, istället för att betona att det är en minoritet män som haft makt.

 17. Sommar och sol skriver:

  Könen kompletterar varandra. Anmärkningsvärt är att vi fortfarande inte ser några revolutionerande uppfinningar av kvinnor samtidigt som det är just revolutionerande uppfinningar som har skapat samhället som gjort radikalfeminismen möjlig. Då blir det lite paradoxalt att skylla allt elände på männen.

 18. Jack skriver:

  Sommar och sol,
  Det blir ännu mer paradoxalt att samhället drar undan resurser ifrån pojkar och män så att de istället dör i förtid och begår självmord. En del av dessa resurser som försvinner är förstås social välvilja (försvinner med skuldbeläggningen) men även pengar, rätten till samma positioner, rätten att ha barn eller att uttrycka åsikter och rätten till rättsäkerhet osv. Allt under parollen att männen är förtryckare, kvinnan förtryckt. Samtidigt har omfattande manligt slaveri varit institutionaliserat i samhället och samtidigt har kvinnor haft fler rättigheter än män enligt lag de senaste 90 åren! Det är oerhört viktiga förhållanden som är paradoxala (dvs lögnaktiga ) och som formar vårt dagliga liv rent externt men också internt hur vårt själsliv utvecklar sig och gör oss till till en bråkdel så starka som vi är som män och och att våra liv blir en bråkdel så värda att leva och dessutom flera år kortare. Paradoxalt, javisst, men jag vet inte om det räcker som beskrivning!

 19. Gunnar skriver:

  Danska unga kvinnor beväpnar sig med elpistoler, knivar eller pepparsprej, så de kan försvara sig i nattlivet och på stan! Var sjätte ung dansk kvinna har beväpnat sig!
  http://www.nt.se/nyheter/artikel.aspx?articleid=6160068

  Så det börjar kanske bli farligt att vara dansk man…

  Är det mediernas fel, som Sociologen Louise Rönnov påstår i artikeln, eller är det extremfeminismens fel som målar ut män som så hemska och farliga individer?

  Om denna utveckling sprider sig och ökar känns det än mer olustigt att vara man, tycker jag!
  Tendensen att män så allmänt målas ut som hotfulla / farliga för kvinnor måste ju bara stoppas!!!

 20. Obstinat skriver:

  Att kvinnor beväpnar sig för att kunna försvara sig är bara befriande. Jag är sjukt trött på all offermentalitet.

 21. Gunnar skriver:

  Tips till Pelle B:
  http://www.expressen.se/ekonomi/1.2074655/scania-kritiseras-hart-for-kvinnobrist

  ”Folksam har granskat jämställdheten bland Stockholmsbörsens största bolag. Scania hamnar i botten av undersökningen med ingen kvinna bland de 27 i ledningsgruppen och endast en kvinna i styrelsen.”

  ”Det grundläggande problemet är att skolan håller på att blir ett matriarkat. Det finns bara kvinnliga lärare kvar och det ger en väldigt skev bild till barnen av hur det är att arbeta inom industrin, säger Leif Östling.
  För få kvinnor söker sig vidare till tekniska utbildningar och orsaken är en gammalmodig syn på industriarbete, menar Leif Östling.”

 22. Gunnar skriver:

  Forskaren Anna Singer (docent i familjerätt vid Uppsala universitet) anser att lagändringen från 2006 i föräldrabalken gör att barnen kommer i kläm, då antalet vårdnadstvister ökat, vilket leder till att föräldrarna blir så osams att de inte kan samarbeta alls i framtiden.
  ”Vårdnadstvister passar inte i en domstol. Hela rättssystemet är uppbyggt på att man ska kunna visa att en person har rätt och en fel. I vårdnadstvister ska man visa att den andre föräldern har fel, vilket är en katastrof för barnen.”
  Trevligt att man nu börjar se igenom svagheten med den lagändringen även från forskarhåll, tycker jag! Även att vårdnadstvist i domstol är inget bra för barnen, vilket jag själv kommit fram till och agerat efter…
  http://www.nt.se/nyheter/artikel.aspx?articleid=6161129

 23. Pelle Billing skriver:

  @Gunnar
  Jag har skrivit om mäns påstådda kollektiva makt massor av gånger, så du behöver inte oroa dig att jag är otydligt på den punkten :)

  Tack för länkarna.

 24. Mrs X skriver:

  Diskriminering i privat platsförmedlingsverksamhet kan vara diskriminering enligt 2 kap 9 § diskrimineringslagen.

  http://www.notisum.se/rnp/sls/lag/20080567.htm#K2P9

 25. [...] samhälle! Camilla Lindberg (fp) Marianne Berg (v) Mer om detta hos: Alltid rött, alltid rätt, Pelle Billing, Gretas Svammel, Kabo’s Tumblr, Pophöger, Susanne Dodillet, Stardusts Blogg, Motpol, [...]

Google