Hur får man behandla en man?

16 juli 2010, av Pelle Billing

Om du suttit inspärrat i en grotta senaste veckan och inte hört ett ord om Littorin-affären så kan du komma ikapp genom att läsa onsdagens och måndagens inlägg. I dessa inlägg täcker jag det mesta jag vill ha sagt om denna affär från ett könsperspektiv. Dock finns det en ytterst viktig faktor till som jag vill belysa, en faktor som är en grundbult till den förvirrade debatt om jämställdhet vi haft i Sverige de senaste 20 åren. Denna faktor är att det i Sverige är OK att skriva tidningsartiklar utan att ha gjort någon faktakoll, eller trots att du vet att du inte har tillräckligt med fakta för att stödja din tes. När det gäller Littorin så är det enda ”beviset” för hans skuld att det finns en kvinna som säger sig ha sålt sex till honom, och som även har hans telefonnummer i datorn. Kvinnan har inga sparade sms, mejl, chattar, bilder eller något annat som kan styrka hennes berättelse, och hon är heller inte redo att träda fram i media så att vi ens vet att hon existerar. Men eftersom Aftonbladet ”upplever henne som trovärdig” så har de sänkt en mans karriär och dragit hans namn i smutsen för resten av livet.

Jag talade själv nyligen med två olika insatta personer som berättade att Littorinaffären inte täcks i anglosaxiska medier, trots att vissa av dem skrev om hans ursprungliga avgång p g a familjeskäl. Och varför inte det? Tja, i deras ögon finns det ingen affär eftersom det inte finns några bevis. Om man tog varje galning på allvar som hade något ”viktigt avslöjande” att komma med men som saknar bevis, då skulle tidningarna var fulla med alla möjliga konstigheter – som de ser det. Men i Sverige är det helt OK att offentligt avrätta en man i landets största tidning, och det finns inget bra system för att reglera tidningarnas felsteg. Nu har det dessutom framkommit bevis för att Littorin dementerade sexköp redan från början, något som Aftonbladets t f ansvariga utgivare Lena Mellin uppenbarligen ljög om när hon sa: ”Hade Sven Otto Littorin sagt att han absolut inte köpt sex av den här kvinnan så hade vi inte publicerat uppgifterna.”

Vad är då kopplingen mellan bristande faktakoll och en förvirrad jämställdhetsdebatt? Jo, att siffror som inte stämmer tillåts valsa runt i media, såsom siffror om våld i nära relationer, löneskillnader mellan könen, sjukvård och dubbelarbete. Med rätt siffror på plats hade debatten blivit en annan, och Sverige hade inte suttit lika djupt i radikalfeminismens klor.

Läs även:

 • Blekfeta män förstör våra badstränder. Peter Siepen må ha goda intentioner kring mäns hälsa, men rubriken är förfärlig. Skulle det varit OK att skriva att blekfeta kvinnor förstör våra stränder? Det är svårt att veta vem som satt rubriken (Aftonbladet eller Siepen), men vem det än är så är det ett tecken på samhällets mansförakt.
 • Visst är det hemskt att människor stenas i Iran. Men att använda detta till intäkt för att kön ska bli ett giltigt asylskäl i Sverige är oerhört långsökt. Är det någon som på allvar tror att det är färre män än kvinnor som far illa under diktatoriska regimer? Återigen, det ligger i tiden att heja på kvinnor och strunta i männen – det är därför människor som annars är humanister helt tappar konceptet och börjar behandla män som andra klassens medborgare.
 • Priset i mansförakt tar ändå denna debattartikel, där författarinnan inte drar sig gör att göra svepande omdömen om hur osäkra män är i sin mansroll och att det egentligen är kvinnorna som gör det viktiga jobbet i politiken. Artikeln förefaller vara skriven av en person som själv är djupt osäker i sin roll och som vill skylla sina egna besvikelser på gruppen män. Hoppsan Ann-Britt Grünewald, där generaliserade jag visst på ett svepande sätt utan att veta någonting om dig. Visst är det obehagligt när människor beter sig på det viset?
 

33 kommentarer på “Hur får man behandla en man?”

 1. [...] This post was mentioned on Twitter by Johan Brunzell, Pelle Billing. Pelle Billing said: Därför skriver inte anglosaxiska medier om Littorin-affären: http://bit.ly/cNO8n2 #val2010 [...]

 2. Jocke skriver:

  Jag tror inte det är en slump heller att det just är Aftonbladet som agerar på detta sätt. Tidningen har under de senaste 10-15 åren antagit en helt och hållet radikalfeministisk approach. Och då inte enbart på sina ledarsidor och bland tidningens krönikörer, den feministiska ideologin lyser även igenom totalt i nyhetsvärderingen, i artiklar, rubriksättning, enkäter och hur forumen modereras.

  Man kan mycket lätt föreställa sig hur jargongen är på deras redaktionsmöten och hur personer som inte anammat den radikalfeministiska ideologin bemöts. Förmodligen finns det ett antal personer på Aftonbladet som inte våga säga vad de tycker med rädsla för att bli behandlade som paria.

 3. Pether skriver:

  För några år sedan läste jag lite fakta omsteningar i Iran. Det har förekommit cirkus 10 st sedan 2000. Tror det var 7 av dem som vad män som blev stenade. Trots det så är det endast kvinnorna vi ska bry oss om.

 4. Access skriver:

  I USA finns tydligen ett begrepp som kallas ”male bashing”.
  Det kan handla om allt från sånt som Littorinaffären till hur män systematiskt utmålas som idioter i reklamen.

  Värt att kolla in!

  http://www.google.se/search?source=ig&hl=sv&rlz=&=&q=male+bashing&aq=0&aqi=g1&aql=&oq=male+bashin&gs_rfai=

 5. Morrica skriver:

  Det är bara en mycket liten detalj, men värd att nämna ändå – hon har inte hans telefonnummer i datorn. Hon har telefonnumret till en förskola, där någon uppgett att numret tidigare tillhört honom. Inget har nämnts om att någon kontrollerat och verifierat uppgiften.

 6. sara skriver:

  Men jag tror att Peter sa detta för att det alltid läggs vikt på kvinnor angående kroppar om man kollar bara en sån tidning som Aftonbladet. Men när männens vikt kommer på tal blir det ett jävla liv. Vi kvinnor ska ha platt mage, vara cellulitfria, ha perfekta fasta tuttar men ändå stora, storlek 34 i kläder…Kolla alla artiklar om hur kvinnor ska vara så ser du att det här inte är något att jämföra kvinnor med män med, för kvinnor har större krav på sig utseendemässigt.
  Och hur mycket vet du om hur kvinnor behandlas i länder som Iran? De är förtryckta i dessa länder, kvinnor blir stenade för otrohet medan karlar kan vara med flera samtidigt i stort sett. Det är männen som bestämmer där. Vet du hur kvinnor behandlas i olika länder just för de är kvinnor?
  Annars är det du skriver bra men det där håller jag inte med om.

 7. Obstinat skriver:

  Det kan mycket väl vara så att Aftonbladet har rätt. Littorin kanske hyrde en pengakåt fitta en stund mitt i sitt elände med hotet om att förlora sitt barn.

  De kanske medvetet suger på att offentliggöra bevisen för att ge det hela en mer dramatisk effekt som knäcker Patriarkatet en gång för alla.

 8. Access skriver:

  Sara!

  Du skriver att ”Det är männen som bestämmer där.” Så är det inte.
  Det är ”män” som bestämmer, men bara ett fåtal. Och de bestämmer över den förkrossande majoriteten av kvinnor OCH män.

  Den könskollektiva människosyn du ger uttryck för är lika vanlig som skrämmande. Sånt tänkande var en förutsättning både för judeförföljelsen i Tyskland, apartheid i Sydafrika och kommunistregimen i Sovjet. Jag är själv uppfostrad att tänka så, men har lärt mig att se på människor mer individuellt än kollektivt.

  Och att kvinnor skulle ha större krav på sig här i Sverige stämmer inte heller.
  Utseendemässigt har män lika stora krav på sig, men vi skiter i kraven i högre grad än kvinnor (som har en hel del att lära sig av männen där). Till det kommer kraven på män att ha hög inkomst och ett yrke med hög status.

 9. Pelle Billing skriver:

  @sara

  Jag är delvis uppvuxen i Mellanöstern, så jag är inte främmande för hur det fungerar där. Visst är mannen familjeöverhuvud, men han har också försörjaransvar och beskyddaransvar. Dvs det finns för- och nackdelar med bägge rollerna (sedan kan man ju ha åsikter om vilka nackdelar som är värst). Vad gäller otrohet så är det svårt att få ekvationen att gå ihop om alla kvinnor måste vara trogna och alla män får knulla runt. Vilka kvinnor är det männen är med?? Sanningen är snarare att bägge könen förväntas vara trogna i dessa länder, och att bägge könen kan straffas med stenkastning vid otrohet. Men visst är det extra viktigt att skydda och reglera kvinnans sexualitet, så är det i alla kulturer eftersom kvinnan föder barn.

 10. Clabbe skriver:

  Grünewalds artikel kan med fördel gå igenom transgenusmotorn (som byter man/kvinna mot svensk/jude):

  http://transgenus.eu/tg/?conv=antisemit&url=http://www.aftonbladet.se/debatt/article7436086.ab

 11. Pether skriver:

  ”De är förtryckta i dessa länder, kvinnor blir stenade för otrohet medan karlar kan vara med flera samtidigt i stort sett. ”

  Nej. Män stenas också. Fler män är kvinnor har stenats. Och det är ett lika stort brott för en man att vara otrogen som en kvinna.

  ”Det är männen som bestämmer där.”

  Nej, det är ett par religiösa nötter.

  ALLA förtrycks i dessa länder.

 12. Pether skriver:

  Apropå att män är familjeöverhuvudena i mellanöstern så visar faktiskt studier i Birmingham att det är mammorna som bestämmer, inte farsorna. Så som det varit i europa tidigare. Kvinnorna är husets härskare. Dessa kvinnor har också största delen i det så kallade hedersvåldet.

 13. Pelle Billing skriver:

  @Pether
  Har du någon länk till de studierna, eller något tips om hur jag hittar dem? Är väldigt intresserad av dem.

 14. Jocke skriver:

  Pether,

  Mycket intressant det du skriver. För något år sedan läste jag en artikel som handlade om att det är kvinnan som är familjens främsta traditionsbärare och den som allra mest för över seder och bruk till barnen.Och att hon i alla kulturer är familjens överhuvud och den som i praktiken helt och hållet bestämmer över man, och barn.

  Jag vill minnas att texten också handlade om familjer från mellanöstern och att man kunnat se att det var kvinnorna som drev fram de så kallade hedersmorden på familjens döttrar. Männen var så att säga bödlar i sammanhangen, men det var kvinnorna som bestämde, tryckte på och krävde att handlingen skulle utföras.

  Jag har legat lågt i debatter med detta eftersom jag i efterhand inte har hittat texten igen eller någon annan källa som styrker vad den påstod.

  MEN – enligt mig är detta inte alls en orimlig tanke. Man bara behöver kolla runt sig och tänka efter vem/vilka det är som är mest måna om att fira högtider, födelsedagar, osv. I min bekantskapskrets är det i alla fall kvinnorna. Samma sak när det kommer till vem som bestämmer över familjen och barnen. Ja, inte är det männen inte.

 15. Komplex skriver:

  Det finns mängder av detaljer när man skrapar under ytan, som gör att vi inte riktigt förstår oss på makthierarkierna. Feministernas bild är 10.000 år av kvinnoförtryck (se Grünewald), den ena eran mer kvinnofientlig än den andra. Men skrapar man under ytan så ser det inte riktigt ut som man/de tänker sig. Det är det enda vi kan vara säkra på.

  Historia har alltid använts av makthavare för att legitimera sina makt-anspråk. Det är ett känt faktum – så har det fungerat sedan vi fick ett skriftspråk och förmodligen tidigare än så. Var tid har sina makthavare och sina egna historie-berättare alltid villiga att göra sina uppdragsgivare till lags. Varför skulle vår ”upplysta” tid vara annorlunda?

  Jag ser fram emot en fortsatt diskussion på temat.

 16. Pether skriver:

  Tyvärr har jag inte det.
  Läste dem innan jag började på allvar med o kritisera feminismen.

  Verkar som vi har läst samma studie Jocke.

  Birmingham är den mest invandrartäta staden i england, och den näst populationsmässigt största staden. En soppa av allt runt jorden.

 17. Obstinat skriver:

  maktanalys är svårt om man inte vill

 18. Obstinat skriver:

  och man måste vara professor för att tro att alla föds lika

  och att inte samhällets normer och regler har betydelse

  för hur tuff individen blir

 19. Access skriver:

  Obstinat:
  Eller så måste man vara genusprofessor för att tycka att människor ska hållas jämlika medelst yxa, hacka och såg.

 20. Niclas Kuoppa skriver:

  Ett litet tips.

  På jakt efter kvinnan
  http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=3813

  Men exemplet på El-Refais näsknäckare, i senaste avsnittet, på en aggresivt penisviftande man var lite märkligt. Homn menade att det var föra tt hon var kvinna som hon inte blev tagen av polisen. En man hade heller knappast blivit tagen av polisen om han hade klippt till i samma situation. Sexuellt ofredande är ett brott som man har rätt att försvara sig mot. Hoppas jag åtminstone.

 21. Niclas Kuoppa skriver:

  En sak till.

  El-Refai och en forskare menade att Knutby-fallet var ett exempel på hur män och kvinnor behandlas olika av rättssystemet. Helt ok analys. Men det lite lustiga var att samma dag som avsnittet sändes dömdes en kvinna till tio års fängelse för uppvigling till mord och mannen som begått mordet dömdes till rättspsykiatrisk vård. Genusanalys på den, någon?

 22. Access skriver:

  Niclas Kuoppa säger:
  ”…/ Men det lite lustiga var att samma dag som avsnittet sändes dömdes en kvinna till tio års fängelse för uppvigling till mord och mannen som begått mordet dömdes till rättspsykiatrisk vård. Genusanalys på den, någon?”

  Till saken ska väl nämnas att mannen sedan länge åtalats och dömts för brottet och kvinnan inte ens blivit anklagad. Det var först nu, många fängslade år senare, som kvinnan blev åtalad för anstiftan till mord – och det var den dömde mannen själv som fick driva frågan dithän!

  I Knutbyfallet så var det aldrig frågan om att kvinnan var ensam skulle vara ensam skyldig. Där handlade det redan i polisutredningen om att mannen var skyldig till anstiftan till mord och kvinnan var ett offer som blivit utsatt för mannen nedriga påverkan.

 23. JJ skriver:

  Jag tycker att Littorin gjorde helt rätt och att Aftonbladet på ett mycket fult sätt försökte göra ett eget nummer av det hela.

  Hur många gånger skulle Littorin dementerat innan Aftonbladet skulle varit nöjda?

  Om man tittar på Aftonbladets egen film, så svarar faktiskt Littorin klart och tydligt nej på frågorna från Aftonbladets ihärdige reporter.

  Littorin gjorde rätt. Han svarade en gång tydligt och bestämt, och gick sedan sin väg.

  Här är beviset att Aftonbladet ljuger om Littorinaffären.

  http://www.aftonbladet.se/webbtv/nyheter/inrikes/article7447354.ab

 24. Michael skriver:

  DE VÄNDER HONOM RYGGEN!

  Varför är Alliansen rädda? Varför gå emot problematiken? Varför inte vara öppen och diskutera? Är det pga okunskap Alliansen är rädda? Politikerna kan vända detta till något konstruktivt om de bara lyssnar på fakta och statistik som Pelle besitter.

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article7449573.ab

  Varför kommer denna smutskastning upp just nu i en valrörelse?

 25. anna skriver:

  Bra skrivet om Littorin, Pelle!

 26. Mikael skriver:

  Nej fy fan jag som gillar Siepen. Sådan här krönikor kan i värsta fall leda till anorexi, läste en kommentar från en äldre 65 årig man att han hade det jobbigt redan innan nu skolla hoppa badandet helt och hållet.
  @Sara visst har reklambranschen ett ansvar när dom visar s.k. perfekta kvinnokroppar men i det sista är det kvnnorna själva som sätter hårda krav på sig själva eller varandra. Det finns alltid män som gillar kraftiga damer men ALDRIG kvinnor som blir attraherade av manliga diton. Usch Siepen.

 27. Gunilla Englnd skriver:

  Jag har själv reagerat över detta att det ”aldrig” (läs i yttersta undantagsfall) skrivs i media om att även män stenas till döds i Iran.
  Detta gör att media ger uppfattningen av att ENDAST kvinnor stenas till döds.
  En av få tidningsartiklar som nämner detta och bekräftar att även män stenats till döds är SvD från 2006.

  Men grundregeln i den iranska strafflagen är att gifta män och kvinnor som begår äktenskapsbrott straffas med döden genom stening (dock med några undantag, exempelvis för gifta kvinnor som har en affär med en minderårig). Ogifta får ett relativt sett ”lindrigare” straff i form av piskrapp.

  http://www.svd.se/nyheter/utrikes/iranier-stenas-ater-till-dods_358860.svd

  Avrättningsmetoden har vid äktenskapsbrott även i en del fall ändrats från stening till hängning senaste året för äktenskapsbrott.

  http://www.amnesty.se/ed/hem/xml-pressnotiser-latest/1E021FC48B834C4AC125775F0036EFD2/

  Det finns all anledning att vara kritisk till det iranska rättssystemet men detta gäller för båda könen.

  http://www.amnesty.se/ed/hem/xml-pressnotiser-latest/48D98D8C78EDFABCC125772000361CE7/

  För övrigt finns mycket mer intressant att läsa om detta ämne på Amnestys hemsida.

 28. Gunilla Englnd skriver:

  Intressant Tillägg.

  Att andelen män som avrättas i Iran är så mycket högre än kvinnor tiger även media om.

  Nedan statisktik är synnerligen intressant.
  I maj 2009 hade 140 personer avrättats inder året i Iran, av dessa var TVÅ kvinnor,
  I artikeln berättas även om en MAN som stenades efter äktenskapsbrott i Iran medan den kvinna som också deltog i brottet ska ha ”gjort bot och har därför inte stenats”

  http://www.fffi.se/stening.html

 29. per hagman skriver:

  .

  Skribenten Ann-Britt Grünewald och dennes tillkortakommande instignationer återfinns även här i vårt broderland Norge.

  -Nu i helgen angav känd feministisk skribent i en av Norges större Aviser , att mer än 30 % av alla kvinnor i sina äktenskap är ”Utro” och att detta leder till mer än 10 % av alla nyfödda barn har en biologisk far utanför det egentliga äktenskapet.
  Några sk vetenskapliga fakta io avs kunde ej spåras i artikel.

  -Ovan påståeende är väl eg int nytt i sig.
  Många unga männ överger tidigt i äktenskapet sina kvinnor pga ovan misstankar ( redan innan barnet blivit 1 år ) och de unga ensammståeende kvinnnorna får själva ta hand om sitt barn… int sällan resten av sitt liv

  -Själv anser jag att vi männ i framtiden skall säkra bevisning för att barnen som föds innanför äktenskapet är legetima , därmed att ansvaret finns där det hör hemma och för att barnets ekonomi , uppfostran , etc säkras.

  /. Per Hagman

  .

 30. [...] Hur får man behandla en man? Jul 19 [...]

 31. Gunilla Englund skriver:

  I Amnestys ”death sentences and executions 2009″ kan man iaf få bekräftat att fler steningar skett mot män än kvinnor senare åren Iran.

  Sid 20
  Despite a 2002 judicial directive imposing a moratorium on executions by stoning and an announcement in 2008 by a spokeperson for judicify that this form of execution had been suspended at least FIVE MEN and ONE WOMAN has been stoned to death since 2002.

  http://amnesty.name/en/library/asset/ACT50/001/2010/en/17348b70-3fc7-40b2-a258-af92778c73e5/act500012010en.pdf

 32. Michael skriver:

  @obstinat Utom allt rimligt tvivel

  Det kan mycket väl vara så att Aftonbladet har rätt. Littorin kanske hyrde en pengakåt fitta en stund mitt i sitt elände med hotet om att förlora sitt barn.

  -Feministerna tycks inte ha särskilt många vänner bland kvinnorna,ett exempel
  bland många

  http://www.nt.se/nyheter/artikel.aspx?articleid=5741576

  De kanske medvetet suger på att offentliggöra bevisen för att ge det hela en mer dramatisk effekt som knäcker Patriarkatet en gång för alla.

  -Valår-Socialdemokraterna-interna konflikter-vikande siffror-feminism-smutskastning

  http://www.expressen.se/Nyheter/1.1975214/toppkandidat-jamfor-reinfeldt-med-kvinnomisshandlare

  http://www.expressen.se/Nyheter/1.1976634/jamforde-regeringen-med-kvinnomisshandlare

  Humanism Rättssäkerhet vs Feminism Matriakat.

Google